Prevenció

Az antibiotikum mellé kérjen probiotikumot is!

Az emberi testben található baktériumok tömege elérheti az átlagos 2 kilogrammot. Ideális állapotnak számítana, ha az úgynevezett „jó” és a „rossz” baktériumok a megfelelő arányban lennének jelen, tehát 85:15 százalékban, előnyben részesítve  a „jótékony” baktériumokat. A probiotikum olyan táplálékkiegészítő, amely ezeket a “jó” baktériumokat segít a szervezetünkbe juttatni. A bőrünk után a legnagyobb baktériummal való kontamináció a légzőrendszerben, az emésztőrendszerben és a női nemi szervek térségében találhatók. Az őszi és a téli időszakban megnövekedett bakteriális támadásra számíthatunk.

 

Egészséges életmód és mozgás   

Amennyiben el szeretnénk kerülni a bakteriális fertőzéseket, megelőzésképpen erősítenünk kell testünket: aktív mozgással, egészséges ételekkel és megfelelő probiotikum szedésével. Segít ráhangolni minket az anti-antibiotikumos hullámra…

Az orvosnál való látogatást recept felírása nélkül sok páciens már el sem tudja képzelni. Azonban az antibiotikumos kezelést jól át kellene gondolnunk. Szervezetünk számára az antibiotikumos terápia megterhelő lehet még annak ellenére is, hogy sokszor mellékhatásait nem az antibiotikumok számlájára írjuk. Továbbá az enyhébb fertőzések leküzdése megtörténhet antibiotikumok használata nélkül is. 

házi kefír, joghurt természetes probiotikummal
Kép forrása: stock.adobe.com

Ne hagyjuk el a jó baktériumokat

Maga az antibiotikum nem fejti ki hatását anélkül, hogy ne hatna azokra a mikroorganizmusokra, amelyek a testünkben természetesen megtalálhatók. Az antibiotikus kezelések a mikroflóra, a microbiom rövidebb, hosszabb ideig tartó károsodását okozzák, aminek a direkt hatáson túl, egyéb, az egész szervezetre kifejtett negatív hatása lehet.

A “rossz” baktériumok elpusztítása mellett, az antibiotikumok a “jó” baktériumokat is kiirtják. Azonban, ha ilyen kezelés mellett egyidejűleg probiotikum használatát is beiktatunk, szervezetünk könnyebben fog megbirkózni a terheléssel. És pontosan ez az, amit mi el szeretnénk érni.

Hogyan használjuk a probiotikumokat? 

A probiotikumos készítményeket minden esetben étellel együtt alkalmazzuk. Így tudjuk megóvni őket a gyomorsav káros hatásaitól. Az ajánlott napi mennyiség 1-10 billió egységnyi mikroorganizmus kapszula vagy probiotikumos ital esetén.

Használatuk első jeleit már az első két hétben érezhetjük. A probiotikumok stimulálják a fehérvérsejteket és azokat az anyagokat, amelyeket a fehér vérsejtek „állítanak harcba” a fertőzés leküzdése érdekében. Ezek a probiotikumos baktériumok képesek az antibiotikumokhoz hasonló anyagok termeléséhez, amelyek közvetlenül elnyomják a patogén mikroorganizmusok növekedését, tehát a „rossz” baktériumok elszaporodását. Továbbá kiszorítják a “rossz” baktériumokat, a bélrendszerünkben szó szerint „versengenek” a szabad helyért. Optimális adagolásnak tekinthető a probiotikum használata, 2-4 órával az antibiotikum alkalmazása előtt vagy után. 

Némely baktériumfajta érzékeny lehet a túlzott melegre, illetve hidegre, valamelyik fajtákat pedig hűtőben kell tárolnunk. Azon probiotikumok esetében, amelyeket az urogenitális rendszer fertőzésénél alkalmazunk, kimutatható a lecsökkent lokális fertőzés előfordulása. Jótékony hatásuk kimutathatók bélrendszeri fertőzések esetén is. 

porbiotikum női test gondoskodás egészség
Kép forrása: stock.adobe.com

 

Először vizsgáltassuk ki magunkat laboratóriumi tesztek segítségével

Abban az esetben, ha az orvosunk antibiotikumos kezelés mellett dönt, helyénvaló a mikrobiológiai vizsgálat a jelenlevő baktérium fajta megállapítása érdekében. Ha a páciens gyakori antibiotikum használó, ez esetben a mikrobiológiai teszt elvégzésének egyértelműnek kellene lennie. Az antibiotikumok elérhetősége ellenére, sok előzőleg érzékeny baktérium válik rezisztensé. Az antibiotikum-rezisztencia oly mértékben növekszik, hogy az utóbbi években csupán pár új antibiotikumos készítményt sikerült feltalálni és a piacra vinni.

A felelősségteljes antibiotikum-használat segít megfékezni a rezisztens baktériumok fejlődését és az antibiotikumok hatásának megőrzését a jövő generáció számára. Pontosan ebből kifolyólag az előírt antibiotikumnak a legspecifikusabbnak kell lenniük és az előírt adagot az utolsó tablettáig be kell szednünk!

Kérdezze kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Orvosunk utasításának betartása az antibiotikumok használatával kapcsolatban alapfeltételnek kell hogy számítson. Az orvos feladata a beteg figyelmeztetése az antibiotikumos kezelés közbeni probiotikum használatra, mivel ennek a készítménynek a feladata az antibiotikumok nemkívánatos hatásainak enyhítése. Továbbá gyógyszerészünk aki a receptre felírt antibiotikumos gyógyszert adja ki nekünk, ajánlhatja a probiotikumok használatát. Ezeken túl már csak a páciensen múlik, hogy vásárol-e probiotikum tartalmú készítményt vagy sem. A témával kapcsolatos korábbi cikkünket itt olvashatja!

Érdeklődjön a CRP-vizsgálatról orvosánál és kerülje el az antibiotikumok felesleges használatát.

A CRP-vizsgálat meghatározási módszere érzékeny és pontos. A vizsgálat egyszerű és az eredmény perceken belül az orvosa rendelkezésére áll.
A CRP-vizsgálat előnye abban rejlik, hogy képes megkülönböztetni a bakteriális vagy vírusos fertőzést és segít eldönteni az antibiotikum szedésének szükségességét. Az antibiotikumos kezelés hatékonyságának értékelésére is szolgál.

Kommentárok