Összes Prevenció

Helicobacter a gyomorban: a piszkos kezek betegsége

A Helicobacter (vagy Helicobacter pylori) nevű baktérium csavart formájú, pálcika alakú mikroorganizmus, ami a gyomor és a nyombél nyálkahártyájában is képes megtelepedni, ahol gyulladást okozhat.

Ezen baktériumra jellemző, hogy olyan anyagot választ ki, ami lebontja a karbamidot. A fogszuvasodástól eltekintve a leggyakoribb fertőzések közé tartozik.

A fertőzöttek 70 – 80 %-ának nincs semminemű panasza vagy nehézsége. A fertőzés forrása általában beteg ember, de lehet akár állat is (kutya, macska), akikről a fertőzés szájon át terjed az emésztőrendszeren keresztül. Ezért is soroljuk a „piszkos kezek betegsége” közé tartozó fertőzésekhez.

Emberről emberre való átadása például közvetlen mosatlan evőeszköz-használattal is megtörténhet. Az irodalomban olvashatunk olyan esetekről is, amikor a gyomorszondázás vagy a gasztroszkópia okozta a fertőzést.

Ezen baktériummal csak olyasvalaki fertőződhet meg, akinek nem megfelelő az ellenállóképessége, amiért az illető immunrendszere felel.

A Helicobacter pylori okozta fertőzés diagnosztizálása

A gyomor vagy nyombél nyálkahártyájából vett szövetminta a gasztroszkópiás vizsgálat után mikroszkóp alatt kivizsgálásra kerül, vagy speciális táptalajokra oltják és hagyják kinőni a baktérium kolóniákat a laboratóriumban.

Ezenkívül ellenanyagokat is kereshetünk az illető vérében (szérumában), antitesteket a székletében, vagy lebontott karbamidszármazékokat. Gasztroszkópia során szerzett biopsziás szövetmintán gyors ureáztesztet is végezhetünk. Tájékoztató jelleggel akár 20 perc múlva kiértékelhető, de a pontos érték meghatározása csak 24 óra elteltével mérvadó.

A kilégzési teszt (gasztroszkópia szükségessége nélkül) egy speciális oldat segítségével történik, amit a beteg megiszik, s azt követően egy tasakba vagy kémcsőbe lélegzik. Ezt a kilégzési tesztet egy speciális műszer értékeli ki.

Az, hogy aktív helicobacter-fertőzés, vagy csupán „hordozóságról” van-e szó, a vérben lévő ellenanyagok koncentrációja alapján dönthető el. Az említett koncentrációt más-más laboratóriumok különbözően tüntetik fel, ezért mindig érdeklődjünk az adott laboratórium referenciaértékeiről.

A szérum negativitása gyakorlatilag kizárja a fertőzést. Kis diagnosztikai jelentősége miatt ma már szinte nem használják ezt a szérumvizsgálatot. A kilégzési teszt nagyon közkedvelt, mivel nem szükséges a széklettel manipulálni.

Meg kell azonban említenünk, hogy a székletben található antitestek vizsgálata a Helicobacter pylori fertőzés legegyszerűbb és nagyon megbízható módja.

helicobacter a piszkos kezesek betegsége

Összefügg a gyomor és máj betegségeivel

Bebizonyosodott, hogy a gyomorfekélyek 80, míg a nyombél fekélyeinek 95 %-ánál kimutatható a helicobacter jelenléte is.

A baktérium jelenléte a gyomor vagy nyombél nyálkahártyájában idővel krónikus gyulladást (gastritis) okoz. Ha ezt nem kezelik ki alaposan, akkor nem csak a fekély nehezebb gyógyulásához vezet, hanem sok év után akár a gyomorrák kialakulásában is közrejátszhat.

Ha a gyomor nyálkahártyájának még kezdeti mikroszkopikus elváltozásainál bebizonyosodik a baktérium jelenléte és utána alaposan kikezelik azt, gyakran teljes mértékben eltűnnek a kóros elváltozások a gyomor nyálkahártyájáról is.

Az emésztőrendszer és a máj megbetegedéseinél is gyakran kimutatható a jelenléte. Azon a betegeknek, akiket gyomorrákra operáltak vagy diagnosztizáltak, vagy ilyen betegek rokonainak nagyobb figyelmet kell e téren szentelnünk. Náluk a helicobacter fertőzést – gastritis  (a gyomor nyálkahártyájának gyulladása) mindenképp ki kell kezelni.

A Helicobacter pylori okozta fertőzés kezelése: antibiotikumok tömkelege

Az ilyen fertőzés úgynevezett háromkombinációs gyógyszeres kezeléssel történik, ami azt jelenti, hogy a betegek háromféle orvosságot kapnak (protonpumpa-gátlót és 2 antibiotikumot – általában amoxicillint és klaritromicint).

Penicillin-allergiával szenvedő betegeknél természetesen az amoxicillint más antibiotikummal kell helyettesíteni. A kezelés rendszerint 7 – 14 napig tart. A kezelés sikerességére a gyógyszertárakban szabadon kapható tesztek nem alkalmasak.

Ha a beteg nehézségei a kezelés után sem enyhültek, a következő gasztroszkópia indikációja a kezelést megelőző gasztroszkópia diagnózisától függ. Pozitív kilégzési teszt, vagy ha a székletből kimutatták a fertőzést, akkor a gasztroszkópia nélkül is megkezdhető a beteg gyógyszeres kezelése.

Azonban számolnunk kell azzal az eshetőséggel is, hogy a pozitív teszt eredményének ellenére a betegség továbbra is fennmarad, mivel a beteg panaszai és nehézségei nem feltétlenül ebből a fertőzésből erednek. A legegyszerűbb és emellett megbízható megoldás a széklet vizsgálata 2-3 hónappal a gyógyszeres kezelés befejezése után.

gyógykezelés

Egyes betegek hosszabb időtartamú kezelésre vagy akár négykombinációs gyógyszeres kezelésre szorulhatnak (kicserélik az előző antibiotikumaikat), amit azzal magyarázhatunk, hogy egy ellenállóbb törzzsel fertőződtek meg.

Ha ez a kezelés sem lesz hatásos, akkor szükséges baktérium tenyésztést végezni a szövetmintából, és meghatározni, mely antibiotikumokra érzékenyek a kórokozók és ez alapján módosítani a terápiát.

A választandó antibiotikumnál gondolni kell arra is, hogy a kezelésre a legmegfelelőbbek az ún. acidorezisztens antibiotikumok (tehát ellenállnak a gyomorsavnak, mint például az amoxicillin).

A helicobacter-fertőzés kezelése függ annak diagnosztikájától és a fertőzés stádiumától is. Másszóval – minél rosszabbak a tünetek és a gyomor nyálkahártyájának állapota, annál „keményebb” a terápia, amely általában 7 – 10 napig tart. Más lehetőség a szekvenciális terápia, amikor a betegnél két antibiotikumot váltogatnak, hogy megnöveljék a kezelés sikerességének a valószínűségét.

Étkezés, táplálékkiegészítők és a Helicobacter pylori

Nem szeretne mindenáron agresszív antibiotikumos kezelést nemkívánatos mellékhatásokkal és nem érzékel jelentős egészségügyi panaszokat, amelyek helicobacter fertőzésre jellemzőek?

Megpróbálkozhat egy „otthoni” alternatív terápiával, például masztika tartalmú ételkiegészítőkkel. A masztika segíti a helicobacter ellen rezisztens belső környezet kialakulását.

A fertőzés előrehaladottabb stádiumaiban azonban már nem kerülheti el a körzeti orvos vagy a gasztroenterológus szakorvos felkeresését. Az étrendet úgy kell alakítani, hogy az hozzájáruljon a gyomorsav termelésének csökkentéséhez. Előnyben kell részesíteni a főzést, gőzölést és a vízben való sütést.

Ajánlott élelmiszerek: fehér hús, halfélék, zabpehely, barnakenyér, ásványvizek magasabb nátriumtartalommal, rostokban és C-vitaminban gazdag élelmiszerek. Ajánlott kerülni a túlságosan fűszeres, savanyú vagy pikáns ételeket, továbbá a koffeint, nikotint és az alkoholbevitelt, de minden olyan ételt is, ami emésztési problémákat okoz (mindenkinél más élelmiszer/étel). Ellenkezőleg, ajánlott probiotikumokkal kiegészíteni a táplálékot.

A Helicobacter pylori lehetséges megelőzése

A helicobacter-fertőzés nagy valószínűséggel kiküszöbölhető megfelelő higiénia betartásával  a WC-használat ill. más emberekkel való kontaktus után. Nem kevésbé fontos a szájhigiénia is.

Végszóként összefoglalhatjuk, hogy a helicobacter-fertőzés legmegbízhatóbb tesztje a gyomorszondázás, de megbízhatóak a nem-invazív kivizsgálások is, mint például a kilégzési teszt vagy a székletvizsgálat – csak a betegtől függ, melyiket választja az orvosával történt konzultáció után.

Forrás:

http://www.gastroenterolog.com

Kommentárok