Gyógykezelés Prevenció

A húgyúti gyulladás gyakori kellemetlenség, különösen a nők körében

Bár a húgyúti gyulladás elsősorban a nőket nyomasztja, a férfiak akaratlanul is hozzájárulhatnak a fertőzés kialakulásához. Melyek a gyulladás tünetei? Mit jelent az ember számára a betegség kellemetlen tünete baktériumok jelenléte nélkül és miért nem fejti ki hatását Önnél az antibiotikum-terápia?

Mit jelent a húgyúti gyulladás?

A húgyúti gyulladást általában fertőzés okozza. A nők gyakrabban szenvednek húgyúti fertőzésekben a rövid húgycső miatt. A baktériumoknak (melyek leggyakrabban a székletben találhatók) így csak rövid utat kell megtenniük, hogy elérjék a húgyhólyagot. A húgyhólyagban már kedvezőbbek a körülmények a szaporodáshoz és a gyulladás kiváltásához. Ha sikerül nekik behatolni egészen a vesékbe a húgyvezetéken keresztül, súlyos állapot lép fel – pyelonephritis (vesemedence-gyulladás). 

húgyúti gyulladás nő alhasi fájdalommal

Kép forrása: stock.adobe.com

Melyek a húgyúti gyulladás tünetei?

Húgyhólyag-gyulladás esetén gyakoribb a vizelési késztetés, a húgyhólyag elégtelen kiürítésének érzete vizelés után, akárcsak vizeléskor fellépő égető fájdalom jelenléte. Néha szabad szemmel is látható vér a vizeletben (de a legtöbb esetben csak laboratóriumi vagy vizeletvizsgáló tesztcsíkok, vagy azokat értékelő rendelői vizelet automata készülékek segítségével lehet kimutatni). A fertőzés tünetei közé tartozhat a szeméremcsont feletti vagy deréktáji fájdalom is. 

Hölgyeknél a húgyvezeték gyulladás esetleg együtt járhat hüvely gyulladással is, ezen esetekben hüvelyfolyás alakulhat ki. A hüvelyben fellépő kellemetlen viszketéshez, égő érzéshez ilyenkor gyakori vizelési inger, vizelés közbeni fájdalom társulhat. Különösen így van ez kankó okozta gyulladás esetén.

Ha a fertőzés eléri a veséket, azaz vesemedence-gyulladás alakul ki, deréktáji fájdalom, hidegrázás, láz, émelygés, hányás, fejfájás jelentkezhet, a vizelet lehet bűzös, zavaros, de ez nem törvényszerű. Ez az állapot azonnali orvosi kezelést igényel, antibiotikum alkalmazása szükséges.

Gyerekeknél fellépő húgyúti gyulladás

A gyermekek esetébena a tünetek döntően az életkortól függnek. A gyulladás némely esetben csak étvágytalansággal, esetleg lázzal jár. Nagyobb gyermekeknél a tünetek hasonlóak, mint a felnőtteknél. Ha gyermekénél csak testhőmérséklet emelkedés lép fel, és nincs más nyilvánvaló tünete, pl. légzőszervi megbetegedése, ebben az esetben meg kell vizsgálni a gyermek vizeletét. Újszülötteknél és a legkisebb gyermekeknél fontos az étvágytalanság, ingerlékenység és a sírás megfigyelése is.

A férfiak is szenvedhetnek húgyúti fertőzésben?

A férfiak is hajlamosak a húgyúti fertőzésekre, főként húgycső, húgyhólyag, vese és dülmirigy, azaz prosztata gyulladásra, de here és mellékhere gyulladásban is szenvedhetnek, melyek a húgyutak közelében helyezkednek el. A 65 éven felüli férfiak gyakrabban szenvednek húgyúti fertőzésekben, mivelhogy a dülmirigy megnagyobbodása akadályozza a vizelet természetes áramlását. A megrekedt vizeletben könnyebben el tudnak szaporodni a nem kívánatos baktériumok.  

húgyúti gyulladás teszt orvos

Kép forrása: stock.adobe.com

Mi okozza a húgyúti/húgyhólyaggyulladást? A szexuális élet hozzájárul a húgyhólyag-gyulladás kialakulásához? 

A leggyakoribb szerepet a fertőzés kialakulásában a baktériumok játsszák. Nők esetében különösen a székletben található baktériumok okozzák a fertőzést. Többnyire ezért a gyulladásért az Escherichia coli baktérium faj a felelős, ugyanakkor a fertőzés forrása közé sorolhatók a nemi betegségeket okozó baktériumok is, mint pl. a Chlamydia trachomatis vagy Neisseria gonorrhoeae. 

Kíváncsi, hogyan tudnak ezek a kórokozók eljutni a húgycsőbe? Gyakran előfordul a nemi aktus közbeni átvitel, amelyre mechanikus módon kerül sor. Sokszor a hölgyek esetében a nem megfelelő fehérnemű (tangabugyi) viselete is rásegít a húgyúti fertőzés kialakulására, továbbá a helytelen higiénia betartása a toalett használata után. Az intenzív szexuális élet és a partnerek váltakozása is fontos szerepet játszhat a fertőzés létrejöttében. Bizonyos típusú fogamzásgátlók, mint pl. a pesszárium vagy a spermicid gélek használata is szintén növeli a gyulladás esélyét. 

Higiénia szempontból érdemes elgondolkodni a szexuális praktikákon. Fontos szerepe van az egyén immunrendszerének és a társbetegségeknek is. A cukorbetegég például kifejezett rizikót jelent a fertőzéses betegségekre. Az állandó hólyag katétert viselő betegek esetében is gyakoribbak sajnos a fertőzések, erre figyelni kell az Ő esetükben. 

húgyúti gyulladás megelőzése folyadékbevitel ivás

Kép forrása: stock.adobe.com

A húgyúti gyulladások megelőzése és kezelése

Mit lehet tenni a húgyhólyag-gyulladás elkerülése érdekében?

A fertőzés elkerülése érdekében, biztosítsa a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelt, mely segít a vizelet hígításában és a húgyutak gyakori öblítésében. Időnként a kevesebb többet jelent, ez a különféle kozmetikumok használatára vonatkozik, melyeket a húgyúti és a nemi szervek körül alkalmazunk. Kerülje el az illatosított ingerlő szappanok, fürdőhabok vagy dezodorok használatát. Válassza ki a legtermészetesebb lehetőséget vagy használjon tiszta vizet. 

Próbálja meg korlátozni az alkohol és a kávé fogyasztását, amelyek irritálják a húgyhólyag nyálkahártyáját. 

Kerülje a szintetikus fehérnemű használatát, válasszon helyette pamutból készült alsóneműt. Csakugyan fontos a fehérnemű fajtája, a tangabugyik és a szűk fehérneműk, illetve nadrágok viselése nem ajánlott. 

A közösülés előtt ajánlatos kiüríteni a húgyhólyagot és meginni egy pohár vizet, mely elősegíti a nemi aktus utáni vizelést. Ezzel a rituáléval rásegít a baktériumok eltávolításához a húgyutakból, melyeknek nem lesz elég idejük eljutni a húgyhólyaghoz.   

Kerülje a kockázattal járó közösülést. Válassza ki gondosan szexuális partnerét. 

A székelés higiéniájának betartása óriási szerepet játszik a fertőzés megelőzésében. Nagyon fontos, hogy gyerekeket, legfőképp a kislányokat még fiatal korukban meg kell tanítani a helyes tisztálkodásra. Az eljárási mód a következő: a mozdulat elölről hátrafelé történik, azaz a hüvelytől távolodó irányban kell megtörölni a végbélnyílásukat, így elkerülhető a baktérium átvitele a húgycsőbe. Ha lehetősége nyílik a bidé használatára toalett után, vegye igénybe, alaposan tisztítsa meg a nemi szerveket, anális területet és szárítkozzon meg. 

A gyulladás otthoni kezelése, valamint gyógynövényekkel történő kezelés

Ha a gyulladás még korai stádiumban van, próbálja meg sok folyadékbevitellel megelőzni. Igyon tiszta vizet, gyógyteákat, pl. urológiai keveréket, mely nyírfát, galajt vagy zsurlót tartalmaz. A férfiak dülmirigy megnagyobbodásánál ajánlott a kisvirágú füzike fogyasztása. 

Az áfonya fogyasztása hatékony megoldást jelent az enyhe húgyúti gyulladás leküzdésében, fontos szerepet játszik az étrendben, valamint hatásos a prevencióban is, melyeket számos klinikai vizsgálat is alátámaszt. 

A húgyúti gyulladásokra vény nélkül kapható gyógyszerek általában áfonya alapú összetevőket tartalmaznak. Kaphatók tiszta áfonyalé vagy kapszula formában, esetleg áfonya kivonatot tartalmazó tablettákban. Alternatív megoldásként különféle gyógynövény kivonatú készítményt is kapható. 

Ha a vény nélkül kapható gyógyszer mellett dönt, kérje ki orvosa vagy gyógyszerésze tanácsát. Ne feledje felsorolni a pillanatnyilag használt gyógyszereit és betegségeit, mivel nagyon fontos, hogy a vény nélkül kapható készítmény biztonságos legyen az Ön számára.  

Mikor kell felkeresnünk orvosunkat?

Csak enyhe, kezdődő gyulladásnál kezelje magát. Ha a sok folyadékbevitel, gyógynövények fogyasztása ellenére sem érzi jobban magát 24 órán belül és a tünetek sem javulnak, vagy csak romlanak, azonnal keresse fel háziorvosát. A rendelőben, ha van rá lehetőség, vizelet vizsgálatot tudnak végezni, és ha beigazolódik a vizelet gennyes gyulladása, a klinikai helyzettől függő gyógyszeres, antibiotikumos kezelést javasolhat a háziorvos. Esetleg vizelet tenyésztéses vizsgálatot kérhet a kórokozó pontos tisztázása érdekében.

Amennyiben a háziorvos úgy ítéli meg, hogy a kórkép összetettebb, urológiai vizsgálatra irányíthatja tovább. Ez főként férfiak esetében gyakoribb. Hasonlóan urológiai vizsgálatot igényelnek a speciális anatómia eltérésekkel bíró betegek, az un. krónikus interstitialis cystitises vagy fájdalmas hólyag szindrómában szenvedő betegek is.

Ha a tünetek alapján megalapozott a vesegyulladás gyanúja, kórházi kezelés is indokolt lehet.

Gyulladáscsökkentő antibiotikumok

Mivel a húgyúti gyulladást általában baktériumok okozzák, orvosa felírhat Önnek antibiotikum terápiát. Hogy milyen fajtát választ, az elsősorban az életkortól, társult betegségektől és használt gyógyszerektől, valamint allergiák és a fellépő gyulladástól függ. Az orvosának figyelembe kell vennie az esetleges terhességet, továbbá azt is, hogy visszatérő gyulladásról, vagy ritka esetről van szó. Gyulladásra utaló jeleknél, az orvos vizelet vizsgálatot rendelhet el. A laboratóriumi eredmények alapján, az orvos meghatározza a legmegfelelőbb gyógykezelést az Ön számára.  

Visszatérő húgyúti fertőzéseknél az orvos immunmoduláló kezelést írhat elő.  

húgyútu gyulladás nő fürdőszoba vizelési inger

Kép forrása: stock.adobe.com

Hogyan nyilvánul meg az idült húgyúti gyulladás?

A gyakori deréktáji, alhasi, közösülés során fellépő fájdalom, vizeletürítési zavarok, vizeléskor jelentkező égő fájdalom, amely a vizelés után még erőteljesebbé válik és hatástalan az antibiotikum terápia, valószínűleg idült interstitialis cystitisben szenved. Idült gyulladásos betegségről van szó, melynél a baktériumok nincsenek jelen. A húgyhólyagfal elváltozásáról van szó, amelynek okát nem ismerjük egyértelműen. A kellemetlen betegséghez hozzájárulnak a gyakori gyulladások, a húgyhólyag falának feszülése, a medenceideg irritációja, a medencefenék izmainak rossz működése vagy a húgyhólyag nyálkahártyájának károsodása, pl. az orvosi beavatkozás után. 

Ha ebben a megbetegedésben szenved, kövesse ugyanazokat a szabályokat, mint a húgyúti bakteriális fertőzések megelőzésében, illetve tartsa be kezelőorvosa utasításait.

A felül írott cikk csupán informatív jellegű és semmiképpen sem helyettesíti az orvosi vizsgálatot vagy konzultációt. Az egyén egészségi állapotának kivizsgálása komplexebb, a folyamatos kezelés és az egyén egyedi jellemzőinek összefüggésében kell értékelni.

Forrás:

https://emedicine.medscape.com/article/233101-treatment

Kommentárok