Kivizsgálások

CRP: Egy csepp vérből megállapítható, szükséges-e antibiotikum

A CRP-szint ellenőrzését háziorvosunk végzi

C-reaktív protein (CRP) szint meghatározása, fokozatosan mindennapossá válik az európai háziorvosok rendelőiben. Az ambuláns diagnosztikában a CRP protein a bakteriális gyulladás legérzékenyebb markereként van jelen, amelynek kimutatása laboratóriumi precizitást, s mindössze három percet vesz igénybe. Az említett protein a májban keletkezik, s a kelleténél magasabb értékek akut gyulladásra utalnak.

MUDr. Bendová Jana, magyarbéli felnőtt háziorvos nyilatkozata:

„A pácienssel való beszélgetést, valamint a kivizsgálást soha sem kerülöm el. Ha viszont a tünetek nem egyértelműek, és nem tudok száz százalékos döntést hozni, az a legideálisabb, ha a vér CRP- szint eredménye rögtön a rendelkezésemre áll, nem pedig csak két-három nappal később küldik el a laboratóriumból. Így a betegnek sem kell további két-három alkalommal eljönnie hozzám.

Ha az adott érték a vérben meghaladja az 50 mg/l, akkor mindenképp az antibiotikumos kezelés mellett döntök. Viszont, ha egy középértékről van szó, abban az esetben lehetőségem van megfontolni, hogy alkalmazok-e antibiotikumot.

Az elsők közt tudatosítottam e vizsgálat jelentőségét, és beszereztem egy CRP- készüléket a rendelőmbe. Öt év elteltével a betegeim hozzászoktak ehhez a kivizsgálási módhoz, sőt, már kifejezetten igénylik. A vizsgálat eredménye állandóan képes meglepetést okozni, hisz gyakran teljesen eltér attól, amit vártam. Belátom, hogy manapság már nem elég, ha csupán a vérnyomásmérőre és a fonendoszkópra hagyatkozunk mint a 19. században.

Ha ismerünk egy ilyen vizsgálati módszert, miért ne használnánk ki?”

crp-teszt
Zdroj foto: AdobeStock.com

Alapinformációk a CRP proteinről

A CRP az első fehérjemolekula, amelyet az akut gyulladás keretein belül feltérképeztek. Tillet és Francis kutatóorvosok fedezték fel 1930-ban. Felfedezték, hogy egyes akut betegségben szenvedő személyek vérszéruma megköti a Streptococcus pneumoniae baktérium kapszulájának a C poliszacharidját. Az egészséges emberek vérszérumában ez a fehérje alacsony koncentrációban található meg.

A CRP jelenléte a vérben a szervezet nem-specifikus reakciója a vírusok, baktériumok és gombák által kiváltott gyulladásra, valamint néhány más állapotra is.

A nem szteroid antireumatikumok és sztatinok használata csökkentheti a vér CRP szintjét. Ez a kivizsgálás emiatt nem ajánlott krónikus gyulladással küszködő páciensek számára.

Amennyiben nem alakult ki gyulladás vagy nekrózis, az emberi szervezet CRP szintje 1,0 és 8,0 mg/l között mozog. Ez az érték jelentős mértékben növekszik bakteriális fertőzés vagy szövetkárosodás esetén, operációk után, égési sérülésekkor, stb. A szintnövekedés 4-6 órán belül kimutatható, a maximumát 24-48 órán belül éri el, és 4-5 nap múlva csökkenni kezd.

A CRP gyorsteszt az orvosok számára rendkívül értékes lehet, legfőképpen akkor, ha az azonnali antibakteriális kezelés és a betegség lefolyásának megfigyelése között kell dönteni. Ha a klinikai tünetek 24 óránál rövidebb ideig tartanak, a CRP határértéke felnőttek esetében 25 mg/l.

Terápiás szempontból az orvos a következőképpen dönthet: jó klinikai állapotban lévő, de nem egyértelmű értékekkel rendelkező, illetve az antibiotikumos kezelést elutasító páciens esetében, a kivizsgálást 1-2 nappal később ajánlott megismételni.

Ha a páciens CRP- szintje meghaladja a 60 mg/l, elkerülhetetlen az antibiotikumos kezelés. Kivételt képeznek azonban egyes megbetegedések, például a szalmonellózis, afta periódikus láz szindróma, stb. Az eredményeket befolyásolhatja a hormonális antikoncepciók és méhen belüli fogamzásgátlók alkalmazása, az alultápláltság, illetve különféle hormonális rendellenességek.

Mit jelentenek a mért értékek?

A CRP koncentrációjának szérumon belüli növekedése által (6-12 órával a gyulladásos folyamat kezdete után) nyomon követhetjük a kezelés sikerességét. Gyulladás esetén ez a koncentráció akár a normálérték ezerszeresét is elérheti.

 

CRP érték (mg/l):                              Jelentés

6-ig                                                            normálérték

6-35                                                           vírusos fertőzés

35-50                                                        meghatározatlan tartomány

50 felett                                                    bakteriális fertőzés

 

A határértékek nincsenek egységesen meghatározva, s a különféle források bizonyos eltérést mutathatnak (a leggyakrabban használt meghatározás szerint 40 mg/l-ig vírusos, efelett pedig bakteriális infekcióról beszélünk).

A CRP-készülék használata elősegíti az antibiotikumok ésszerű alkalmazását, csökkenti az egyre növekvő rezisztenciók kialakulását, illetve gyorsítja a kezelés hatékonyságát.

Mennyibe kerül a CRP-teszt Magyarországon?

A C-reaktív fehérje (CRP) teszt egy ultraszenzitív laboratóriumi vizsgálat, amelyet a magyar lakosoknak (magánszemélyeknek) maguknak kell téríteniük. A vizsgálat árát minden egyes laboratórium maga szabja meg. A teszt díja átlagosan 1100 Ft körül mozog és 1 munkanap után meg is kaphatjuk az eredményeket. Bizonyos laboratóriumok felajánlják a vizsgálat térítésmentes elvégzését abban az esetben, ha az előző teszt sikertelen lenne.

Téríti a biztosító Magyarországon a kivizsgálást?

Érvényes beutaló esetén a területileg illetékes járóbeteg laboratóriumban a magyar egészségbiztosító (NEAK) fizeti a C-reaktív fehérje vizsgálatért járó költségeket Magyarországon.

Érdeklődjön a CRP-vizsgálatról orvosánál és kerülje el az antibiotikumok felesleges használatát.

A CRP-vizsgálat meghatározási módszere érzékeny és pontos. A vizsgálat egyszerű és az eredmény perceken belül az orvosa rendelkezésére áll.

A CRP-vizsgálat előnye abban rejlik, hogy képes megkülönböztetni a bakteriális vagy vírusos fertőzést és segít eldönteni az antibiotikum szedésének szükségességét. Az antibiotikumos kezelés hatékonyságának értékelésére is szolgál.

Kommentárok