Gyógykezelés Összes

A várandósság közben csak óvatosan az antibiotikumokkal

Az antibiotikumok olyan gyógyszerek, amelyeket bakteriális fertőzés esetén írnak fel várandósság során is. Nem szabad őket „vaktában alkalmazni”, kizárólag laboratóriumi elemzést követően, tekintettel a baktérium érzékenységére az adott antibiotikumra, és különösen körültekintően várandósság alatt.

Melyikeket használni, s melyikeket nem

A várandósság alatt biztonsággal használható antibiotikumok a penicillinek és a cefalosporinok. Penicillin allergia esetén előny-kockázat mérlegelés után megfontolható makrolid antibiotikum adása. Állatkísérletekben megfigyelték, hogy átjut a placentán, de nincs terratogén hatása. Egyes tanulmányok (Canadian Medical Association Journal folyóiratban megjelent közlemény alapján) viszont leírják az azitromicint és claritromicint szedő terheseknél a spontán vetélés rizikó szignifikáns emelkedését. Terhesség alatt tilos alkalmazni tetraciklin, aminoglikozid, vancomycin, kloramfenikol, szulfonamid, nitrofurán és fluorokinolos gyógyszereket.

Az antibiotikumokat csak egyértelmű indikáció után adják be a várandós anyáknak. Ha az orvos szűk terapeutikus – toxikus terjedelmű antibiotikumot ír elő, ellenőriznie kell a páciensük vérszintjét. Több választási lehetőség esetén az orvos a legbiztonságosabbat választja a várandós anya és a várt gyermek (gyermekek) részére.

Gyógyszer figyelmeztetés

A klinikai farmakológia területén elért előrehaladás ellenére néha nehéz meghatározni, hogy mely gyógyszer (és milyen adagban) károsíthatja az emberi magzatot. A forgalomba kerülő gyógyszerek többnyire hosszú távú kísérleteken és klinikai vizsgálatokon mennek keresztül.

Az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében a gyógyszergyártók figyelmeztetéseket adnak ki. A mellékelt betegtájékoztatóban azt írják, hogy a gyógyszert nem ellenőrizték várandós nőkön, ezért nem ajánlott nekik a gyógyszer használata. Antibiotikumos kezelés során alapvető elv, hogy ezen gyógyszereket csak nagyon komoly és elkerülhetetlen esetekben használják.

terhesség és antibiotikumok
Kép forrása: stock.adobe.com

Számos vény nélkül kapható gyógyszer létezik, amelyek biztonságosak a várandós nők számára, de még több olyan gyógyszer létezik, melyek tabunak számítanak. Ezért szükséges a gyógyszertárban tudatnunk, hogy a készítmény egy állapotos nőnek lesz. Az orvos (vagy a gyógyszerész) ezután eldönti, hogy a gyógyszert (legfeljebb ideiglenesen) használhatja-e. A legbiztonságos egy várandós nőnél természetesen az, ha egyáltalán nem szed gyógyszert.

A beszélgetés meghatározó

Az európai korszerű szakmai tanulmányok azt mutatják, hogy a beteget nagyobb elégedettséggel tölti el a hatékony kommunikáció a szakemberrel, mint az antibiotikumhoz való hozzájutás.  A konzultálás befolyásolja a betegséghez való hozzáállást, valamint az antibiotikumok iránt érzékelt szükségletet. Különösen akkor, ha a várandós pácienst emberségesen felvilágosítják az ő és a meg nem született gyermek (gyermekek) gondozási stratégiájáról.

Az orvosoknak pedig nem kell több időt szánniuk a beszélgetésre. Mindamellett az orvosoknak alternatív lehetőséget kellene kínálniuk az antibiotikumok helyett. Ez a mindennapi párbeszéd megvalósítható a kezelő orvos rendelőjében, valamint a terhességi tanácsadás központjában.

Érdeklődjön a CRP-vizsgálatról orvosánál és kerülje el az antibiotikumok felesleges használatát.

A CRP-vizsgálat meghatározási módszere érzékeny és pontos. A vizsgálat egyszerű és az eredmény perceken belül az orvosa rendelkezésére áll.

A CRP-vizsgálat előnye abban rejlik, hogy képes megkülönböztetni a bakteriális vagy vírusos fertőzést és segít eldönteni az antibiotikum szedésének szükségességét. Az antibiotikumos kezelés hatékonyságának értékelésére is szolgál.

 

Kommentárok