Összes Prevenció

Helicobacter a gyomorban: a piszkos kezek betegsége

A Helicobacter (vagy Helicobacter pylori) nevű baktérium csavart formájú, pálcika alakú mikroorganizmus, ami a gyomor és a nyombél nyálkahártyájában is képes megtelepedni, ahol gyulladást okozhat.

Ezen baktériumra jellemző, hogy olyan anyagot választ ki, ami lebontja a karbamidot. A fogszuvasodástól eltekintve a leggyakoribb fertőzések közé tartozik.

A fertőzöttek 70 – 80 %-ának nincs semminemű panasza vagy nehézsége. A fertőzés forrása általában beteg ember, de lehet akár állat is (kutya, macska), akikről a fertőzés szájon át terjed az emésztőrendszeren keresztül. Ezért is soroljuk a „piszkos kezek betegsége” közé tartozó fertőzésekhez.

Emberről emberre való átadása például közvetlen mosatlan evőeszköz-használattal is megtörténhet. Az irodalomban olvashatunk olyan esetekről is, amikor a gyomorszondázás vagy a gasztroszkópia okozta a fertőzést.

Ezen baktériummal csak olyasvalaki fertőződhet meg, akinek nem megfelelő az ellenállóképessége, amiért az illető immunrendszere felel.

A Helicobacter pylori okozta fertőzés diagnosztizálása

A gyomor vagy nyombél nyálkahártyájából vett szövetminta a gasztroszkópiás vizsgálat után mikroszkóp alatt kivizsgálásra kerül, vagy speciális táptalajokra oltják és hagyják kinőni a baktérium kolóniákat a laboratóriumban.

Ezenkívül ellenanyagokat is kereshetünk az illető vérében (szérumában), antitesteket a székletében, vagy lebontott karbamidszármazékokat. Gasztroszkópia során szerzett biopsziás szövetmintán gyors ureáztesztet is végezhetünk. Tájékoztató jelleggel akár 20 perc múlva kiértékelhető, de a pontos érték meghatározása csak 24 óra elteltével mérvadó.

A kilégzési teszt (gasztroszkópia szükségessége nélkül) egy speciális oldat segítségével történik, amit a beteg megiszik, s azt követően egy tasakba vagy kémcsőbe lélegzik. Ezt a kilégzési tesztet egy speciális műszer értékeli ki.

Az, hogy aktív helicobacter-fertőzés, vagy csupán „hordozóságról” van-e szó, a vérben lévő ellenanyagok koncentrációja alapján dönthető el. Az említett koncentrációt más-más laboratóriumok különbözően tüntetik fel, ezért mindig érdeklődjünk az adott laboratórium referenciaértékeiről.

A szérum negativitása gyakorlatilag kizárja a fertőzést. Kis diagnosztikai jelentősége miatt ma már szinte nem használják ezt a szérumvizsgálatot. A kilégzési teszt nagyon közkedvelt, mivel nem szükséges a széklettel manipulálni.

Meg kell azonban említenünk, hogy a székletben található antitestek vizsgálata a Helicobacter pylori fertőzés legegyszerűbb és nagyon megbízható módja.

helicobacter a piszkos kezesek betegsége
Kép forrása: stock.adobe.com

Összefügg a gyomor és máj betegségeivel

Bebizonyosodott, hogy a gyomorfekélyek 80, míg a nyombél fekélyeinek 95 %-ánál kimutatható a helicobacter jelenléte is.

A baktérium jelenléte a gyomor vagy nyombél nyálkahártyájában idővel krónikus gyulladást (gastritis) okoz. Ha ezt nem kezelik ki alaposan, akkor nem csak a fekély nehezebb gyógyulásához vezet, hanem sok év után akár a gyomorrák kialakulásában is közrejátszhat.

Ha a gyomor nyálkahártyájának még kezdeti mikroszkopikus elváltozásainál bebizonyosodik a baktérium jelenléte és utána alaposan kikezelik azt, gyakran teljes mértékben eltűnnek a kóros elváltozások a gyomor nyálkahártyájáról is.

Az emésztőrendszer és a máj megbetegedéseinél is gyakran kimutatható a jelenléte. Azon a betegeknek, akiket gyomorrákra operáltak vagy diagnosztizáltak, vagy ilyen betegek rokonainak nagyobb figyelmet kell e téren szentelnünk. Náluk a helicobacter fertőzést – gastritis  (a gyomor nyálkahártyájának gyulladása) mindenképp ki kell kezelni.

A Helicobacter pylori okozta fertőzés kezelése: antibiotikumok tömkelege

Az ilyen fertőzés úgynevezett háromkombinációs gyógyszeres kezeléssel történik, ami azt jelenti, hogy a betegek háromféle orvosságot kapnak (protonpumpa-gátlót és 2 antibiotikumot – általában amoxicillint és klaritromicint).

Penicillin-allergiával szenvedő betegeknél természetesen az amoxicillint más antibiotikummal kell helyettesíteni. A kezelés rendszerint 7 – 14 napig tart. A kezelés sikerességére a gyógyszertárakban szabadon kapható tesztek nem alkalmasak.

Ha a beteg nehézségei a kezelés után sem enyhültek, a következő gasztroszkópia indikációja a kezelést megelőző gasztroszkópia diagnózisától függ. Pozitív kilégzési teszt, vagy ha a székletből kimutatták a fertőzést, akkor a gasztroszkópia nélkül is megkezdhető a beteg gyógyszeres kezelése.

Azonban számolnunk kell azzal az eshetőséggel is, hogy a pozitív teszt eredményének ellenére a betegség továbbra is fennmarad, mivel a beteg panaszai és nehézségei nem feltétlenül ebből a fertőzésből erednek. A legegyszerűbb és emellett megbízható megoldás a széklet vizsgálata 2-3 hónappal a gyógyszeres kezelés befejezése után.

gyógykezelés
Kép forrása: stock.adobe.com

Egyes betegek hosszabb időtartamú kezelésre vagy akár négykombinációs gyógyszeres kezelésre szorulhatnak (kicserélik az előző antibiotikumaikat), amit azzal magyarázhatunk, hogy egy ellenállóbb törzzsel fertőződtek meg.

Ha ez a kezelés sem lesz hatásos, akkor szükséges baktérium tenyésztést végezni a szövetmintából, és meghatározni, mely antibiotikumokra érzékenyek a kórokozók és ez alapján módosítani a terápiát.

A választandó antibiotikumnál gondolni kell arra is, hogy a kezelésre a legmegfelelőbbek az ún. acidorezisztens antibiotikumok (tehát ellenállnak a gyomorsavnak, mint például az amoxicillin).

A helicobacter-fertőzés kezelése függ annak diagnosztikájától és a fertőzés stádiumától is. Másszóval – minél rosszabbak a tünetek és a gyomor nyálkahártyájának állapota, annál „keményebb” a terápia, amely általában 7 – 10 napig tart. Más lehetőség a szekvenciális terápia, amikor a betegnél két antibiotikumot váltogatnak, hogy megnöveljék a kezelés sikerességének a valószínűségét.

Étkezés, táplálékkiegészítők és a Helicobacter pylori

Nem szeretne mindenáron agresszív antibiotikumos kezelést nemkívánatos mellékhatásokkal és nem érzékel jelentős egészségügyi panaszokat, amelyek helicobacter fertőzésre jellemzőek?

Megpróbálkozhat egy „otthoni” alternatív terápiával, például masztika tartalmú ételkiegészítőkkel. A masztika segíti a helicobacter ellen rezisztens belső környezet kialakulását.

A fertőzés előrehaladottabb stádiumaiban azonban már nem kerülheti el a körzeti orvos vagy a gasztroenterológus szakorvos felkeresését. Az étrendet úgy kell alakítani, hogy az hozzájáruljon a gyomorsav termelésének csökkentéséhez. Előnyben kell részesíteni a főzést, gőzölést és a párolást.

Ajánlott élelmiszerek: fehér hús, halfélék, zabpehely, barnakenyér, ásványvizek magasabb nátriumtartalommal, rostokban és C-vitaminban gazdag élelmiszerek. Ajánlott kerülni a túlságosan fűszeres, savanyú vagy pikáns ételeket, továbbá a koffeint, nikotint és az alkoholbevitelt, de minden olyan ételt is, ami emésztési problémákat okoz (mindenkinél más élelmiszer/étel). Ellenkezőleg, ajánlott probiotikumokkal kiegészíteni a táplálékot.

A Helicobacter pylori lehetséges megelőzése

A helicobacter-fertőzés nagy valószínűséggel kiküszöbölhető megfelelő higiénia betartásával  a WC-használat ill. más emberekkel való kontaktus után. Nem kevésbé fontos a szájhigiénia is.

Végszóként összefoglalhatjuk, hogy a helicobacter-fertőzés legmegbízhatóbb tesztje a gyomorszondázás, de megbízhatóak a nem-invazív kivizsgálások is, mint például a kilégzési teszt vagy a székletvizsgálat – csak a betegtől függ, melyiket választja az orvosával történt konzultáció után.

Forrás:

http://www.gastroenterolog.com

Kommentárok