Gyógykezelés Összes

A hasmenés és az antibiotikumos kezelés

Nyáron a hasmenés és hasmenéses megbetegedések előfordulása jóval gyakoribb, mint a téli időszakokban. A kiválasztás szervezetünk méregtelenítése szempontjából egy rendkívül fontos és individuális folyamatnak számít.

Míg egyesek csupán heti 2-3 alkalommal látogatják azt a bizonyos helyiséget „ahova a királyok is gyalog járnak“, mások számára az illemhely a háztartás egyik leggyakrabban használt helyiségei közé tartozik, főleg ha hasmenéssel küszködnek.

Beszéljünk az ürítésről

„Az egészséges felnőtt emberek napi egyszer vagy akár többször is megfordulhatnak az illemhelyen. Ez a rutintevékenység általában egy adott napszakhoz, leggyakrabban a reggelekhez köthető. A szín és konzisztencia pedig az elfogyasztott táplálék milyenségére utal“ – magyarázta MUDr. Miloš Bubán gasztroenterológus szakorvos, a pozsonyi vasúti kórház és poliklinika vezető főorvosa.

A napi ürítések rendszerességének felborulása bizonyos megbetegedések jelenlétére vagy pszichikai megterhelésre, illetve pszichés gondokra is utalhat. Ilyenkor székrekedés vagy hasmenés fordul elő.

A széklet állagát a bélben fel nem szívódott folyadék mennyisége határozza meg. Ha ez a vízmennyiség az általános 70-80 %-ról 80-90 %-ra növekszik, székletünk formálatlan és híg lesz.

hasmenés

Kép forrása: stock.adobe.com

A hasmenés és székrekedés

A hasmenés a legkülönbözőbb emésztőrendszeri problémák tünete lehet. A kezelés elhanyagolása pedig nagyon komoly komplikációkhoz, akár életveszélyes állapothoz vagy halálhoz is vezethet.

A normális székletszám napi 2-3 alkalom. Székrekedés a kemény széklet nehézkes ürítése, melyet kellemetlen hasfájás és puffadás kísér. Székrekedésről akkor beszélhetünk, mikor kevesebb, mint három ürítés történik hetente, illetve több mint 48 órás eltérés két ürítés között.

A hasmenés az emésztőrendszeri problémák legjellemzőbb megnyilvánulása, melyet a rendkívül híg állagú széklet és a gyakori ürítés (napi 3-5 alkalom vagy több mint 200 g/ 24 h) jellemez. Nemegyszer kísérheti azonban hasfájás, hasgörcs, felfúvódás, néha pedig láz is.

A hasmenésnek különféle kiváltó okai lehetnek

Erről a felettébb kellemetlen emésztőrendszeri szimptómáról MUDr. Miloš Bubán a következőképpen vélekedik: „A gyomorrontással, ételmérgezéssel vagy valamilyen infekció által kiváltott hasmenés kellemetlenségeit szinte minden ember átélte már élete során legalább egyszer.

Sokan tapasztalhatják azt is, hogy a híg széklet megjelenése stresszhelyzetben sem ritka. Ezenkívül előfordulhat különféle élelmiszerek (tej) fogyasztása után, irritábilis bél szindróma vagy divertikulitisz esetén is. Ezekben az esetekben viszont fertőzésről nem beszélhetünk.“

A megkérdezett szakember hangsúlyozza azt a tényt, miszerint egyre több ember utazik egzotikus térségekbe pihenni. „Az ún. utazási hasmenés leggyakrabban a nem megfelelően ellenőrzött vagy egyes fertőzött ételek fogyasztása után jelentkezik.

Ezenkívül akkor is felütheti a fejét, ha a páciens olyan mikroorganizmusokkal kerül kontaktusba, melyek hazájában nem elterjedtek. Nem feledkezhetünk meg azokról a hasmenéstípusokról sem, amelyek a bélbaktériumok egyensúlyának felborításával különféle antibiotikum-kúrák után jelentkeznek a pácienseknél.“

a hasmenés okai

Kép forrása: stock.adobe.com

 A hasmenés kiváltó oka lehet:

  • különféle táplálkozási hiba,
  • baktériumok, vírusok, egysejtűek, bakteriális toxinok és paraziták,
  • egyes gyógyszerek alkalmazása – laxatívumok (hashajtók), antibiotikumok, antacidok (gyomorégés elleni gyógyszerek), diuretikumok (a szervezetben felgyülemlett víz eltávolítására szolgáló gyógyszerek) stb.,
  • az emésztőrendszer komolyabb gyulladásos bélbetegségei, mint a Crohn vagy a colitis ulcerosa,
  • különféle krónikus betegségek (diabetes mellitus – cukorbetegség, pajzsmirigy- túlműködés – hipertireózis és egyes onkológiai megbetegedések),
  • élelmiszer allergiák,
  • túlzott alkoholfogyasztás,
  • stressz vagy más pszichés nyomás.

Az antibiotikumok és a hasmenés

A hasmenés az antibiotikum-kezelések egyik leggyakoribb mellékhatása.

„Ha a lányom bármilyen antibiotikum-kezelésbe kezd, automatikusan hasmenést kap. Abban az esetben, ha az orvos antibiotikum-kúrát javasol, a gyógyszertárban rögtön vásárolnom kell az adott gyógyszerhez egy csomag probiotikumot is“ – meséli saját tapasztalatait Mária asszony.

A hasmenés a különféle antibiotikum-terápiák leggyakoribb mellékhatásai közé tartozik. Tudniillik a különböző antibiotikumos kezelések egyes pácienseknél a bélbaktériumok egyensúlyának felborulását idézhetik elő.

Ezeknél a hasmenés típusoknál a láz, a hidegrázás és a remegés nem tartoznak a jellemző tünetek közé. A gyomor- és hasgörcs is nagyon ritkán jelentkezik. Ha mégis jelen van, akkor csupán enyhe fájdalmat érzünk. A napi ürítések száma nem lépi át a tízet és nem tartalmaz vért vagy más váladékot.

az-antibiotikumok-és-a-hasmenés

Kép forrása: stock.adobe.com

Cefalosporinok

Kutatási eredmények bizonyítják, hogy cefalosporin antibiotikumok alkalmazása esetén a hasmenéses tünetek előfordulása jóval gyakoribb. Az antibiotikum-kezelések által előidézett kolitisz, vagyis a belek nyálkahártyájának gyulladása nálunk viszonylag ritka. Ez esetben a pácienst intenzív hasgörcsök kínozzák, székletük híg, helyenként tartalmazhat akár vért vagy gennyet is.

Előfordulhat láz, melyet hidegrázás és remegés kísér. Továbbá a kimerültség és a dehidratáció is a jellemző tünetek csoportját erősíti. Ennél a betegségnél a kolonoszkópiás vizsgálat alapján a gasztroenterológus szakorvos egyértelmű diagnózist állíthat fel, melyet szinte minden esetben alátámaszt a hisztológiai vizsgálat eredménye is.

A Clostridium fertőzések majdnem mindig nozokomiális eredetűek, azaz kórházi körülmények között keletkeznek. Kiváltója a Clostridium difficile nevű anaerob baktérium által termelt enterotoxin.

Rizikós csoportok közé tartoznak a súlyos immunelégtelenséggel küzdő páciensek, onkológiai betegek, AIDS-el fertőzöttek, bármilyen szisztémás megbetegedéssel küzdő páciensek, illetve azok is, akik valamilyen hasüregi operáción estek át a fertőzést megelőző pár hétben.

A Clostridium difficile nevű baktérium a kórházak intenzív és sebészeti részlegein rendkívül gyorsan és könnyedén terjed a hoszpitalizált páciensek között.” – tette hozzá MUDr. Bubán.

Nozokomiális infekció (másnéven kórházi fertőzés) minden olyan fertőzés, mely a kórházakban vagy más egészségügyi központokban töltött idő alatt jelentkezik a pácienseknél. Ebbe a csoportba tartozik minden olyan megbetegedés, mely a hoszpitalizáció kezdetétől számítva legalább 72 óra elteltével üti fel a fejét. Előfordulhat azonban az is, hogy a tünetek csak a kórház elhagyása után jelentkeznek.

Annak ellenére, hogy egyes antibiotikumoknak nagy szerepe van a hasmenéses megbetegedések kialakulásában, a terápia alapja mégis az antibiotikumos kezelés. Ezek azok a gyógyszerek, melyeket ilyen esetekben a leghatékonyabban és legbiztonságosabban alkalmazhatunk.

A hasmenés tünetei

Hasmenés esetén az elsődleges tünet, mely a pácienseket kínozza, a gyakori híg, vízszerű széklet, mely hirtelen alakul ki és általában 1-3 napig tart. A puffadás mellett kísérő tünetként jelentkezhet hasfájás, görcsök, láz vagy akár vér és más patologikus nyák a székletben.

„Leggyakrabban enyhe és gyors lefolyású megbetegedésekről van szó. A hosszasan elhúzódó hasmenés mögött más, súlyosabb okot kell keresnünk. Rendkívüli elővigyázatosságot igényelnek a gyerekek és az idősek, mivel esetükben a hirtelen jelentkező nagy ásványi anyag- és folyadékveszteség miatt a szervezet gyorsan kiszárad“ – magyarázza MUDr. Miloš Bubán.

székrekedés

Kép forrása: stock.adobe.com

A hasmenés gyógyítása

A hasmenés kezelésére és a tünetek enyhítésére a gyógyszertárakban a páciensek leggyakrabban vény nélkül kapható gyógyszereket vásárolnak (széntabletta, görcsoldók, ún. spazmolitikumok, probiotikumok).

„Ha a tünetek 1-2 nap elteltével sem enyhülnek, esetleg az ürítések száma tovább növekszik vagy gennyes, illetve véres széklet jelenlétére leszünk figyelmesek, azonnal keressük fel háziorvosunkat, aki a megfelelő vizsgálatok segítségével felállítja a helyes diagnózist és elkezdi a szükséges terápiát! “

MUDr. Miloš Bubán gasztroenterológus szakorvos a hasmenés ideje alatt szigorú diétát, elegendő, főleg ásványi anyagokat tartalmazó víz, tea és levesek formájában történő folyadékbevitelt javasol, mely pótolja a betegség alatt elvesztett folyadékmennyiséget és ásványi anyagot.

„Ajánlott az ún. rehidratációs italok fogyasztása is, melyet a páciens akár otthon is elkészíthet. Az elkészítés módja pedig a következő: 250 ml vízhez hozzáadunk negyed teáskanál szódabikarbónát, egy csipet sót és egy teáskanál mézet vagy szirupot.“– részletezi a szakorvos.

A hasmenés enyhülése után fokozatosan és óvatosan kezdhetjük terhelni emésztőrendszerünket (pl. szárazabb ételek, banán, rizs, krumplikása fogyasztásával). Míg a bélfunkciók nem állnak teljesen helyre, természetesnek kellene lennie, hogy elhagyjuk az emésztőrendszert irritáló és a zsíros ételeket.

„Ezeknek az élelmiszereknek normális körülmények között sem szabadna étlapunkon nagy mennyiségben szerepelnie. Fogyasztásukat redukáljuk le amennyire csak lehet!“

Hogyan előzhetjük meg az antibiotikumok által kiváltott hasmenéses tünetek felbukkanását?

„A legfontosabb a megelőzés,“– állítja MUDr. Bubán. „Ha nem feltétlenül szükséges, jobb elkerülni a felesleges antibiotikum-terápiát. Használjunk célzott antibiotikumos kezelést az adott baktériumtörzs ellen és kerüljük el a különböző antibiotikumfajták kombinálását.“

A szakember szerint, ha az antibiotikum-kezelés feltétlenül szükséges, laktobacillusból és bifidobaktériumból álló élő kultúrát tartalmazó joghurtok fogyasztásával megelőzhetjük a hasmenés megjelenését. Ezek a baktériumfajták ugyanis fiziológiai körülmények között a bélflóra részét képezik.

Ajánlott a különféle vény nélkül kapható probiotikumok használata is, melyek ma már bárki számára elérhetőek a gyógyszertárakban. Egyes kutatások eredményei szerint a probiotikumok fogyasztása nem csupán a kellemetlen mellékhatások megelőzése miatt előnyös, hanem az antibiotikumok hatását is erősítik, vagyis együtt szinergikus hatással bírnak. Bizonyított tény, hogy a probiotikumok növelik és javítják az antibiotikumok hatását, valamint megelőzik a reinfekció kialakulását.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha az ürítéssel kapcsolatos komplikációk két napnál tovább húzódnak, a hasmenéses állapotot pedig láz, intenzív görcsök kísérik, valamint, ha székletünkben gennyes váladék vagy vér található és nem szűnő gyengeséget, illetve kimerültséget érzékelünk, azonnal forduljunk orvoshoz!

Jótanácsok

A hasmenéses megbetegedések legtöbbször fertőzőek, tehát szükséges a megfelelő higiéniai feltételek betartása. Ilyen esetben a rendszeres és alapos kézmosásnak, valamint az illemhely gyakori fertőtlenítésének természetesnek, magától értetődőnek kellene lennie. A hasmenés ideje alatt inkább ne készítsük családtagjainknak semmilyen ételt, ezzel is csökkentsük a fertőzés továbbterjedését!

Az élelmiszerek által kiváltott fertőzések elkerülhetőek friss élelmiszerek vásárlásával, melyeket használat előtt alaposan tisztítsunk meg! Fontos az edények és evőeszközök tisztán tartása is, valamint az élelmiszerek megfelelő hőfokon történő és kellő ideig tartó főzése és sütése, a kész étel rövid időn belüli elfogyasztása is.

Egzotikus tájakra való utazáskor ne egyen olyan ételt, amit nem lehet megtisztítani, megmosni, megpucolni és megfőzni! Ivóvízként pedig fontos, hogy csakis a palackozott és jól lezárt vizeket fogyasszuk. Ilyen térségekben szintén rizikófaktor lehet még a jégkása és a fagylalt fogyasztása is.

Ne becsüljük alá az időseket és a gyerekeket kínzó hasmenést! Esetükben a bélbaktérium-egyensúly felborulásának valószínűsége és a rendkívüli folyadékvesztés miatti dehidratáció veszélye sokkal nagyobb mint a felnőttek körében.

 

Kommentárok