Gyógykezelés Prevenció

Hogyan orvosolható a mandulagyulladás?

A streptococcus által kiváltott tüszős mandulagyulladás (tonsillitis) esetében az antibiotikum-terápia kulcsfontosságú. Ellenkező esetben hosszú távú, súlyos következményekkel járhat. A mandulagyulladás kiváltó okai azonban vírusok is lehetnek.

Igaz, hogy a kezeletlen mandulagyulladás szív- és vese károsodást okozhat? Hogyan lehet megkülönböztetni a streptococcus által kiváltott mandulagyulladást a többi hasonló betegségektől? Mire szolgál az ASO (anti-streptolizin O) vizsgálat?

Mandulagyulladás tünetei és kiváltó okai

A mandulagyulladás magas lázzal, nyelési fájdalommal és érthetetlen, legyengült „dünnyögő” hanggal járhat. A tünetek közé sorolható egyaránt a fáradtság és a bágyadtság is. Gyakran előfordul, hogy ezen tünetek mellé sem nátha, sem köhögés nem csatlakozik. A kellemetlen szájszag és a kínzó fül- vagy hasi fájdalom, főleg a gyermekeknél számítanak figyelmeztető jelnek. 

Mandulagyulladás esetében, fehér foltok és lepedék jelenléte figyelhető meg a mandulák hátsó falán. A torok jellemzően piros és duzzadt, mivel gyakran garatgyulladás (pharyngitis) is társul a mandulagyulladáshoz. Ilyenkor a mandula megnő és a nyaknál kiduzzadó nyirokcsomók könnyedén kitapinthatók. 

Számtalan vírus okozhat mandulagyulladást, de legtöbbször a kiváltó kórokozók közé tartoznak a baktériumok – főleg a streptococcus baktériumfajok. Ebben a megbetegedésben leggyakrabban az 5 és 15 év közötti gyermekek szenvednek. Nem számít meglepőnek, hogy egy forró nyár közepén mandulagyulladás lép fel.  

A megbetegedés gyakran máj- és lépduzzanattal jár, sokszor megnövekedett májérték (AST, ALT, GMT és ALP) előfordulásával is megnyilvánulhat. 

Mandulagyulladás és magas láz sok esetben a fertőző mononukleózis tünetei közé tartoznak, melyet az EBV (Ebstein Barr) vírus okoz. 

mandulagyulladás torokfájás női beteg
Kép forrása: stock.adobe.com

Hogyan állítható fel diagnózis?

Egy gyors orvosi vizsgálattal felfedhető a mandulagyulladás: a beteg torkában a kezelőorvos a mandula, illetve a garat jellegzetes elváltozásait észlelheti. A betegség okának megállapítása érdekében az orvos rendelőben ujjbegyből vett kapilláris vérmintából CRP meghatározást, illetve a torokból vett mintából Step-A tesztet végezhet. Amennyiben ezek a rendelőben nem állnak rendelkezésre, laboratóriumi vizsgálatokat kérhet. Ebben az esetben segít a vérkép és süllyedés értéke is. Fontos eldönteni, hogy baktérium vagy vírus okozza a betegséget. Előbbi esetben nagyon fontos antibiotikum alkalmazása. Viszont a baktérium okozta fertőzésen belül azt is fontos tudni, hogy A csoportú streptococcus okozza-e a betegséget, mert ha igen, elegendő csak penicillint alkalmazni és nincs szükség szélesebb spektrumú antibiotikum használatára.

Az ASO egy specifikus vizsgálatnak számít, mely kimutatja a betegnél, hogy a közelmúltban volt-e streptococcus által okozott fertőzése. A laboratóriumban levő speciális érték, az ASO /antistreptolizin titer/ segíthet az akut és krónikus helyzetek megítélésében. A vizsgálatok alapján az orvosa eldönti, mikor szükséges az antibiotikum-terápia, illetve a gyógyszeres kezelés időtartamát.

Mandulagyulladás kezelése

A mandulagyulladás általában közvetlen nehézségek nélkül lezajlik. A magas lázat hideg borogatásokkal, langyos zuhanyokkal vagy lázcsillapító gyógyszerekkel kezelheti. Ahogy előzőleg említettük, ha igazolódik, hogy baktérium okozza a betegséget és antibiotikum szedése szükséges, ne lépje túl az ajánlott adagokat és ne csökkentse le az előírt időintervallumokat az egyszeri adagok között. Az orvosa valószínűleg penicillin tartalmú gyógyszert fog előírni. 

Kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a megfelelő gyógyszeradagok és gyógyszerfajták szedéséről, különösen azt, hogy ezek megfelelnek-e az Ön számára. Figyelmeztesse őket más, egyidejű gyógyszer fogyasztásáról, egyéb betegségekre, vérzési hajlamra vagy gyomorbetegségre. 

Lázcsillapító gyógyszerek szedésekor ügyeljen a megfelelő folyadékbevitelre. Azzal, hogy betartja az ajánlott mennyiségű folyadék fogyasztását, a gyógyszerek hatékonyságát segíti elő, és még azon emberi szerveket is megkíméli, amelyek felelősek a gyógyszer feldolgozásáért és a testből való kiválasztásáért. 

Kezelés otthon   

A mandulagyulladás otthoni kezelése sokszor segíthet, de ha a gyulladást baktériumok okozzák, ne hagyatkozzon kizárólag gyógynövények vagy borogatások alkalmazására. 

Bár a betegség nagy valószínűséggel elmúlik, később ízületi, szív vagy akár vesét érintő, nagyon súlyos komplikációk léphetnek fel. A következményeket már nem a baktériumok okozzák, hanem az immunrendszer, amely a fertőzés fellépésekor ellenanyagokat termel, ezáltal képes testünk egyes szöveteinek elpusztítására. 

Az otthoni kezelés enyhíti a fájdalmat, általában már 1 – 3 nap után jobban érezzünk magunkat az antibiotikum-terápia által. A torokfájást, ezenfelül a duzzanatot is enyhíthetik langyos sós víz vagy zsálya főzet gargalizásával. 

Ne feledkezzen meg a langyos, mézes tea fogyasztásáról sem, melynek ivása támogatja a szervezet természetes védekezőképességét. A kezelés egyik legfontosabb része az ágynyugalom betartása. 

Habár a hideg italok fogyasztása és a jég enyhítik a duzzanatot és a fájdalmat, viszont meghosszabbíthatják a fertőzés elleni küzdelmet, ugyanis csökkentik a véráramlást az érintett területeken. 

Meddig vagyunk fertőzőképesek?

Sajnos, már 1 – 2 nappal a tünetek kialakulása előtt, képesek vagyunk megfertőzni más embereket. Gyakorlatilag egész idő alatt online, amíg a tünetek el nem tűnnek.

Ha bakteriális mandulagyulladásban szenved antibiotikumos-kezelés alatt, a fertőzés ideje jelentősen lerövidül. Néhány nappal az első gyógyszer beszedése után, már nem számít fertőzőképesnek a környezete számára. 

Az infekció cseppfertőzéssel terjed. Mivel a nátha nem számít jellegzetes tünetnek mandulagyulladás esetében, a rossz higiénia, ugyanazon csészék használata, a kézmosás elégtelensége és a fertőzés terjedése különböző tárgyak felszínéről – ezek mind gyakran hozzájárulnak a további fertőzés kialakulásához. 

Kép forrása: stock.adobe.com

Mikor szükséges eltávolítani a mandulákat?

A garatmandula eltávolításakor a szakértők véleménye sokszor eltérő. Általános szabálynak számít, ha a páciens gyakran szenved mandulagyulladásban (azaz évente több mint hét alkalommal, vagy az előző két évben, évente több mint 4 – 5 mandulagyulladáson esett át, illetőleg az előző 3 évben, évente több mint 3 alkalommal szenvedett mandulagyulladásban). 

A mandulák idült gyulladása szintén lényeges oknak számít az eltávolíttatásukra купити постільну білизну. Ilyenkor a mandulák potenciális fertőzésforrásnak számítanak, a környező vagy akár a távoli szerveknek is. 

A mandulák eltávolítására ugyancsak sor kerül, ha a betegnél nehézséget okoz a légzés, nyelés vagy obstruktív alvási apnoéban szenved. Periodikus láz szindróma esetén ez az eljárás ismeretlen okokból számos esetben segíthet дропшипінг україна. A fent említett okok, valamint maga a mandulagyulladás, jellemzően a gyermekkorosztályt érinti. 

A mandula eltávolítása után, legalább 2 hét kell a teljes felépüléshez. A témáról továbbiakat itt olvashat.

A mandulagyulladás megelőzése

Ha nem akarja magát vagy valaki mást megfertőzni, vegye figyelembe a következő szabályokat mandulagyulladás esetén:

  • Rendszeresen mosson kezet étkezés előtt, nyilvános helyről való visszatérés vagy toalett használata után.
  • Mandulagyulladás leküzdése után, dobja ki régi fogkeféjét és cserélje újra.
  • Ne használja ugyanazt a poharat és evőeszközt, mint a többiek покривало на диван. A beteg gyermek után tilos megenni az ételt és meginni a megmaradt folyadékot. 
  • Nagyon fontos megtanítani gyermekünknek, ha beteg, takarja el a száját köhögésnél és tüsszentésnél egyaránt. 
  • Használjon egyszer használatos zsebkendőket, amelyeket használat után dobjon ki плед купить. Ha láz vagy gyengeség miatt nem tud kiszállni az ágyból, helyezze a használt zsebkendőket egy lezárt dobozba és később távolítsa el őket.

Az alábbi cikk csupán informatív jellegű. Nem helyettesíti az orvosi kivizsgálást vagy konzultációt! A páciensek tüneteinek elbírálása minden esetben individuálisan, egyéb betegségeik, illetve a már zajló kezelések figyelembevételével történik!

Érdeklődjön a CRP-vizsgálatról orvosánál és kerülje el az antibiotikumok felesleges használatát.

A CRP-vizsgálat meghatározási módszere érzékeny és pontos постільна білизна купити. A vizsgálat egyszerű és az eredmény perceken belül az orvosa rendelkezésére áll.

A CRP-vizsgálat előnye abban rejlik, hogy képes megkülönböztetni a bakteriális vagy vírusos fertőzést és segít eldönteni az antibiotikum szedésének szükségességét. Az antibiotikumos kezelés hatékonyságának értékelésére is szolgál.

Kommentárok