Kivizsgálások Összes

A CRP-vizsgálat fontossága gyerekeknél

CRP-vizsgálat gyerekeknél fontos akut láz fellépése esetén. Ilyenkor a gyerek számtalan egészségügyi problémával küzdhet. Ilyen a megfázás, torokfájás, nyelési nehézségek, megnövekedett nyirokcsomók, különböző köhögés típusok, hasi fájdalmak, hasmenések, vizelési problémák vagy akár bőrkiütések.

CRP-vizsgálat gyerekeknél

A hatékony kezelés megtervezése során a gyermekorvos a betegség klinikai képe és a laboratóriumi vizsgálatok eredményeire hagyatkozik. Ezek közül az egyik a C-reaktív fehérje (CRP) vizsgálat.

Megkönnyíti a diagnózis felállítását, mivel segít különbséget tenni a bakteriális és vírusos fertőzések közt. Ezáltal elkerülhető az antibiotikum szükségtelen használata a gyerekeknél.

„Bár az orvosnak a beteg állapotát mindig az általános állapot és a klinikai kép összességeként kell értékelnie, a közvetlen CRP-vizsgálat lehetősége bármely klinikán jelentősen hozzájárul a betegség helyes diagnózisához. A CRP-vizsgálat eredményei nemcsak megerősítik a bakteriális eredetű fertőzés jelenlétére vonatkozó következtetéseimet, hanem segítenek a megfelelő antibiotikumok kiválasztásánál az adott kezelést illetően”, konstatálta MUDr. Marta Špániková, gyermekorvos.

Mi az a C-reaktív fehérje?

A CRP egy olyan fehérje, amely a májban keletkezik vírusos, bakteriális, gombás eredetű fertőzések esetén szervezetünk reakciójának eredményeként. Emelkedhet a szintje a vérben autoimmun betegségekben, posztoperatív helyzetekben, égések esetén és reumás és daganatos megbetegedések során.

Ez a fehérje az úgynevezett „akut fázisú fehérjék” csoportjába tartozik. Amikor a gyerek szervezetében gyulladásos folyamatok lépnek fel, ezen fehérjék koncentrációja emelkedő tendenciát mutat. A CRP emelkedésének mértéke a szervezet fertőzéssel szembeni „immunválasza”.

Mi is valójában a CRP-vizsgálat gyerekeknél?

A CRP-teszt egy kiegészítő vizsgálat nemcsak a gyerekeknél, hanem felnőttek esetében is. A fertőzés esetén segítséget nyújt a kezelőorvos számára megkülönböztetni a fertőzés eredetét: bakteriális vagy vírusos fertőzésről van- e szó. Jelentőséggel bír a végső diagnózis felállításában.

Számos betegség tünetei nagyon hasonlóak lehetnek a gyerekeknél, viszont a betegségért felelős kórokozók különbözhetnek. A diagnózis pontos meghatározásával elkerülhetjük a felesleges antibiotikum-fogyasztást.

CRP-vizsgálat gyerekeknél

Kép forrása: stock.adobe.com

Hogyan történik a CRP-vizsgálat a gyerekeknél?

Gyermekorvosi rendelőkben a CRP-vizsgálatot a gyerekek esetében kapilláris vér (az ujjból, illetve a talpból) egy kis szúrással történő vételével végzik, amely lehetővé teszi perceken belül az eredmény elérését.

Abban az esetben, ha több paramétert is ki kell vizsgálni, a CRP-tesztet egy laboratóriumi vérvizsgálat követi.

„A rendelőmben két CRP eszköz található, amelyeken többféle vizsgálat is elvégezhető. Ezek közé tartozik a

  • Streptococcus baktérium jelenlétének kimutatása a kisgyermek torkában,
  • a hemoglobin szintjének mérése feltételezhető anémia meghatározásához,
  • a hemoglobin szintjének mérése okkult vérzés kimutatásához és hasonlókhoz.

Mostanában volt egy gyermek betegem leukémiához hasonló tünetekkel. A CRP-vizsgálat és a hemoglobin-tesztek nem mutattak riasztó értékeket, ami lehetővé tette számomra a szülők megnyugtatását és a következő diagnosztikai eljárás pontosabb megtervezését,” konkretizálta ezen diagnosztikai segédeszköz előnyeit MUDr. Špániková.

A vizsgálat céljai és előnyei

A CRP-vizsgálat meghatározási módszere érzékeny és pontos. A vizsgálat egyszerű és csupán minimális megterhelés a gyerekek számára. Az eredmény megfelelő és komplex kiértékelés után jelentős értékkel bír. Perceken belül hozzáférhetünk az eredményekhez is.

Ezen tesztek fő célja, hogy a megfelelő diagnózis felállításával csökkentse az antibiotikumok fogyasztását. Mindeddig gyakran feleslegesen voltak felírva olyan diagnózisok felállítása után, amelyekre nem voltak hatásosak.

Antibiotikum-terápia abban az esetben javasolható, ha a CRP-teszt eredménye magasabb értékkel bír mint 40 mg/l és az anamnézis, klinikai vizsgálatok bakteriális eredetű infekcióra utalnak.

Mit mutat a CRP-vizsgálat eredménye gyerekek esetében?

A gyerekek alacsonyabb CRP-értékkel rendelkeznek a felnőttekkel összehasonlítva, éppen ezért az ő esetükben a CRP-teszt határértékei is alacsonyabbak a felnőttekéhez viszonyítva.

A CRP-teszt eredményeinek értékelése táblázatban összefoglalva:

CRP értéke (mg/l) Jelentőség
8-ig normális érték vagy vírusos eredetű fertőzés
8-tól 40-ig valószínűleg vírusos eredetű fertőzés
40 és több valószínűleg bakteriális eredetű fertőzés

A vér normális CRP értéke 0,07 mg/l-től – 5 mg/l-ig terjed.

A 8-10 mg/l-nél magasabb értékek viszont már azt jelzik, hogy a testben gyulladásos folyamatok zajlanak, azonban ebben az esetben még szükségtelen az antibiotikum felírása. Orvosunk csupán 25-40 mg/l CRP-koncentráció körül veszi fontolóra a gyógyszer alkalmazását.

A CRP határértékek nincsenek pontosan meghatározva, mivel különbözhetnek a forrástól. Leggyakrabban 40 mg/l-ig van meghatározva a határérték, amely még vírusos eredetű fertőzésre utal, azonban az efeletti értékek bakteriális fertőzésre utalhatnak.

A diagnózis felállítása során fontos, hogy a kezelőorvos vizsgálja meg a pácienst, alaposan értékelje a beteg klinikai tüneteit, egészségi állapotát. A 70-90 mg/l feletti értékek már egyértelműen bakteriális fertőzésre utalnak.

Minél magasabb CRP értékkel találkozunk a gyermekbeteg esetében, annál súlyosabb a beteg állapota.

Milyen CRP értéknél kell antibiotikumokat alkalmazni gyerekeknél?

Ha a CRP-érték 40 mg/l alatt van, abban az esetben vírusos fertőzésről beszélünk. Ilyenkor nincs értelme az antibiotikumok használatának.

Azonban 40 mg/l feletti CRP értéknél gyermekünk kezelőorvosa az általános klinikai képalapján már elgondolkodhat antibiotikum tartalmú készítmény felírásán.

Az ilyen helyzetekben – bakteriális fertőzés esetén, antibiotikum alkalmazása után a vér CRP szintje gyorsan csökkenő tendenciát mutat.

CRP-vizsgálat

Kép forrása: stock.adobe.com

Változhat-e a CRP értéke gyerekeknél egyik napról a másikra?

A CRP értéke a fertőzés kezdetétől leghamarabb 6 óra elteltével kezd emelkedni és 48 órán belül éri el tetőpontját.

„Ez okból kifolyólag a korai vizsgálatoknál elért eredmények nem feltétlenül utalnak bakteriális fertőzésre és a CRP értékek a bakteriális megbetegedés kialakulásának függvényében változhatnak.

A CRP értékének növekedése egy bakteriális infekció során legalább 12-24 óráig tart. A CRP-teszt nagyon jó marker, amely jelentősen segít a diagnózis felállításánál.

A beteg teljes állapotát és a CRP-teszt eredményeit egy kontextusba kell helyezni a helyes diagnózis felállításánál,” tette hozzá MUDr. Marta Špániková. Pontosan ezért fontos a CRP-vizsgálat ismétlése a betegség lefolyása alatt, továbbá a kezelés hatékonyságának meghatározásánál is egyaránt.

Bíznak a szülők a CRP-vizsgálat hitelességében?

Erre a kérdésre egyértelmű választ MUDr. Marta Špánikovától kapunk: „A szülőknek meg kell bízniuk a kezelőorvosban. Néha azonban előfordul, hogy a CRP-vizsgálat nélkül is biztos vagyok a felállított diagnózisban, ennek ellenére néhány szülő igényt tart a vizsgálatra.

De néha még egy szakértőnek is alázatosnak és önkritikusnak kell lennie és bíznia kell a szülői intuícióban a vizsgálat elvégzését illetően.

Végszóként

Napjainkban a CRP-készülék minden gyermekgyógyászati rendelő kötelező tartozéka kellene, hogy legyen. Érvényes beutaló esetén a területileg illetékes járóbeteg laboratóriumban a magyar egészségbiztosító (NEAK) fizeti a C-reaktív fehérje vizsgálatért járó költségeket Magyarországon.

A CRP-vizsgálat előnye abban rejlik, hogy képes megkülönböztetni a bakteriális vagy vírusos fertőzést és segít eldönteni az antibiotikum szedésének szükségességét.

CRP vizsgálatot alkalmazunk:

  • bakteriális és vírusfertőzés megkülönböztetésére
  • segít az antibiotikumok használatával kapcsolatos döntések meghozatalában
  • az antibiotikumos kezelés hatékonyságának értékelésére szolgál

Érdeklődjön a CRP-vizsgálatról orvosánál és kerülje el az antibiotikumok felesleges használatát.

A CRP-vizsgálat meghatározási módszere érzékeny és pontos. A vizsgálat egyszerű és az eredmény perceken belül az orvosa rendelkezésére áll.

A CRP-vizsgálat előnye abban rejlik, hogy képes megkülönböztetni a bakteriális vagy vírusos fertőzést és segít eldönteni az antibiotikum szedésének szükségességét. Az antibiotikumos kezelés hatékonyságának értékelésére is szolgál.

 

Kommentárok