Gyógykezelés Prevenció

Lehet-e megfázás a petefészek-gyulladás okozója?

petefészek-gyulladást nem a hideg talajon való ülés, hanem a nemi közösülés útján terjedő fertőzés okozza. Ezen fertőzés nagy rizikóval jár, előfordulhat, hogy a petefészek-gyulladás folytán képtelen lesz saját gyermeke kihordására! 

Tudja-e, hogy valójában a medence több részének gyulladásáról van szó és a tünetek könnyen figyelmen kívül hagyhatók ?

Milyen tünetek utalhatnak petefészek-gyulladásra?

A tünetek és azok intenzitása egyénenként változó. Amíg valaki semmilyen fájdalmat nem vesz észre, másoknál alhasi fájdalmak léphetnek fel, amelyek általában nem egyoldalúak, mint az ovuláció esetén. Jelentkezhet fájdalom nemi közösülés során, továbbá hüvelyvérzés, amely nem függ össze a menstruációval és a vizelés is fájdalmakkal jár. Néhány páciensnél a testhőmérséklet is megemelkedhet, csupán kis mértékben, 38 °C – ig. A petefészek-gyulladást jelezheti szokatlan sárgás vagy zöldes színű váladék.

Amennyiben súlyos hasi fájdalmat, erős vérzést, hányingert, émelygést és emelkedett testhőmérsékletet érzékel, azonnal forduljon sürgősségi ellátáshoz vagy értesítse a mentőszolgálatot. 

Mi okozza a petefészek-gyulladást ?

A petefészek-gyulladás bakteriális fertőzés útján jön létre. Valójában a petefészek, petevezetékek és a méh gyulladásáról van szó, vagyis a kismedence több szervéről. Ebből kifolyólag, szakmai körökben inkább a „kismedencei gyulladás“ vagy „medence gyulladásos megbetegedéseként“ ismerhetjük (angol irodalomban PID – pelvic inflammatory disease). 

A „petefészek-gyulladás” kifejezés inkább a múlt maradványa, mivel az orvosok elismerték, hogy a medence területén létrejövő gyulladás, gyakorlatilag mindig együttesen érinti a petefészket, petevezetéket, valamint az anyaméhet.

Miként függ össze anyánk és nagyanyáink figyelmeztetése, a hideg által történő felfázással és a petefészek-gyulladással? A hideg nem okozhat fertőzést, de támogathatja annak kialakulását és azt feltételezik, hogy a hideg gyengítheti az immunrendszer reakcióit az adott területen. Ezáltal a hüvelyben többnyire megtalálható baktériumok, könnyebben juthatnak el a nemi szervek felső területeire és gyulladást idézhetnek elő.

Pontosan ebből kifolyólag, nagy rizikóval jár a szexuális partnereink gyakori változtatása és az ezzel járó nemi úton terjedő betegségek. Ezek a fertőzések, különösképp a kankó (gonorrhoea), chlamydia vagy Mycoplasma spp. és Ureaplasma spp. baktérium okozta betegségek, a leggyakoribb okozói a kismedence gyulladásának. 

Mint minden gyulladásos megbetegedés esetén, itt is ajánlott mihamarabb felkeresni orvosunkat. A petefészek-gyulladás ugyanis a fertőzés korai szakaszában felismerhető és gyógyítható.

A nem megfelelően kezelt fertőzés akár életveszélyes állapotot is előidézhet – a hashártya gyulladását vagy medence tályog (medence üregeinek gennyes váladékkal való megtelése) kialakulását. Az elhanyagolt kezelés lehetséges következményei a meddőség, az alhasi fájdalom vagy a méhen kívüli terhesség.

petefészek-gyulladás alhasi fájdalom
Kép forrása: stock.adobe.com

A petefészek-gyulladás diagnosztizálása

A tünetek, a páciens szexuális aktivitása, esetleges kockázattal járó szexuális szokásai alapján az orvosban felmerül a petefészekgyulladás lehetősége, amit további vizsgálatok segítségével támaszt alá.

Elemzés céljából a kezelőorvos tampon segítségével mintát vesz a hüvelyről és a méhnyakról. Az effajta elemzés eredményeképp, meghatározhatja az adott területen fellelhető mikroorganizmusokat, amelyek a gyulladást okozhatják. A laboratóriumi tenyésztéses vizsgálat alapján, pedig a kezelőorvosa meghatározza a konkrét, gyulladást okozó baktériumot, illetve felállíthatja a megfelelő antibiotikumos kezelést a kórokozó ellen. 

A petefészek-gyulladásban szenvedő hölgyek számára már a rutin nőgyógyászati vizsgálatok is kellemetlenséggel, illetve fájdalmakkal járnak.

Orvosa vehet vért, ugyanakkor vizeletmintát is, amely szintén a laboratóriumi vizsgálatokhoz szükségesek. Így például a vérben megnövekedett fehérvérsejtek száma indikátorként szolgálhat az esetleges gyulladásra. Az orvos ultrahang vizsgálatot is végezhet, általában a hüvelyen keresztül. Ha bebizonyosodik a gyulladás jelenléte, célszerű HIV, gonorrhea (tripper) fertőzés kimutatására szolgáló teszt elvégzése. Ezen tesztek elvégzéséről kezelőorvosa dönt.

A gyulladás súlyos tüneteinek pontos diagnosztizálására, amelyek utánozzák például a vakbél gyulladását, sokszor már csak a műtőasztalnál derül fény a műtét során. 

Tehát ha a tünetek erőteljesek és súlyos problémát indikálnak, számítson arra, hogy kórházi ellátásra lesz szükség. A petefészek-gyulladás korai észlelésekor, sokszor elegendő a járóbeteg-szakellátás is.

Hogyan kezelik a petefészek-gyulladást?

Ne hagyja figyelmen kívül a tüneteket! Látogasson el nőgyógyászához és vizsgáltassa meg magát. Antibiotikumokat fog felírni az Ön számára, amelyek szedése általában 2 hétig tart. Mycoplasma spp. fertőzés beigazolásánál, a kezelés időtartama 3 hétre növekszik.

Ha az antibiotikumok három napon belül semmilyen enyhülést nem okoznak, orvosa helyettesítheti más típusúval. Súlyosabb tünetek esetén szükség lehet kórházi ápolásra és az antibiotikumok vénába történő beadására. Nőgyógyásza javasolhatja a méhen belüli fogamzásgátló eszköz eltávolítását, amely szintén a fertőzés forrása lehet. 

Várandósság esetén feltétlenül tájékoztassa erről orvosát. Egyes antibiotikumok nem használhatók várandósság alatt és károsíthatják a babát. A kezeletlen fertőzés ugyanakkor szintén káros lehet a baba számára is.

Miért kell a gyógykezelésben részt vennie egészséges partnerének?

Fontos, hogy szexuális partnere is részt vegyen a kezelésben az újbóli fertőzés megelőzése érdekében. Kerülje a szexuális kapcsolatot a kezelés időtartamára. Ha elmulasztja a kezelést és nem alkalmazza az előírt mennyiségű antibiotikumot, vagy ha partnere (beleértve az összes szexuális partnerét az elmúlt hat hónapban) nem részesül gyógykezelésben, a fertőzés visszatérhet és nehézségekkel járhat.

Komplikációként említhetjük például a krónikus medencefájdalmat, amely szélsőséges esetekben depresszióhoz vezethet. Előfordulhat a petevezeték elzáródása, ami nagyban megnehezítheti a teherbe esést. Ha a petevezetékek átjárhatatlanná válnak, ez gyakorlatilag meddőséget jelent.

Ha mégis sikerül teherbe esnie, a petevezeték elzáródása miatt méhen kívüli terhesség lép fel. Néhány vizsgálat arra utal, hogy nagyobb számban fordul elő petefészekrák azon nők esetében, akiknél előzőleg medence gyulladás lépett fel.

Biztonságos-e az otthon történő petefészek-gyulladás kezelése?

Ha különféle, nem ellenőrzött alternatív eljárásokat próbál alkalmazni antibiotikumok helyett, egészségügyi komplikációkhoz vezethet. Azonban orvosa által javasolt kezelés kiegészítéseként, alkalmazhatja az alábbi óvintézkedéseket.

Próbálja melegen tartani a medence, a comb és a nemi szervek területét. Fogyasszon könnyű, változatos alapanyagokból készült ételeket, kiemelkedő tápanyag-tartalommal és figyeljen oda a minőségi alvás betartására. Ezen praktikák támogatják immunrendszerét a fertőzés elleni küzdelemben, viszont az antibiotikumos kezelést nem helyettesítik. Ha pedig gyógynövények segítségével kívánja támogatni a gyulladás elleni küzdelmet, kipróbálhatja, de mindenképp keresse fel kezelőorvosát és konzultáljon vele még a kezelés kezdete előtt.

fiatal nő szenved a petefészek-gyulladás tüneteitől
Kép forrása: stock.adobe.com

Milyen gyógynövények szolgálnak segítségünkre?

Jótékony hatással lehet a málna, kakukkfű, palástfű, továbbá a csalán, máriatövis vagy a kis ezerjófű. A gyógynövényes kezelés során azonban nagyon nehéz behatárolni a gyógyhatást, mivel az azonos típusú gyógynövény nem tartalmaz azonos mennyiségű hatóanyagot. Ez az egyik oka annak, hogy a gyógynövényekkel való kezelés, csak kiegészítőként kell hogy szolgáljon az antibiotikumos kezelés mellett.

Ha krónikus fájdalomban szenved, a gyulladás gyakorta megismétlődik vagy két fertőzés közt van – a gyógynövények támogathatják a test felépülését. Kipróbálhatja a probiotikumok hozzáadását az étrendjéhez, az egészséges mikroflóra támogatása érdekében.

A petefészek-gyulladás megelőzése

Leginkább akkor van veszélyben, ha szexuálisan aktív életet él és az életkora 15-24 év között van. Különösen óvatosnak kell lennie, ha nincs állandó szexuális partnere vagy ha partnere „kikacsingat”, esetleg gazdag szexuális múltja van és nincs elegendő információja a szexuális előéletéről. Az óvszer használata részben csökkentheti a gyulladás kockázatát.

Ezen felül fokozott veszélyben vannak azok, akiknél a méhnyak orvosi beavatkozások (egészségügyi küret, abortusz stb.) során fel lett tárva. Szülés során szerzett méhnyak sérülés vagy méhen belüli fogamzásgátló eszköz is egyaránt növeli a gyulladás előfordulását. 

Rendkívül fontos szerepe van a gyulladás kialakulásának elkerülésében a megelőzésnek – ide tartozik az intim élet felelősségteljes megközelítése is. Ha pedig a betegség bekövetkezik, akkor elengedhetetlen a korai diagnosztizálás és a következetes kezelés.

petefészek-gyulladás kialakulása pár ágyban
Kép forrása: stock.adobe.com

Az alábbi cikk csupán informatív jellegű. Nem helyettesíti az orvosi kivizsgálást vagy konzultációt! A páciensek tüneteinek elbírálása minden esetben individuálisan, egyéb betegségeik, illetve a már zajló kezelések figyelembevételével történik!

Források:

https://emedicine.medscape.com/article/256448-overview#a3

Kommentárok