Gyógykezelés Összes

A koraszülött gyermekek védelme

A koraszülött gyermekek azok a babák, melyek a várandósság 37. hete előtt születettek meg.

A terhesség 24. hete után születő „koraszülött” gyermek, amely meghaladja az 500 g tömeget életképesnek számít.

Sajnálatos módon ezek a gyermekek éretlenek és magas a rizikóveszély az esetleges későbbi komplikációk előfordulására.  A 26. hét után születő gyermekek esélyei már sokkal nagyobbak a túlélésre.

Speciális ellátást és eszközöket igényelnek, amelyek lehetővé teszik számukra a méhen kívüli életet. A legtöbb koraszülött gyermek D- és K-vitamin mellett még vastartalmú kiegészítőket is használ.

Egészségügyi állapotuknak megfelelően további speciális gyógyszereket kaphatnak. És ha a kezelés komplikációk nélkül zajlik akkor reális, hogy antibiotikumos kezelés használata nem lesz szükségszerű.

A koraszülött gyermekek és az antibiotikum-használat

Amennyire csak lehet, arra ösztönözzük a szülőket, hogy álljanak szoros kapcsolatban a babával. Az érintés, hang és a szoptatás az, ami erőt tud adni eme kis harcosoknak a túlélésre. Ideális lenne az inkubátorban levő kisbabát egy helységbe helyezni az édesanyjával együtt. Ha egy gyermek 3 hónappal előbb születik, 3 hónapig tartják kórházi felügyelet alatt”, említi MUDr. Darina Chovancová egyetemi docens.

Megszólítottam a koraszülöttek és az antibiotikumok témájára Mgr. Ľubica Kaiserovát, aki egy szlovákiai polgári társulás tagja, valamint a pozsonyi egyetemi kórház gyermek-intenzív osztályán tevékenykedő nővér. Vélemény szerint:

Komoly előrelépéseket produkáltunk ezen a téren, a közelmúltban majdnem mindegyik koraszülött gyermek antibiotikumos terápiában részesült. Manapság viszont már türelmesebben kezeljük a helyzetet és esélyt adunk a gyermeknek.

Csak abban az esetben alkalmazunk antibiotikumos kezelést ha látjuk, hogy az adott helyzetben a gyermek nincs jól és ezt a laboratóriumi vizsgálatok is alátámasztják.

Csak a fertőzést kezeljük, és csak egy adott ideig, hogy ezáltal ne veszélyeztessük a gyermeket és hogy a későbbiekben az antibiotikumok hatásosak maradjanak számukra.

Előnyben részesítjük a gyermek pihentetését a szülői bőr felületén, ezáltal elősegítve a természetes baktériumok elszaporodását a gyermek esetében. Ellenanyagokhoz a csecsemő az anya szervezete által az anyatejből juthat, ezáltal antibiotikum nélkül is elérhető a gondoskodás.

A prevenció útján haladunk, korábban az osztályunkon nagyon steril környezet uralkodott. Amióta ezen változtattunk, a kisgyermekek ellenállóbbakká váltak”.

Véleménye szerint az inkubátorok (közülük néhány akár 30 éves is lehet és hiánycikknek számít) szimulálhatják a méhben levő hőmérsékletet, amelyben a babák ezelőtt növekedtek. Ők az úgynevezett „üvegházi virágocskák”, akiknek az összes kórházi dolgozó próbál segíteni, hogy minél jobban érezzék magukat.

Az édesanyákat és édesapákat az osztályon dolgozó nővérek tanítják a megfelelő gondozás menetére, szerencsére sokat el tudnak tanulni tőlük.

A koraszülött gyermekek problémái

Azok a gyermekek akik a várandósság 34. hete előtt születtek, nem rendelkeznek teljesen kifejlett tüdővel. Pontosan ezért jelentkeznek náluk légúti fertőzések.

Súlyos fertőzésnek számít koraszülöttek esetében a tüdőgyulladás, a szepszis (vérmérgezés) és a meningitis (agyhártyagyulladás). Abban az esetben ha antibiotikumos kezelésre szorulnak ezek a kisbabák, az aktuális testsúlyuk alapján kiszámított antibiotikum adagot infúzió formájában kapják meg.

A gyermeket inkubátorba helyezik a fertőzések elkerülése érdekében. Az egy kilósnál kisebb testsúlyú újszülöttek hajlamosak kancsalságra, rövidlátásra, emésztési problémákra, halláskárosulásra és idegi alapú megbetegedésekre.

A koraszülött gyermekek fejlődése és növekedése kapcsolódik az ún. korrigált korhoz. Ezt úgy határozzuk meg, hogy levonjuk azokat a heteket, amennyivel korábban jött a világra a naptári (kronológiai) életkorból.

Az első években számítani kell a testsúly és testmagasság növekedésének lassúbb tempójával és a fejlődés enyhe késedelmével. Azonban mindegyik baba másként reagál, még az időben születettek is különböző időben érik el a fejlődés különböző szakaszait.

Az egészségügyi intézmény személyzete minden bizonnyal készségesen segít majd felkészülni a kisbaba otthoni ellátására. Megismertetik önt a szoptatás technikájával, a kisgyermek öltöztetésével, fürdetésével és tájékoztatni fogják önt a gyógyszerek megfelelő adagolásáról, beadásáról továbbá a testhőmérséklet méréséről és légzésfigyelő használatáról.

Ezenkívül megtanítják a baba újraélesztésének technikáját – szívmasszázs és mesterséges lélegeztetés segítségével. Továbbítják önöket azokhoz a szakértőkhöz, akikre szükségük lesz és akár tanácsot adhatnak az egészségügyi kellékek beszerzéséhez.

Talán ebben a pillanatban aggodalmak fogták el és azon tűnődik, hogy meg-e birkózik ezzel a kihívással egyedül. Aggodalomra semmi ok, bármilyen kérdéssel kapcsolatban forduljon a nővérekhez vagy a kezelőorvosához.

A koraszülött gyermekeknek olyan gyermekorvosi felügyeletben kell részesülnie, amely tudatában van és jól informált a gyermek egészségügyi hátterével. Az ön kisgyermekének speciális, valamint fokozott gondoskodásra lesz szüksége legalább 6 éves koráig.

koraszülött kisbabák

A babák védelme a fertőzések ellen

Ha gyermeke koraszülöttként jött a világra vagy légzési nehézséggel küzd, ezekben az esetekben a következő intézkedéseket teheti meg:

Az első hetekben kerülje a nyüzsgő nyilvános helyeket és kisgyermekek csoportjait, továbbá a bevásárlóközpontokat és egyéb légkondicionált épületeket.

A szobában, amelyben a kisbaba alszik, stabil hőmérsékletet és páratartalmat kell fenntartanunk, ezáltal minimalizálva a fertőzésekre való hajlamot. Sokat segíthetnek az érintések, kenguru módszerrel való viselése a gyermeknek és az anyával, apával való alvás.

Kérje meg látogatóit, hogy a kisbaba megérintése előtt mossanak kezet, továbbá óvja meg gyermekét az ön által kapcsolatba lépett fertőző betegségekkel rendelkező emberekkel szemben.

Az anyatej (a kifejt is) olyan anyagokat tartalmaz, amelyek támogatják a gyermek ellenállását. Az „immunitás” szempontjából a legkritikusabb időtartam a születéstől számított első hónapoktól kezdve az első évig terjed.

Fáradság esetén ajánlott a gondoskodó szülő helyettesítése. Abban az esetben ha otthon valamilyen komplikáció fordulna elő, hívja fel a kórházat ahol gyermekét ez idáig kezelték.

Kommentárok