Gyógykezelés Prevenció

A here-, mellékhere gyulladás komoly betegség!

Bizonyos pillanatokban a nők semmi pénzért sem cserélnének a férfiakkal. Az efféle rendkívül kellemetlen szituációk közé tartozik a heregyulladás (testitis, orchitis), valamint a mellékhere-gyulladás (epididimytis) is.  

Tisztábban van azzal, melyek a mellékhere-, heregyulladás legjellemzőbb tünetei? Vajon mik lehetnek a betegség kiváltó okai és hogyan függ össze mindez a mellékhere-gyulladással? Mit tehetünk megelőzésképpen?  Mikor kell orvoshoz fordulnunk?  

Melyek a heregyulladás, illetve a mellékhere-gyulladás leggyakoribb okai? 

A heregyulladás a férfiakat sújtó egyik legkellemetlenebb megbetegedés és sajnos nagyon gyakran együtt jár a mellékhere-gyulladással. A gyulladást rendszerint bakteriális vagy vírusos fertőzés okozza, amely többnyire a mellékherékből terjed át a herékre.  

A kórokozók többnyire nemi aktus során kerülnek a hugyútakba, de a heregyulladás kialakulhat a húgycsőben végzett orvosi beavatkozásokat kapcsán, illetve prosztata megnagyobbodás következtében is. Idősebb férfiak esetén nem ritka, hogy a fertőzés forrása a kórházi ellátás során bevezetett hólyagkatéter. 

Ezenkívül a heregyulladás nem szokványos kiváltó oka lehet a vizelet mellékherékbe történő átáramlása is. Ez a jelenség általában rendkívüli fizikai megterhelés, illetve nehéz súlyok emelése következtében jöhet létre.  

A kifejezetten heregyulladást előidéző vírus a Paramyxovirus parotitidis, vagyis a mumpsz kórokozója. Ez a rendkívül kellemetlen komplikáció a mumpszban szenvedő páciensek nagyjából negyedénél jelentkezik. Magyarországon a mumpsz elleni védőoltás a kötelező oltások közé tartozik.

A herék gyulladása nem csupán termékenységi problémákat okozhat, de egyes esetekben akár teljes terméketlenséghez is vezethet.    

heregyulladás antibiotikum nélkül
Kép forrása: stock.adobe.com

A here- és mellékhere gyulladás tünetei

A megbetegedés jellemzően hirtelen, szinte egyik percről a másikra alakul ki. Az elváltozások olykor csupán az egyik, máskor viszont mindkét herén észlelhetőek.    

Milyen tünetekkel jelentkezik a heregyulladás?  

  • Esetenként csupán az egyik, máskor azonban akár a páciens mindkét heréje megduzzadhat. A herezacskón húzódó bőrréteg jellemzően kipirosodik és megfeszül.
  • Gyakori a magas láz.
  • A heregyulladást olykor viszonylag elviselhető, esetenként azonban szinte kibírhatatlan fájdalom kíséri.       
  • Jellemző tünet az émelygés és a hányás is.
  • A páciens lehet nagyon gyenge, bágyadt.
  • Fájdalmas vizelés, valamint a sűrű vizelési inger.
  • A fájdalom kisugározhat a lágyék tájékára, valamint az alhasba is.
  • Vér jelenléte az ondóban.

A herezacskóban jelentkező fájdalomnak több kiváltó oka is ismeretes. Az erős fájdalomnak az egyik oka akár a herék teljes „kiszorítása” is lehet. Ennek oka pedig a herezacskó belsejében létrejött rendkívüli nyomás. Túlzott nyomás hatására ugyanis az itt megtalálható vérerek rendszerint összeszűkülnek, ennek eredményeképpen pedig a páciens heréibe nem jut elegendő vér. Ez a folyamat súlyosabb esetekben akár maradandó elváltozásokat is kiválthat az érintett nemi szervben. A visszafordíthatatlan károsodások elkerülése érdekében azonnali orvosi beavatkozásra van szükség! A fent leírt tünetek észlelése esetén tehát ne habozzon, amilyen gyorsan csak lehet, keresse fel háziorvosát vagy az urológus szakorvost! 

heregyulladás antibiotikum nélkül
Kép forrása: stock.adobe.com

Mi a diagnosztizálás menete? Mire számíthatnak a páciensek?  

Heregyulladás, illetve mellék-heregyulladás esetén mindenképp forduljon urológushoz! Ennek során az orvos tapintással megvizsgálja a páciens heréit. Szóba jön vérvétel, mely segítségével egyértelmű képet kapunk a vér gyulladásos értékeiről. 

A szakorvos akár ultrahang vizsgálatra küldheti a beteget, de sok esetben az urológus maga végzi el az ultrahangos vizsgálatot. Ez a vizsgálat önmagában nem fájdalmas. Gyulladás esetén viszont a herék érzékenyek lehetnek akár a legkisebb érintésre is, ezért a vizsgálat gyakran kellemetlen lehet.

Az orvos vizelet és ondóváladék tenyésztéses vizsgálatot kérhet, amely vizsgálatok eredményeiből egyértelműen kiderül, milyen baktérium okozza a gyulladást, valamint az is, hogy az adott patogén mely antibiotikum-csoportokra érzékeny.  

Az antibiotikum-terápia egy jó megoldás lehet 

Vírusos heregyulladás esetén elegendőnek bizonyul a kiegészítő kezelés alkalmazása, mely a pácienst rövid időn belül megszabadíthatja a kellemetlen tünetektől.

Bakteriális fertőzés esetén azonban antibiotikumokra van szükség! Az alkalmazott antibiotikum-terápia időtartama jellemzően a beteg egészségi állapotától és a vizsgálatok eredményeitől függ. A kezelés hossza általában 7-14 nap, komplikáltabb esetekben viszont akár hosszabb ideig is elhúzódhat. Fontos, hogy a felírt antibiotikumokat mindig az orvos utasításainak eleget téve alkalmazzuk! Az antibiotikum terápiát soha ne fejezze be az előírtnál korábban! Még abban az esetben sem, ha Ön már teljesen tünetmentes és egészségesnek érzi magát! 

Kezelőorvosa az antibiotikum-terápia kiegészítéseképp különféle gyulladáscsökkentő készítményeket írhat fel, melyek túlnyomórészt fájdalomcsillapító hatással is rendelkeznek.   

Előrehaladott esetben azonban az ambuláns kezelés nem elegendő! Ilyenkor kórházi ellátásra van szükség. A páciens a hospitalizáció során rendszerint intravénás antibiotikum kezelést kap. Infúzió formájában ugyanis az alkalmazott gyógyszerek könnyebben eljutnak a gyulladás fókuszába, ezáltal gyorsabban hatnak. Egyes esetekben a betegnek szüksége lehet olyan antibiotikumokra is, melyek szájon át szedhető formában nem érhetőek el. Ezért fontos, hogy ne utasítsa vissza a kórházi kezelés lehetőségét, ha azt orvosa felajánlja Önnek!

Ha a gyulladás hátterében nemi úton szerzett betegség áll, a páciens szexuális partnerét is kezelni kell! Fontos tudatosítanunk, hogy míg a fertőzés nincs teljes mértékben kigyógyítva, kerülnünk kell a nemi együttlétet!   

heregyulladás antibiotikum nélkül
Kép forrása: stock.adobe.com

A házi praktikák az antibiotikum-kúra részét kell hogy képezzék! 

A különféle házi praktikák gyógyszeres kezelésbe való beiktatása elengedhetetlen. A teljes gyógyulás szempontjából ugyanis nem csupán antibiotikum terápiára van szükség. Rendkívüli fontossággal bír az otthoni kiegészítő kezelés és az ágynyugalom is. 

A heréket tehermentesítés céljából támasszuk alá! Ha esetleg ki kell mennünk a mellékhelységre, használjunk szuszpenzort, avagy viseljünk hasonlóképpen feszes alsóneműt! 

A gyulladás enyhítése céljából a szakorvosok egyértelműen a hideg borogatást ajánlják. Fontos, hogy a herékre soha ne tegyenek meleg borogatást! Ezek ugyanis nemcsak tovább fokozzák a gyulladás mértékét, de akár az ivarsejtek károsodását is előidézhetik. A herék elhelyezkedésükből adódóan alacsonyabb hőmérsékletűek, mint testünk bármely más része. Az ondósejtek (spermiumok) megfelelő fejlődéséhez ugyanis testünk átlaghőmérsékleténél pár Celsius-fokkal hűvösebb környezet szükséges. 

Mennyi ideig tart a kezelés? Mi a teendő, ha az antibiotikumok hatástalannak bizonyulnak?

A tünetek enyhülését a páciensek rendszerint már a kezelés 3.-10. napján tapasztalják. Az enyhe fájdalomérzet, illetve a herezacskók érzékenysége azonban a sikeres kezelés ellenére sokszor még hetekig is jelen lehet.

Ha a páciens többféle antibiotikum-kúra, illetve hosszadalmas gyulladáscsökkentő kezelések alkalmazása után sem tapasztal javulást, az egyetlen megoldás a sebészeti beavatkozás. Ez esetben a gyulladt here és a mellékhere eltávolítására kerül sor. A gennyes váladékkal telített here ugyanis ebben a fázisban már nem képes a gyógyulásra. Ha pedig mégis, a folyamat rendkívül lassú és nehézkes. A gyógyulási folyamat ilyenkor hegesedéssel járhat, mely örökre nyomot hagy maga után. Egy ilyen mértékű megterheléstől azonban az érintett here teljesen működésképtelenné válik. Az antibiotikum-terápiák folytatására rendszerint még műtét után is szükség van!

Az eltávolító műtéten átesett férfiak túlnyomó részét rendkívüli aggodalommal tölti el az a kérdés, vajon milyen is lesz majd további életük egyetlen herével. Élhetnek-e teljeskörű életet és lehet-e valaha saját családjuk? Aggodalomra semmi ok! A másik ép here ugyanis teljes mértékben átveszi az eltávolított „kolléga“ szerepét. Ennek köszönhetően, az eltávolító műtéten átesett férfiak is nemzőképesek maradnak. A beavatkozást követően tehát teljes életet élhetnek, saját családot alapíthatnak.

Ezen betegség kapcsán azonban rendkívül fontos tudatosítanunk a megelőzés jelentőségét! A visszafordíthatatlan komplikációk elkerülése érdekében elengedhetetlen, hogy a páciens időben szakorvoshoz forduljon! Fontos, hogy már a heregyulladás, illetve mellékhere-gyulladás első tüneteinek észlelésekor felkeresse kezelőorvosát! Az időben alkalmazott antibiotikum-terápia ugyanis megakadályozza a lézió elfertőződését, valamint a fent említett komplikációk kialakulását is.

Heregyulladás: megelőzés mindenekelőtt  

A kínzó heregyulladás, illetve mellékhere-gyulladás elkerülése érdekében, csupán pár egyszerű utasítás betartása szükséges:

  • Kerülje a rizikósnak bizonyuló szexuális kontaktusokat! 
  • Időben és célzottan kezelje az esetleges húgyúti fertőzéseket
  • Katéterrel élő páciensek esetén rendkívül fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítsanak annak rendszeres cseréjére! Elengedhetetlen, hogy időben észleljék a bevezetett katéter miatt kialakuló esetleges húgyúti fertőzés tüneteit. 
  • Támogassa férfiasságát minőségi étrend-kiegészítők alkalmazásával! 
  • Figyeljen oda kezei és nemi szerve higiéniájára vizelés közben és után is! 

Források: 

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/orchitis/symptoms-causes/syc-20375860 

https://www.healthline.com/health/orchitis#causes 

Kommentárok