Gyógykezelés Összes

Antibiotikum-allergia: A penicillinnek is megvannak a veszélyei

Penicillin a mikroorganizmusok ellen folytatott harc „csodaszere”. A mindnyájunk által jól ismert gyógyszer legkedvezőbb tulajdonsága, hogy a betegséget kiváltó baktériumok növekedését nem csupán megállítja, hanem kiirtja.

Annak ellenére, hogy a fertőzést kiváltó mikroorganizmusokra toxikus anyagként hat, az emberi szervezet számára legtöbb esetben nem jelent veszélyt. Egyetlen rizikófaktor az allergiás reakció kialakulása, vagyis az adott gyógyszerrel szemben kialakult nem várt érzékenység.

Az antibiotikum-allergia – az allergológus véleménye

MUDr. Martin Hrubiško, PhD., egyetemi docens, allergológus és klinikai immunológus véleménye szerint a gyógyszerallergiák az orvostudomány egyik legalattomosabb jelenségei.

Az allergiás reakció kiváltója számos testen belül lejátszódó folyamat, valamint egyes esetekben akár hisztamin-intolerancia is lehet. Ha a páciensnél egy adott gyógyszer allergiás reakciót vált ki, a továbbiakban tilos annak használata, hiszen ez számára rendkívüli veszélyt jelenthet.

Ezek a gyógyszerek áttörik a fehérvérsejtek falát, s így a hisztamin felszabadul, majd a véráramba kerül. A páciens immunválaszának intenzitását természetesen tesztelik, viszont az eredmény sajnos nem mindig helytálló.

Erre a problémára az egyetlen teljes mértékben megbízható, viszont kissé drasztikus megoldás az ún. expozíciós teszt, amikor is az orvos bead egy adag gyógyszert a páciensnek, majd figyeli a kiváltott reakciót, persze mindezt kórházi körülmények között.

Hazánkban sajnos nagy problémát okoz a súlyos allergiás betegek kórházakban történő elhelyezése és ellátása. Néhány évvel ezelőtt még léteztek ágyakkal felszerelt immunológiai klinikák, viszont ma ezeket a betegeket sajnos a bőrgyógyászati klinikák személyzete kénytelen ellátni.

Azokat a gyógyszereket, amelyek elérhetőek oldat formájában, tesztelhetjük bőrteszttel is. Ezen kevés gyógyszer közé tartoznak többek között a lokális anesztetikumok.

Természetesen minden esetben gondolnunk kell arra is, hogy az adott oldat nem csak a hatóanyagot tartalmazza, hanem különféle stabilizálószert és festékanyagot is. Néha ezekre a segédanyagokra is kialakulhat érzékenység.

Ha a páciens életveszélyes állapotban van, az életben maradáshoz pedig egy olyan gyógyszerre van szüksége, melyre az expozíciós teszt szerint allergiás, a gyógyszert be kell adnunk. Ezzel előidézhetjük akár a tolerancia kialakulását is.

antibiotikum-allergia

Az antibiotikum-allergia nemcsak a bőrön jelentkezik

A penicillin mára egy kényelmes gyógyszerré vált. A második világháború utáni években, amikor a penicillint csak bizonyos megbetegedések kezelésére használták, az allergiás reakciók megjelenése nagyon ritka volt.

Később viszont az orvosok már néhány olyan megbetegedés gyógyítására is penicillint írtak fel, amelyeknél ez a döntés egyáltalán nem volt indokolt, ezáltal a penicillin-allergiák száma rohamosan növekedni kezdett.

Napjainkban a helyzet odáig fajult, hogy az orvosok bármilyen penicillin tartalmú készítmény felírása előtt kötelesek megkérdezni a beteget, hogy használta-e már ezt az antibiotikum-csoportot és ha igen, tolerálta-e a szervezete.

Az előbb említett antibiotikum legtöbbször eléri a kívánt hatást, a szervezet immunválasza pedig általában normális keretek között mozog (normergiás reakció).

A kívánt hatás ellentétét paradox reakciónak nevezzük. Ezenkívül ismerünk olyan reakciókat is, melyek a szervezet csökkent immunválaszára utalnak: ez lehet hypoerg reakció, mely a normergiás reakciótól jóval enyhébb, vagy anerg reakció, mely esetben a gyógyszer hatása egyáltalán nem észlelhető.

Az antibiotikum-allergia

Ami a gyógyszerek hatását illeti, megkülönböztetünk fő- (várt) és mellékhatásokat (nem várt). Ezenkívül ismerünk relatív és abszolút mellékhatásokat is.

Az abszolút mellékhatások közé tartozik a toxikusság, valamint az intolerancia is. Ezek a mellékhatások minden esetben az adott megbetegedés és a páciens ellenálló képessége, valamint a szervezetben kiváltott immunreakciók alapján vannak értékelve.

Ismerünk olyan állapotot is, melyet a gyógyszerekkel szembeni túlérzékenység jellemez, ettől az állapottól azonban az allergia kvalitatív tulajdonságaiban különbözik. Az allergia a gyógyszerekkel szembeni beteges érzékenység széleskörű megnevezése.

Alapjáraton az allergia fogalma magába foglalja az immungyengeséget és a túlérzékenységet is. Megkülönböztetünk közvetlen és közvetett allergiatípust.

Ezenkívül külön csoportot alkot az intolerancia, mely lehet akár veleszületett is. Ez a jelenség életünk során újra és újra felbukkanhat, majd eltűnhet.

Penicillinek és cefalosporinok

A penicillin-allergia alapja, hogy testünk összetéveszti az antibiotikumot egy idegen anyaggal és úgy reagál rá, mint egy vírus- vagy baktériumfertőzésre. Az allergiás reakció azonban csak azután jelentkezhet, miután testünk az említett gyógyszerre érzékennyé vált.

Az antibiotikum első használatakor testünk a következőképpen lép fel a penicillinnel szemben, kiirtja és ellenanyagot kezd termelni az adott antibiotikum-típus ellen. A gyógyszer további alkalmazása esetén ezek az ellenanyagok felismerik a penicillint és az immunrendszer támadást indít.

Eközben bizonyos mediátorok szabadulnak fel, melyek előidézik az allergiás tünetek megjelenését. A penicillin-allergia kialakulását növelő rizikófaktorok: további allergiák jelenléte, például szénanátha vagy élelmiszer-allergia, esetleg más gyógyszerekkel szembeni megnövekedett immunválasz, illetve a családon belül előforduló gyógyszerallergia.

Szintén veszélyt jelenthet a penicillin túl nagy adagokban történő alkalmazása, a túl hosszú antibiotikum-terápia, illetve egyes fertőző megbetegedések is.

penicillin-allergia

Az antibiotikum-allergia – ön is küzd vele?

A penicillinek a béta-laktám antibiotikumok csoportjába tartoznak. Még ha egyes alcsoportok hatásmechanizmusa eltérő is, a penicillinek többsége a baktériumok sejtfalát támadja meg.

Ha ezen antibiotikum bármely alcsoportjára testünk érzékenyen reagál, allergiás reakció léphet fel a többi alcsoport, valamint a cefalosporinok (szintén béta-laktám antibiotikumok) alkalmazásakor is. Ez a reakció természetesen nem minden esetben és nem minden páciensnél jelentkezik.

Ön is penicillin allergiával küzd? Első lépésként elengedhetetlen, hogy szakorvosait informálja erről a tényről, hiszen nagyon fontos, hogy a penicillinérzékenység az orvosi dokumentációba is bekerüljön.

Saját biztonságunk érdekében informáljuk családtagjainkat is, hiszen egyes esetekben jól jöhet, ha szeretteinknek tudomásuk van gyógyszerallergiánkról.

Ha élete során átesett allergia által kiváltott anafilaxiás sokkon, orvosa felírhat egy ún. elsősegély csomagot, mely többek között adrenalin injekciót is tartalmaz.

Ezek az injekciók ma már leggyakrabban toll formájában fordulnak elő, így a páciens sürgős esetben könnyedén be tudja adni akár saját magának is.

Az antibiotikum-allergia megjelenéséhez kis adag is elegendő

A gyógyszerallergiáknál sajnos alaptörvény, hogy nagyon hirtelen, szinte a semmiből jelennek meg és kialakulásukhoz igazán kis adag készítmény is elegendő.

A különféle krémek és gélek bőrünkre való felvitele után, illetve az egyes napsugarakra érzékeny orvosságok által kiváltott fotoallergiás reakció esetén, bőrünkön különféle csalánszerű kiütések, duzzanatok vagy akár dermatitisz is megjelenhet.

Ezenkívül tapasztalhatunk izom- és ízületi fájdalmakat, hőemelkedést vagy lázat, valamint jelentkezhetnek különféle más szimptómák is attól függően, hogy melyik szervünk érintett.

Bármely szisztematikus tünet jelentkezése esetén (nehézlégzés, torokduzzanat vagy ájulás) azonnal hívjon mentőt! Ha a tünetek enyhék (viszketés, apró kiütések) vagy közepesen súlyosak (nagyobb bőrreakciók, hányás), fejezzük be az adott gyógyszer szedését és forduljunk orvoshoz (gyermekorvoshoz, körzeti orvosunkhoz vagy allergológushoz).

Ha a múltban bármilyen orvosság allergiás reakciót váltott ki önnél, fontos, hogy a későbbiekben ne használja azt! A következő immunreakció ugyanis sokkal súlyosabb, akár halálos is lehet.

Míg a penicillin-allergia tünetei egyes pácienseknél már az első beadáskor megjelennek, másoknál csak jóval később jelentkeznek. Némely esetben az immunreakció hátterében túladagolás, intolerancia vagy több gyógyszer együttes szedése által kiváltott interakció áll.

Ha gyermekünk egy adott gyógyszert szed és az infekció ideje alatt bőrreakció is jelentkezik nála, az orvosok gyógyszerallergiára gyanakodva gyakran téves diagnózist állítanak fel.

Ilyen esetben fontos, hogy gyermekünket kivizsgálja egy allergológus-immunológus szakorvos. Szemléltetésképpen a legjellemzőbb példa erre a fertőző mononukleózis esetében használatos amoxicillin (penicillin alapú antibiotikum), mely alkalmazásakor gyakran kiütések jelennek meg a páciens egész testén, viszont ilyenkor nem beszélhetünk allergiás reakcióról.

 

 

Kommentárok