Összes Prevenció

Antibiotikum-terápia: mit ne együnk és igyunk?

Az antibiotikum hatékonyságát különféle ételek és italok is befolyásolhatják. Így akár komplikációkat vagy hatékonyságuk csökkenését idézhetik elő. Bár a legtöbb antibiotikum esetében nem bizonyított az alkohollal történő kölcsönhatás, legyünk inkább óvatosak.

Étkezés előtt vagy után vegyük be a gyógyszert?

Abban az esetben, ha a gyógyszert étkezés közben alkalmazzuk, előfordulhat, hogy a belekben történő felszívódás lelassul. Ezáltal a testben csökkenhet a felszívódott hatóanyag mennyisége is. Ennek elkerülése érdekében legtöbbször az antibiotikumok éhgyomorra történő szedése ajánlott.

Ismerünk azonban olyan antibiotikumokat is, melyek optimális felszívódásához élelmiszerre van szükség. Szedésük tehát evés közben, avagy kicsivel étkezés után ajánlott. A tabletta evés után történő bevétele képes az esetleges gyomorpanaszok enyhítésére is.

antibiotikum és alkohol

Antibiotikumok, melyek összeférhetetlenek az alkohollal

A gyógyszerek alkohollal való kombinálhatósága néha még akár jobban is érdekelheti a pácienst, mint az, hogy ilyenkor milyen ételeket érdemes étrendünkből kihagyni. Összességében a legtöbb antibiotikum esetében nem bizonyított az alkohollal történő kölcsönhatás, léteznek azonban kivételek is.

Az első ezen csoportba tartozó gyógyszer az Entizol (metronidazol). Szedése esetén szigorúan tilos. Sőt mi több leghamarabb 48 órával a kezelés befejezése után lehetséges az alkoholfogyasztás. Fennáll ugyanis az antabusz-hatás veszélye (ezt az effektust az alkoholizmus kezelésekor alkalmazzák).

Az Entizol fékezi azt az enzimet, mely képes az alkohol acetaldehid néven ismert toxikus produktumának lebontására. Ez a folyamat az acetaldehid gyülemléséhez vezet a testben, ami a következő tüneteket idézi elő: fejfájás, émelygés, hányás és nehézlégzés. Nagy mennyiségű alkoholfogyasztás esetén az esetleges kollapszus veszélye is fennáll.

A tetraciklinek csoportjába tartozó antibiotikumok (Doxibene, Doxihexal, Deoximikoin) szedésekor a szeszesital-fogyasztás szintén tilos. Az alkohol ugyanis növeli a doxiciklint lebontó májenzim aktivitását, ezáltal a gyógyszer lebontása felgyorsul s így a szokásos mennyiségű hatóanyag nem képes a kívánt hatás elérésére.

Ezen kívül léteznek más antibiotikumfajták is, melyek szedésekor nem fogyaszthatunk semmilyen szeszes italt. Ebbe a csoportba tartozik például a tinidazol, linezolid és az eritromicin. Alkalmazásukkor az orvosok kötelesek felhívni a páciens figyelmét az alkohollal való összeférhetetlenségre.

Az előbb említett gyógyszereken kívül, antibiotikumok véget nem érő listája ismert, melyek esetében az alkoholfogyasztás megengedett. Természetesen, ezzel a gyógyulást nem segítjük, fáradtak és dehidratáltak leszünk, viszont nem áll fenn az interakció veszélye a gyógyszer és az alkohol között.

antibiotikum és a tej

A következő élelmiszerekre mindenképp figyeljünk oda!

Mivel az antibiotikumok széleskörű spektruma ismert, nem lehet kiemelni adott ételeket és italokat, melyek fogyasztása az összes antibiotikum-kúra esetén elkerülendő.

Különböző gyógyszerekre étrendünk különféle hozzávalói lehetnek hatással, melyek más-más mechanizmussal képesek a gyógyszer sorsának befolyásolására testünkben. A különböző kölcsönhatások leggyakoribb eredménye a kezelés hatékonyságának csökkenése, illetve valamelyik mellékhatás megnövekedett előfordulása.

Tejtermékek és citrusfélék

Doxiciklin alapú antibiotikum szedése esetén a tejtermékek fogyasztása akár 10-30 %-al csökkentheti a gyógyszer hatékonyságát. Ezzel a tulajdonsággal nemcsak a kalcium, de más fémek is rendelkeznek, többek közt a magnézium, cink, vas és alumínium is.

Ezért a tejtermékek mellett előnyös lehet a különböző multivitaminos étrend-kiegészítő kapszulák, egyes ásványvizek, valamint a magas kalciumtartalmú gyümölcslevek elkerülése is.

Az említett gyógyszerek és fémek bevitele között legalább 2-3 órányi eltérés betartása ajánlott. Ilyen antibiotikumok közé tartoznak tehát a tetraciklinek, konkrétan a doxiciklin (Deoximikoin, Doxibene, Doxihexal) és a kinololonok (Abaktal, Cifloxinal, Ciplox, Ciprofloxacin, Ciphin, Ciprinol, Ciprolon, Medociprin, Gyrablock, Nolicin, Medofloxine, Ofloxin, Prixina, Zanocin).

A tetraciklin típusú (pl. doxiciklin) és a fluorokinolonok családjába tartozó (ciprofloxacin, norfloxacin, ofloxacin) antibiotikumok szedése esetén fontos, hogy odafigyeljünk a tej és a különböző tejtermékek fogyasztására. Ezen termékek fogyasztása a fent említett antibiotikumok szedésekor nem ajánlott, mivel csökkenthetik a gyógyszer felszívódását, s így a kezelés hatékonysága is jelentős mértékben csökken.

A terápia alatt nem szükséges a tejtermékek teljes elhagyása, elegendő az is, ha ezek fogyasztása és a tabletták bevétele közt tartunk 2-3 órányi szünetet.

Kortimoxazol tartalmú készítmények (Biseptol) esetén fontos, hogy kerüljük a savas élelmiszereket, mint például a citrusfélék és a belőlük készült gyümölcslevek fogyasztását. Ajánlott minden magas C-vitamin tartalmú gyümölcs és zöldség kihagyása is.

Ezen élelmiszerek túlzott fogyasztása a mellékhatások előfordulásához vezethet. Az ilyen típusú gyógyszereket előnyösebb étkezés után bevenni és alkalikus ásványvízzel leöblíteni, hacsak orvosunk nem tanácsolta másképp.

antibiotikum és citrusfélék

A közönséges orbáncfű nem ajánlott

A közönséges orbáncfű étrend-kiegészítőként vagy gyógytea formájában képes a májenzimek aktivitásának felgyorsítására, ezáltal jelentős mértékben csökkentheti a gyógyszerek hatóidejét, valamint a makrolidek (klaritromicint vagy azitromicint tartalmaz) hatásának intenzitását is. Ilyen típusú antibiotikum-kúra esetén az orbáncfű alkalmazása nem ajánlott.

Mit nem szabad elfelejteni antibiotikum-terápia esetén?

A terápia alatt rendkívül fontos, hogy

  • kövessük orvosunk és gyógyszerészünk utasításait,
  • odafigyeljünk az egyes gyógyszeradagok közötti időintervallumok betartására,
  • szem előtt tartsuk az élelmiszerek kombinálhatóságát,
  • gondosan ügyeljünk a gyógyszer evés előtti, avagy utáni szedésére vonatkozó ajánlásokra is.

Az előírt antibiotikum szedését soha ne szakítsuk félbe és ne fejezzük be korábban anélkül, hogy konzultáltunk volna orvosunkkal vagy gyógyszerészünkkel.  Ne hagyjuk abba szedésüket akkor sem, ha már enyhültek a tünetek és gyógyultnak érezzük magunkat, hiszen ez a későbbiekben az antibiotikumok hatékonyságának csökkenéséhez, rezisztencia kialakulásához vezethet.

Kommentárok