Gyógykezelés Összes

Anyukáktól anyukáknak: jótanácsok gyermekeink immunrendszerének megerősítésére

Tél idején sokan kérdezik, mit tehenének gyermekeik immunrendszerének megerősítése érdekében. Szerencsére csak nagyon kevés gyermek küzd valódi immunhiánnyal és az immunrendszert direkt módon nem szükséges erősíteni, de vannak praktikus tanácsok, amelyeket érdemes megfogadni és jobban elkerülhetjük a betegségeket rövid és hosszabb távon.

Veszélynek van kitéve az „érzékeny” gyermek

Túlfűtött helységek, nem elegendő tartózkodás a friss levegőn, túlzott öltöztetés – ez a három alapvető rossz szokás vezet a kisgyermekek túlérzékenységéhez.

A szobahőmérőnek nem szabadna magasabb értéket mutatnia, mint 21 – 22 °C és a szellőztetésnek egyértelműnek kell lennie. Tanítsa gyermekeit a nyitott ablaknál való alvásra.

Öltöztesse fel gyermekét úgy, hogy meg ne fázzon. Mindent csináljon fokozatosan és játékosan. Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk aktív legyen, nekünk kell példával szolgálnunk.

Aki fittebb, az ellenállóbb is. A gyakori séták, a rendszeres sportolás nagyon fontos a fittség megőrzése tekintetében. Minden nap (tekintet nélkül az időjárásra, kivéve extrém rossz körülmények között) szorgalmazza gyermekét a kinti levegőn való tartózkodásra.

A gyermek immunitását szórakoztató családi programokkal támogassa, mint például a korcsolyázás, szánkózás vagy sízés. Tél idején rövidítse le a séták időtartamát, viszont gyakoriságát növelje meg.

Hideg esetén fontos a réteges öltözködés. Általában három alapvető réteget használunk: az első réteg a thermo fehérnemű, amely elnyeli az izzadságot és ezáltal a gyermek nem érzi magát nedvesnek, nem fog fázni. A második réteg megtartja a hőmérsékletet és elvezeti a testtől származó nedvességet, a harmadik (kabát vagy kezeslábas) feladata pedig a széllel, esővel és a hóval szembeni védelem.

Anyukáktól anyukáknak: jótanácsok gyermekeink immunrendszerének megerősítésére
Kép forrása: stock.adobe.com

A szoptatásról és a bébiételekről

Abban az esetben, ha lehetősége van szoptatni gyermekét, egyértelműen használja ki. Az anyatej antitesteket tartalmaz, amelyek kimutathatóan növelik az immunitást.

A szoptatás véd a fülfertőzések, allergiák, hasmenés, tüdőgyulladás, agyhártya gyulladás, húgyúti fertőzés és a hirtelen csecsemőhalál szindróma ellen. A gyermekorvosok ajánlása szerint, az anyukák szoptassák gyermekeiket legalább egy éven át.

Ha az egy év nem is tartható, az immunitás szempontjából az is jelentős, ha az első két, három hónapban történt szoptatás.

A gyermekek étrendjéből nem hiányozhatnak azok az ételek, amelyek gazdagok szelénben és cinkben, mivel ezek a nyomelemek hozzájárulnak a szervezet megfelelő működéséhez.

Szelén megtalálható a következő ételekben: brokkoliban, fokhagymában, paradicsomban, vöröshagymában, tonhalban, májban, a tenger gyümölcseiben, gabonák csiráiban, korpában és a barna rizsben.

Cink természetes formában megtalálható a tökmagban, a tojásban, a gabonafélék csíráiban, a mustárban és a húsokban. Télen kiváló választás lehet a gyermekek számára a zöldbab, a sárgarépa, a narancs és az eper, köszönhetően az úgynevezett fitonutrienseknek, amelyek a test egészségéhez nélkülözhetetlenek.

Anyukáktól anyukáknak: jótanácsok gyermekeink immunrendszerének megerősítésére
Kép forrása: stock.adobe.com

A jó minőségű alvás és a kézmosás

A gyermekek immunitásának növelésében kulcsfontosságú szerepe van a minőségi alvásnak. Nem elegendő alvás esetén a gyermekek érzékenyebbek a fertőzésekre. Az újszülötteknek naponta 18, a kisgyermekeknek 12 – 13 és az óvodásoknak 10 óra alvásra van szükségük.

Győződjön meg gyermeke kézmosásáról főképpen étkezés előtt, után és hazaérkezésekor. Lehet, hogy ezek a dolgok banálisnak tűnnek, viszont következetes odafigyeléssel csökkenthetjük az immunrendszerükre háruló terhet.

Betegség után cserélje ki a régi fogkefét, ezáltal is megakadályozható az újrafertőzés. Kerülje a túlzott fertőtlenítést. A gyermeknek érintkeznie kell a külső antigénekkel, hogy erősödjön az immunitása.

Anyukáktól anyukáknak: jótanácsok gyermekeink immunrendszerének megerősítésére
Kép forrása: stock.adobe.com

Mondjunk nemet a passzív dohányzásnak a családunkban

Ha Ön vagy partnere dohányzik, hagyja abba! A cigarettafüst több mint 4000 káros anyagot tartalmaz, amelyek többsége irritálhatja vagy károsíthatja, esetleg elpusztíthatja a szervezetben lévő sejteket.

A gyerekek hajlamosabbak a káros hatásaira a felnőttekhez viszonyítva, mivelhogy gyorsabban lélegeznek és a természetes méregtelenítő rendszerük is kevésbé fejlett.

A passzív dohányzás növeli a hirtelen csecsemőhalál szindrómának előfordulását, a hörghurutot (bronchitist), a fülfertőzések és az asztma kockázatát. Továbbá negatív hatással lehet a gyermek intelligenciájának kialakulásánál és neurológiai fejlődésénél.

Anyukáktól anyukáknak: jótanácsok gyermekeink immunrendszerének megerősítésére
Kép forrása: stock.adobe.com

A természet „gyógyszerei” a kicsiknek

Az éterikus olajak olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek többé-kevésbé erősítik a szervezet védekezőképességét köszönhetően vírusellenes és antibakteriális hatásuknak. Alkalmasnak tekinthetjük a következő illóolajokat – levendula, lucfenyő, fenyő, teafa (tea tree), mirtusz, timián (kakukkfű) és az eukaliptusz.

Az illóolajok kiválasztásánál a minőség a meghatározó. Az üvegcse címkéjén mindig fel kell hogy legyen tüntetve az olaj 100 %-os természetes eredete.

Ha semmit sem említenek, vagy csupán 90 %-ban természetes eredetű a termék, abban az esetben ne vásároljuk meg, mivel a termék fennmaradó 10 %-a szintetikus, tehát irritáló és káros hatású vegyület a gyermekre tekintve.

A kakukkfűből készült tea hatékony a köhögés ellen. Segít a nyálka lebontásában és kiválasztásában, ugyanakkor összetevői gátolják a baktériumok növekedését.

Kombinálható hárs virággal, amely elősegíti az izzadást és csökkenti a lázat. Torkunkon lévő gyulladás esetén a zsálya jótékony hatással bír, továbbá ideális gargarizáláshoz mandula bántalmak esetén.

A szurokfű a köhögés és a légutak gyulladása ellen küzd. A csipkebogyó természetes forrása a C-vitaminnak. A gyógynövényekből készült teák határozottan egészségesebbek (kivéve, ha otthonunkból valaki allergiás rájuk), mint a gyümölcs és instant teák, amelyek mesterségesen hozzáadott cukrot, aromákat és színezékeket tartalmaznak.

A grapefruit magvakból készült tinktúra kitűnő természetes antibiotikum mellékhatások nélkül mandulagyulladás és sömör esetén, míg a sarkantyúka tinktúra bevált módszer légúti és húgyúti gyulladásoknál.

Ismeretes, hogy a propolisz tinktúra képes elpusztítani a baktériumokat, vírusokat és különféle mikroorganizmusokat. A fahéjolaj antibakteriális, megfázás esetén felmelegít.

Fokhagymát mindig tartsunk otthon, generációk által igazolt hatással bír. A kevésbé ismert ezüst-kolloid olyan baktériumok esetén is működik, amikor már csak a receptre kapható antibiotikumok segítenek. Megvásárolhatja a gyógyszertárban.

Ugyanakkor figyeljünk oda ezekre az u.n. természetes anyagokra, hisz ezeknek is lehetnek mellékhatásaik, okozhatnak allergiát. Tehát kérjük ki orvosunk tanácsát is.

Anyukáktól anyukáknak: jótanácsok gyermekeink immunrendszerének megerősítésére
Kép forrása: stock.adobe.com

Itt az idő a prebiotikumokra az antibiotikumok használatánál

Az antibiotikumok természetesen segítséget nyújtanak a bakteriális eredetű fertőzéseknél. Viszont egyáltalán nem ajánlott az alkalmazásuk enyhébb fertőzéseknél.

Ezek a gyógyszerek nemcsak a káros baktériumokat ölik meg, hanem a „jó” baktériumok milliárdjait is egyaránt. Továbbá gyengítik és megzavarják a természetes védekezőképesség kialakulását, ráadásul a feleslegesen adott antibiotikumok idővel antibiotikum rezisztenciát is kialakítanak.

Ha mindenképp szükség van antibiotikum adására, számolni kell azzal, hogy a természetes, a bélrendszerben megtalálható bakteriális mikroflóra sérülése gyakran hasmenéshez és egyéb bélrendszeri problémákhoz vezet a gyermekek esetében. Fontos, hogy a lehető leghamarabb helyreállítsuk a hasznos bélflórát.

Ezt speciális, u.n. prebiotikumok alkalmazásával lehet elérni, amelyek támogatják az emésztőrendszer megfelelő működését, és ezáltal az immunrendszert is.

Egyáltalán nem indokolt, hogy minden megfázás, köhintés után gyermekorvosunkat antibiotikumok felírására kérjük, továbbá az sem ha „óvintézkedés” gyanánt iratjuk fel őket.

Érdeklődjön a CRP-vizsgálatról gyermekorvosánál és kerülje el az antibiotikumok felesleges használatát gyermekeinél.

A CRP-vizsgálat meghatározási módszere érzékeny és pontos. A vizsgálat egyszerű és az eredmény perceken belül az orvosa rendelkezésére áll.
A CRP-vizsgálat előnye abban rejlik, hogy képes megkülönböztetni a bakteriális vagy vírusos fertőzést és segít eldönteni az antibiotikum szedésének szükségességét. Az antibiotikumos kezelés hatékonyságának értékelésére is szolgál.

Kommentárok