Gyógykezelés Kivizsgálások

A vastagbélgyulladás különböző okai

Tudta, hogy a vastagbélgyulladás (colitis) kialakulásához sokszor az érrendszeri problémák is hozzájárulhatnak? Melyek a vastagbélgyulladás leggyakoribb okai? Hogyan járul hozzá a nem megfelelő ételek fogyasztása a betegség kialakulásához? Milyen orvost keressünk fel vastagbélgyulladás esetén? Mire érdemes odafigyelnünk idősebb korban?

If you’re a landlord looking to sell a rental property with tenants, check out this blog post at https://www.housebuyernetwork.com/texas/ for some helpful advice.

Ha a gyulladásos megbetegedés visszatérővé válik, akkor krónikus vastagbélgyulladás áll fenn. Fontos viszont megkülönböztetnünk, hogy a gyulladás heveny-e, azaz hirtelen fellépő betegség, vagy krónikus, hosszan tartó megbetegedés. 

Vastagbélgyulladás és a leggyakoribb kiváltó okai

A bélben egy alaposan átgondolt és jól működő rendszer található – a bélhám (egyrétegű hámszövet). Ha ez a hámszövet begyullad, vastagbélgyulladás alakul ki. A gyulladás lehetséges okai: 

Fertőzés 

Bélfertőzést több tényező is kiválthatja, mint például a romlott vagy nem megfelelő étel, illetve víz fogyasztása. A heveny vastagbélgyulladásért Campylobacter sp., Shigella sp., illetőleg Salmonella sp. baktériumfajok a felelősek. Számos vírus is okozhat heveny fertőzést, mint a calici- és a rotavírus. 

Pszeudomembranos enterokolitisz

Ezért a veszélyes megbetegedés kialakulásáért a Clostridium difficile baktériumfaj túlszaporodása az illetékes, melyet a túlzott antibiotikum-terápia vált ki. Amíg a bélben az antibiotikum-kúra által a többi baktérium meghal, addig a Clostridium difficile kihasználva az ellenfelek veszteségét – „szóhoz jut”. Ez nehézséget okozhat nemcsak az antibiotikum szedésekor, hanem utána is.  

Ischaemiás kolitisz

A vastagbél gyulladását elégtelen oxigénellátás is okozhatja, ha érelmeszedésben – ateroszklerózisban, esetleg gyulladásos érrendszeri betegségben szenved. A betegség főleg az idős egyéneket érinti.

Egy másik indoklás a pitvarfibrilláció – a szívpitvar véráramlásának megváltozása. Ha ennél a kórmegállapításnál nem használ vérhígítót, vérrögök keletkezhetnek a szívében, melyek ha leválnak és elkezdenek sodródni a véráramban, az erek teljes vagy részleges eltömődésével járnak. Ha a bélben az ér eltömődik, keringési zavar (elégtelen vérellátás) lép fel. Ezt az állapotot a vérnyomás súlyos csökkenése is okozhatja, de sok esetben a kiváltó ok nem ismert. 

Ha a bélben nincs elég oxigén, gyulladás lep fel, mely fájdalomérzettel, lázzal és hasmenéssel nyilvánul meg. Súlyos esetekben, ha a bélbe nem jut elég vér, az érintett szakasz gyors beavatkozás nélkül elhal.   

vastagbélgyulladás hasi fájdalom
Kép forrása: stock.adobe.com

A vastagbél krónikus gyulladása

Az immunrendszer meghibásodása miatt, a colitis ulcerosa – fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn-betegség is krónikus bélgyulladást idéz elő, amelyeket gyulladásos bélbetegségnek (IBD) is nevezünk.

Allergia által okozott vastagbélgyulladás   

Egyes élelmiszerekkel szembeni allergia is kiváltó oka lehet a bélgyulladásnak. A gyermekek különösen gyakran szenvednek az efféle megbetegedésekben. 

Divertikulitisz    

Idős emberekre jellemző betegség, melyet a nem elegendő mennyiségű rost fogyasztása okoz. Kis kiöblösödések – gurdélyok (divertikulumok) keletkeznek a vastagbélben, melyek könnyedén begyulladnak, elfertőződnek és bélgyulladáshoz  – divertikulitiszhez vezetnek.   

A heveny vagy krónikus vastagbélgyulladásnak számos más oka is lehet. 

Vastagbélgyulladás tünetei és kiváltó okai

Heveny és krónikus vastagbélgyulladás esetén egyaránt szenvedhet hasi fájdalmakban, görcsökben és hasmenésben, mely vért, vagy nyálkát is tartalmazhat. Időnként láz, hidegrázás, fáradtság és kiszáradás is hozzáadódhat.   

A bél krónikus gyulladásánál gyakori a szem, bőr vagy az ízület gyulladása. Ilyenkor az immunrendszerünk gyulladást képez magában a bélben és a tőle távol eső helyeken is. 

Ha a fent említett tüneteket észleli magán, melyek 24 óra elteltével sem javulnak, keresse fel kezelőorvosát. 

Ha a hasi fájdalma nagyon súlyos, vagy ha nem javul, esetleg néhány óra elteltével még súlyosabbá válna, netalán magas láz vagy a kiszáradás jele mutatkozik magánál, azonnal forduljon orvoshoz.      

A gyakori bélgyulladásnál orvosa elküldheti speciális kivizsgálásokra, melyeket gasztroenterológus végez el. Ne becsülje alá a krónikus nehézségeket – idő múlásával az ismétlődő hasmenés által fennáll az alultápláltság veszélye, immunrendszeri rendellenességek, valamint a gyermekek növekedési és fejlődési zavara . 

Nem meglepő, hogy a váratlan hasmenés miatt alábbhagy az ételek fogyasztásával és rettegni fog bárhová is kimozdulni. Szélsőséges esetekben a nehézségek felmerülésekor gyakran műtéti beavatkozásra van szükség. Ezért időben kell szakmai segítséget és kezelést igényelni. 

vastagbélgyulladás hasi fájdalom
Kép forrása: stock.adobe.com

Vastagbélgyulladás – kockázati tényezők

A bélfertőzés elkerülése érdekében biztosítsa az ételek és a víz minőségének tisztaságát. Kockázattal jár az élelmiszerek nem megfelelő tárolása, mint például a melegen tárolt majonézes saláta view.

Az ischaemiás vastagbélgyulladás kockázatai közé tartozik a kezeletlen pitvarfibrilláció és az ateroszklerózis. Az egészségére egyben nagy veszély jelent, ha magas a koleszterinszintje és vérnyomása, dohányzik vagy cukorbetegségben szenved. 

A krónikus gyulladásos bélbetegség (Crohn-betegség vagy fekélyes vastagbélgyulladás) kockázati tényezői közé tartozik: a dohányzás, illetve a genetikai háttér is.

A nem megfelelő étrend, rosthiány és rossz minőségű ételek fogyasztása, különösen a félkész termékek és a gyorséttermi ételek megzavarhatják a bél egészségét és védekező rendszerét. A kutatások kimutatták, hogy elégtelen testmozgással és alvással az ember bélrendszere szenved, bár első ránézésre nem feltűnő az összefüggés. 

Vastagbélgyulladás – az orvosi kórmegállapítás

Az elsődleges nehézségek kialakulásánál, a kezelőorvosa vérvizsgálatot, szükség esetén széklet tenyésztést, esetleg végbél törletet rendel el a fertőzés kimutatására. A vérvizsgálat alapján láthatja, hogy a bélgyulladás hogyan befolyásolja a vérképet és részben a test állapotát is. Ezenfelül hasi röntgen vagy ultrahang kivizsgálást is javasolhat Önnek. 

A szakorvosi vizsgálatot a gasztroenterológus végzi el, aki egyedi eszközök alkalmazásával megvizsgálja és felméri bélrendszerünk működését. Szükség esetén bélmintát vesz és szövettani vizsgálat alapján állítja fel a diagnózist. A kórmegállapítás megerősítéséért, speciális vérvizsgálatot is elrendelhet. 

Feltétlenül fontos, hogy ha az orvos nem ismeri a beteg kórtörténetét, a beteg hozza magával a gyógyszerek listáját, melyeket jelenleg szed, illetve szedett az utolsó időszakban. Különös figyelmet kell fordítani ha antibiotikum terápiáról van szó. Természetesen, részletes információkat tartalmazó háziorvosi beutalóval kell a szakorvoshoz fordulni.

A tünetek megfigyelése kulcsfontosságú – figyeljünk oda a fájdalomra – görcsös, tompa, fokozódó formáról van-e szó, mikor jelenik meg, javul-e az állapot ürítés, esetleg étkezés után vagy stressz alatt. 

Figyeljen oda a székletére – milyen az állaga (vizes vagy kásás) és színe, tartalmaz-e vért, nyálkát. Tartsuk észben milyen gyakran jelentkeznek a tünetek, mi a közös ezekben a helyzetekben. Gondolkozzon el, hogy ezeket a nehézségeket megelőzte-e más betegség, éppenséggel tartózkodott-e idegen országokban vagy történt-e valami szokatlan. Mérje meg testhőmérsékletét, hogy pontos információval tudjon szolgálni az orvosnak. 

Vastagbélgyulladás – orvos által előírt kezelés

A gyógykezelés a kiváltó októl függ. Nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel és a hozzáillő étrend betartása. Az ásványi anyag vesztesége és kiszáradás esetén, infúziós kezelésre van szükség. 

Fertőzés esetén, az orvos fontolóra veszi az antibiotikum-kúra felírását, viszont sok esetben a kezelés megoldható elegendő folyadék fogyasztásával is. A krónikus Crohn-betegség és fekélyes vastagbélgyulladás esetén a betegséget gyulladásgátló gyógyszerek segítségével kezelik, illetve végső esetben műtéti megoldások is szóba jöhetnek. Bizonyos esetekben biológiai terápia javasolt. Az ischaemiás vastagbélgyulladásnál nagyon fontos a bél sújtotta megbetegedés mértéke. 

Enyhébb gyulladás esetén, a bél működése helyrehozható infúzió és antibiotikum alkalmazásával is. A divertikulitisz általában speciális diéta és antibiotikum-kúra segítségével orvosolható. Az allergiás vastagbélgyulladás megköveteli az allergén eltávolítását az étrendből.  

vastagbélgyulladás vizsgálat orvos
Kép forrása: stock.adobe.com

Vastagbélgyulladás – otthoni kezelés, gyógynövények és az étrend

Óvakodjon a vény nélkül kapható hasmenéscsillapító gyógyszerektől, melyek komplikációt okozhatnak és meghosszabbíthatják a gyulladás időtartamát. Az efféle orvosságok egyáltalán nem javasoltak, főleg ha a hasmenés mellett láz és hasi fájdalom is jelen van.    

A kezelés során különös figyelmet kell fordítanunk a helyes táplálkozás és a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére. 

Az irritábilis és gyulladt bél esetén fontos először megnyugtatni és megfontolt döntést hozni az ételválasztásnál. Ezért a kezdetekben csökkentse az ételek bevitelét és csakis fokozatosan kezdje el leterhelni a bélrendszerét attól függően, hogy érzi magát.  

Kezdetekben kerülje a tejtermékek (tejet is beleértve), a nehéz, zsíros és rántott ételek fogyasztását, valamint a magas rost- és héjtartalmú élelmiszerek bevitelét. 

Bélgyulladás kezelésére a kurkuma, mint természetes gyógymód sokszor nyújt segítő kezet a betegnek. Különösképpen a fehér üröm fontos gyógyírnak számít a Crohn-betegségnél – viszont kellő figyelmet kell szentelnünk az esetleges allergiás reakció kockázata miatt. Hasonlóképpen az aloe vera is célszerű kiegészítő lehet a gyulladásos bélbetegség kezelésében. Számos bélrendszeri megbetegedéseknél gyakori a vérontó pimpó használata is, melynek gyulladáscsökkentő gyógyhatásai vannak.     

Bármely gyógynövény applikálása előtt, mindenképpen forduljon tanácsért kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez. Soha ne helyettesítse gyógynövényekkel az orvos által javasolt kezelést.     

Egészséges vastagbél – mi válik hasznunkra? Mi az egészséges bélműködés fenntartásának titka?

A vastagbélben található hatalmas mennyiségű mikroorganizmus elválaszthatatlan része a bélrendszerünk egészsége fenntartásához. Kellőképpen hozzájárulnak bélrendszerünk védelméhez, ezért elégséges figyelmet kell rájuk fordítanunk, másképpen a nem kívánatos mikroorganizmusok elszaporodhatnak. 

Hogyan gondoskodjunk beleink egészségéről?

  • Napi étrendünk legalább 10 % – val (tömegével, nem térfogatával) járuljon hozzá a bélrendszerünkben található jótékony baktériumok táplálásához, melyek kedvelik a zöldséget és a rostot. Fölöttébb fontos viszont a durva rostban gazdag étel kihagyása aktív bélgyulladás során. 
  •  A rendszeres és pihentető alvás betartása nagyon fontos a hasznos baktériumok szaporodásához. 
  • A bél megfelelő működéséhez hozzájárul az elégséges testmozgás is, főleg ha a friss levegőn történik.
  • Az orvosával folytatott konzultációt követően, fontolja meg az úgynevezett „időkorlátozott étkezést”. Ez azt jelenti, hogy a napi 24 órából, csak 8 órát fog ételt fogyasztani és a fennmaradó 16 órán keresztül nem eszik (az alvást beleértve). A kutatások kimutatták, hogy az e fajta étkezés az egészség és anyagcsere javára válik, emellett megvéd a civilizációs megbetegedésektől is.    

A fent említett intézkedések betartásával, nemcsak a bélműködésünkről gondoskodunk, hanem az ereinkről is.  

A felül írott cikk csupán informatív jellegű és semmiképpen sem helyettesíti az orvosi vizsgálatot vagy konzultációt. Az egyén egészségi állapotának kivizsgálása komplexebb, a folyamatos kezelés és az egyén egyedi jellemzőinek összefüggésében kell értékelni.

vastagbélgyulladás egészséges étkezés étrend
Kép forrása: stock.adobe.com

Források:

https://www.medicinenet.com/colitis/article.htm

Kommentárok