Kivizsgálások Tesztek Vegyen részt

CRP: teszt, ami véd az antibiotikumoktól

Napjainkban az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia elképesztő méreteket öltött, ez azt jelenti, hogy a korábban igen hatásos antibiotikumok mára elvesztették hatékonyságukat a baktériumok okozta fertőzésekkel szemben. Ennek fő oka az antibiotikumok helytelen és túlzott használata. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy 2050-re évente 10 millió ember haláláért lesz felelős az AB rezisztencia! Az antibiotikumokat akkor és csak akkor alkalmazzuk, ha szükség van rájuk, ezért ne kérjük őket makacsul az orvosunktól. A kérdés az, hogy mikor kell nemet mondani az antibiotikumoknak…Ebben van segítségünkre a CRP-teszt.

Bizonyított fertőzés

Ha a betegnek bizonyítottan bakteriális fertőzése van, akkor antibiotikumot kell neki felírni. A felső légúti gyulladásokat tízből kilenc esetben vírusok okozzák.


A megfázás, a köhécselés és az orr váladékozása nem sorolhatók a bakteriális fertőzések közé, tehát az antibiotikumok ezekben az esetekben nem hatékonyak. Ha viszont egyértelmű, hogy baktérium okozta fertőzés áll fenn és az antibiotikumokat nem használják elég hosszú ideig (és az előírt adagban), akkor idővel csökken a potenciáljuk, a baktériumok rezisztenssé válnak velük szemben és még súlyosabb betegséget fognak okozni.

 
A kezelési lehetőségek jelentősen csökkennek akkor is, ha a beteg allergiás az antibiotikumra.

crp teszt antibiotikumok megelőzés
Kép forrása: stock.adobe.com

Antibiotikumok online

Vannak olyan emberek, akik nem mennek orvoshoz. Könnyedén rendelnek online vényköteles gyógyszereket recept nélkül. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet felhívja az emberek figyelmét, hogy legyenek óvatosak az interneten vásárolt orvosságokkal. A nem hivatalos és névtelen forrásokból származó gyógyszerek hamisak lehetnek és meglehet, hogy nem is tartalmazzák azt, amit deklarálnak. Ezenfelül súlyosan károsíthatják az emberi egészséget!


Esetenként nem regisztrált gyógyszereket is kínálnak az interneten, vagy olyanokat, amelyek értékesítése nem megengedett az interneten keresztül. Előfordulhat az antibiotikumok eladása is (például azitromicin és klaritromicin tartalmú gyógyszereknél). Magyarországon legálisan internetes gyógyszerértékesítést csak közforgalmú gyógyszertárak végezhetnek, ha honlapjaik legkésőbb a tevékenység megkezdésekor bejelentették hatóságuknak. Ezek listája megtalálható az intézet honlapján. Nálunk csak regisztrált, vény nélkül kapható gyógyszereket lehet értékesíteni az interneten.

Mi az a CRP?

A CRP rövidítés, azaz a C-reaktív protein egy olyan fehérje, mely a májban termelődik és amelynek jelenléte akut gyulladást jelez. A vérből kimutatható CRP-értékének emelkedése azt jelenti, hogy a test nem specifikusan reagál a gyulladásra, melyet vírus, baktérium vagy gomba által fellépet fertőzés okoz. A teszt működése egyszerű.

CRP emelkedést okozhatnak továbbá az immunbetegségek, posztoperatív állapotok, égési sérülések, daganatok, aktív reumás betegségek, Crohn-betegség, stb. A CRP-szint ellenőrzése segíti az orvosokat, hogy ésszerűen írjanak fel antibiotikum-terápiát és hogy megvédjék a betegeket az antibiotikumok túlzott használatától.

A CRP-értéke alapján orvosa felismeri, hogy a fertőzést vírusok vagy baktériumok okozzák. Az antibiotikumok nem hatékonyak a vírusfertőzéseknél, nem segítenek, éppen ellenkezőleg, ártalmasak lehetnek!

Korábban itt írtunk arról, milyen a CRP-teszt elvégzése egy beteg szemén keresztül.

Érdeklődjön a CRP-vizsgálatról orvosánál és kerülje el az antibiotikumok felesleges használatát.

A CRP-vizsgálat meghatározási módszere érzékeny és pontos. A vizsgálat egyszerű és az eredmény perceken belül az orvosa rendelkezésére áll.

A CRP-vizsgálat előnye abban rejlik, hogy képes megkülönböztetni a bakteriális vagy vírusos fertőzést és segít eldönteni az antibiotikum szedésének szükségességét. Az antibiotikumos kezelés hatékonyságának értékelésére is szolgál.

Kommentárok