Gyógykezelés Prevenció

A heregyulladás otthon soha nem gyógyítható!

Bizonyos pillanatokban a nők semmi pénzért sem cserélnének a férfiakkal. Az efféle rendkívül kellemetlen szituációk csoportját erősíti többek közt a heregyulladás (testitis, orchitis), valamint a mellékhere-gyulladás (epididymis) is.  

Tisztábban van azzal, melyek a heregyulladás legjellemzőbb tünetei? Vajon mik lehetnek a betegség kiváltó okai és hogyan függ össze mindez a mellékhere-gyulladással? Mit tehetünk megelőzésképpen?  Mikor kell orvoshoz fordulnunk?  

Melyek a heregyulladás, illetve a mellékhere-gyulladás leggyakoribb okai? 

A heregyulladás a férfiakat sújtó egyik legkellemetlenebb megbetegedés. Sokan nem tudják, hogy ez a betegség gyakran kéz a kézben jár a mellékhere-gyulladással. Az orchitist rendszerint bakteriális vagy vírusos fertőzés okozza, amely sok esetben a mellékherékből terjed át a herékre.  

Ezen rendkívül kellemetlen infekciót kiváltó mikroorganizmust a páciens rendszerint szexuális együttlét során „kapja el”. A heregyulladás azonban kialakulhat a húgycsőben végzett orvosi műveletek során, illetve megnagyobbodott prosztata jelenlétekor is. Idősebb férfiak esetén nem ritka, hogy a fertőzés forrása a kórházi ellátás során bevezetett katéter. 

Ezenkívül a heregyulladás nem szokványos kiváltó oka lehet a vizelet mellékherékbe történő átáramlása is. Ez a jelenség általában rendkívüli fizikai megterhelés, illetve nehéz súlyok emelése következtében valósul meg.  

A heregyulladást leggyakrabban előidéző vírus a Paramyxovirus parotitidis, vagyis a mumpsz kórokozója. Ez a rendkívül kellemetlen komplikáció a mumpszban szenvedő egyedek nagyjából negyedénél jelentkezik. Magyarországon a mumpsz elleni védőoltás a kötelező oltások közé tartozik.

A herék gyulladása nem csupán termékenységi problémákat okozhat, de egyes esetekben akár teljes terméketlenséghez is vezethet.    

heregyulladás antibiotikum nélkül

A heregyulladás és annak tünetei 

A megbetegedés jellemzően hirtelen, szinte egyik percről a másikra alakul ki. Az elváltozások olykor csupán az egyik, máskor viszont mindkét herén észlelhetőek.    

Milyen tünetekkel jelentkezik a heregyulladás?  

 • Esetenként csupán az egyik, máskor azonban akár a páciens mindkét heréje megduzzadhat. A herezacskón húzódó bőrréteg jellemzően kipirosodik és megfeszül.
 • A láz a gyulladás egyértelmű jele.       
 • A heregyulladást olykor viszonylag elviselhető, esetenként azonban szinte kibírhatatlan fájdalomérzet kíséri.       
 • Jellemző tünet az émelygés és a hányás is.
 • A páciens teljes kimerültségérzettel, illetve bágyadtsággal jellemzi állapotát.

A herezacskóban jelentkező fájdalomérzetnek több kiváltó oka is ismeretes. A hirtelen fellépő fájdalomérzet hátterében egyes esetekben akár a herék teljes „kiszorítása” is állhat. Ennek oka pedig a herezacskó belsejében létrejött rendkívüli nyomás. Túlzott nyomás hatására ugyanis az itt megtalálható vérerek rendszerint összeszűkülnek, ennek eredményeképpen pedig a páciens heréibe nem jut elegendő vér. Ez a folyamat súlyosabb esetekben akár maradandó elváltozásokat is kiválthat az érintett nemi szervben. A visszafordíthatatlan károsodások elkerülése érdekében azonnali orvosi beavatkozásra van szükség! A fent leírt tünetegyüttes észlelése esetén tehát ne habozzon, amilyen gyorsan csak lehet, keresse fel háziorvosát! 

Melyek a mellékhere-gyulladás legjellemzőbb megnyilvánulásai?               

Mellékhere-gyulladás esetén a páciens részben hasonló tüneteket produkál, mint a herék gyulladásakor. 

   • Jellegzetes ismertetőjegy lehet a duzzanat, a kivörösödött bőr, valamint a lokális forróságérzet is. Mivel a gyulladás általában csak az egyik mellékherét támadja meg, a tünetek jellemzően egyoldaliak.  

 

 •  A megbetegedést legtöbbször fájdalmas vizelés, valamint a sűrű vizelési inger jellemzi.   

 

  • A páciens egyik heréje általában érzékenyebb. A fájdalom kisugározhat a lágyék tájékára, valamint az alhasba is.   
  • Jellegzetes ismertetőjegy lehet a hímvesszőből történő váladékozás is.                
  • Tipikusnak mondhatóak az alhas vagy a medence tájékán jelentkező kellemetlen érzések, illetve a szűnni nem akaró fájdalomérzet.                           
  • Jellemző a vér jelenléte az ondóban.  
 • Kevésbé gyakori tünet a hőemelkedés vagy a láz.  

Mivel a herezacskóban kialakult gyulladás rendkívüli gyorsasággal szétterjed, a heregyulladás és a mellékhere-gyulladás tünetei gyakran kombinálódnak.   

heregyulladás antibiotikum nélkül
 

Mi a diagnosztizálás menete? Mire számíthatnak a páciensek?  

Heregyulladás, illetve mellék-heregyulladás esetén mindenképp forduljon urológushoz! Az urológus szakorvos utánajár, hogy az Ön esetében akut esetről van-e szó. Ha ugyanis bebizonyosodik a gyanú, a betegen azonnali műtéti beavatkozást kell végrehajtani! Ennek okán az orvos alaposan megvizsgálja a páciens heréit. Fontos a vérvétel, mely segítségével egyértelmű képet kapunk a vér gyulladásos értékeiről. 

A szakorvos akár ultrahangos kivizsgálásra is küldheti a beteget. Sok esetben azonban az urológus maga végzi az ultrahangos vizsgálatot. A szonográfiás vizsgálat önmagában nem fájdalmas. Gyulladás esetén viszont a herék érzékenyek lehetnek akár a legkisebb érintésre is, ezáltal a kivizsgálás menete gyakran kellemetlen lehet. Az ultrahangos vizsgálatnak köszönhetően kezelőorvosunk egyértelmű képet kap a duzzanat és a vérellátás mértékéről, valamint a szövet esetleges túlnövését is észleli. Kiértékeli azokat az elváltozásokat, amelyek gyulladásra utalnak. 

Ha orvosunk fertőzés jelenlétére gyanakszik, törletmintát vesz a páciens húgyvezetékéből, illetve vizeletmintát is kérhet. A vizsgálatok eredményeiből egyértelműen kiderül, milyen baktérium okozta a gyulladást, valamint az is, hogy az adott patogén mely antibiotikum-csoportokra érzékeny.  

Az antibiotikum-terápia egy jó megoldás lehet 

Vírusos heregyulladás esetén elegendőnek bizonyul a kiegészítő kezelés alkalmazása, mely a pácienst rövid időn belül megszabadíthatja a kellemetlen tünetektől.

Bakteriális fertőzés esetén azonban antibiotikumokra van szükség! Az alkalmazott antibiotikum-terápia időtartama jellemzően a beteg egészségügyi állapotától és a genitálián elvégzett vizsgálatok eredményeitől függ. A kezelés hossza általában 7-14 nap, komplikáltabb esetekben viszont akár hosszabb ideig is elhúzódhat. Fontos, hogy a felírt antibiotikumokat mindig az orvos utasításainak eleget téve alkalmazzuk! Az antibiotikum terápiát soha ne fejezze be az előírtnál korábban! Még abban az esetben sem, ha Ön már teljesen tünetmentes és egészségesnek érzi magát! 

Kezelőorvosunk az antibiotikum-terápia kiegészítéseképp rendszerint különféle gyulladáscsökkentő készítményeket ír fel, melyek túlnyomórészt fájdalomcsillapító hatással is rendelkeznek.   

Előrehaladott esetben azonban az ambuláns kezelés nem elegendő! Ilyenkor kórházi ellátásra van szükség. A páciens a hospitalizáció során rendszerint intravénás antibiotikum kezelést kap. Infúzió formájában ugyanis az alkalmazott gyógyszerek sokkal könnyebben eljutnak a gyulladás fókuszába, ezáltal lényegesen gyorsabban és hatékonyabban lépnek fel. Egyes esetekben a betegnek szüksége lehet olyan antibiotikumokra is, melyek kapszula formájában nem érhetőek el. Ezért fontos, hogy ne utasítsa vissza a kórházi kezelés lehetőségét, ha azt orvosa felajánlja Önnek! Rendkívüli fájdalmak esetén a kezelőorvos helyi érzéstelenítőt (lokális anesztetikumot) szúrhat be a páciens herezacskójába. Az alkalmazott készítmény egy időre enyhíti a beteg fájdalmait.    

Ha a gyulladás hátterében nemi úton szerzett betegség áll, a páciens szexuális partnerét is kezelni kell! Fontos tudatosítanunk, hogy míg a fertőzés nincs teljes mértékben kigyógyítva, kerülnünk kell a nemi együttlétet!   

heregyulladás antibiotikum nélkül

A házi praktikák az antibiotikum-kúra részét kell hogy képezzék! 

A különféle házi praktikák gyógyszeres kezelésbe való beiktatása elengedhetetlen. A teljes gyógyulás szempontjából ugyanis nem csupán antibiotikum terápiára van szükség. Rendkívüli fontossággal bír az otthoni kiegészítő kezelés és az ágynyugalom is. 

A heréket tehermentesítés céljából támasszuk alá! Ha esetleg ki kell mennünk a mellékhelységre, használjunk szuszpenzort, avagy viseljünk hasonlóképpen feszes alsóneműt! 

A gyulladás enyhítése céljából a szakorvosok egyértelműen a hideg borogatást ajánlják. Fontos, hogy a herékre soha ne tegyenek meleg borogatást! Ezek ugyanis nemcsak tovább fokozzák a gyulladás mértékét, de akár az ivarsejtek károsodását is előidézhetik. A herék elhelyezkedésükből adódóan alacsonyabb hőmérsékletűek, mint testünk bármely más része. Az ondósejtek (spermiumok) megfelelő fejlődéséhez ugyanis testünk átlaghőmérsékleténél pár Celsius-fokkal hűvösebb környezet szükséges. 

Mennyi ideig tart a kezelés? Mi a teendő, ha az antibiotikumok hatástalannak bizonyulnak?

A tünetek enyhülését a páciensek rendszerint már a kezelés 3.-10. napján tapasztalják. Az enyhe fájdalomérzet, illetve a herezacskók érzékenysége azonban a sikeres kezelés ellenére sokszor még hetekig is jelen lehet.

Ha a páciens többféle antibiotikum-kúra, illetve hosszadalmas gyulladáscsökkentő kezelések alkalmazása után sem tapasztal javulást, az egyetlen megoldás a sebészeti beavatkozás. Ez esetben a gyulladt here és a mellékhere eltávolítására kerül sor. A gennyes váladékkal telített here ugyanis ebben a fázisban már nem képes a gyógyulásra. Ha pedig mégis, a folyamat rendkívül lassú és nehézkes. A gyógyulási folyamat ilyenkor hegesedéssel történik, mely örökre nyomot hagy maga után. Egy ilyen mértékű megterheléstől azonban az érintett here teljesen működésképtelenné válik. Az antibiotikum-terápiák folytatására rendszerint még műtét megvalósulása után is szükség van!

Az eltávolító műtéten átesett férfiak túlnyomó részét rendkívüli aggodalommal tölti el az a kérdés, vajon milyen is lesz majd további életük egyetlen herével. Élhetnek-e teljeskörű életet és lehet-e valaha saját családjuk? Aggodalomra semmi ok! A másik ép here ugyanis teljes mértékben átveszi az eltávolított „kolléga“ szerepét. Ennek köszönhetően, az eltávolító műtéten átesett férfiak is nemzőképesek maradnak. A beavatkozást követően tehát teljes életet élhetnek, saját családot alapíthatnak.

Ezen betegség kapcsán azonban rendkívül fontos tudatosítanunk a megelőzés jelentőségét! A visszafordíthatatlan komplikációk elkerülése érdekében elengedhetetlen, hogy a páciens időben szakorvoshoz forduljon! Fontos, hogy már a heregyulladás, illetve mellékhere-gyulladás első tüneteinek észlelésekor felkeresse kezelőorvosát! Az időben alkalmazott antibiotikum-terápia ugyanis megakadályozza a lézió elfertőződését, valamint a fent említett komplikációk kialakulását is.

Heregyulladás: megelőzés mindenekelőtt  

A kínzó heregyulladás, illetve mellékhere-gyulladás elkerülése érdekében, csupán pár egyszerű utasítás betartása szükséges:

 • Kerülje a rizikósnak bizonyuló szexuális kontaktusokat! 
 • Időben és célzottan kezelje az esetleges húgyúti fertőzéseket
 • Katéterrel élő páciensek esetén rendkívül fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítsanak annak rendszeres cseréjére! Elengedhetetlen, hogy időben észleljék a bevezetett katéter miatt kialakuló esetleges húgyúti fertőzés tüneteit. 
 • Támogassa férfiasságát minőségi étrend-kiegészítők alkalmazásával! 
 • Figyeljen oda kezei és nemi szerve higiéniájára vizelés közben és után is! 

Források: 

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/orchitis/symptoms-causes/syc-20375860 

https://www.healthline.com/health/orchitis#causes 

Kommentárok