Gyógykezelés Kivizsgálások

Prosztatagyulladás: fájdalom zárt ajtók mögött

A prosztata (dülmirigy) egy gesztenye nagyságú nemi mirigy, mely a húgyhólyag alatt helyezkedik el. Alakjából adódóan lényegében körülöleli a húgycső felső részét. A prosztatagyulladás elsősorban a férfiak fiatalabb korosztályát veszélyezteti.  Vajon mi lehet a prosztatagyulladás kiváltó oka? Milyen egyéb „prosztatát érintő” megbetegedések ismeretesek az idősebb férfiak körében? Hatásos lehet a gyógynövényes kezelés? Mire számítsunk egy urológiai kivizsgálás során?   

Prosztatagyulladás tünetei és okai   

A prosztatagyulladást és a húgyutak gyulladását többnyire egyazon mikroorganizmusok okozzák. A szóban forgó baktériumok ugyanis rendszerint a férfiak húgycsövén keresztül hatolnak be a dülmirigybe, hiszen a prosztata kivezető csöve a húgycsőbe nyílik.   

A tünetek kialakulási folyamata azonban eltérő lehet. Míg egyes esetekben a szimptómák fokozatos megjelenése jellemző, máskor akár pár óra lefolyása alatt kialakulhat a teljes akut kórkép.   

Legjellemzőbb tünetek prosztatagyulladás esetén:   

 • láz és hidegrázás, 
 • fájdalomérzet a medence tájékán és a szeméremcsont felett, 
 • fájdalomérzet vizelés közben, 
 • kellemetlen szaggal jellemezhető vizelet, 
 • véres vizelet, 
 • jellemzően egyre vékonyabbá válik a vizeletsugár (időnként megakad, majd újraindul),  
 • a páciens általában nem képes a húgyhólyag teljes mértékű kiürítésére, 
 • problémát okozhat a vizelés megkezdése, 
 • gyakori és hirtelen vizelési inger, 
 • véres vagy gennyes folyás,   
 • magömlés során fellépő fájdalomérzet, 
 • székletürítés közben fellépő fájdalomérzet.

prosztatagyulladás vizelési inger

Diagnosztika és gyógymód prosztatagyulladás esetén  

Ha a tünetek alapján prosztatagyulladás gyanúja áll fenn, első lépésként keresse fel háziorvosát! Miután háziorvosa elvégezte a szükséges kivizsgálásokat, minden bizonnyal azt fogja ajánlani Önnek, hogy forduljon egy urológus szakorvoshoz. A pontos diagnózisról, valamint a szükséges gyógymódról, ugyanis csak az urológus szakorvos határozhat.    

A heveny prosztatagyulladást rendszerint antibiotikumokkal kezelik. Az antibiotikum-kezelés időtartama általában 4-6 hét. A prosztatagyulladással küzdő férfiaknak egy időre sajnos le kell mondaniuk többek közt a kerékpározásról. Ha ez nem megvalósítható, ajánlott egy speciális béléssel rendelkező kerékpáros nadrág beszerzése, mely védi a gyulladt területet. Rendkívül fontos odafigyelnünk a napi folyadékbevitelre is!   

Mi is az a benignus prosztata hiperplázia (BPH)?  

A megnagyobbodott prosztata és annak tünetei   

 A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás, más néven benignus prosztata hiperplázia (BPH) szoros összefüggésben áll az érintett férfiak korával. Ahogy már a megnevezés is sejteti, jóindulatú prosztata-megnagyobbodás esetén nincs szó daganatos megbetegedésről. Ennek ellenére ez a megbetegedés is rendkívül kellemetlen gondokat okozhat az idősödő férfiak körében. A BPH-ra jellemző tünetek:   

 • alvászavar és álmatlanság,   
 • csökkent libidó, valamint az erekcióval kapcsolatos egyéb kellemetlenségek megnövekedett előfordulása,   
 • a páciensek rendszerint fogékonyabbak lehetnek a húgyúti fertőzésekre is.   

A diagnózis felállításakor a szakorvos elsődleges feladata, hogy kizárja a különféle rákos megbetegedéseket. Tudatosítanunk kell, hogy a negyvenéves korosztály csaknem negyede küzd jóindulatú prosztata-megnagyobbodással. Nyolcvanéves kortól már a férfiak 90%-ánál kimutatható a megnagyobbodott dülmirigy.    

Melyek a jóindulatú prosztata megnagyobbodás tünetei? 

A benignus prosztata hiperplázióra (BPH) jellemző tünetek közé tartozik a gyakori vizelési inger, amely sajnos még éjjel sem kíméli a betegeket. Emiatt az érintettek gyakran kialvatlanok, napközben jellemzően fáradtabbak az átlagnál.  

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás tünetei:

 • A gyakori vizelési inger.
 • Nehézségek léphetnek fel a vizelés megkezdésekor.   
 • Vékony, avagy szaggatott vizeletsugár.  
 • Vizeletcsepegés a húgycsőből vizeletürítés után.   
 • A húgyhólyag nem teljes kiürítettségének érzete.   

Előrehaladott állapotban a húgyhólyag izmai az állandó ellenállás miatt elfáradnak, idővel pedig teljesen elernyednek. Ennek hatására a vizeletürítés mondhatni a húgycsőből való „átszivárgással” valósul meg. A leírt tünetek hosszas ülő munka következtében, megfázás esetén, avagy a vizelet visszatartása során rendszerint rosszabbodnak.   

Hogyan zajlik egy komplex urológiai kivizsgálás?   

Az urak többsége ódzkodik az urológiai kivizsgálás hallatán, holott a prosztata kivizsgálás egyáltalán nem fájdalmas eljárás. Az urológus szakorvos először kérdéseket tesz fel az Ön jelenlegi egészségi állapotáról, illetve betegségeiről, az Ön által alkalmazott gyógyszerekről, valamint a családban előforduló megbetegedésekről is. A diagnózis felállítása szempontjából rendkívül fontos információk rejlenek az Ön által leírt fájdalomérzet milyenségében, időtartamában, intenzitásában. Emiatt orvosunk rendszerint azt kéri, a lehető legpontosabban jellemezzük a fellépő fájdalomérzetet, valamint azt is, hogy az milyen típusú tevékenységek során jelentkezik.   

A beszélgetés után jöhet a kivizsgálás. Az orvos áttapogatja a páciens hasát, majd megvizsgálja a nemi szerveket. A prosztatát kezelőorvosunk rendszerint a végbélen keresztül tapintja ki. A kivizsgálás nem fájdalmas, csupán kellemetlen. Az egész művelet csupán pár másodpercig tart, az orvosnak viszont rendkívül értékes információt nyújt a prosztata nagyságáról, felületéről, valamint elaszticitásáról is. 

prosztatagyulladás vizelési inger

A vérvizsgálat kimutatja az úgynevezett prosztata specifikus antigén, vagyis a PSA-fehérje szintjét. A megnövekedett érték utalhat a prosztata rákos megbetegedésére, de megemelkedhet jóindulatú prosztata-megnagyobbodás miatt, vagy akár prosztatagyulladás esetén is.   

Ha a jelek prosztatagyulladásra vagy a húgyutak gyulladására utalnak, az orvos rendszerint mikrobiológiai kivizsgálásra küldi a páciens vizeletmintáját. Így rövid időn belül kiderül, mely baktérium okozta a gyulladást. Fény derül arra is, hogy az adott patogén mely antibiotikum-csoportra érzékeny.   

Ultrahangos vizsgálat segítségével szakorvosunk megállapítja a dülmirigy nagyságát, valamint felméri a vesék és a húgyhólyag állapotát. Részletes képet kap arról, hogy a páciens a vizelés során képes-e teljes mértékben kiüríteni húgyhólyagját, avagy vizeletretenció áll fenn.   

Az orvos uroflowmetriát is végezhet. Ez esetben egy speciális eszközbe kell vizelnie a betegnek. Paraván mögött vizel, tehát senki sem figyeli a vizsgálat során. A kivizsgálás teljesen fájdalommentes. Célja, hogy megfigyeljék a vizeletáramlás erősségét, valamint a vizeletsugár vastagságát. Az elvékonyodott vizeletsugár ugyanis a megnagyobbodott prosztata egyik legjellemzőbb tünete. Ezen jellemző tünetek jelenlétekor sem elhanyagolható azonban a páciens részletes kivizsgálása, hiszen ezek akár egyéb betegségek kísérő szimptómái is lehetnek.   

A prosztatagyulladást ne kezelje gyógynövényekkel!    

A gyógynövények prosztatagyulladás esetén kifejtett jótékony hatása klinikailag jelenleg nincs alátámasztva, emiatt használatukat nem ajánlja sem az Amerikai Urológiai Szövetség, sem pedig az Európai Urológiai Egyesület. Egyelőre nem egyértelmű, hogy mely gyógynövények lehetnek pozitív hatással prosztatagyulladás, illetve prosztata-megnagyobbodás esetén. Kérdéses az is, hogy használatuk milyen mellékhatásokkal járhat.   

Különféle prosztataproblémák esetén a használatos gyógyszert minden esetben szakorvos írja elő. Gyulladás esetén ezek rendszerint antibiotikumok, jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH) esetén pedig speciális gyógyszerek. Ezek a készítmények nem csak a prosztata simaizmaiban fellépő feszültséget csökkentik, de pozitív hatással vannak a húgycső záróizmára is. A mirigy térfogatának csökkenése tehát lehetővé teszi, hogy a vizelet könnyebben átfolyjon a páciens húgycsövén. Ennek köszönhetően jelentős mértékben csökken a rendkívül kellemetlen, szinte már állandóan jelen levő vizelési inger érzete is.   

A prosztata rákos daganata általában hasonló tünetekkel jár, mint a BHP. Problémák esetén tehát elengedhetetlen, hogy a helyes diagnózis felállítása érdekében szakorvoshoz forduljon!  Csak úgy, mint rosszindulatú daganat jelenlétekor, a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás előrehaladott stádiumában is sebészeti beavatkozásra van szükség.   

A prosztatarák megelőzése  

 • Rendszeres urológiai preventív ellenőrzéssel megelőzhető! 50 éves kor felett minden férfi háromévente egyszer urológiai kivizsgálásra jogosult. Ha azonban valamelyik közeli hozzátartozónál előfordult prosztatarák, akkor ajánlott már ötven éves kor előtt ellenőriztetni a dülmirigyet.   
 • Általánosságban a rák elkerülhető, megelőzhető egészséges életmód mellett. Ez nemcsak elegendő mozgást, valamint pihenést foglal magába, de kiegyensúlyozott étrend kialakítására is szükség van. Ezenkívül rendkívül fontos egy hatékony stratégia felállítása is, mely segítségével könnyebben leküzdheti a mindennapos stresszt.   

Az alábbi cikk csupán informatív jellegű. Nem helyettesíti az orvosi kivizsgálást vagy konzultációt! A páciensek tüneteinek elbírálása minden esetben individuálisan, egyéb betegségeik, illetve a már zajló kezelések figyelembevételével történik!     

Források:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prostatitis/symptoms-causes/syc-20355766

https://www.healthline.com/health/prostatitis-bacterial-acute#treatments

Kommentárok