Gyógykezelés Prevenció

Hogyan orvosolható a mandulagyulladás?

A sztreptokokkusz által kiváltott tüszős mandulagyulladás (tonsillitis) esetében az antibiotikum-terápia kulcsfontosságú. Ellenkező esetben hosszú távú, súlyos következményekkel járhat. A mandulagyulladás kiváltó okai azonban vírusok is lehetnek.

Igaz, hogy a kezeletlen mandulagyulladás szív- és vese károsodást okozhat? Hogyan lehet megkülönböztetni a sztreptokokkusz által kiváltott mandulagyulladást a többi hasonló betegségektől? Mire szolgál az ASO (anti-streptolizin O) vizsgálat?

Mandulagyulladás tünetei és kiváltó okai

A mandulagyulladás magas lázzal, nyelési fájdalommal és érthetetlen, legyengült „dünnyögő” hanggal jár. A tünetek közé sorolható egyaránt a fáradtság és a bágyadtság is. Gyakran előfordul, hogy ezen tünetek mellé sem nátha, sem köhögés nem csatlakozik. A kellemetlen szájszag és a kínzó fül- vagy hasi fájdalom, főleg a gyermekeknél számítanak figyelmeztető jelnek. 

Mandulagyulladás esetében, fehér foltok és lepedék jelenléte figyelhető meg a mandulák hátsó falán. A torok jellemzően piros és duzzadt, mivel gyakran garatgyulladás (pharyngitis) is társul a mandulagyulladáshoz. Ilyenkor a mandula megnő és a nyaknál kiduzzadó nyirokcsomók könnyedén kitapinthatók. 

Számtalan vírus okozhat mandulagyulladást, de legtöbbször a kiváltó kórokozók közé tartoznak a baktériumok – főleg a sztreptokokkusz baktériumfajok. Ebben a megbetegedésben leggyakrabban az 5 és 15 év közötti gyermekek szenvednek. Nem számít meglepőnek, hogy egy forró nyár közepén mandulagyulladás lép fel.  

A megbetegedés gyakran máj- és lépduzzanattal jár, sokszor megnövekedett májérték (AST, ALT, GMT és ALP) előfordulásával is megnyilvánulhat. 

Mandulagyulladás és magas láz sok esetben a fertőző mononukleózis tünetei közé tartoznak, melyet az EBV vírus okoz. 

mandulagyulladás torokfájás női beteg

Hogyan állítható fel diagnózis?

Egy gyors orvosi vizsgálattal felfedhető a mandulagyulladás: a beteg torkában a kezelőorvos mandula, illetve garat jellegzetes elváltozásait észlelheti. A betegség megállapítása érdekében az orvos torok-mintavételt rendel el, melyet laboratóriumi vizsgálatra küld. Hogy vírusos vagy bakteriális mandulagyulladásról van-e szó, a kezelőorvos vérvétel segítségével könnyedén megállapíthatja ezt. Megfigyeli a CRP- és a leukocita szint értékeit, továbbá a szedimentációs rátáját.

Az ASO egy specifikus vizsgálatnak számít, mely kimutatja a betegnél, hogy a közelmúltban volt-e sztreptokokkusz által okozott fertőzése. Az anti-streptolizin O egy ellenanyag, melyet az emberi szervezet a kiváltó baktérium toxikus enzime (streptolizin O) ellen termel. Ha kezelőorvosa sztreptokokkusz fertőzésre gyanakszik, többször is elrendelheti az ASO-értékeinek vizsgálatát vérmintavétel segítségével – a betegség kezdetekor, valamint körülbelül 4 hét elteltével. Ez idő alatt az orvos megfigyelheti a beteg változó ASO-szintjét. A magas ASO-szint a sztreptokokkusz által kiváltott fertőzés lehetséges szövődményeire figyelmeztet. A vérből kimutatható ASO-szint azonban csak a fertőzés megkezdése után 1 – 3 héttel jelenik meg, ellenben a csúcsértéket 3 – 6 hét után éri el. Az átlagos ASO-szint eléréséhez, fél vagy 1 év is kell. Felnőtteknél az átlagos ASO-érték körülbelül 200 IU/ml, miközben a gyermekeknél 400 IU/ml is lehet. Az „átlagos” ASO-érték meghatározásánál akad egy kis nehézség, ezért fontos, hogy orvosa kísérje figyelemmel az ASO-szint értékének változását. A vizsgálatok alapján az orvosa eldönti, mikor szükséges az antibiotikum-terápia, illetve a gyógyszeres kezelés időtartamát.

Mandulagyulladás kezelése

A mandulagyulladás általában közvetlen nehézségek nélkül lezajlik. A magas lázat hideg borogatásokkal, langyos zuhanyokkal vagy lázcsillapító gyógyszerekkel kezelheti. Ha a betegsége gyógyszeres kezelést igényel, ne lépje túl az ajánlott adagokat és ne csökkentse le az előírt időintervallumokat az egyszeri adagok között. 

Kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a megfelelő gyógyszeradagok és gyógyszerfajták szedéséről, különösen azt, hogy ezek megfelelnek-e az Ön számára. Figyelmeztesse őket más, egyidejű gyógyszer fogyasztásáról, egyéb betegségekre, vérzési hajlamra vagy gyomorbetegségre. 

Lázcsillapító gyógyszerek szedésekor ügyeljen a megfelelő folyadékbevitelre. Azzal, hogy betartja az ajánlott mennyiségű folyadék fogyasztását, a gyógyszerek hatékonyságát segíti elő, és még azon emberi szerveket is megkíméli, amelyek felelősek a gyógyszer feldolgozásáért és a testből való kiválasztásáért. 

Az orvosa valószínűleg penicillin tartalmú gyógyszert fog előírni. 

Kezelés otthon   

A mandulagyulladás otthoni kezelése sokszor segíthet, de ha a gyulladást baktériumok okozzák, ne hagyatkozzon kizárólag gyógynövények vagy borogatások alkalmazására. 

Bár a betegség nagy valószínűséggel elmúlik, később ízületi, szív vagy akár vesét érintő, nagyon súlyos komplikációk léphetnek fel. A következményeket már nem a baktériumok okozzák, hanem az immunrendszer, amely a fertőzés fellépésekor ellenanyagokat termel, ezáltal képes testünk egyes szöveteinek elpusztítására. 

Az otthoni kezelés enyhíti a fájdalmat, általában már 1 – 3 nap után jobban érezzünk magunkat az antibiotikum-terápia által. A torokfájást, ezenfelül a duzzanatot is enyhíthetik langyos sós víz vagy zsálya főzet gargalizásával. 

Ne feledkezzen meg a langyos, mézes tea fogyasztásáról sem, melynek ivása támogatja a szervezet természetes védekezőképességét. A kezelés egyik legfontosabb része az ágynyugalom betartása. 

Habár a hideg italok fogyasztása és a jég enyhítik a duzzanatot és a fájdalmat, viszont meghosszabbíthatják a fertőzés elleni küzdelmet, ugyanis csökkentik a véráramlást az érintett területeken. 

Meddig vagyunk fertőzőképesek?

Sajnos, már 1 – 2 nappal a tünetek kialakulása előtt, képesek vagyunk megfertőzni más embereket. Gyakorlatilag egész idő alatt, amíg a tünetek el nem tűnnek.

Ha bakteriális mandulagyulladásban szenved antibiotikumos-kezelés alatt, a fertőzés ideje jelentősen lerövidül. Néhány nappal az első gyógyszer beszedése után, már nem számít fertőzőképesnek a környezete számára. 

Az infekció cseppfertőzéssel terjed. Mivel a nátha nem számít jellegzetes tünetnek mandulagyulladás esetében, a rossz higiénia, ugyanazon csészék használata, a kézmosás elégtelensége és a fertőzés terjedése különböző tárgyak felszínéről – ezek mind gyakran hozzájárulnak a további fertőzés kialakulásához. 

Mikor szükséges eltávolítani a mandulákat?

A garatmandula eltávolításakor a szakértők véleménye sokszor eltérő. Általános szabálynak számít, ha a páciens gyakran szenved mandulagyulladásban (azaz évente több mint hét alkalommal, vagy az előző két évben, évente több mint 4 – 5 mandulagyulladáson esett át, illetőleg az előző 3 évben, évente több mint 3 alkalommal szenvedett mandulagyulladásban). 

A mandulák idült gyulladása szintén lényeges oknak számít az eltávolíttatásukra. Ilyenkor a mandulák potenciális fertőzésforrásnak számítanak, a környező vagy akár a távoli szerveknek is. 

A mandulák eltávolítására ugyancsak sor kerül, ha a betegnél nehézséget okoz a légzés, nyelés vagy obstruktív alvási apnoéban szenved. Periodikus láz szindróma esetén ez az eljárás ismeretlen okokból számos esetben segíthet. A fent említett okok, valamint maga a mandulagyulladás, jellemzően a gyermekkorosztályt érinti. 

A mandula eltávolítása után, legalább 2 hét kell a teljes felépüléshez. A témáról továbbiakat itt olvashat.

A mandulagyulladás megelőzése

Ha nem akarja magát vagy valaki mást megfertőzni, vegye figyelembe a következő szabályokat mandulagyulladás esetén:

  • Rendszeresen mosson kezet étkezés előtt, nyilvános helyről való visszatérés vagy toalett használata után.
  • Mandulagyulladás leküzdése után, dobja ki régi fogkeféjét és cserélje újra.
  • Ne használja ugyanazt a poharat és evőeszközt, mint a többiek. A beteg gyermek után tilos megenni az ételt és meginni a megmaradt folyadékot. 
  • Nagyon fontos megtanítani gyermekünknek, ha beteg, takarja el a száját köhögésnél és tüsszentésnél egyaránt. 
  • Használjon egyszer használatos zsebkendőket, amelyeket használat után dobjon ki. Ha láz vagy gyengeség miatt nem tud kiszállni az ágyból, helyezze a használt zsebkendőket egy lezárt dobozba és később távolítsa el őket.

Az alábbi cikk csupán informatív jellegű. Nem helyettesíti az orvosi kivizsgálást vagy konzultációt! A páciensek tüneteinek elbírálása minden esetben individuálisan, egyéb betegségeik, illetve a már zajló kezelések figyelembevételével történik!

Érdeklődjön a CRP-vizsgálatról orvosánál és kerülje el az antibiotikumok felesleges használatát.

A CRP-vizsgálat meghatározási módszere érzékeny és pontos. A vizsgálat egyszerű és az eredmény perceken belül az orvosa rendelkezésére áll.

A CRP-vizsgálat előnye abban rejlik, hogy képes megkülönböztetni a bakteriális vagy vírusos fertőzést és segít eldönteni az antibiotikum szedésének szükségességét. Az antibiotikumos kezelés hatékonyságának értékelésére is szolgál.

Kommentárok