Összes Prevenció

Sport és az antibiotikumos kezelés: összeegyeztethető?

Antibiotikum-terápia alatt áll, viszont pár napja lényegesen jobban érzi magát? Nem találja a helyét otthon? Sport a szenvedélye? Mi történne, ha kicsit elmenne edzeni, futni, vagy kerékpározni? 

Az egészséges életmód és a rendszeres mozgás szerencsére ma már sok ember életében naponta jelen van. Megtörténhet azonban, hogy ez a rutin egy antibiotikum-kúrát igénylő betegség miatt megszakad.

Mely sport a legmegfelelőbb ilyen helyzetben? Előnyös-e egyáltalán antibiotikum-terápia alatt vagy után bármilyen mozgásforma? Mennyi idő után ajánlott a tornaterembe vagy a futópályára való visszatérés?

Sportolók internetes fórumai alapján:

… Fogágygyulladás miatt péntek óta kénytelen vagyok antibiotikumot szedni. Ennek ellenére hétvégén hokiztam, mától pedig kerékpározni szeretnék. Árthat ez nekem? …

… Jelenleg antibiotikummal kezelnek, az utolsó tablettát szerdán kell bevennem. Vasárnap azonban megrendezésre kerül az első bajnoki mérkőzésem, amit nem szívesen hagynék ki. Annak ellenére, hogy nem érzem magam valami jól, ma voltam az uszodában és kifejezetten jól bírtam a terhelést. Lenne értelme csatlakoznom vasárnap a többiekhez? …

… Antibiotikumot szedek, ennek ellenére ma részt vettem egy versenyen. Szörnyű izomlázam van, sokkal rosszabbul érzem magam, mint pár nappal ezelőtt, még az ágyból sem vagyok képes felkelni …

Mikor alkalmazzunk antibiotikumot?

szabad-e - betegen-edzeni

Az antibiotikumok olyan gyógyszerek, melyek a fertőzést kiváltó baktériumokat kiirtják, lassítják vagy megállítják növekedésüket. Az antibiotikumok hatása különböző, ezért a megfelelő gyógyszer kiválasztása mindig a kezelőorvos feladata.

Vírusinfekciók esetén viszont ez a terápia hatástalan. Ennek ellenére akár egyszerű megfázás esetén is sokan kifejezetten kérik az antibiotikumos kezelést. Úgy gondolják, hogy ezek a gyógyszerek mindenhatók. Ez a gondolkodásmód is állhat az egyre növekvő antibiotikum-rezisztencia hátterében.

Napjainkban már nagyszámú antibiotikum áll az orvostudomány rendelkezésére. Ezek azonban nem olyan gyógyszerek, melyeket a beteg saját megítélése szerint alkalmazhat.

Nem megfelelő terápia esetén árthat is nekünk. Gyakori a rezisztencia kialakulása is. A rezisztencia azt jelenti, hogy az eddig sikerrel alkalmazott gyógyszerek egy idő után hatástalanná válnak a baktériumok ellen. Ez is egy a sok indok közül, amiért hazánkban az antibiotikumok kizárólag receptre kaphatók.

Az antibiotikumok használata az egészségbiztosítás szigorú felügyelete mellett történik. Néhány európai országban viszont ugyanezek a gyógyszerek elérhetőek orvosi előírás nélkül is, sőt gyakran a drogériákban is kaphatók.

Manapság antibiotikumot leggyakrabban bakteriális eredetű légzőszervi megbetegedések (tüszős mandulagyulladás, tüdőgyulladás), húgyúti infekciók, illetve a fül és a bőr különböző fertőzései esetén alkalmazunk. Ez a sorrend kicsit meglepő lehet, hiszen a légúti megbetegedések 80 %-a vírusos eredetű.

Az utóbbi években az általános orvosok rendelőiben egyre elterjedtebbé vált egy modern segédeszköz, a CRP-teszt. Segítségével pár perc leforgása alatt megtudhatjuk, hogy szükséges-e az antibiotikumos kezelés.

Vérünk C-reaktív protein szintje egyértelműen kimutatja, hogy vírusos vagy bakteriális fertőzéssel állunk szemben. Általánosságban az alacsony CRP- szint vírusos, míg a magasabb érték bakteriális infekció jelenlétére utal.

CRP Teszt

A valóságban a megfelelő terápia kiválasztása ennél sokkal komplexebb feladat. Szükséges a páciens teljes kivizsgálása, egészségügyi állapotának felmérése, hiszen egyetlen érték alapján az orvosa nem írhat fel antibiotikumot.

Napjainkban már számos antibiotikum-csoport ismert. A széles spektrumú antibiotikumok egyidejűleg képesek többfajta mikroorganizmusra is hatást gyakorolni. A szűk spektrumú gyógyszerek csak bizonyos baktériumfajták esetén hatékonyak.

Azt, hogy pontosan milyen antibiotikum-kúra szükséges egy adott betegség gyógyítására, csakis a kezelőorvos döntheti el a korábban elvégzett laboratóriumi vizsgálatok alapján.

Antibiotikumos kezelés esetén fontos:

 • a megfelelő adagolás
 • az előírt időintervallumok betartása
 • a kezelés idő előtti megszakításának elkerülése.

Megtörténhet, hogy a gyógyszer ez alatt a rövid idő alatt csupán a kevésbé ellenálló baktériumokat volt képes kiirtani, s a testben még néhány közülük jelen van.

Miért nem ajánlott a sport antibiotikum-kúra esetén?

A baktérium-infekciók szervezetünk számára rendkívüli megterhelést jelentenek. Az antibiotikumok az első használat után azonnal hatni kezdenek, viszont látható és érzékelhető eredményt csak 36 órával később hoznak.

Ha pihenünk, immunrendszerünk képes teljes erővel harcolni a fertőzések ellen. Mivel a baktériumokkal szembeni harc nagyon igényes, így testünk takarék üzemmódot igényel.

Ellenkező esetben fennáll a veszélye, hogy a gyógyulási folyamat hosszabb lesz, esetleg később az adott betegség kiújul. Bizonyított tény, hogy néhány infekció átvészelése után esetleges elváltozások jelenhetnek meg a páciensek szívizmán, melyek nagyobb megterhelés esetén akár halált is okozhatnak.

Szervezetünkben az antibiotikumok idegen anyagként vannak jelen, melyeket testünk a máj és a vesék segítségével igyekszik mihamarabb kiszűrni. Szervezetünk nem csupán a fertőzést kiváltó mikroorganizmus ellen harcol. Megterhelést jelent számára a gyógyszerek feldolgozása is. Nem előnyös ilyenkor sport formájában további megterhelésnek kitenni magunkat

Mikor kezdhetünk el újra mozogni?

az antibiotikum és a sport

A legtöbb ember úgy véli, hogy az antibiotikumos kezelés befejeztével azonnal elkezdhet sportolni. Találkozhatunk olyan emberekkel is, akik már a gyógyszeres kezelés alatt edzenek. A páciensek többsége nem veszi figyelembe, hogy az akut megbetegedések után szükség van a lábadozás időszakára is.

Az antibiotikumos kezelések következtében minden szervezet legyengül. A testünk állapota csak tovább romlik, ha a páciens nem fordít kellő figyelmet a lábadozás fontosságára. Fontos szem előtt tartanunk azt is, hogy testünket fokozatosan terheljük le akár sporttal.

A lábadozási idő, mely után megkezdhetjük szervezetünk fokozatos terhelését, minden esetben individuális. Függ a betegség súlyosságától is. Szakemberek szerint a terhelést nagyjából 14 nappal az antibiotikum-terápia befejezése után kezdjük. Sportolók esetében ez az időintervallum akár egy hónaposra is kitolódhat.

Immunrendszerünk talpra állásához időre van szükség. A sport és egyéb mozgásformák csak fokozatosan válhatnak újra mindennapjaink részévé.

A betegség leküzdése után ajánlottak a különböző kompenzációs mozdulatok és a könnyebb erősítőgyakorlatok. Később már a friss levegőn tehetünk kardió sétát vagy kocoghatunk. Természetesen ajánlott a kezelőorvosunkkal és trénerünkkel való konzultásl, mielőtt a sport visszatér az életünkbe.

Immunrendszerünket támogatni tudjuk egy egészséges, kiegyensúlyozott, vitaminokkal és ásványi anyagokkal gazdagított étrenddel is. Fontos, hogy túlnyomórészt könnyen emészthető ételeket fogyasszunk. Ne hagyjuk ki étlapunkból a zöldség- és húsleveseket sem! Húsételek közül a főtt vagy párolt sovány húsok fogyasztása ajánlott. Nem szabad megfeledkeznünk a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztásról sem.

Milyen káros hatásokkal járhat, ha túl korán kezdünk el edzeni?

 • csökken a teljesítőképességünk
 • ín- és szalagsérüléseket szerezhetünk
 • súlyos komplikációk, mint például a szív, vesék és ízületek megbetegedései alakulhatnak ki
 • esetleges krónikus fáradtság szindróma léphet fel.

Milyen alapelveket kell betartani az aktívan sportoló pácienseknek antibiotikum-kúra esetén?

 • Antibiotikumos kezelés alatt sok pihenés szükséges, hogy testünk elegendő erőt gyűjthessen a betegség elleni harchoz.
 • Az előírt antibiotikum szedését nem szabad félbeszakítani, még akkor sem, ha már gyógyultnak érezzük magunkat. Kockáztatjuk a betegség esetleges kiújulását, vagy az antibiotikum rezisztencia kialakulását.
 • Ezen gyógyszereket kizárólag kezelőorvosunk írhatja fel. A terápiát soha ne kezdjük el saját megítélésünk alapján!
 • Az antibiotikumokat csakis bakteriális infekciók esetén alkalmazzuk.
 • A csomagoláson feltüntetett szabályok betartása rendkívül fontos (pl. az előírt használati idő betartása, élelmiszerekkel való kombinálhatóság, valamint a gyógyszer evés előtti, avagy utáni szedésére vonatkozó ajánlások).
 • Antibiotikum-terápia esetén konzultáljunk kezelőorvosunkkal a megfelelő probiotikumos kezelésről. Megvédi emésztőrendszerünket az nemkívánatos mellékhatásoktól!

Kommentárok