Gyógykezelés Prevenció

Mandulagyulladás – minden áron ki kell venni?

A mandulagyulladás ellen gyakran azzal védekeznek, hogy részben vagy egészben eltávolítják a páciens manduláit. Hogyan előzhetjük meg inkább a mandulák gyulladását, és mi okozza a betegséget?

Heveny mandulagyulladás

Annak ellenére, hogy hazánkban a heveny mandulagyulladás viszonylag elterjedt megbetegedésnek számít, a diagnosztizálása és a kezelése mindmáig gondot jelenthet.

A sikeresen diagnosztizált betegek nagyjából 90 %-ánál a fertőzést kiváltó mikroorganizmus a Streptococcus nemzetség „A” csoportjába tartozó Streptococcus pyogenes néven ismert gennykeltő baktériumfajta. Ez a fertőzés leggyakrabban az 5-15 éves gyermekeket támadja meg. Előfordulása a felnőttek körében aránylag ritka, mindössze 10 %-át érinti. A betegség lappangási ideje rendszerint 2-6 napig tart.

Minden baj okozója a Streptococcus pyogenes A

A szakmában csupán bakteriális tonsillopharyngitis-ként (garatmandula-gyulladás) emlegetett megbetegedés kiváltó oka legtöbb esetben a fent említett penicillin-érzékeny Streptococcus pyogenes. Penicillin-allergia esetén azonban leggyakrabban a makrolidek vagy a klindamicinek csoportjába tartozó antibiotikumok egyikét alkalmazzák. A makrolidekkel szemben kialakult rezisztencia miatt az utóbbi időben a sztreptokokkuszok által kiváltott megbetegedések sajnos elszaporodtak. Az eritromicin hatóanyagú gyógyszerrel szemben kialakult ellenállóképesség 2001 óta figyelhető meg. Akkoriban ez az antibiotikum-rezisztencia mindössze 19 % volt, azóta viszont egyre csak növekszik.

Fontos megjegyeznünk, hogy ezen baktériumfajta által kiváltott betegségek rendkívül fertőzőek. Közvetlen érintkezéssel: csókkal, nyállal, orális-genitális praktikákkal vagy más fertőző tárgyak használatával, emberről emberre terjednek. A sztreptokokkuszok a betegség időszakában leggyakrabban a torokmandulák apró, kriptáknak nevezett hasadékaiban telepszenek meg.

Ezen baktériumfajta előfordulása rendkívül sokrétű. Megtalálhatóak a szájban, garatban, bőrön, de a vaginában és a végbélben is. Gyakran jelen lehetnek azonban bármiféle betegségre utaló tünet nélkül is. Ily módon akár egy gyanútlan hordozó is könnyen továbbadhatja ezt a baktériumot egy másik személynek, aki akár súlyosan is megbetegedhet.

A tüszős mandulagyulladás tünetei

A beteg testhőmérséklete gyorsan, akár 38 °C fölé emelkedése, ami gyakran ismétlődik. Erőtlenség és hidegrázás érzése. Rendkívül intenzív torokfájás, mely gyakran a fül irányába sugárzik, nyelés esetén pedig fokozódik. Szúró fájdalom, valamint nyomás és diszkomfort érzése a nyakban, a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása és fájdalmassá válása. A nyaki mandulák megduzzadása, illetve fehér nyálka és apró fekélyek megjelenése az érintett területen. A mandulák megnagyobbodása néha olyan mértékű is lehet, hogy légzési nehézségeket, extrém helyzetekben pedig fulladást okozhat. Egyes esetekben jelentkezhet hasfájás (főleg a gyerekeknél) vagy akár hányás is.

A mandulagyulladás diagnosztizálása és kezelése

A páciens szubjektív nehézségeinek értékelésén és a torokmandulák (beleértve a környező szöveteket is) vizsgálatán kívül rendkívül fontos a torokváladékból vett minta kivizsgálása is, melynek eredménye alátámasztja vagy cáfolja a Streptococcus pyogenes által kiváltott heveny mandulagyulladás jelenlétét. Ha a mintavétel eredménye negatívnak bizonyul, az antibiotikumos kezelés megkezdése felesleges. A múltban az antibiotikum-terápiát ilyen esetben azonnal alkalmazták, viszont ma már a gyakori rezisztencia kialakulása miatt jóval óvatosabban kell bánnunk ezekkel a gyógyszerekkel, s csak abban az esetben kaphatunk receptet, ha a felállított diagnózist a mintavétel eredménye is igazolja.

Az akut megbetegedés kezelésekor a legfontosabb a tünetek megfékezése és visszaszorítása. Ilyenkor láz- és fájdalomcsillapítókat, antibakteriális és gyulladáscsökkentő sprayeket, valamint gargalizáló készítményeket alkalmazunk. A gyógyulási folyamat fontos részét képezi azonban a megfelelő mennyiségű pihenés és ágynyugalom, valamint az elegendő mennyiségű folyadékbevitel és a vitaminok fogyasztása is. Segíthet a nyakon elhelyezett ún. Priessnitz-borogatás (hidegvizes borogatás) is. Időben megkezdett terápia esetén a tünetek általában egy héten belül visszahúzódnak.

krónikus mandulagyulladás vizsgálata

A torokmandulák krónikus „gócos“ gyulladását a felnőttek visszatérő betegségei közé soroljuk. Mérsékeltebb tünetekkel, enyhébb fájdalomérzettel, kellemetlen torokkaparással és a torkunkban jelenlevő idegentest érzésével jellemezhető, mely a pácienst állandó köhögésre kényszeríti. Ilyen krónikus bakteriális gyulladás esetén a torokmandulák részlegesen vagy teljesen elveszítik eredeti, az immunrendszer fontos részeként betöltött funkciójukat, s különféle fertőzések színhelyévé válnak.

A mandulák kriptáit, mint apró bemetszéseket vagy szűk folyosókat kell elképzelnünk, melyek ezen szervünk felületén kezdődnek, s különböző mélységekbe nyúlnak be. Ezek a struktúrák jelentős mértékben leegyszerűsítik a baktériumok megtelepedését és túlélését, ezáltal megalapozzák az állandóan visszatérő mandulagyulladások jelenlétét is. Ezen visszatérő gyulladásos megbetegedések gyógyítása azonban korlátozott. Egy adott ideig használhatunk különféle készítményeket a szájüreg és a garat dezinfikálására (ambulánsan több évig jóddal történő fertőtlenítést alkalmaznak). Ez a módszer segíthet a tünetek visszaszorításában és erősítheti immunrendszerünket is. Abban az esetben viszont, ha a betegség megjelenése az alkalmazott megelőző készítmények ellenére is gyakori, valamint fennáll más szervek (szív, vesék, ízületek…) megtámadása is, az egyetlen megoldás a torokmandulák eltávolítása, vagyis a tonsillectomia.

Érdeklődjön a CRP-vizsgálatról orvosánál és kerülje el az antibiotikumok felesleges használatát.

A CRP-vizsgálat meghatározási módszere érzékeny és pontos. A vizsgálat egyszerű és az eredmény perceken belül az orvosa rendelkezésére áll.

A CRP-vizsgálat előnye abban rejlik, hogy képes megkülönböztetni a bakteriális vagy vírusos fertőzést és segít eldönteni az antibiotikum szedésének szükségességét. Az antibiotikumos kezelés hatékonyságának értékelésére is szolgál.

 

Kommentárok