Gyógykezelés Összes

Fogak és az antibiotikumok

Az antibiotikumok olyan gyógyszerek, melyek legtöbbször teljesen megsemmisítik a megbetegedést előidéző baktériumokat, más esetekben pedig lassítják ezek növekedését. Az antibiotikumok olyan készítmények, melyeket csupán bakteriális fertőzés esetén alkalmazunk. Fontos odafigyelni a fogak egészségére is, hiszen az antibiotikumok hatása itt is jelentkezhet!

Milyen jelentőségük van fogászati szempontból?

Szájüreg – a baktériumok otthona

A szájüregre jellemző meleg, nedves környezet a baktériumok számára tökéletes élőhelyet biztosít. Testünk ezen része nagyjából 500-700 fajta baktérium otthona lehet.

„Szánkban „jó” és „rossz” baktériumok egyaránt megtalálhatók. Ha egészségi állapotunk rendben van, ezek gond nélkül képesek szimbiózisban élni. A „jó” baktériumoknak köszönhetően már a szájüregben elkezdődik a táplálék lebontása és emésztése. Nem megfelelő higiéniai feltételek mellett azonban a káros baktériumok elszaporodnak és meggyengítik a szájflóra védőfunkcióját. Ghostwriter Masterarbeit végzett egy kis társadalmi felmérést egy mesterdiplomamunka számára. A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek több mint fele megfelelően gondoskodik a foghigiéniáról. De vannak olyanok is, akik elhanyagolják. Ez káros baktériumok kialakulásához vezethet.

A „rossz” baktériumok elszaporodása fokozatosan fogszuvasodáshoz, valamint fogínygyulladáshoz vezethet,” magyarázta MUDr. Irena Lacková fogorvosnő.

Antibiotikum-használat a fogászatban

A fent említett szakember szerint a fogászati kezelések során történő antibiotikum-használat rendkívül ritka.

„Elsősorban mindig az adott probléma okát kell kezelnünk, antibiotikummal viszont csak a gyulladás következményeit tudjuk korrigálni.“

MUDr. Irena Lacková szerint antibiotikumokat csupán szélsőséges esetben, az egészségügyi komplikációk két nagy csoportjának megjelenésekor alkalmazunk:

 • a fogágy súlyos megbetegedései esetén, ha bebizonyosodik a szájüreg mikrobiális flórájának baktériumok általi károsodása,
 • komplikált, gennyes tályog miatti foghúzás, illetve más bonyolult sebészeti beavatkozások esetén.
Kép forrása: stock.adobe.com

Parodontális megbetegedések

A parodontális megbetegedések a szájüreg betegségeinek jelentős csoportját teszik ki. A betegség legsúlyosabb szintje a parodontózis (fogágygyulladás), melyet látható ínysorvadás, gyulladt, duzzadt, fájdalmas, gyakran vérző íny, illetve gennyes váladék jellemez. Az ilyenfajta gyulladás kiváltója több baktériumcsoport is lehet.

„A súlyos parodontózis kiváltó oka saját hanyagságunk, valamint fogaink nem megfelelő tisztítása lehet. Ha valaki élete során egyszer sem mos fogat, annak szájürege lényegében a különféle baktériumok paradicsomává válik. Az emberek gyakran így vélekednek: „hisz ezek csak fogak.”

Nagyon kevesen tudatosítják viszont azt a tényt, hogy a szájüregben felgyülemlő, gyulladást és gennyes váladékot kiváltó baktériumokat, valamint ezek termékeit szervezetünk igyekszik mihamarabb megsemmisíteni és megválni a gennyes részektől. Ezek azonban testünk érrendszerében rakódnak le végül.”

MUDr. Irena Lacková szerint az ilyen gyulladásos megbetegedések kezelésének elhanyagolása nagymértékben növeli a szívinfarktus, az agyvérzés, valamint a cukorbetegség kialakulásának lehetőségét. A koraszülés és az átlagosnál alacsonyabb születési testsúly veszélye is fennáll. Ezeket az összefüggéseket azonban nagyon kevés ember tudatosítja.

Az antibiotikum típusáról a mikrobiológiai vizsgálat eredménye dönt

Antibiotikum-terápiát kizárólag a szájüreg bakteriális fertőzései esetén alkalmazhatunk.

„Súlyos parodontális megbetegedések kezelésekor fontos, hogy a páciens szájából mintát vegyünk, majd azt továbbítsuk egy mikrobiológiai laboratóriumba. Az eredménnyel együtt megérkezik azon hatóanyagok listája is, melyekre az adott baktériumok érzékenyek. Ez alapján kiválasztjuk a kezeléshez szükséges antibiotikumot.“

Foghúzás és gennyesedés

Az extrakció, vagyis foghúzás az egyik legősibb megoldás a különböző fogászati problémák megszüntetésére. Ez lényegében a fog mechanikus erő segítségével történő eltávolítása.

Leggyakoribb okok közé tartozik:

 • a fogszuvasodás miatti nagymértékű károsodás,
 • parodontopátia, ami a fog mozgását, illetve a környező szövetektől való elválását idézi elő,
 • fogideggyulladás, mely által maga a csont is nagymértékben károsodik,
 • a gyökércsúcs és a periapikális tér elváltozásai, esetleg baleset miatti helyrehozhatatlan fogkárosodás.

„Súlyos bakteriális fertőzés miatti foghúzás esetén nincs idő a különféle mikrobiológiai vizsgálatok elvégzésére. Bizonyított tény azonban, hogy az efféle megbetegedések 99 %-át egyazon baktérium okozza, így minden ilyen kezelés során azonos antibiotikumot alkalmazunk,“ magyarázta MUDr. Lacková.

Kép forrása: stock.adobe.com

Károsíthatja fogainkat az antibiotikum-használat?

Szlovákia területén az antibiotikum-felírás egyre csak növekszik. Az utolsó statisztikák eredménye szerint a szlovák páciensek évente 8 millió csomag antibiotikumot váltanak ki a gyógyszertárakban. Az efféle gyógyszerek 80 %-át különféle rendelőkben dolgozó orvosok, míg a maradék 20 %-ot kórházak írják fel. Hazánkban az antibiotikumok több mint negyedét minden bizonnyal kiskorúaknak írják fel, hiszen a receptek közel 27 %-a gyermekorvosoktól származik. A magyarországi antibiotikum felírási és kiváltási számok eléggé hasonlóak.

„A különféle modern antibiotikumok alkalmazása emésztő- és immunrendszerünkre egyaránt hatással van. A hiányos, illetve a túlzott antibiotikum-használat során egyes baktériumok rezisztenssé, vagyis ellenállóvá válhatnak az adott gyógyszerrel szemben. Fogászati szempontból viszont ezek a készítmények megfelelő alkalmazás esetén teljesen biztonságosak, nem károsítják a páciensek fogait,” magyarázta MUDr. Irena Laczková.

A sokéves szakmai tapasztalattal rendelkező doktornő szerint olyan gyerekek esetében, akik fogai még nem fejlődtek ki teljesen, régebben komoly problémát jelentett a tetraciklinek csoportjába tartozó antibiotikumok alkalmazása. Ezek a gyógyszerek megtapadtak a fogzománcon, elszínezték azt, s ezenfelül a zománc tökéletlen fejlődését idézték elő. Manapság már a tetraciklin alapú gyógyszerek alkalmazása 12 éves kor alatt szigorúan tilos.

Hatásosak-e a különféle szájvizek a baktériumokkal szemben?

A szájüregben létrejött meleg, nedves környezet tökéletes élőhelyet biztosít a baktériumok számára. A különböző reklámszlogenek ígéretei szerint a szájvizek csökkentik a szájüregben élősködő mikroorganizmusok számát, ezért sokan ezt a módszert használják a szájhigiénia helyettesítéseként vagy kiegészítéseként.

MUDr. Irena Lacková azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy ezek a készítmények nem válogatnak a mikroorganizmusok között, tehát a „jó“ és “rossz“ baktériumokat egyaránt elpusztítják.

„A reklámokat figyelve az emberek egy részének gyakran téves elképzelései támadhatnak. Azt gondolják, hogy a megfelelő higiénia betartásához elegendő mindössze annyi, ha a szánkat fogmosás helyett szájvízzel átöblítjük. A szájvizek hosszantartó használatával azonban elpusztítjuk azokat a baktériumokat is, melyekre az emésztés kezdeténél, illetve a megfelelő mikrobiális flóra fenntartásánál lenne szükség купить фонарик. Ezek a készítmények tehát nem helyettesíthetik a fogkefét, használatuk csupán leheletfrissítés céljából ajánlott.“

MUDr. Irena Lacková szerint szájhigiéniai szempontból nagyon fontos, hogy elsőkörben megszabadítsuk fogainkat a lepedéktől, s csak ezután használjuk fogpasztát. Amíg ugyanis fogaink „be vannak csomagolva“ az ételmaradékokból, nyálból és baktériumokból álló lepedékburokba купити тактичні рукавиці, addig fogkrémünk hatóanyagának esélye sincs kifejteni jótékony hatását, hiszen nem képes hozzáférni fogainkhoz.

„A szájvíz mondhatni ma már egy kozmetikai készítmény, melynek azonban gyakori használata nem ajánlott.“

Természetesen vannak olyan szájvizek is, melyek a gyógyhatású készítmények közé tartoznak. Ezeket fogorvosunk vagy dentálhigiénikusunk ajánlhatja nekünk. Két hétnél hosszabban tartó használatuk viszont nem javasolt.

Fogászati problémák kezelésekor antibiotikumokat csak nagyon ritkán használunk

„Abban az esetben, ha a páciens rendszeresen jár fogászati ellenőrzésekre, fogínyéről pedig megfelelően gondoskodik, antibiotikum-kezelésre rendkívül ritkán kerül sor. Adódhat azonban akár olyan eset is, hogy a páciens egy felső és alsó állkapocscsontot egyaránt érintő csontgyulladásban szenved. Ennek előfordulása viszont nagyon ritka, az ilyen páciensek kezelése pedig speciális klinikákon zajlik мультитул. A fogak megfelelő ápolásán kívül elengedhetetlen a megelőző orvosi vizsgálatokon való rendszeres részvétel is, mely során még korai stádiumban fény derülhet bizonyos szájüregi megbetegedésekre, s így a további komplikációkat is könnyen elkerülhetjük.“ zárta le a témát MUDr. Irena Lacková.

Mi befolyásolja fogaink színét?

 • genetikai hajlam
 • fogaink ápolásának minősége
 • életstílus (elfogyasztott élelmiszer, dohányzás)
 • fogak elhalása vagy baleset miatti károsodása
Kép forrása: stock.adobe.com

A tiszta fogak nem romlanak!

Az egészséges íny és fogak a megfelelő szájhigiénia eredményei.

A fogszuvasodás, ínygyulladás és fogínyvérzés kiváltó oka a rengeteg baktériumot tartalmazó lepedék, melyet a fogak nem megfelelő minőségű, illetve elégtelen számú tisztítása okoz тактичні рукавиці. A fogtisztítás megfelelő technikájának részletes elmagyarázása fogorvosunk, illetve dentálhigiénikusunk feladata. Fontos, hogy a fogfelszínen kívül a fogközöket is alaposan megtisztítsuk.

Mennyire gyakran és milyen hosszan kell fogat mosni?

 • A legideálisabb minden étkezés után megtisztítani fogainkat, azonban ezt a módszert nagyon kevés ember alkalmazza. Reggel és este azonban a fogmosás szükségszerű,
 • az elalvás előtti tisztítás azért fontos, mivel alváskor a nyáltermelés nagyjából a nyolcadára csökken, s ezáltal a lebontott ételmaradék zavartalanul károsíthatja fogzománcunkat és fogínyünket,
 • a fogmosás hosszánál ugyan fontosabb ennek minősége фонарь аккумуляторный, viszont a hosszan tartó tisztítás sosem árthat!

A fogtisztításhoz szükségünk van:

 • minőségi fogkefére (puha, egyenes sörtével, illetve kicsi fejjel),
 • fogköztisztító kefére és fogselyemre,
 • fogpasztára,
 • öblítéshez szükséges készítményekre, melyek túlzott használata nem ajánlott. Ezenkívül rendkívül fontos, hogy tudatosítsuk azt, hogy ezek az oldatok a klasszikus fogmosást nem helyettesíthetik.

 

Kommentárok