Gyógykezelés Prevenció

Mit kell tudnunk a gonorrhea (tripper, kankó) megbetegedésről?

A kankó  a súlyos nemi fertőző betegségek csoportjába tartozik. A gonorrhea a nálunk leggyakrabban előforduló szexuális úton terjedő megbetegedés. A férfiak és nők megfertőződési aránya nagyjából egyenlő. Ez a megbetegedés elsősorban a fiatalkorúakat érinti.  Nemrégiben felfedezték a Neisseria gonorrhoeae baktérium egy olyan alcsoportját, mely az antibiotikumos kezeléssel szemben rezisztens. Vajon újra gyógyíthatatlanná válhat ez a megbetegedés? 

A nemi betegségek csoportjába tartozik minden olyan fertőző megbetegedés, mely nemi úton, illetve egyéb szexuális érintkezés által terjed. A létesített érintkezés során, rendszerint különféle testnedvek – ondó, vér, nyál – átvitele megy végbe. A régmúltban a legelterjedtebb fertőző nemi betegségek közé sorolták a szifiliszt, a kankót, a lágy fekélyt (ulcus molle), a venerális limfogranulómát (lymphogranuloma venereum), valamint az üszkös nemi betegséget (donovanosis venereum) is.  

Napjainkban több mint 30 fajta szexuális úton terjedő mikroorganizmust (baktérium, vírus, parazita, penészgomba) különböztetünk meg. 

A manapság leggyakrabban előforduló, illetve a közegészségügyre legnagyobb hatást gyakorló nemi betegségek csoportjába tartozik a szifilisz, a kankó, a klamídia által kiváltott fertőzések, a trichomoniázis, a vírusos B-típusú hepatitis, a nemi herpesz és a humán papillomavírus (HPV) fertőzések is.   

A szexuális megbetegedések jelenléte a mai felvilágosult világban sem ritka. 

A kankó nem a múlt maradványa 

 • A gonorrhoea vajon a nagyon súlyos megbetegedések csoportjába tartozik?  
 • A jellemzően nemi úton terjedő kankó más módon is elkapható?
 • Megfertőződhetünk-e partnerünkkel akkor is, ha hűek voltunk egymáshoz? 
 • Elkaphatom a kankót csókolózás közben is?  
 • Nyilvános illemhely használatakor is fennáll a kankó-fertőzés veszélye? 

A fent felsorolt kérdések különféle internetes fórumokról származnak. Ezeket olvasván sajnos egyértelművé válik, hogy az emberek a mai felvilágosult világ és a könnyen hozzáférhető ismeretek ellenére sem tudnak sokat a nemi betegségekről. A kankó egy erősen fertőző nemi úton terjedő megbetegedés, melynek érdekessége, hogy legtöbbször minimális vagy egyáltalán nem specifikus tüneteket produkál. Mivel a kankó hordozói gyakran teljesen tünetmentesek, ez nagymértékben hozzájárul a betegség szinte megállíthatatlan terjedéshez. 

Mi a kankó kiváltó oka? 

A N. gonorrhoeae egy Gram-negatív, diplokokkusz formájú baktériumfaj, amely a kankó nevű nemi betegség kórokozója. A kiváltó mikroorganizmus nevéből származik a jellegzetes „gonoreaa” vagy „gonorrhoea” megnevezés is. Az első feltüntetett kifejezés (gonoreaa) görög eredetű. A gonos szó ugyanis görögül magot, a rhoia pedig ömlést jelent. 

A második feltüntetett megnevezés (gonorrhoea) pedig a német eredetű „drippen” szóból ered, melynek szó szerinti fordítása „csepegtetés”.  

A N. gonorrhoeae baktériumot 1879-ben Albert Neisser, német származású dermatovenerológus szakorvos fedezte fel. Egy Gram-negatív baktériumfajról beszélünk, amelyik kéttagú láncokat alkot, emiatt kapta ez a baktériumfaj a diplokokkusz megnevezést is. Mikroszkóp segítségével egy kávészem, illetve zsemle alakú formát láthatunk. Ezek a baktériumok jellemzően az emberi test nyálkahártyáján telepednek meg, főként az urogenitális traktust érintve. Fertőzött kismama esetén az újszülötteknél akár kötőhártya-gyulladást is okozhat.   

Mivel a N. gonorrhoeae egy hidegre és oxigénre rendkívül érzékeny baktériumfajta, az emberi testen kívül nem képesek a túlélésre. Ennek alapján a nyilvános toalettek használatakor szerzett fertőzés valószínűsége nagyon csekély, szinte teljesen valószínűtlen. 

A kankót a múltban „Honey-Moon-Disease” avagy a „Mézeshetek betegsége” megnevezéssel is illették. Számos vőlegényjelölt, aki a legénybúcsú estéjén még legutoljára egy örömlány jelenlétében „kirúgott a hámból”, esküvői ajándékként egy nem kívánatos nemi betegséget vitt haza szeretett kedvesének.  

Azokon a területeken, melyeket hátrányos szociális helyzet, illetve a nem megfelelő egészségügyi ellátás jellemez, a N. gonnorhoea által kiváltott megbetegedés előfordulása mindmáig gyakori. A tripper azonban sajnos nemcsak ezeken a vidékeken van jelen. Egyre nagyobb akadályt jelentenek a fejlett országok számára is, hiszen az utóbbi évek során megjelentek olyan baktériumtípusok is, melyek rezisztenciát mutatnak a terápiában használatos antibiotikum-csoportokkal szemben.   

tripper kankó gonorrhea

Ma még gyógyítható, de vajon meddig? 

A kankó egy szexuális úton terjedő megbetegedés, mely antibiotikumokkal gyógyítható. 

Az antibiotikumok felfedezése előtti időszakban (1928-ban Alexander Fleming felfedezte és izolálta a penicillint egy Penicillium notatum gombafajból) ez a megbetegedés felettébb nagy veszélyt jelentett az emberiség számára. Az antibiotikumok megjelenése azonban egy időre kiküszöbölte ezt a problémát. Ezzel szemben viszont az utóbbi években épphogy világméretű akadálynak számít a gonokokkuszok rezisztenciájának növekedése. A N. gonorrhoeae baktérium ugyanis csaknem az összes eddig használatos antibiotikumos csoporttal szemben ellenállást mutat. A N. gonorrhoeae antibiotikum-rezisztens fajtáira a WHO már 2012-ben felhívta a figyelmet. 

A „szuper-gonorrhea” egy új és rendkívül ellenálló fajtája a kankónak. Kialakulásának oka nagy valószínűséggel az, hogy a fertőzött páciensek nem tudtak saját egészségügyi problémájukról. Leggyakrabban csupán torokgyulladás miatt kezelték ezeket a betegeket (a tripper egyik jellemző tünete), amely esetén az orvos általában antibiotikumot írt elő.  

Az antibiotikumok jelenlétének köszönhetően a kankót kiváltó baktériumok megtanultak alkalmazkodni, valamint ellenállást kiépíteni az alkalmazott gyógyszerekkel szemben. A N. gonorrhoeae esetén gyakori, hogy orális szex után gyakran megtapad az érintett egyén szájában vagy torkában a baktérium. Mivel legtöbb esetben csupán minimálisak a tünetek vagy egyáltalán nincsen semmilyen szimptóma jelen, a pácienseknek sejtelmük sincs a diagnózisukról. Ezenfelül a nemi betegségek terjedését érintő világméretű problémáról a minimális számú óvszer használat is tehet.  

A rezisztens gonorrhea-val fertőzött eseteket eddig Ausztráliában, Japánban, Norvégiában, Svédországban, valamint Anglia területén regisztrálták. A kankó új formája, az ún. szuper-gonorrhea ellenállást mutat a 3. generációs cefalosporinokkal szemben is, mely a multirezisztens kankó kezelésében alkalmazott leghatékonyabb antibiotikum. Tripper kezelése esetén tehát fennáll a veszélye annak, hogy az alkalmazott antibiotikumok hatékonysága idővel nullára csökken, ez által a gonorrhoea fokozatosan egy gyógyíthatatlan megbetegedéssé válik.  

A kankó ma sem ritka megbetegedés  

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérései szerint, ezzel a fertőző nemi betegséggel évente csaknem 78 millió egyén küzd. A legmagasabb előfordulási arányt a fiatalok, valamint a szexuálisan aktív felnőttek körében mutatja. Előfordulása 25 éves kor felett fokozatosan csökken.   

Szakemberek szerint a kankó terjedéséhez főként a kötetlen szexuális élet, a fokozott bevándorlás, a megnövekedett városiasodás, valamint az óvszerhasználat csökkenése is nagymértékben hozzájárul.   

Mi mindent kell tudnom a kankóról? Hogyan fertőződhetek meg?  

A kankó egy olyan szexuális úton terjedő megbetegedés, mely kizárólag csak az emberek körében fordul elő. Ebből kifolyólag terjedése is csupán emberről-emberre lehetséges. A páciens tehát nemcsak fertőzésforrás, de köztesgazda is egyben. Mivel a N. gonorrhoeae baktérium az emberi szervezeten kívül nem képes az önálló életre és nagyon gyorsan elpusztul, a gonokokkuszok a természetben egyáltalán nem fordulnak elő. 

A fertőzés forrása tehát mindig egy akut vagy krónikus fertőzésben szenvedő páciens. A betegség átvitele túlnyomórészt nemi kapcsolat (hüvelyi, orális, anális) létesítése során valósul meg. Ritkábban végbemehet kontaminált nedves törölközők vagy fehérneműk használatával, illetve abban az esetben is, ha kontaminált kézzel szemünk kötőhártyájához érünk.

A tripper fertőzésben szenvedő hölgyek sajnos természetes szülés esetén megfertőzhetik újszülött babájukat is.   

A kankó lappangási ideje 2- 10 nap. Férfiak és nők esetén azonban ez az időszak különböző lehet. Míg férfiaknál az inkubációs idő hossza megközelítőleg 2-5 nap, a nőknél akár két hétig is elhúzódhat. 

A betegség előfordulása nők esetén gyakran teljesen tünetmentes. Míg a gyengébbik nem képviselői csaknem 50 – 75%-ban tünetmentesek, a férfiak körében ez a szám csupán 10%. Ez a megállapítás tehát egyértelműen rámutat arra a tényre, hogy a kankó megbetegedés férfi páciensek esetén általában teljes egészében megmutatkozik.  

 A gonorrhoea terjedésének módjai:

 • Ez a megbetegedés szinte kizárólag közösülés (nem csak hüvelyi, de akár orális és anális együttlét) útján terjed. 
 • Kivételes esetben kontaminált tárgyakkal megvalósuló közvetlen érintkezés által – az alapvető személyes higiénia feltételek be nem tartása esetén.  
 • Anyáról gyermekére természetes szülés során (fertőzött kismama esetén).

tripper kankó gonorrhea

Melyek azok a tünetek, amelyeket felfedezhetünk magunkon gonorrhoea fertőzés esetén?   

Nagyjából a betegek 80%-nál a páciens nem produkál semmilyen tünetet. Ez rendkívüli mértékben megnehezíti a diagnosztizálást, valamint szinte teljesen megakadályozza a betegség időbeni kezelésének lehetőségét.

Mivel a legtöbb fertőzöttnél a kezdeti szakaszban nem jellemző bármiféle tünet megjelenése, gyakran megesik, hogy a betegség nincs időben diagnosztizálva és kezelve. A szervezetben való túlzott elterjedés pedig akár súlyos szövődményekhez is vezethet. 

A betegség megtámadhatja a nemi szerveket, a végbelet, illetve a páciens nyakát is (a fertőzés jellemzően a baktériumok behatolásának helyén összpontosul). A gonorrhoea rendszerint másként jelenik meg férfiak, illetve nők körében.  

A kankó tünetei férfiak körében:  

 • sárgás-fehér folyás a húgycsőből, 
 • kellemetlen szagú folyás, 
 • kivörösödés és duzzanat a húgycső nyílásánál,  
 • égető és szúró érzés vizelés közben – fájdalmas vizelés, 
 • gyakori vizelési inger, 
 • a vizelet visszatartására való képtelenség, 
 • fájdalom, valamint feszülés vagy teltségérzet a herékben.  

A kankó tünetei nők körében:  

 • nyálkás vagy akár gennyes hüvelyi folyás, 
 • kellemetlen szagú folyás, 
 • kivörösödés vagy duzzanat a húgycső nyílásnál, 
 • égő, illetve szúró érzés vizelés közben – fájdalmas vizelés, 
 • gennyes folyás a húgycsőből, 
 • alhasi fájdalom, 
 • nemi együttlét során fellépő fájdalomérzet
 • menstruációs cikluson kívüli hüvelyi vérzés, 
 • émelygés, hányinger, hányás. 

Milyen egészségügyi problémákat okozhat a kezeletlen kankó? 

A kezeletlen kankó rendszerint a nők körében okoz súlyosabb komplikációkat. 

Esetükben a következő komplikációk veszélye áll fenn: 

 • a medence gyulladásos megbetegedései, 
 • méhen kívüli terhesség, 
 • terméketlenség
 • megnövelheti a HIV fertőzés kockázatát. 

A kezeletlen nemi fertőzés férfiak körében okozhat: 

 • mellékhere-gyulladást (epididimitisz), 
 • prosztata-gyulladást, 
 • terméketlenséget.  

Miképp terjed a kankó nők esetén?  

A kezeletlen fertőzés fokozatosan megtámadja a női nemi szerveket. A méhnyak környékéről eleinte jellemzően a petevezetékek felé veszi az irányt, majd idővel idült kismedence-gyulladást idéz elő. Mivel a kialakult gyulladás összenövéseket okoz, a petevezetékek idővel átjárhatatlanokká válnak. Ezáltal nemcsak a méhen kívüli terhesség esélye növekszik, de fennállhat a veszélye annak is, hogy az anya képtelen lesz kihordani a magzatot, illetve teljesen sterillé válik. 

Ha a terhességi időszak alatt fertőződik meg az illető, növekszik az esélye annak, hogy a várt időpont előtt születik meg a baba. Előfordulhat azonban az is, hogy vetélés következik be.   

Természetes úton történő szülés esetén, a szülőcsatornán keresztülhaladó gyermek nagy valószínűséggel megfertőződik. Ilyenkor kötőhártya-gyulladás vagy egyéb látás károsodás veszélye áll fenn. Súlyosabb esetekben akár vakság is kialakulhat. 

A kötőhártya-gyulladás rendszerint a szemek gennyszerű váladékozásával jelenik meg, de akár szemkörnyéki duzzanatot is előidézhet. Annak érdekében, hogy megelőzzük a betegség súlyosbodását és elkerüljük az esetleges vakságot, az újszülött szemeibe közvetlenül a szülés után antibiotikumot csepegtetnek.   

A súlyos szövődmények miatt, amelyet a kankó a terhesség ideje alatt és a szülés során okozhat, a prenatális gondozás részeként kötelezően bevezették a leendő anyukák gonorrhoea fertőzés jelenlétére való kivizsgálását.   

A kankó komplikációi közé soroljuk a következő gyulladásos megbetegedéseket is: 

 • végbélgyulladás,  
 • torokgyulladás,  
 • kötőhártya-gyulladás és vakság,  
 • bőrgyulladás,  
 • ízületek és inak gyulladása,   
 • mandulagyulladás,   
 • szepszis vagy ismertebb nevén vérmérgezés,  
 • meningitisz, vagyis agyhártya-gyulladás,  
 • endokarditisz, tehát a szív belső üregeinek gyulladása.  

tripper kankó gonorrhea

Mi mindent mondjunk el orvosunknak?  

Nemi betegségre utaló tünetek esetén az orvoslátogatás minden páciens számára éppoly kellemetlen. Ha azonban orvoshoz fordul panaszaival, az mindenképpen felelősségteljes hozzáállásra utal. Tegye ezt nemcsak a saját egészsége miatt, de partnere, illetve partnerei egészsége érdekében is! 

Bármilyen nemi fertőzésre utaló jel észlelése, illetve ún. „szexuális félrecsúszások” esetén keressen fel egy dermatovenerológus szakorvost! 

Az esetleges szégyenérzetet tehát félre kell tennünk! Ezenfelül fontos, hogy nyitottak és közlékenyek legyünk az orvossal való konzultáció során! Tudatosítanunk kell, hogy az orvos nem bírálja viselkedésünket és tetteinket! Ő egy szakember, aki készen áll segíteni rajtunk! Nem Ön az első és nem is az utolsó páciens, akit az adott orvos megvizsgál. A különféle kibeszélések – az állítólagos fürdőzések során, illetve a nyilvános mellékhelyiségeken szerzett fertőzésekről – nemcsak, hogy nem állják meg a helyüket, de főként egyáltalán nem szavahihetőek!    

Fontos, hogy az orvossal nyíltan beszéljen szexuális viselkedéséről, praktikáiról, a szexuális identitásáról, szexuális partnerei számáról, személyes tapasztalatairól a nemi betegségek gyógyítása terén, illetve azokról a bajokról is, amelyek miatt pillanatnyilag felkereste az adott szakorvost! 

Készüljön fel lélekben a párbeszédre és figyeljen arra, hogy ne feledkezzen meg semmilyen fontos részletről sem! Ne szégyelljen beszélni magánéletéről és ne hallgasson el semmilyen információt!   

Hogyan diagnosztizálják a kankót?  

A betegség kultivációs kivizsgálás segítségével diagnosztizálható. Ezen vizsgálat alapjául szolgálhat a húgycsőből (ureter), a méhnyakból (endocervix) a Bartolini-mirigy nyílásából, illetve a végbélnyílásból levett törlet is. 

Anális együttlét során fertőzött lehet ugyanis a végbél, orális szex esetén pedig a torok. A kultivációs kivizsgálás nagy előnye, hogy a vizsgálat során könnyedén megállapítható hogy mely antibiotikumokra érzékeny a betegség kiváltója.   

Hogyan zajlik a mintavétel?     

A kultivációs elemzés elvégzéséhez szükséges törletmintát a férfiaknál a húgycsőből veszik le. A mintavételhez általában keskeny, vattából készült tampont használnak. Ezt a húgycsőbe való lassú bevezetés után óvatosan megforgatják, hogy a tamponon a baktériumokkal együtt fennragadjanak a hámsejtek is. Az említett tampont rendszerint nagyjából 2 cm mélyre vezetik be. Esetenként benedvesíthetjük akár steril fiziológiás oldattal is. Megfelelő mintaként szolgálhat akár az ejakulátum (ondó) is. 

A női páciens esetén a hüvelyben megtalálható váladékból, esetenként a méhnyakból vesznek mintát.  

Bizonyos szexuális praktikák alkalmazásának ismeretében, szükség lehet a végbélből vett mintára és a mandula-törletre is. 

A levett minták rendkívül érzékenyek a külső környezetre, ezért azonnali elszállítást igényelnek a legközelebbi laboratóriumba. A szállításra speciális edényekben kerül sor, melyek a levett mintákat megóvják a károsodástól. A baktériumok azonosításához szükséges kultiváció rendszerint 2 napig tart.   

Hogyan gyógyítják a kankót?   

Kankó-fertőzés esetén szükségessé válik az antibiotikumos kezelés! A megfelelő gyógymód kiválasztása az orvos kezében van! 

Az öngyógyítás nem csupán hatástalan, de nagymértékben hozzájárul a betegség terjedéséhez is.

A nem megfelelő kezelési megoldások rezisztens baktériumfajok kialakulásához vezethet.

A nemi betegségek gyógyítására specializálódott szakorvost, dermatovenerológusnak nevezzük. Dermatovenerológiai kivizsgálás esetén nincs szükség a háziorvos által kiírt beutalóra. Fontos, hogy nemi tünetek észlelése esetén mielőbb forduljunk orvoshoz!  Míg nincs felállítva a pontos diagnózis, ajánlott a nemi közösülés kerülése. 

Ha a betegséget még a kezdeti stádiumban sikerül diagnosztizálni, nagy esély van a teljes gyógyulásra. Az időben diagnosztizált heveny infekció viszonylag könnyen gyógyítható és nem hagy maga után semmilyen szövődményt.   

A kankót hazánkban antibiotikum-terápiával gyógyítják. A megfelelő gyógyszer kiválasztásához azonban szükség van a fertőzést kiváltó baktérium esetleges rezisztenciójának kivizsgálására is. Ha az elvégzett vizsgálatok eredményei szerint a N. gonorrhoeae nem rezisztens a beadott antibiotikumra és a páciensnek nincs egyéb nemi úton terjedő betegsége, elégségesnek bizonyul az egyszeri antibiotikum-kezelés. A terápiában leggyakrabban fluorokinolonokat, 3. generációs cefalosporinokat, aminoglikozidokat vagy újfajta makrolidokat alkalmaznak.  

A megfelelő antibiotikum, illetve chemoterapeutikum kiválasztása egyszerre több tényezőtől is függhet: 

 • az adott antibiotikumra kimutatott érzékenységtől,  
 • a fertőzés kialakulásának helyétől,  
 • a kankó-fertőzés során kialakult szövődményektől,  
 • terhességtől,  
 • esetleges allergiás reakciótól, 
 • a kankóval egyidejűleg kialakult fertőzés, egyéb nemi úton terjedő betegség (STDs – Sexually Transmitted Diseases) jelenlététől. Ezek a fertőzések szintén gyulladással járhatnak. Leggyakrabban klamidiás, illetve mikoplazmás fertőzések állhatnak a háttérben.  

A terápia eredményessége érdekében fontos betartani bizonyos szabályokat, valamint minden rendelkezésünkre álló utasítást a helyes antibiotikum-használattal kapcsolatban. 

A kankót általában ambulánsan gyógyítják. Kórházi ellátásra csupán a nagyon komoly esetekben, pl. fertőzés szétterjedésekor kerülhet sor.   

A kankó nem csak az Ön magánügye…   

A kankó egy bejelentés-köteles szexuális megbetegedés. Ez a kifejezés annyit jelent, hogy a feltételezett diagnózis alátámasztása után a szakorvos az adott esetet köteles bejelenteni a helyi higiéniai állomásnak. A bejelentést követően, a higiéniai dolgozók rendszerint felkeresnek minden olyan személyt, aki az adott pácienssel legkevesebb 3 hétre visszamenőleg szexuális érintkezésbe került. 

Rendkívüli fontossággal bír azon szexuális partner beazonosítása, akitől az adott páciens elkapta a betegséget! 

A legjobb és legmegbízhatóbb megoldás, ha az összes olyan partnert kivizsgálják, akikkel az adott páciens 60 nappal a gondok megjelenése előtt szexuális érintkezést létesített. Mindenképp mérlegelnünk kell azt a tényt is, hogy létezhetnek olyan személyek, akik Önöktől fertőződtek meg! 

Gonorrhea-fertőzés esetén mindkét félt (ill. mindegyik szexuális partnert) egyidejűleg kezelik

Ez az eljárás abban az esetben is érvényes, ha valamelyik partner teljesen tünetmentes. Ezáltal elegendő, ha csupán az egyik fél esetén igazolódik be a betegség. 

Annak érdekében, hogy az orvos meggyőződhessen a gyógymód hatékonyságáról, 2 héttel a kezelés után felülvizsgálatokat kell elvégeznie! 

Ha a kankó-fertőzés továbbra is jelen van a kezelés után, az általában azt jelenti, hogy valamelyik fél nem tartotta be az előírt utasításokat. Jelentheti azonban azt is, hogy az alkalmazott antibiotikum nem volt hatékony a fertőzést kiváltó baktériumtípussal szemben, illetve akár azt is, hogy valamelyik fél a kezelés ideje alatt szexuális kapcsolatot létesített egy harmadik fertőzött személlyel.   

Fontos tudatosítanunk, hogy minden kankóval diagnosztizált beteg evidálása szükséges!   Ezenfelül szükséges a sikeres kezelés utáni 3 darab felülvizsgálaton való részvétel is.   

A kezelés után végzett kontroll vizsgálatok   

Az első felülvizsgálást a kezelés megkezdésétől számított 48 órán belül el kell végezni! 

A következő vizsgálatokat rendszerint egy hetes közökben végzik el. Szükség van a HIV és szifilisz fertőzést kizáró preventív vérvizsgálatra is! Kontroll vérvizsgálatokra legalább a kezelés befejezését követő 4 hónapig szükség van.  Abban az esetben, ha az utolsó tesztek is ismételten negatív eredményt mutatnak, a pácienst törlik a nyilvántartásból.   

Elég egy felelőtlen döntés és élete könnyen a feje tetejére állhat!   

tripper kankó gonorrhea

A megelőzés jóval hatékonyabb, mint a terápia!   

A kankó fertőzés elleni védekezés legjobb módszere a preventív megelőzés. Mivel az angol „STD” kifejezés alapján, egy szexuálisan átvitt betegségről beszélünk, a leghatékonyabb megelőzési módszernek az óvszer használata bizonyul.  

Ugyanakkor, a monogámia is nyilvánvalóan a leghatékonyabb preventív módszerek egyike. 

Más fertőző betegségektől eltérően (amelyek egész életen át tartó védettséget hagynak maguk után), a kankót átvészelt beteg élete során akár többször is visszaeshet, tehát újra és újra megfertőződhet.   

A biztonságos szex törvényei:  

 • ne váltogassa gyakran szexuális partnereit!  
 • ismerje partnere egészségi állapotát!  
 • ha bármiféle kétség merülne fel Önben, használjon óvszert!  

Induljunk ki abból a tényből, hogy a nemi betegségekkel küzdők nagyjából kétharmada fiatal, sőt általában 25 évnél fiatalabb egyén! Tudatosítanunk kell, hogy a komplex szexuális nevelés napjainkban egyre inkább a megelőzés egyik legfontosabb alapkövévé válik. Fontos, hogy ez a szolgáltatás minden fiatalkorú számára elérhető legyen még az aktív szexuális élet megkezdése előtt! 

Az itt szerzett releváns ismeretek segítenek a laikusoknak megkülönböztetni a különféle nemi betegségek tüneteit. Ezáltal nagymértékben hozzájárulnak a betegség továbbterjedésének megelőzéséhez. Mivel a gonorrhoea-fertőzés lefolyása gyakran teljesen tünetmentes, nem létezik gyors és megbízható módszer a betegség időbeni felismerésére. Ebből kifolyólag rendkívül fontos, hogy a szexuális partner kiválasztása mindig felelősségteljes legyen!  

Aktív szexuális időszakban a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb védekezési módszer, a biztonságos szexuális viselkedés, illetve a fogamzásgátlás különféle formáinak alkalmazása – óvszer, femidom (laikusan: női óvszer), illetve az fogamzásgátló tabletta használata.   

Intő jelként szolgál azonban az az adat, miszerint mindössze csak 17 – 20 % fiatal férfi és nő használ óvszert a fertőzések elleni védelemben. Specifikus, védőoltás általi prevenció azonban nem létezik!  

A kankó-fertőzés napjainkban már rendkívül gyorsan és bizalmasan diagnosztizálható akár otthoni gyorsteszt segítségével is. Ez a gyorsteszt nők és férfiak számára egyaránt elérhető. Az eredményről pedig már 30 perc elteltével megbizonyosodhatunk. Természetesen abban az esetben, ha a gyorsteszt pozitív eredményt mutat, elengedhetetlen a dermatovenerológus szakorvos felkeresése. Az eredmény alátámasztása, illetve cáfolása ugyanis nem tűr halasztást! Pozitív páciensek esetén, ugyanis szükséges a kezelés azonnali megkezdése!   

Az alábbi cikk csupán informatív jellegű. Nem helyettesíti az orvosi kivizsgálást vagy konzultációt! A páciensek tüneteinek elbírálása minden esetben individuálisan, egyéb betegségeik, illetve a már zajló kezelések figyelembevételével történik!      

Kommentárok