Tesztek Vegyen részt

CRP-teszt egy beteg szemével

„Ha nem muszáj, nem írom fel az antibiotikumot” – amióta orvoshoz járok, azóta erre a mondatra várok. Egy orvos, aki nem ragaszkodik a gyógyszerhez. „Előtte azonban szükséges egy  CRP-teszt.” Ez viszont újdonságot jelentett számomra. Nem gondoltam, hogy van olyan módszer, ami megkímélhet az antibiotikum szedésétől. Számomra magától értetődő volt, hogy az orvos ehhez a gyógymódhoz fordul majd, hiszen ez volt a tapasztalatom. Egészen eddig.

Hideg rázott és 39 fokos lázam volt, így ültem a váróteremben. Szinte felüdülés volt azt hallani, hogy talán nem is kell egy hétig antibiotikumot szednem. Amellett, hogy nem vagyok a gyógyszerek híve, a gyomromnak sem kedvez az erős gyógyszer, a többi mellékhatásáról nem is beszélve. Így aztán kiültem a nővérhez, aki megszúrta az ujjbegyemet, majd vártunk. A CRP-teszt nem volt különösebben fájdalmas, és pénzbe sem került, noha több országban, és magánrendelőkben is pár ezer forintos,  jelképes díja van. Közben megbeszéltük, mennyire fontos ilyenkor sokat inni, hogy bármennyire is mennék dolgozni, inkább pihenjek otthon. Szerettem volna dolgozni menni, bár sok hasznomat vélhetően nem vették volna. A folyamatos láz és fejfájás ugyanis teljesen kizárta a hasznos munkavégzést.

Pár perc alatt meg is lett az eredmény, amellyel mentem vissza az orvoshoz. Megnézte a leletet az arckifejezése nem volt túl biztató. „Elég magas, sajnos fel kell írnom az antibiotikumot. Adok hozzá probiotikumot is.” Nem tudtam, hogy mi lett magas, orvosom készségesen elmagyarázta, hogy egy fehérje, ami a szervezetben jelenlévő gyulladást jelzi. Megtudtam azt is, hogy sok beteg nem akarja alávetni magát a tesztnek. Vajon a szúrástól félnek, vagy csak nem hallottak róla, esetleg jobban bíznak az antibiotikumokban? Ez sajnos nem derült ki. Hasznosnak érzem, hogy elvégezték rajtam a tesztet, így ugyanis nem volt ellenvetésem, muszájból a gyógyszer mellett döntöttem. Egy hétig szedtem az antibiotikumot, de legalább a magas lázam elmúlt pár nap alatt. Remélem, legközelebb azt mutatja a teszt, hogy nem kell az antibiotikum.

klinikai vérteszt crp-teszt

Érdeklődjön a CRP-vizsgálatról orvosánál és kerülje el az antibiotikumok felesleges használatát.

A CRP-vizsgálat meghatározási módszere érzékeny és pontos. A vizsgálat egyszerű és az eredmény perceken belül az orvosa rendelkezésére áll.

A CRP-vizsgálat előnye abban rejlik, hogy képes megkülönböztetni a bakteriális vagy vírusos fertőzést és segít eldönteni az antibiotikum szedésének szükségességét. Az antibiotikumos kezelés hatékonyságának értékelésére is szolgál.

Kommentárok