Prevenció

Természetes antibiotikum egyenesen a középkorból

A tudósok napjainkban egy olyan gyógynövényekből kinyert tinktúrát vizsgálnak, mely hatásosnak bizonyul még a legellenállóbb baktériumfajokkal szemben is. Összetevőit egyáltalán nem nehéz beszerezni, sőt mi több, mindegyik természetes hozzávaló!     

Utazás a középkorba, kicsit másképp…   

Sokan közülünk hisznek a természet erejében és a természetes gyógymódokban. Annak ellenére, hogy a modern orvostudomány számtalan szakágban nagymértékű előrelépést ért el, valamint jelentős mértékben hozzájárult az emberek átlagéletkorának meghosszabbításához és életminőségének javításához. Sokan közülünk mégis inkább a természet csodáiban keresik a megoldásokat. A különféle gyógynövények, természetes gyulladásgátlók és antibiotikumok, illetve egyes gombafajták és bizonyos állatfajok tulajdonságai állandó jelleggel inspirálhatnak bennünket és utat mutathatnak a fejlődés felé.   

Nem ritkaság, hogy a tudósok visszatekintenek a múltba és modern metódusok segítségével megvizsgálják a középkori gyógymódokat. Teszik mindezt annak érdekében, hogy megoldást találjanak napjaink egyik legnagyobb problémájára, vagyis a baktériumok antibiotikumokkal szemben kialakított egyre csak növekvő rezisztenciájára.  

középkor természetes antibiotikum vizsgálat

Mikroorganizmusok, mint összetartó egyesületek  

A baktériumok bizonyos tulajdonságokban nagyon is hasonlítanak az emberekhez. A legfőbb hasonlóságok egyike, hogy együtt jóval erősebbek. Egyesével ugyanis messze nem annyira ellenállóak mint biofilm formájában.   

A biofilm tulajdonképpen egy olyan baktériumközösség, melynek tagjai nem csupán kommunikálnak egymással, de olyan közös tulajdonságokat is elsajátítanak, melyek a különálló egyedeket alapjáraton nem jellemezték. Maguk körül gyakorlatilag egy szinte bevehetetlen falat alakítanak ki. A különálló egyedekkel összehasonlítva, az ilyen környezetek meggyengítéséhez gyakran az antibiotikumok kombinációjára, illetve ezen gyógyszerek akár ezerszeres koncentrációjára is szükséges lehet.   

Hasonlóképpen működik ez, mint egy rendkívül jó és aktív szomszédság. Ilyen közösség tagjainak ugyanis elegendő csupán egyetlen kaszálógép vagy fűrész, és máris egyesült erővel, megsokszorozott munkaerőként dolgoznak. Mivel csapatként működnek, ugyanazon eredmény eléréséhez nyilván kevesebb pénzt és energiát fogyasztanak. A megkülönböztető erő azonban – melyet a tagok egyedenként talán soha nem érhetnének el – az általuk kialakított atmoszférában és a csoport egyesített erejében rejlik!   

A legtöbb hozzávaló a háztartásban is megtalálható

A Warwick Egyetem tudósai a Nature folyóiratban nemrég egy érdekes kutatást publikáltak. Ebben a kutatásban egy középkorban használatos gyógynövénykivonatot vizsgáltak, mely az adatok szerint a legtöbb antibiotikum-rezisztens baktériumfajjal szemben is hatékonynak bizonyul. Ezek az ún. szuperbaktériumok napjainkban  jelentős fejtörést okoznak a világ tudósai számára, ugyanis a saját kis közösségükön belül – biofilm – szinte érinthetetlenek. 

Az immáron csaknem ezer éves varázsital receptjére – mely egyforma arányban tartalmaz fokhagymát, hagymát, bort és epesavas sókat – a kutatók a Bald’s Leechbook nevű középkori könyvben bukkantak rá. Ezt a főzetet a helyiek akkoriban szemkenőcsként alkalmazták. Sajnos az említett könyv szerzőjéről nem sokat lehet tudni. Az általa leírt gyógyászati szer hatékonysága kapcsán azonban jelenleg számos kísérlet zajlik.   

középkor természetes antibiotikum kísérlet

Csakis együtt hatásosak

Az eddigi eredmények azt sejtetik, hogy a fent említett tinktúra hatékony lehet a rezisztens baktériumfajokkal szemben, s akár a biofilm egységét is képes megtörni. A fokhagyma – mely az említett kivonat egyik fontos összetevője – rendkívüli hatékonyságot mutat a biofilm planktonikus sejtjeivel szemben, viszont magával az egységes biofilmmel szemben hatástalan.  A fokhagymához hasonlóan a főzet egyik összetevője sem képes önmagában megtörni ezen környezet egységét. Mindegyik csupán a biofilmet felépítő egyes sejtekre hat. Ennek ellenére, a négy összetevő vegyítése rendkívüli effektivitást mutat ezen nyálkaszerű bevonattal szemben. Ezáltal egyértelművé válik az összetevők szinergikus hatása, más szóval, hogy ezen anyagok egymást erősítik és csupán egymással vegyítve működnek.

Egyelőre még ne kísérletezzenek!   

A gyógynövényekkel és egyéb természetes anyagokkal kapcsolatos általános probléma a különböző alfajok, az eltérő földrajzi elhelyezkedés, valamint az évszakok miatt kialakult növényfajok közötti eltérés. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy az azonos recept ellenére más-más koncentrációjú főzet készül a nyár közepén leszedett németországi növényekből, mint a tavasz végén beszerzett kaliforniai összetevőkből. Fontos, hogy az elkészített gyógynövénykivonatot ne használjuk sebek, illetve egyéb egészségügyi problémák kezelésére! Annak ellenére, hogy a szer ígéretesnek bizonyul, a kutatás és a hozzá kapcsolódó kísérletek csupán laboratóriumban zajlottak le! Egyelőre nem tudni, milyen mellékhatásai lehetnek a kialakított szernek a gyakorlatban. Milyen mértékben leszünk képesek az egyes hozzávalók fertőtlenítésére és milyen formában lesz a leghatásosabb felhasználni őket. Amíg nem elérhető a biztonságos és felülvizsgált készítmény, kérjük Önöket, semmiképp se kísérletezzenek az otthon előállított különféle főzetekkel!   

 

Forrás: https://www.nature.com/articles/s41598-020-69273-8    

Kommentárok