Gyógykezelés Összes

A láz nem betegség

Csillogó szemek, kipirosodott arc, fáradtság és levertség…
A gyermekeket számos alkalommal kínzó láz tüneteit minden szülő jól ismeri.

A testhőmérséklet megállapításához édesanyáink idejében elegendő volt egy hozzáértő kéz, lázcsillapításra pedig olyan klasszikus gyógymódokat használtak, mint például a hársfatea fogyasztás vagy a meleg dunyha alatti izzadás.

Manapság azonban a gyermek testhőmérsékletének enyhe megemelkedése is félelmet, valamint túlzott aggodalmat vált ki a szülőkből.

Szervezetünk hőmérséklete az egészségügyi állapotunk egyik legmeghatározóbb jellemzője. A normális testhőmérséklet azt jelzi, hogy szervezetünk működése optimális. Az esetleges változások viszont akár egy komolyabb probléma előfutárjai is lehetnek.

Fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk az öt éves kortól fiatalabb páciensekre, hiszen a láz szinte minden őket érintő gyermekbetegség esetén jelen van. A bakteriális- és vírusfertőzéseken kívül hőemelkedést idézhet elő a fogak kibújása, egyes injekciók beadása, szervezetünk túlhevülése, túlzott pszichikai vagy fizikai megterhelés, illetve valamilyen súlyos megbetegedés is.

Egészen pici gyermekek esetén gyakran előfordul, hogy a megbetegedés egyetlen észlelhető tünete a láz. Itt olyan fiatal páciensekre gondolunk, akik még nem képesek további tüneteik megnevezésére, illetve azon terület jellemzésére, ahol a fájdalmat érzik.

Mi az a láz?

A láz testünk megbetegedéseinek nem specifikus kísérő tünete, mely megemelkedett testhőmérséklettel jellemezhető. Kiváltó okai egyes bonyolult védekezési és hőszabályozási folyamatok, melyek igyekeznek visszaszorítani a szervezetünket megtámadó vírusok és baktériumok növekedését, illetve szaporodását.

Mely gyermekbetegségeket kíséri leggyakrabban láz?

Még ha a láz szinte minden gyermekbetegség állandó kísérője is, leggyakrabban mégis a következő esetekben fordul elő:

 • tüszős mandulagyulladás,
 • felső- és alsó légúti megbetegedések,
 • emésztőrendszeri megbetegedések,
 • további súlyos tünetek nélkül jelentkező magas láz pedig vesegyulladásra utalhat.

Mi történik szervezetünkben, amikor lázasak vagyunk?

„Ezt a folyamatot nagyon nehéz laikusoknak elmagyarázni. Ilyenkor lényegében gyermekünk immunrendszere aktiválódik, s igyekszik visszaszorítani a megjelenő vagy már szétterjedő infekciót. A fehérvérsejtek megnövekedett aktivitása jelentős mértékben megnehezíti a mikroorganizmusok további szaporodását. A láz azonban más komoly betegségek előfutáraként is jelen lehet,” magyarázza MUDr. Marta. Špániková pediáter.

lázas gyerek

Hogyan mérjük meg gyermekeink testhőmérsékletét?

A megkérdezett szakember szerint fontos, hogy gyermekeink testhőmérsékletét megfelelő módon mérjük le. Kisgyerekek esetén a mérés másképpen zajlik, mint a nagyobbaknál.

„Csecsemők esetén a flexibilis végződésű digitális lázmérővel történő rektális (végbélen keresztüli) mérést ajánlom. Ez esetben viszont a kapott értékből le kell számolnunk 0,5 – 0,7 °C-ot. Mérés előtt javaslom a lázmérő végének vazelinnel vagy olajjal való megkenését, hogy a gyermek számára az adott eljárás ne legyen kellemetlen.

Idősebb, együttműködő gyermekek esetén a lázat hónalj alatt mérjük. Ha a digitális lázmérő már rögzítette a páciens testhőmérsékletét, azonnal jelezni kezd. Nagyjából fél percet kell várnunk míg az adott érték stabilizálódik, s ez alapján majd kiértékelhetjük a gyermek állapotát.“

Hőemelkedés vagy láz?

Lázról csak abban az esetben beszélünk, ha a testhőmérséklet 38 °C fölé emelkedik. A 37-38 °C közötti tartomány a szervezetre különösebb veszélyt nem jelentő hőemelkedés néven ismert, mely leginkább a kórokozók ellen folytatott harc sikerességét bizonyítja. A 38,5 °C feletti magas láz azonban már komoly terhelést jelent a szív és az érrendszer számára.

Normális testhőmérséklet 36,5 – 37 °C
Hőemelkedés 37,1 – 38 °C
Láz 38,1 – 39 °C
Magas láz 39 °C felett

A szülők feladata különbséget tenni a gyermeküknél jelentkező hőemelkedés és láz között, valamint eldönteni azt, hogy mely esetben van szükség lázcsillapítóra (antipiretikum). Egyes gyerekek ugyanis már az enyhe hőemelkedésre is rendkívül érzékenyen reagálnak, nyugtalanok és sokat sírnak. Mások azonban bármilyen magas lázzal járó megbetegedés esetén nyugodtan fekszenek az ágyukban, kimerültség és levertség jellemzi őket. „A lázcsillapítók szedése csupán valódi láz esetén javasolt, megelőzésképpen viszont semmiképp.“

MUDr. Marta Špániková pediáter tanácsai:

 • Ha a gyermek testhőmérséklete 38 °C alatt van, nem szükséges semmilyen gyógyszer használata, csupán folyadékpótlás és ágynyugalom.
 • 38 °C feletti láz esetén alkalmazzunk lázcsillapítót, betartva az előírt adagokat és időintervallumokat is.
 • A szervezet különböző tárgyakkal történő hűtését 38 °C feletti láz esetén alkalmazzuk.
 • A homlokra helyezett hideg borogatás azonban ilyen helyzetben nem elegendő, szükség van tehát a teljes test beborogatására.
 • Akademische ghostwriter írt egy tudományos disszertációt a láz témájában. Leírta, hogy egy jól bevált módszer például a test megtörlése egy meleg ruhával, mivel a bőrre tapadt vízcseppek elpárolognak, és a test lehűl.

láz csillapítása gyerekeknél

Lázcsillapítók gyermekeknek

„Egyes szerzők szerint a 18 évnél fiatalabb gyerekek részére nem kellene felírni acetilszalicilsav alapú készítményeket. Ez alapján a megfelelő terápia kiválasztásakor csupán két gyógyszer jöhet szóba – ezek közül az egyik a paracetamol alapú, másik pedig az ibuprofen hatóanyagú készítmények csoportja.

Gyógyszerszedés esetén az előírt adagok betartása szükségszerű – paracetamolnál 15 mg/kg, ibuprofennél pedig 7 mg/kg. Ezenkívül rendkívül fontos, hogy betartsuk az egyes gyógyszeradagok közötti minimum 6 órás időeltérést is.” pontosít MUDr. Marta Špániková pediáter.

Egyúttal felhívja a szülők figyelmét arra is, hogy gyermekük mielőbbi gyógyulásának céljából még véletlenül se használjanak különböző hatóanyagú lázcsillapítókat egyszerre.

„A gyógyszereknek több megnevezésük és különféle formájuk lehet, melyek kiválthatóak tabletták, szirupok és cseppek formájában. Ezek azonban mindig ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák. Az egyes gyógyszeradagok közötti 6 órás időintervallumok betartása ezért nagyon fontos.“

A lázcsillapítás nem az antibiotikumok feladata

Sok szülő feltételezi azt, hogy a bakteriális fertőzések kezelésére előírt antibiotikum már az első adag után csökkenti gyermekük megemelkedett testhőmérsékletét is. Az antibiotikumok viszont csak két-három nap elteltével fejtik ki hatásukat, szedésük csupán lázcsillapításra nem javasolt. Erre egy tapasztalt szakorvosnak a szülőket minden esetben figyelmeztetnie kell. Fontos, hogy javasolja az antibiotikum és antipiretikum együttes szedését is.

Szervezetünkben a láz két fázisban játszódik le. Az első fázis a megemelkedett testhőmérséklet ellenére hideg végtagokkal, fájdalomérzettel és hidegrázással jellemezhető. A második fázisban a pácienseknek melegük van, szervezetük ugyanis ilyenkor kiizzadja a különféle méreganyagokat.

A szakorvosok ajánlásai

Mivel minden szülő és gyermek másmilyen, az orvosok számára szinte lehetetlen egyetlen jól bevált utasítást adni arról, hogy melyik a leghatékonyabban alkalmazható lázcsillapító módszer gyermekbetegségek esetén. MUDr. Marta Špániková pediáter viszont leszögezi, hogy sohasem felesleges konzultálunk az adott szituációról egy szakképzett gyermekorvossal, hiszen ilyen helyzetben a beteg gyermeknek egy nyugodt, kellő mértékben tájékozott és gondoskodó szülő nyújtja a legnagyobb segítséget.

Mely esetekben kell a lázas gyermeket sürgősen orvoshoz vinni?

 • Ha a gyermek három hónapos kortól fiatalabb. (Ilyen esetben a szülő nem várhat 12 óránál tovább, tehát ha gyermekünk este vagy éjjel lázasodik be, reggel azonnal keressünk fel egy gyermekorvost!)
 • Védőoltás után. (Az orvos minden egyes oltás beadása után tájékoztatja a szülőket a szükséges óvintézkedésekről, valamint felhívja figyelmüket arra is, hogy gyermeküknél jelentkezhet hőemelkedés vagy láz. Ha a szülők az oltást követő 24-48 órában azt tapasztalják, hogy gyermekük a megemelkedett testhőmérséklet ellenére is aktív, reakciói pedig megfelelőek, a gyermekorvos értesítése nem szükséges. Ha viszont gyermekünk még az oltást követő harmadik napon is lázas, azonnal forduljunk orvoshoz!)
 • Magas láz esetén, mely nehézlégzéssel, fülfájással, hányással stb. párosul. Minél fiatalabb páciensről van szó, annál gyorsabb ellátásra van szükség.

Mi segíthet még gyermekünkön láz esetén?

 • megemelt folyadékbevitel – langyos gyümölcsteák, hígított gyümölcslevek és tiszta víz formájában; fekete tea fogyasztása vizelethajtó hatása miatt nem javasolt,
 • ágynyugalom,
 • elegendő alvás,
 • rendszeres szellőztetés,
 • szülők közelsége.

Mit kell még tudni a gyermekeket kínzó lázról?

 • A betegség klasszikus lefolyása esetén elegendő a gyermek testhőmérsékletének napi kétszeri ellenőrzése.
 • Ha azonban gyermekünk láza gyorsan emelkedik, állapotának ellenőrzése óránként többször is szükséges.
 • Hányás, illetve rendkívüli torokfájás esetén kúp használata javasolt. Hasfájás és hasmenés jelenlétekor azonban előnyösebb a tabletták vagy cseppek alkalmazása.
 • Ha szeretnénk megfigyelni gyermekünk reakcióját az antipiretikumok szedésére, testhőmérsékletük napi többszöri mérése ajánlott.
 • Láz esetén az ételek elutasítása kevésbé veszélyes, mint a folyadékmegvonás.
 • Fontos, hogy megtaláljuk azt a módszert, amely segítségével gyermekünk több folyadékot hajlandó magához venni (kiskanál, szívószál).
 • A megfelelő mennyiségű folyadékbevitelt a páciens vizeletének színe és mennyisége alapján ellenőrizhetjük.
 • Ha egy három év alatti gyermek esetén a 38 °C-nál magasabb láz görcsökkel párosul, azonnal hívjunk mentőt!

Érdeklődjön a CRP-vizsgálatról gyermekorvosánál és kerülje el az antibiotikumok felesleges használatát gyermekeinél.

A CRP-vizsgálat meghatározási módszere érzékeny és pontos. A vizsgálat egyszerű és az eredmény perceken belül az orvosa rendelkezésére áll.

A CRP-vizsgálat előnye abban rejlik, hogy képes megkülönböztetni a bakteriális vagy vírusos fertőzést és segít eldönteni az antibiotikum szedésének szükségességét. Az antibiotikumos kezelés hatékonyságának értékelésére is szolgál.

Kommentárok