Prevenció

Antibiotikum-tartalmú élelmiszer?

Az elmúlt fél évszázad folyamán radikális változások történtek táplálékunk termelése és feldolgozása szempontjából. Egy adott országban, helyben előállított élelmiszer akár a bolygónk távolabbi részén élőkre nézve is rejthet magában egészségügyi kockázatokat.

Fontos lenne nekünk, fogyasztóknak, illetve termelőknek az élelmiszereket és alapanyagokat olyan módon kezelni, amely az egészségünkre sem ártalmas. Vizsgáljuk meg, hogy ebben az esetben milyen jelentőséggel bírnak az antibiotikumok! 

A haszonállatokat széles spektrumú antibiotikumokkal kezelik

Az élelmiszer tartósításához eredetileg orvosilag alkalmazott széles spektrumú antibiotikumokat használtak, mint például a klorotetraciklint és az oxitetraciklint. Ezen antibiotikumok meghosszabbították az élelmiszerek tartósságát, azonban nem eredményeztek sterilitást és ezáltal nem alkalmazhatóak az élelmiszerek szennyezettségének védelmére.

Némely mikroorganizmus törzs képes az antibiotikum előállításara akár természetes közegben (tejben) is. Ide soroható a nizin, szubtilin és a tilozin. Az élelmiszeriparban  elővigyázatosnak kell lennünk az antibiotikumok különböző mikroorganizmusokra való szelektivitása miatt.

A nitrofurán-tartalmú állatgyógyászati készítményeket (antibiotikumokat) már az 50-es évek óta világszerte alkalmazták, különösen bakteriális eredetű bélfertőzések ellen. Azonban napjainkban a nitrofurán-származékok tiltólistára kerültek az Európai Unióban, mivel kutatók által kimutatott, hogy potenciálisan genotoxicitást (örökölhető mérgezést) és rákot okozhatnak az emberi és állati szervezetben egyaránt.

Szakértők becslése szerint, a sertések legfeljebb 17 %-át kezelték nitrofurán-származékokkal ezen vegyület betiltása előtt az Európai Unióban. Többek közt Thaiföldön, Brazíliában és Indonéziában a nitrofuránok még ma is szerves részét képezik az állatorvosi praxisnak. 

Azt a tényt, hogy az állattenyésztésben az antibiotikum-visszaélés jelentős problémaként van jelen, jelzi az európai RAPID ALERT riasztórendszerének listája, amely az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos valamennyi problémát közzéteszi.

Az állatgyógyászati készítmények maradványai foglalják el a lista második helyét közvetlenül a vegyi anyagok után. Ezen készítmények maradványait megtalálták különböző élelmiszeripari termékben, mint például tejtermékekben és állati eredetű termékekben is (sertéshús, bárányhús, marhahús, csirke, kacsa, pulyka, halak, garnélarák). A nitrofurán-tartalmú antibiotikumok a következők: furazolidon, furaltadon, nitrofuranoin és nitrofurazon

nyers húsárúk

Antibiotikumok alkalmazásának szabályozása az állattenyésztésben

Az országok többségében gyakorlatilag nem létezik semmiféle szabályozás az antibiotikumok alkalmazásáról az állattenyésztésben. Ennek következtében az élelmiszer akár korlátlan mennyiségű vegyi anyagot tartalmazhat!

A legveszélyesebb a helyzet a közepes jövedelemmel rendelkező országokban, mint Brazília, Kína és India. Viszont annak ellenére, hogy India a szegény országok közé tartozik, ahol az egy főre jutó GDP alacsony, a gazdaság gyors ütemű növekedése nagy gazdasági növekedést ígér.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok erőfeszítéseinek ellenére az élelmiszer szennyezettsége világszinten emelkedő tendenciát mutat. Eme emelkedő tendencia hátterében az olcsó húsáru játszik szerepet. Drámai antibiotikum-tartalom növekedés várható a sertéshús esetében, mivel a környezetbarátabb sertéshústermelés jóval költségesebb. 

Számos törvénymódosítást fogadtak el az Európai Unióban az antimikrobiális szerek szabályozásának és ellenőrzésének megerősítésére az élelmiszertermelésben. Ezek közé tartozik a gyógyszerek felhasználási feltételeinek jóváhagyása és bejelentése az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA).

Továbbá ellenőrzési programok, amelyek az állati eredetű élelmiszerben farmakológiai hatóanyagok (beleértve az antibiotikumokat) jelenlétét figyeli, az állatgyógyászati termékekre vonatkozó irányelvek kidolgozására és az állati eredetű élelmiszerekben található antimikrobiális szerek maximális maradványainak határértékének kidolgozására.

Az Európai Unióban prevenciós céllal nem alkalmaznak antibiotikumokat az állattenyésztésben fertőző betegségek ellen. Ezeket a gyógyszereket megfelelő tenyésztéssel a „welfare” (állati jólét) betartásával, magas minőségű takarmány alkalmazásával és gondozással kell helyettesíteni. Ezek ellenére az ellenőrzést végző szervek elvétve találnak a fogyasztói piacon olyan húsárut, amely tartalmaz antibiotikumot.

Némelyik Európai Uniós tagállamban ezek a gyógyszerek csupán orvosi rendelvényre kaphatók, sajnálatos módon ez nem minden tagállamban érvényes. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői szerint az antibiotikumokkal kapcsolatos problémák, az állatokban és növényekben, az előző időszakból származnak, amikor még engedélyezett volt az alkalmazásuk. 

 

állatorvos ellenőrzi a szarvasmarhákat

 

Állítsuk meg az antibiotikumokat az európai takarmányokban!

Az európai takarmányok biztonsága érdekében 2006-tól tilos a hozamfokozó antibiotikumok használata. Ezután a gazdák ezen típusú antibiotikumokat csupán beteg állatok kezelése során alkalmazhattak.

A legtisztábbbb takarmányokat az ökofarmokon találhatjuk meg, ahol a tenyésztett állatok ipari takarmányt egyáltalán nem fogyasztanak és az összes takarmányt a farmon belül termelik. A melegebb időszakban az állatok szabad tartásban, a legelőkön élnek. Ezeken a farmokon tilos az adalékok használata a takarmány előállításánál és csupán helyileg a farmon előállított, megtermelt élelemmel etetik az állatokat. 

Számos tanulmány megerősítette, hogy az emberi szervezetbe az állati eredetű termékeken keresztül, mint a tojás, hús vagy a tej antibiotikumok jutnak be.

„A világ 89 %– ának rendelkezésére állnak az antibiotikumok,” állapítja meg Dr. Vladimír Krčméry infektológus. „Nem korlátozhatjuk a baktériumokat schengeni vízummal és nem kényszeríthetjük a multirezisztens bakteriális törzsek génjeit arra, hogy csupán azokon a területeken keringjenek, ahol képesek vagyunk megküzdeni velük. A legellenállóbb törzsek Európába a harmadik világból érkeztek” – tette hozzá.

Kommentárok