Összes Prevenció

E. coli baktérium a hűtőben és a kórházban is megél

Az Escherichia coli, vagy rövidített nevén E. coli baktérium a Klebsiella és az Enterobacter baktériumokkal együtt az emberek és egyes állatok (szarvasmarhák, juhok, kecskék) bélflórájának állandó összetevőjeként van jelen.

Ez a kórokozó az Enterobacteriaceae baktériumcsoport tagjainak egyike. A média különböző forrásaiban is gyakran említik, hiszen az előírt antibiotikum-kezelésre „nem válaszol”.

Az E. coli baktériumnak jelentős szerepe van a belek fiziológiai funkciójának megőrzésében. Akadnak azonban köztük kiemelten patogén fajok is, melyek különféle hasmenéses megbetegedések kiváltói lehetnek – ezek konkrétan az O157: H7 (EHEC) baktériumtörzs tagjai.

Az infekció kialakulásához szükséges fertőző dózis rendkívül alacsony. Ez a baktériumfajta azon mikroorganizmusok csoportjába tartozik, melyek a külső környezettel szemben különösen ellenállóak, s akár hónapokig is elélhetnek a földben vagy a vízben.

Az ilyen patogén fajok különösen jól bírják a „hűtőszekrényszerű” nagyon alacsony hőmérsékletet és a fagyot is. Acidotoleránsak, valamint magas termostabilitással jellemezhetőek.

E. coli baktérium előfordulása, terjedése és a jelentkező tünetek

Ez a megbetegedés leggyakrabban marha, bárány vagy kecskehús, illetve gyorsételek (hamburger, hot-dog) fogyasztása után alakul ki. Készültek azonban olyan feljegyzések is, miszerint nyers tehéntej, víz és különféle gyümölcslevek által is terjedhet ez a kórokozó.

A kiváltott fertőzést az enyhébb hasmenésektől kezdve egészen a véres székletig, szélsőséges tünetek listája jellemezheti. Lappangási ideje 3-8 nap. Az E. coli baktériumtörzset a világon már többször is izolálták, legyen szó akár szórványos előfordulásról, vagy az iskolákban, gyermekotthonokban, csecsemőgondozó intézetekben gyakran előforduló epidémiákról. Elsőként 1982-ben, az USA-ban sikerült izolálni.

Mivel az E. coli baktérium számos antibiotikum-csoportra is rezisztens, beleértve a fluorokinolonokat és a cefalosporinok harmadik generációját is, az utóbbi években az általa kiváltott fertőzések számának folyamatos növekedése volt megfigyelhető. A kezelés előtti esetleges fluorokinolon-terápia tovább növeli az adott baktériumfajra egyébként is jellemző antibiotikum-rezisztencia kialakulásának valószínűségét.

antibiotikum-rezisztencia

A kórházakban fenn áll a veszélye annak, hogy egy hasüregi operáció közben, vagy egy injekció beszúrásakor a belekben található E. coli baktérium a vérünkbe, illetve testünk más szöveteibe jut. Közvetlen kontaktussal (érintéssel) is könnyen továbbterjedhet. Ezáltal különféle fertőzések kiváltója lehet – ebbe a csoportba tartoznak a húgyúti infekciók, tüdőgyulladás, vérfertőzés vagy akár a műtéti sebek elfertőződése is.

A kórházak emiatt kénytelenek voltak különféle megelőző eljárásokat bevezetni, mint például: a körültekintő antibiotikum-használat, az operációkat megelőző antiszeptikus eljárások, a húgyúti infekciók megelőzésére szolgáló különféle aszeptikus eljárások, a kézhigiéniára való odafigyelés, valamint azon páciensek állandó tesztelése, akik nagy valószínűséggel a rezisztens baktériumok által kiváltott megbetegedések fertőzésforrásai.

Az E. coli baktériumra jellemző antibiotikum-rezisztencia egyik fő okozója lehet a betegséget megelőző antibiotikumos kezelés. A rezisztens kórokozó jelenléte miatt egy normál esetben hatásos antibiotikum-terápia is hatástalannak bizonyulhat, s így fenn áll bizonyos súlyos komplikációk kialakulásának veszélye, mint például a vesegyulladás vagy a vérfertőzés.

Az E. coli fertőzés megelőzése

Az E. coli baktérium csupán főzéssel, sütéssel és pasztörizálással pusztítható el. Ehhez azonban legalább két percig tartó 70 °C-os hőmérséklet szükséges. Más baktériumoktól eltérően az E. coli ellenálló a hideggel, szárazsággal, magas sókoncentrációval és a savas környezettel szemben is. Kiváncsiak, mely óvintézkedések bizonyultak hatékonynak az E.coli baktérium által kiváltott fertőzésekkel szemben? Különösen az alábbiak fontosak:

Használat előtt a nyers tejet forraljuk fel! A pasztörizált és az UHT-tej biztonságos. Nyers zöldség és gyümölcs esetén a legelőnyösebb választás az, amelyik már első ránézésre is „egészségesnek“ tűnik. Ezen kívül fontos, hogy az elfogyasztani kívánt darabot pucoljuk meg, vagy legalább alaposan öblítsük át.

Ételkészítés előtt, valamint nyers hússal (még ha minőségi hús is) való érintkezés után mindig mossuk meg kezünket szappannal, majd töröljük szárazra. A húst elkülönítve tároljuk és dolgozzuk fel! Feldolgozás után a konyharuhákat cseréljük le, majd mossuk át őket 60 °C-on!

Fontos, hogy odafigyeljünk a személyes higiéniára és a rendszeres kézmosásra is. A fertőtlenítés nem csupán a toalett használat után szükségszerű. Ugyanez vonatkozik a fertőző páciensek otthonában található háztartási cikkek és felületek tisztítására is. Ilyen esetben az egyszeri használatos kesztyűk funkciója is rendkívül jelentős.

Kommentárok