Gyógykezelés Prevenció

A húgyúti gyulladás gyakori kellemetlenség, különösen a nők körében

Bár a húgyúti gyulladás elsősorban a nőket nyomasztja, a férfiak akaratlanul is hozzájárulhatnak a fertőzés kialakulásához. Melyek a gyulladás tünetei? Mit jelent az ember számára a betegség kellemetlen tünete baktériumok jelenléte nélkül és miért nem fejti ki hatását Önnél az antibiotikum-terápia?

Mit jelent a húgyúti gyulladás?

A húgyúti gyulladást általában fertőzés okozza. A nők gyakrabban szenvednek húgyúti fertőzésekben a rövid húgycsövük miatt. A baktériumoknak (melyek leggyakrabban a székletben találhatók) így csak rövid utat kell megtenniük, hogy elérjék a húgyhólyagot. A húgyhólyagban már kedvezőbbek a körülmények a szaporodáshoz és a gyulladás kiváltásához. Ha sikerül nekik behatolni egészen a vesékbe a húgyvezetéken keresztül, súlyos állapot lép fel – pyelonephritis (vesegyulladás). 

húgyúti gyulladás nő alhasi fájdalommal

Melyek a húgyúti gyulladás tünetei?

Húgyhólyag-gyulladás esetén gyakoribb a vizelési késztetés, a húgyhólyag elégtelen kiürítésének érzete vizelés után, akárcsak vizeléskor fellépő égető fájdalom jelenléte. Néha szabad szemmel is látható a vér a vizeletben (de a legtöbb esetben csak laboratóriumi vagy vizeletvizsgaló tesztcsíkok segítségével lehet kimutatni). A fertőzés tünetei közé tartozhat a szeméremcsont feletti vagy deréktáji fájdalom is. 

A húgyvezeték-gyulladás esetén, a nőknél hüvelyfolyás lép fel, amelyet gyakran hüvelyi gyulladás kísér. A hüvelyben fellépő kellemetlen viszketéshez vagy égő érzethez, gyakran hozzápárosul a gyakori vizelési inger és vizelés közbeni fájdalmak léphetnek fel. Különösképp meglepheti, ha a vizelési fájdalmak mögött kankó által kiváltott gyulladás lép fel.    

Ha a fertőzés eléri a veséket, a tünetek közé tartozik az alhasi és deréktáji fájdalom, fejfájás, láz, émelygés, hányás, hidegrázás, reszketés, bűzös vagy zavaros vizelet. Ilyen súlyos állapot azonnali antibiotikum terápiát igényel. 

Gyerekeknél fellépő húgyúti gyulladás

A gyermekek esetében a jelentkező tünetek az életkortól függnek. A gyulladás némely esetben csak étvágytalansággal, esetleg lázzal jellemezhető. Nagyobb gyermekeknél a tünetek hasonlóak, mint a felnőtteknél. Ha gyermekénél csak testhőmérséklet emelkedés lép fel, és nincs más nyilvánvaló tünete, pl. légzőszervi megbetegedése, ebben az esetben ki kell vizsgálni a gyermek vizeletét. Újszülötteknél és a legkisebb gyermekeknél fontos az étvágytalanság, ingerlékenység és a siránkozás megfigyelése is.

A férfiak is szenvedhetnek húgyúti fertőzésben?

A férfiak is hajlamosak a húgyúti fertőzésekre, főként húgycső, húgyhólyag, vese és dülmirigygyulladásban, de here és mellékhere gyulladásban is szenvedhetnek, melyek a húgyutak közelében helyezkednek el. A 65 éven felüli férfiak gyakrabban szenvednek húgyúti fertőzésekben, mivelhogy a dülmirigy megnagyobbodása akadályozza a vizelet természetes áramlását. A megrekedt vizeletben könnyebben el tudnak szaporodni a nem kívánatos baktériumok.  

húgyúti gyulladás teszt orvos

Mi okozza a húgyúti/húgyhólyaggyulladást? A szexuális élet hozzájárul a húgyhólyag-gyulladás kialakulásához? 

A leggyakoribb szerepet a fertőzés kialakulásában a baktériumok játszák. Nők esetében különösen a székletben található baktériumok okozzák a fertőzést. Többnyire ezért a gyulladásért az Escherichia coli baktérium faj a felelős, ugyanakkor a fertőzés forrása közé sorolhatók a nemi betegségeket okozó baktériumok is, mint pl. a Chlamydia trachomatis vagy Neisseria gonorrhoeae. 

Kíváncsi, hogyan tudnak ezek a kórokozók eljutni a húgycsőbe? Gyakran előfordul a nemi aktus közbeni átvitel, amelyre mechanikus módon kerül sor. Sokszor a nők nem megfelelő fehérnemű (tangabugyi) viselete is rásegít a húgyúti fertőzés kialakulásához, továbbá a helytelen higiénia betartása a toalett használata után. Az intenzív szexuális élet és a partnerek váltakozása is fontos szerepet játszik a fertőzés létrejöttében. Bizonyos típusú fogamzásgátlók, mint pl. a pesszárium vagy a spermicid gélek használata is szintén növeli a gyulladás kialakulását. 

Higiénia szempontból elgondolkodásra illő a szexuális praktikák gyakorlata. Kulcsfontosságú szerepet játszik az egyed immunrendszer állapota és a társult betegségei. Cukorbetegség esetén gyakrabban szenvedhet az ember gyulladásos megbetegedésekben, főleg ha vizeletkatéter van neki bevezetve. 

húgyúti gyulladás megelőzése folyadékbevitel ivás

A húgyúti gyulladások megelőzése és kezelése

Mit kell tennem a húgyhólyag-gyulladás elkerülése érdekében?

A fertőzés elkerülése érdekében, biztosítsa a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelt, mely segít a vizelet hígításában és a húgyutak gyakori öblítésében. Időnként a kevesebb többet jelent, ez a különféle kozmetikumok használatára vonatkozik, melyeket a húgyúti és a nemi szervek körül alkalmazunk. Kerülje el az illatosított ingerlő szappanok, fürdőhabok vagy dezodorok használatát. Válassza ki a legtermészetesebb lehetőséget vagy használjon tiszta vizet. 

Próbálja meg korlátozni az alkohol és a kávé fogyasztását, amelyek irritálják a húgyhólyag nyálkahártyáját. 

Kerülje a szintetikus fehérnemű használását, válasszon helyette pamutból készült alsóneműt. Csakugyan fontos a fehérnemű fajtája, a tangabugyik és a szűk fehérneműk, illetve nadrágok viselése nem ajánlott. 

A közösülés előtt ajánlatos kiüríteni a húgyhólyagot és meginni egy pohár vizet, mely elősegíti a nemi aktus utáni vizelést. Ezzel a rituáléval rásegít a baktériumok eltávolításhoz a húgyutakból, melyeknek nem lesz elég idejük eljutni a húgyhólyaghoz.   

Kerülje a kockázattal járó közösülést. Válassza ki gondosan szexuális partnerét. 

A székelés higiéniának betartása óriási szerepet játszik a fertőzés megelőzésében. Nagyon fontos, hogy gyerekeket, legfőképp a kislányokat még fiatal korukban meg kell tanítani a helyes tisztálkodásra. Az eljárási mód a következő: a mozdulat elölről hátrafelé történik, azaz a hüvelytől távolodó irányban kell megtörölni a végbélnyílásukat, így elkerülhető a baktérium átvitele a húgycsőbe. Ha lehetősége nyílik a bidé használatára toalett után, vegye igénybe, alaposan tisztítsa meg a nemi szerveket, anális területet és szárítkozzon meg. 

Ha gyakran húgyhólyaggyulladástól szenved, segíthet Önnek a hosszú távú, alacsony dózisú antibiotikum-terápia, melyet kezelőorvosa írhat fel. Bátran forduljon orvosához nehézségek felmerüléskor. 

A gyulladás otthoni kezelése, valamint gyógynövényekkel történő kezelés

Ha a gyulladás még korai stádiumban van, próbálja meg sok folyadékbevitellel megelőzni. Igyon tiszta vizet, gyógyteákat, pl. urológiai keveréket, mely nyírfát, galajt vagy zsurlót tartalmaz. A férfiak dülmirigy megnagyobbodásánál ajánlott a kisvirágú füzike fogyasztása. 

Az áfonya fogyasztása hatékony megoldást jelent az enyhe húgyúti gyulladás leküzdésében, fontos szerepet játszik az étrendben, valamint hatásos a prevencióban is, melyeket számos klinikai vizsgálat is alátámaszt. 

A húgyúti gyulladásokra vény nélkül kapható gyógyszerek általában áfonya alapú összetevőket tartalmaznak. Kaphatók tiszta áfonyalé vagy kapszula formában, esetleg áfonya kivonatot tartalmazó tablettákban. Alternatív megoldásként különféle gyógynövény kivonatú készítményt is kapható. 

Ha a vény nélkül kapható gyógyszer mellett dönt, kérje ki orvosa vagy gyógyszerésze tanácsát. Ne feledje felsorolni a pillanatnyilag használt gyógyszereit és betegségeit, mivel nagyon fontos, hogy a vény nélkül kapható készítmény biztonságos legyen az Ön számára.  

Mikor kell felkeresnünk orvosunkat?

Csak enyhe, kezdődő gyulladásnál kezelje magát. Ha a sok folyadékbevitel, gyógynövények fogyasztása ellenére sem érzi jobban magát 24 órán belül és a tünetek sem javulnak, vagy csak romlanak, azonnal keresse fel háziorvosát. Ő átirányítja Önt az urológushoz abban az esetben, ha bármilyen anatómiai rendellenessége van a húgyúti rendszerével, idült interstitialis cystitisben, avagy fájdalmas hólyag szindrómában szenved, illetve összetett esetekben. 

Ha a tünetek alapján megalapozott a vesegyulladás gyanúja, valószínűleg korházi ellátásra lesz szüksége. 

Gyulladáscsökkentő antibiotikumok

Mivel a húgyúti gyulladást általában baktériumok okozzák, orvosa felírhat Önnek antibiotikum terápiát. Hogy milyen fajtát választ, az elsősorban az életkortól, társult betegségektől és használt gyógyszerektől, valamint allergiák és a fellépő gyulladástól függ. Az orvosának figyelembe kell vennie az esetleges terhességet, továbbá azt is, hogy visszatérő gyulladásról, vagy ritka esetről van szó. Gyulladásra utaló jeleknél, az orvos vizeletminta kivizsgálást rendel el. A laboratóriumi eredmények alapján, az orvos meghatározza a legmegfelelőbb gyógykezelést az Ön számára.  

Visszatérő húgyúti fertőzéseknél az orvos immunmoduláló kezelést írhat elő.  

húgyútu gyulladás nő fürdőszoba vizelési inger

Hogyan nyilvánul meg az idült húgyúti gyulladás?

A gyakori deréktáji, alhasi, közösülés során fellépő fájdalom, vizeletürítési zavarok, vizeléskor jelentkező égő fájdalom, amely a vizelés után még erőteljesebbé válhat és a hatástalan antibiotikum-terápia esetén, valószínűleg idült interstitialis cystitisben szenved. Idült gyulladásos betegségről van szó, melynél a baktériumok nincsenek jelen. A húgyhólyagfal elváltozásairól beszélünk, melyek keletkezési okát eddig még nem lehet teljes mértékben megmagyarázni. A kellemetlen betegséghez hozzájárulnak a gyakori gyulladások, a húgyhólyag falának tágítása, a medenceideg irritációja, a medencefenék izmainak rossz működése vagy a húgyhólyag nyálkahártyájának károsodása, pl. az orvosi beavatkozás után. 

A betegség kezelése igényesebb. Ha ebben a megbetegedésben szenved, kövesse ugyanazokat a szabályokat, mint a húgyúti bakteriális fertőzések megelőzéseben. 

A felül írott cikk csupán informatív jellegű és semmiképpen sem helyettesíti az orvosi vizsgálatot vagy konzultációt. Az egyén egészségi állapotának kivizsgálása komplexebb, a folyamatos kezelés és az egyén egyedi jellemzőinek összefüggésében kell értékelni.

Forrás:

https://emedicine.medscape.com/article/233101-treatment

Kommentárok