Gyógykezelés Prevenció

Az érgyulladás nem csupán szépséghiba

A visszerek (varixok) kialakulása legfőképpen a hölgyeket veszélyezteti. Milyen tünetek kísérik az érgyulladást? Milyen gyógyszereket használhatunk visszérgyulladás esetén? A kellemetlen visszerek megjelenése egyúttal mélyvénás gyulladást is jelez? Vajon létezik gyógynövényes kezelés érrendszeri panaszok ellen?    

Mire szolgálnak a vénáink?   

A vénák olyan erek, melyek a vért szerveinkből visszaszállítják a szívünkbe. Annak érdekében, hogy a vér a gravitáció hatására ne áramoljon vissza a test legalacsonyabban elhelyezkedő pontjaiba (a lábfejbe, valamint a bokába) és ne stagnáljon a nagyobb vénákban, ezen típusú vérerek érfalán billentyűk helyezkednek el. A billentyűk jelenléte ugyanis megakadályozza a vér ellentétes irányú áramlását (visszaáramlását). A megfelelő mértékű cirkuláció fenntartásában ezen felül fontos szerepet játszanak a vénákat körülvevő izomcsoportok is. Ezek mozgás esetén nyomást gyakorolnak az érfalra, lényegében pumpaként szolgálnak. 

érgyulladás trombózis véna visszér
Kép forrása: stock.adobe.com

Miért gyulladhatnak be a vérerek?   

Ha a véráramlás vénáinkban stagnálni kezd, krónikus gyulladást idézhet elő. Ilyenkor változások alakulnak ki az érfalban, valamint az itt elhelyezkedő billentyűk felületén is. Ezáltal a billentyűk többé nem lesznek képesek betölteni eredeti szerepüket, működésük tehát korlátozottá válik. A megterhelt vénák kitágulnak, ezáltal a lábunkon húzódó vékony bőrréteg alatt apró ún. seprűcskék, valamint kitüremkedő visszerek (varixok) keletkeznek. 

Ezek kezdetben tipikusan az ún. „nehéz láb érzetet” kelthetik. Jellemzőek az alsó végtagokban jelentkező kellemetlen érzések, az esetleges fájdalomérzet, valamint az egész testre kisugárzó fáradtság is. Ezek a tünetek azonban egy jó kis séta vagy bármilyen más mozgás után rendszerint visszahúzódnak. Sok esetben viszont lábaink „felpolcolása” is elegendő lehet.  

A tágult visszerek kezeletlenül az u.n. krónikus vénás betegség kialakulásához vezethetnek, amelynek következtében a páciensek lába krónikusan megdagadhat, a bőr elszíneződhet, elvékonyodhat és fekélyek, sebek alakulhatnak ki döntően a lábszárakon. Ebben a fázisban nagyon nehezen gyógyítható a betegség. Megelőzni érdemes. Ennek kapcsán érsebész szakorvos vizsgálja meg a betegeket.

Felületes vénagyulladás: (tromboflebitisz) tünetei   

Az alsó végtagokon jelentkező érgyulladás rendszerint lehet felszíni, illetve mély.

Felszíni érgyulladás 90%-ban a visszerekben alakul ki, latin neve varicophlebitis.

A legjellemzőbb tünetek közé tartozik a bőrfelület kipirosodása, lokális duzzanat vagy az érintett vénák érzékenysége (akár érintésre is). A gyulladt ér a későbbiekben rendszerint egy kemény, kitüremkedő, vöröses árnyalatú kötélre hasonlít. Kiváltképpen kellemetlen lehet a térd alatti vénagyulladás, amikor is a fájdalomérzet szinte minden mozdulatnál érezhető. Fontos tudatosítanunk, hogy felszíni érgyulladás esetén nem áll fenn a tüdőembólia veszélye!

Mélyvénás gyulladás (flebotrombózis) a lábakon. Vajon milyen tünetei lehetnek a mélyvénás gyulladásnak?  

Sok esetben nem feltétel, hogy bármiféle tünetet is észleljünk. A mélyebben elhelyezkedő érrendszerbe a gyulladás gyakran a felszíni erekből terjed át. 

Mélyvénás gyulladás esetén a kialakult vérrög (trombus) az erekben olyan, akár egy időzített bomba. Bármely pillanatban leválhat az érfalról és bekerülhet a véráramba. Ilyen esetben a vérrög leggyakrabban a jobb szívpitvarba, majd a jobb szívkamrába jut, ezt követően pedig tüdőembóliát okoz. Az embólia kialakulása ritkábban előfordulhat más szervekben is.

A legkockázatosabb terület, ha a trombus a comb vénájában alakul ki. Minél magasabban helyezkedik el, annál nagyobb valószínűséggel válik majd el az érfaltól és kerül be a véráramba (cirkulációba).   

A mélyvénás gyulladás leggyakoribb tünetei a következők:

  • duzzanat és fájdalomérzet az alsó végtagokban,  
  • nehezebb mozgás, járással kapcsolatos zavarok,  
  • a mélyvénás gyulladást némely esetekben láz is kísérheti.

A felső végtagokban kialakuló vénás gyulladás kevésbé gyakori. Ha mégis előfordul, általában összefügg az intravénás kanül (egy infúzió beadására szolgáló eszköz, melyet az orvos bevezet a vénába) használatával. Ha az említett kanült 3-4 napnál tovább bent hagyják a vénában, gyulladást okozhat. Többnyire kórházi kezelés alatt álló betegeknél fordul elő. 

érgyulladás trombózis véna visszér
Kép forrása: stock.adobe.com

Miért a nők szenvednek leginkább a visszérgyulladás kellemetlen tüneteitől? 

Nem teljesen egyértelmű, miért alakulnak ki a visszerek. A folyamatban azonban minden bizonnyal nagy szerepet játszik az elődeinktől örökölt génállományunk is. 

A visszeres megbetegedésben szenvedő páciensek többsége nő. Kialakulásuk okáért leginkább a női hormonok felelősek. Orvosilag bizonyított ugyanis, hogy a női hormonok növelik a visszér-betegség előfordulásának lehetőségét. A varixok kialakulásának lehetősége korral is jelentős mértékben növekszik. 

Álló munkát végző pácienseknél is gyakrabban alakulnak ki tágult visszerek a lábakon. A gravitáció hatására a normális cirkulációhoz képest ellentétes irányba kényszeríti a vért a vénában. Ha ez nagyon gyakran fennáll, hosszútávon különféle érproblémák alakulhatnak ki. Ebben az esetben ugyanis a vér stagnál, könnyebben megalvad, majd fokozatosan vérrög alakul ki. Ezen folyamatok összessége az érintett vénában rendszerint gyulladást idéz elő.  

Fontos lenne, hogy az állandó állást vagy ülést váltsa fel időnként járkálás, séta, esetleg torna gyakorlatok. Szintén problémát okoz az a testhelyzet is, amikor a lábaink éles szögbe vannak hajlítva, pl. földön ülés közben (amikor súlyunk a sarkainkra nehezedik), illetve ha a lábak a fenék alatt helyezkednek el hajlítva, valamint ha keresztbetett lábakkal ülünk.

Ezenfelül a visszerek kialakulásához hozzájárulhatunk dohányzással is.   

Kiket veszélyeztet leginkább az érgyulladás?  

A veszélyeztetettek csoportjába tartoznak:

  • nők, 
  • idősebbek, 
  • dohányosok, 
  • azok az emberek, akiknek közeli hozzátartozójuk (általában édesanyjuk) tüdőembóliában hunyt el, 
  • az ülőmunkát végző emberek, 
  • akik napi rendszerességgel több órát utaznak autóbusszal vagy autóval esetleg, tengeren túli sok órás repülőutak esetén,
  • rizikófaktor lehet a nem elegendő folyadékbevitel, illetve a kevés mozgás, 
  • negatív faktor az egészségtelen életmód és rostmentes étkezés is. 

Az érgyulladás diagnosztizálása körzeti orvosnál, valamint angiológus szakorvosnál (érorvosnál)  

Ha érgyulladásra utaló tüneteket észlel, először háziorvosa vizsgálja meg Önt. Szükséges részletesebb kivizsgálás esetén továbbküldi Önt egy érsebészhez vagy egy angiológus szakorvoshoz. Esetleg direkt kérhet a szakrendelőben doppler UH vizsgálatot a vénák állapotának megítélésére, illetve az esetleges mélyvénás thrombosis igazolására vagy kizárására. A vizsgálat teljesen fájdalommentes.

Az érgyulladás kezelése 

A felületes visszértágulatot főként kompresszióval (összenyomással) – rugalmas pólyával (fásli) vagy kompressziós harisnya használatával kezelik. Mivel helyettesítik az elgyengült érfal funkcióját, ezek elsősorban mozgásnál hatékonyak. Alvás során az említett kompressziós harisnya, illetve az elasztikus kötés viselete nem szükséges!   

Ha gyulladás alakul ki a felszínes vénákban, az orvos, a kompressziós megoldásokon kívül előírhat kenőcsöt is, mely enyhíti a kialakult érgyulladás kellemetlen tüneteit. Ezen készítmények napi többszörös használata nagymértékben felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot. A kenőcsök mellett ma már gyakran alkalmazunk u.n. vénatonizáló szereket is. Ezek szájon át szedhető tablettás vagy kapszulás készítmények.

Kitüremkedő visszerek esetén a szakorvos gyakran sebészeti beavatkozást ajánl. Ilyenkor a sérült eret eltávolítják vagy átjárhatatlanná (működésképtelenné) teszik, vagyis kivonják a véráramból.

Mivel a mélyvénás gyulladás kezelése legfőképpen a veszélyes vérrög szétbomlasztására irányul, a páciensek kénytelenek rendszerint vérhígítót használni. A terápia elején a vérhígítót injekció formájában adagolják. Ezen készítmények bőr alatti (szubkután) applikálásának köszönhetően az injekciók beszúrása nem igényel orvosi felügyeletet – a beadással bárki könnyen boldogul. Pár hét után az említett terápiát rendszerint gyógyszeres kezelés váltja fel. 

Warfarin tartalmú gyógyszerek esetén viszonylag gyakran van szükség orvosi kontrollvizsgálatokra.  Ilyenkor a különféle véralvadási faktorokat vizsgálják. Ezenfelül fontos tudatosítanunk, hogy az esetleges mellékhatások elkerülése érdekében némely élelmiszereket a kezelés ideje alatt nem szabad fogyasztanunk!

A kezelés időtartama esetenként különböző lehet. A pontos időintervallum meghatározása több tényezőtől is függ (pl. kortól, a trombózis kiterjedésétől, stb.). A terápia tarthat 3-6 hónapig, viszont rizikós páciensek esetén akár életük végéig is elhúzódhat. 

Antibiotikumok használatára csupán abban az esetben van szükség, ha a gyulladás kiváltó oka, illetve komplikációja bakteriális fertőzés volt.   

érgyulladás trombózis véna visszér
Kép forrása: stock.adobe.com

Érgyulladás kezelése természetes gyógymódokkal  

A különféle gyógynövények használata érgyulladás esetén nem ajánlott! A természetes gyógymódok híveinek viszont biztosan örömet okoz, hogy nagyon hatékonynak bizonyul a kompressziós gyógymód, vagyis a speciális egészségügyi harisnyanadrágok használata. 

Ha a harisnya viselését elegendő mozgással kapcsolja össze, valamint étkezési szokásain is változtat (beiktatja étrendjébe a rostokban gazdag ételeket), erei minden bizonnyal hálásak lesznek Önnek. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy nem kell kémiai anyagokkal tömnie szervezetét!   

Az érgyulladás megelőzhető!   

  • Fogyasszon elegendő rostban gazdag ételt! A rost megtalálható a zöldségekben, gyümölcsökben, a korpában valamint a teljes kiőrlésű élelmiszerekben is.  
  • Igyon sokat! Részesítse előnyben azokat az italokat, melyek nem tartalmaznak édesítőszereket!  
  • Ha hosszasan ül vagy áll, legalább fél óránként egyszer tartson szünetet és tornáztassa át végtagjait!  
  • Ne dohányozzon!  
  • Ne hordjon túl hosszú ideig magassarkú cipőt!  
  • Ne üljön keresztbe tett lábakkal!  
  • Ha vénás megbetegedés tüneteit észleli, forduljon kezelőorvosához! A feltételezett diagnózis beigazolódása esetén mihamarabb kérje ki egy szakorvos tanácsát is! 

Az alábbi cikk csupán informatív jellegű. Nem helyettesíti az orvosi kivizsgálást vagy konzultációt! A páciensek tüneteinek elbírálása minden esetben individuálisan, egyéb betegségeik, illetve a már zajló kezelések figyelembevételével történik!     

 

Források: 

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/thrombophlebitis/diagnosis-treatment/drc-20354613  

Kommentárok