Gyógykezelés Összes

A húgyúti fertőzések olyanok, akár a bumeráng

A húgyúti fertőzések a nők felénél legalább egyszer előfordulnak. Egyesek egész életük során küzdenek vele, míg másoknál csak epizodikus egészségügyi komplikációként van jelen. A férfiaknál lényegesen ritkább előfordulásuk, míg gyermekeknél gyakori.

Mi az urológiai infekció?

Az urológiai infekció kifejezés alatt klinikai állapotok egész sorát értjük, kezdve az egyes vizeletből kimutatható baktériumok tünetmentes jelenlététől, egészen a vesék súlyos gyulladásáig, mely akár vérmérgezéshez is vezethet.

Azok a fertőzések, melyek a felső és az alsó húgyutakat egyaránt érintik, leggyakrabban bakteriális eredetűek. Ezek a baktériumok eljutnak a kiválasztó szervrendszer különböző részeibe, ahol megtapadnak, majd szaporodni kezdenek. Az urológiai infekció tehát a húgyutak hámszövetének gyulladásos válaszaként definiálható, mely a baktériumok és más kórokozók (vírusok vagy paraziták) jelenlétére reagál.

A fertőzés kiterjedhet a húgycsőre, húgyhólyagra, húgyvezetékekre és a vesékre is.

Az esetek 90 %-ában a betegséget kiváltó mikroorganizmus a bélbaktériumok csoportjába tartozó Escherichia coli, mely a vastagbélből vagy a végbél körüli bőrről átjut a húgycsőbe, ahol fertőzést okoz.

A húgyutakban található vizelet normális körülmények között steril, tehát nem tartalmaz semmilyen patogén mikroorganizmust (vírusok, baktériumok, gombák), csupán sókat és salakanyagokat. A különböző kórokozók kiválasztó rendszerünkbe való behatolása azonban a vizelet kontaminációjához vezet.

 • Az alsó húgyúti fertőzések csoportjába a húgyhólyag- és húgycsőgyulladás tartozik.
 • A felső húgyúti fertőzések a húgyvezetékeket és a veséket támadják.
 • A húgyhólyaggyulladás (cisztitisz) a vizelés kezdetekor jelentkező égető fájdalommal jellemezhető. Általánosságban a páciensek fájdalomérzete a vizelés befejezésekor tovább erősödik. A cisztitisz általában gyors lefolyású megbetegedés, melyet a gyakori vizelési inger, kis térfogatú és megnövekedett számú vizeletürítés, valamint alhasi és időnként deréktáji fájdalom jellemez.
 • A húgycsőgyulladás (urethritis) húgyhólyag környéki kellemetlen érzést, gyakori vizelést, valamint zavaros vizeletet idéz elő. Az efféle gyulladásos megbetegedések kevésbé gyors lefolyásúak, enyhébb tünetekkel jellemezhetőek, valamint gyakran valamilyen hüvelyfertőzés részeként vannak jelen.
húgyúti fertőzés tünetei nőknél
Kép forrása: stock.adobe.com

Miért a nők küzdenek gyakrabban húgyúti fertőzéssel?

A húgyúti fertőzéseket manapság a nők reproduktív időszakának tipikus megbetegedéseiként tartják számon. A légúti fertőzések mellet ezek az infekciók tartoznak a nők leggyakoribb gyulladásos megbetegedései közé.

A hölgyek körében elterjedt gyakori húgyúti infekciók előfordulásának oka főként a medencefenék szerveinek férfiakétól eltérő anatómiai felépítése, de fontos a szexuális aktivitás és a terhesség is. Ezenfelül figyelembe kell vennünk az idősebb hölgyekre jellemző kismedencei süllyedést, valamint az esetleges operációk utóhatásait is.

A nők húgycsöve háromszor rövidebb a férfiakénál. Míg a férfiak esetében ez a hossz általánosan 15 cm, a hölgyekre csupán a 4-5 cm-es méret jellemző. Ezáltal a hüvely- és a végbélnyílás környékén tanyázó baktériumok jóval könnyebben behatolhatnak a gyengébbik nem urogenitális rendszerébe.

Anatómiai szempontból a nők húgycső- és végbélnyílása közti terület egyértelműen kisebb, mint a férfiaké, így a bélbaktériumok húgycsőbe való behatolása is sokkal egyszerűbb.

A kiválasztó szervrendszer fertőzéseire a nők jóval fogékonyabbak a hormontúltengéssel jellemezhető menstruáció, illetve a terhesség időszakában, ez utóbbinál az egyre növekvő magzat nyomást gyakorol a húgyhólyagra, ami szintén hajlamosító tényező.

Több más megbetegedés mellett szintén ebbe a csoportba sorolható a menopauza is, amit az ösztrogénhiány miatt kialakuló száraz nyálkahártya jellemez.

Gyakori húgyúti gyulladások jelentkezhetnek azonban az immunrendszert gyengítő különféle megbetegedések esetén is, mint például a cukorbetegség, valamint a sugárkezeléssel vagy kemoterápiával kezelt különböző daganatos betegségek.

Gyulladást kiváltó mechanizmus lehet azonban akár egy nemi aktus is. Az ily módon szerzett fertőzés „honeymoon disease“ avagy „mézeshetek betegsége“ néven is ismert, mivel megjelenése szoros összefüggésben áll a gyakori szexuális együttléttel.

A rövid húgycső és a végbélnyílás közelsége miatt ugyanis fennáll a veszélye annak, hogy nemi aktus közben a fertőzést kiváltó baktériumok a húgycsőbe jutnak. A szexuálisan aktív nők tehát gyakran a megfelelő higiéniai előírások betartása ellenére is kénytelenek megküzdeni a húgyutak visszatérő gyulladásaival.

A húgyutak ismétlődő gyulladásai gyakran összefüggésben állnak a különböző ginekológiai fertőzésekkel. A visszatérő, kezeletlen urogynecológiai gyulladások további komplikációkat idézhetnek elő, mint például a különböző gyulladás utáni elváltozások, összenövések, melyek jelentős mértékben csökkenthetik például a későbbi teherbeesés lehetőségét,“ magyarázta MUDr. Nadežda Maličkayová nőgyógyász.

húgyúti fertőzés gyerekeknél
Kép forrása: stock.adobe.com

A húgyúti fertőzések a gyermekeket sem kímélik

A húgyúti infekciók csakúgy, mint a nőknél, a gyermekek körében is a légzőszervrendszer fertőzéseit követő leggyakoribb megbetegedések.

Statisztikák alapján, már a 15 évnél fiatalabb kislányok 4–5 %-a átesik ilyen típusú fertőzésen, míg az ugyanilyen korú fiúk mindössze 1 %-át érinti ez a probléma.

Az ismétlődő húgyúti fertőzésekkel küzdő gyerekek sajnos nemegyszer hosszadalmas antibiotikumos kezelésnek vannak kitéve.

A gyermekeket érintő húgyúti infekciók tünetei eltérőek lehetnek

Míg a felnőttek körében a húgyúti fertőzések leggyakoribb tünetei közé tartozik az égető érzés, vizelés közben jelentkező fájdalomérzet és gyakori vizelés, addig kisebb gyermekek esetén egy ilyen betegség sokszor a tipikus tünetek megjelenése nélkül zajlik. Gyakran lehetnek azonban nyugtalanok, elutasíthatják az ételt és italt, nem akarnak vizelni, valamint mindenféle más látható tünet nélkül belázasodnak. Hasonló tünetek észlelésekor mindenképp gondolnunk kell a különböző húgyúti fertőzések jelenlétére.

Hogyan alakulhat ki gyermekeknél ez a fertőzés?

A három év alatti gyerekek nem képesek a húgyhólyagban felgyülemlett vizelet teljes mennyiségének kivizelésére, s így a hólyagban maradt vizelet tökéletes környezetet biztosít a baktériumok szaporodásához. Az ilyen fertőzéseket kiváltó mikroorganizmusok általában a vastagbélből származnak.

A kislányok húgycsöve és végbélnyílása közti távolság nagyjából 1 cm, ezáltal esetükben a húgyúti fertőzések megjelenése jóval gyakoribb, mint a fiúknál.

Pelenkás kisgyermekek esetén a baktériumok vándorlása a széklet és a húgycső között egyértelműen leegyszerűsített. Ráadásul az egyszeri használatos pelenkák belsejében kialakuló hőmérséklet jóval magasabb, mint a vászon pelenka alkalmazásakor, ideális környezetet teremtve így a különféle kórokozók szaporodásához.

Hogyan bizonyosodhatunk meg arról, hogy gyermekünk húgyúti fertőzésben szenved?

Nyugtalan viselkedés, láz, cseppenkénti vizelés, gyakori vizelés, avagy ha gyermekünk több mint négy órán keresztül nem vizel, hasi fájdalmak, fejfájás, sírást kiváltó fájdalomérzet vizelés közben – ezek azok a bizonyos tünetek, melyek észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulnunk!

A húgyúti fertőzések a vizelet vizsgálatának segítségével könnyen diagnosztizálhatók. A rendelőben történő, gyermekek esetén gyakran problémás mintavételhez szükség van a szülő együttműködésére is, csecsemőknél és nem szobatiszta gyermekeknél vizeletminta vételére vizeletgyűjtő zacskóra van szükség, ami a patikákban beszerezhető.

A húgyúti gyulladások képesek megkeseríteni életünket

Húgyúti gyulladások tünetei a fertőzés súlyossága szerinti sorrendben:

 • gyakori vizelés
 • kellemetlen szúró, égető fájdalom vizelés közben
 • vér a vizeletben
 • zavaros vizelet
 • alhasi görcsök és fájdalomérzet
 • deréktáji fájdalmak
 • akaratlan vizeletszivárgás
 • hüvelyi folyás
 • medencetáji fájdalom
 • láz és hidegrázás
hégyéti fertőzés tünetei
Kép forrása: stock.adobe.com

A húgyúti gyulladások diagnosztizálása

A helyes diagnózis felállításának alapja a részletes anamnézis, amely segítségével a szakorvos meggyőződhet az egyes rizikófaktorok jelenlétéről, mint például a megfázás, túlzott izzadás, nemi aktus. Ezen kívül ide tartozik még a különféle megbetegedések gyakorisága, és az ezeket kísérő esetleges komplikációk is. A páciens vizeletében jelenlévő baktériumok és az anamnézisben említett információk kombinációja egyértelmű klinikai képet ad a beteg állapotáról.

A diagnózis felállításakor szükséges néhány alapvető vizsgálat elvégzése, mint például a vizelet kémiai vizsgálata, a vizeletüledék vizsgálata, valamint a tenyésztéses vizsgálat is. Visszatérő gyulladások esetén a szakorvos további kivizsgálások segítségével ellenőrzi a páciens urogenitális rendszerének esetleges anatómiai elváltozásait.

Hogyan győzzük le a húgyúti fertőzést?

MUDr. Nadežda Maličkayová szerint egy enyhébb felfázás esetén húgyúti panaszainkra megoldást jelenthetnek az egyszerűbb terápiás eljárások is, mint például a nagy mennyiségű folyadékbevitel, vízhajtó és gyulladáscsökkentő hatású urológiai teák fogyasztása.

A vörös áfonya kivonatot tartalmazó különböző étrend-kiegészítőknek szintén gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatásuk van. A megnövekedett folyadékbevitel által előidézett gyakori vizelés elősegíti a baktériumok és toxinok gyors kiürülését testünkből.

„Ha azonban tüneteink két napon belül nem enyhülnek, sőt állapotunk rosszabbodni kezd, orvosunk felkeresése elkerülhetetlen. Az előbb említett terápiás eljárásokat nyugodtan alkalmazhatjuk antibiotikumos kezelés alatt is.“

Az antibiotikumok segítenek

Bakteriális eredetű húgyúti fertőzések esetén antibiotikum szedése ajánlott.

Ahhoz, hogy tüneteink teljesen eltűnjenek az előírt gyógyszermennyiséget be kell szedni!

Az antibiotikumok azonban a nemkívánatos kórokozókon kívül eltávolítják a bélbaktériumokat és a hüvely Lactobacillus sp. törzsbe tartozó hasznos mikroorganizmusait is. Ezért fontos, hogy az antibiotikum-terápia esetén ne feledkezzünk meg a probiotikumok szedéséről.

Ha ezek a gyulladások évi két alkalomnál gyakrabban feltűnnek, ajánlott felkeresni egy urológus szakorvost, aki nemcsak az adott fertőzés gyógyítására koncentrál, de igyekszik megelőzni a gyulladásos állapot kiújulását is.

Immunrendszerünk megerősítése

A kiválasztó szervrendszer ismétlődő megbetegedései esetén a megfelelő kezelésen és a rendszeres óvintézkedéseken kívül a szakorvosok kiegészítő kezelésként gyakran ajánlanak különböző immunrendszer erősítő készítményeket is.

„Az immunmodulátorok olyan gyógyszerek, melyek immunrendszerünk működésére hatnak. Pontosabban nagyobb aktivitást idéznek elő, fehérvérsejtek és speciális sejtek képzésére ösztönzik immunrendszerünket, melyek hatástalanítják a szervezetünkben megjelenő különféle kórokozókat“, magyarázza PharmDr. Miroslava Snopková, PhD. a pozsonyi Comenius Egyetem Gyógyszerészeti Karán elhelyezkedő Egyetemi Gyógyszertár vezetője.
„Ismétlődő fertőzések esetén az orvos ajánlhat vagy felírhat olyan készítményeket, melyek javítják immunrendszerünk állapotát, tehát megerősítik testünk védekezőrendszerét“, tette hozzá a szakgyógyszerész.

„Súlyosabb lefolyású vagy visszatérő megbetegedések esetén előnyösebb, ha a páciens egyeztet orvosával, aki felállítja a kezelés pontos menetét. Az immunrendszer megerősítése céljából a szakorvosok gyakran írnak fel vitaminokat és ásványi anyagokat is“.

A szakgyógyszerész szerint az orvosok efféle terápiát csak abban az esetben alkalmaznak, ha a testnek ismételten meg kell küzdenie ugyanazokkal a gyulladásokkal és fertőzésekkel.

húgyúti fertőzések kezelése otthon
Kép forrása: stock.adobe.com

Akár apróságok is segíthetnek

A húgyúti fertőzések gyógymódjait további eljárásokkal egészíthetjük ki.

Ide tartoznak:

 • megnövekedett folyadékbevitel, mely során napi négy-öt liter folyadékfogyasztás szükséges,
 • speciális urológiai teák és különböző alkalikus vizek fogyasztása,
 • mára már bizonyított a különféle vörös áfonya kivonatot tartalmazó készítmények jótékony hatása is, melyek képesek a vizelet pH értékének szinten tartására, rossz életkörülményeket biztosítva így a húgyúti fertőzést kiváltó baktériumok számára, valamint ezen készítmények gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatása is ismert,
 • ezen kívül segíthet az olyan relaxáció, mely során a páciens lábai a test többi részétől magasabban helyezkednek el,
 • a meleg ülőfürdő is képes enyhíteni a viszkető és égető érzést,
 • valamint fontos, hogy szintetikus anyagú fehérneműinket pamutra cseréljük.

A gyógyulás részét kell hogy képezze természetesen az egészséges életmódra való odafigyelés, valamint a megfelelő intim higiéniai szokások betartása is. Fontos, hogy ürítés után a végbélnyílás elölről hátulra történő törlése, s így a különféle bélbaktériumok hüvelybe jutásának az elkerülése.

A kezelés során kerülnünk kell bizonyos italok fogyasztását, melyek ingerelhetik kiválasztó szervrendszerünk egyes részeit. Ide tartozik többek közt az alkohol, a kávé, a fekete tea, különböző édesített italok és a koncentrált citruslevek is.

Kiválasztó szervrendszerünk érzékenyen reagál minden olyan szokásra, melyek összeférhetetlenek az egészséges életmód fogalmával. Ebbe a kategóriába tartozik a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a stressz és a kellő testmozgás hiánya is.

A túlzott higiénia is káros lehet

Annak ellenére, hogy a húgyúti fertőzések kialakulásának egyik oka a nem megfelelő tisztálkodás, egyáltalán nem segít ennek ellentéte, vagyis a túlzott higiénia sem.

Testünk intim részein található bőrréteg ugyanis egy specifikus fiziológiai struktúrával és különleges biokémiai összetétellel rendelkező védőhártya, mely megvédi a nők testének legérzékenyebb részeit a különböző bakteriális infekcióktól. Ezen bőrréteg megsértése megkönnyíti a gyulladások és fertőzések kialakulását.

Mi árthat?

 • a vizelet gyakori visszatartása,
 • túlzott zuhanyzás (napi 2-nél több),
 • a végbélnyílás ürítés utáni tisztításának elhanyagolása,
 • parfümös készítmények használata intim helyeken (krémek, tisztasági betétek, tamponok, WC-papír, stb.),
 • nedves vagy párás környezet (szintetikus alapanyagú fehérnemű, túl szoros öltözet, nedves fürdőruha),
 • agresszív mosószerek használata fehérneműink tisztításakor,
 • a medencékben előforduló klórozott víz.

Mi segíthet?

 • a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, mely növeli a húgyutakon átáramló vizelet mennyiségét, ezáltal a baktériumok könnyebben kiürülhetnek szervezetünkből,
 • a megfelelő higiéniai szokások betartása, beleértve a végbélnyílás ürítés utáni elölről hátulra történő törlését is,
 • különféle gyógyszertárban kapható készítmények használata, melyek segítik az intim területek higiéniájának megőrzését,
 • tisztasági betétek, tamponok és törölközők rendszeres cserélése,
 • pamut alapanyagú fehérnemű és száraz fürdőruha viselése,
 • biztonságos szex,
 • a nemi érintkezés előtti vizeletürítés segíti a baktériumok szervezetünkből való kiürülését.

Ha elhanyagoljuk a kezelést

A kezeletlen húgyúti infekciók később sokkal súlyosabb egészségügyi problémákká nőhetik ki magukat. Egy komplikáltabb húgycső- és húgyhólyaggyulladás, melyet láz és véres vizelet kísér, a megfelelő kezelés hiánya miatt könnyen súlyosbodhat, s akár életveszélyes vesegyulladást is előidézhet. A véres vizelet azonban súlyos megbetegedésekre akár húgyúti daganatokra is utalhat, épp ezért ilyen esetben elkerülhetetlen a szakorvos felkeresése.

Kommentárok