Gyógykezelés Prevenció

Antibiotikumokkal a pattanások ellen

A zavaró pattanások nem csak a tinédzserkor velejárói. Szenvedhet tőlük bármilyen korú beteg, akár újszülött is. Lehetséges ellenük antibiotikumos kezeléssel fellépni, azonban vannak más lehetőségek is. Vajon lehetséges, hogy ezek a kellemetlenségek elkerüljenek bennünket egész életünkben? Ha pedig már megjelentek, nyomkodjuk őket vagy csak várjuk, hogy elmúljanak? Pattanásellenes gyorstalpaló következik!

Mit jelent az akne kifejezés pontosan? 

A pattanások sokaknak egyet jelentenek a tinédzserkorral. A szinte szinonimaként kezelt kifejezések azonban csak felszínes kinyilatkoztatások. Ez a kellemetlen bőrbetegség azonban nemcsak a serdülő korban jelentkezhet. A betegek mintegy egyötödét felnőttek alkotják. Végső soron pedig ezek a kellemetlen bőrelváltozások akár újszülötteknél is jelentkezhetnek. Ilyenkor a tünetek hátterében általában az édesanyától származó hormonok állnak. A csecsemőknél sok esetben a hormonszint stabilizálódása után akár kezelés nélkül is eltűnhetnek.   

Általánosságban elmondható, hogy a zsírosabb bőrű embereket nagyobb mértékben érintik a kellemetlen bőrelváltozások, náluk a betegség súlyosabb formája is gyakrabban előfordul.      

Az egészséges bőr felszíne alatt faggyúmirigyek helyezkednek el, amelyek feladata, hogy fenntartsák bőrünk puha és sima állapotát. Mindezt pedig a faggyú termelésével segítik elő. A pórusokon és a nyílásokon keresztül azonban az említett faggyú egyes esetekben a bőr külső részére kerülhet.

A pattanások első megnyilvánulásai közé tartoznak az eldugult faggyúmirigyek, melyeket a túlzott faggyú képződés idéz elő. Fehér, vagy fekete pötty képében jelentkezik a bőrön, amit más néven komedonak nevezünk. Számos esetben meg is marad ebben az enyhe stádiumban.    

pattanások fiatal lány
Kép forrása: stock.adobe.com

De vajon hogyan is keletkeznek ezek a csúf piros pattanások, a gyakran kényelmetlenül csúnya fehéres fejű komedok? Az eldugult pórusok tele vannak faggyúval, így rendkívül kellemes élőhelyként szolgálnak az egyes baktériumok számára, legfőképpen a Propionibacterium acnes részére. Amennyiben számuk a faggyúmirigyekben megnövekszik, a komedo begyullad. Ez duzzadással, kipirosodással, esetleges fájdalommal járhat. A súlyosabb típusoknál csomócskák vagy akár nagyobb méretű csomók is jelentkezhetnek, melyek a mélyebb bőrrétegekbe hatolva akár gennyel is megtelítődhetnek. 

A gyulladt pattanások kellemetlen kozmetikai mellékhatásai a hegek. Közülük egyesek egész életünkön át velünk maradnak, mások idővel eltűnhetnek. A hegesedést főként a nem kezelt, elhanyagolt, nem megfelelően vagy elégtelenül gyógyított, valamint a súlyosabb típusú megbetegedések váltják ki következményként.     

Pattanások okai és a megelőzés

Az akne jellemzően 10-13 éves korban jelenik meg először, de későbbi és korábbi életszakaszokban is előfordulhatnak. Az akne egyszerű lefolyása esetén, 4-5 év után spontán megszűnnek, azonban vannak olyan esetek, amikor hosszabb időn át fennállnak.

Több együttes összetevő és körülmény következtében alakulhatnak ki pattanásaink. Éppen ezért nem lehet őket megelőzni. A fent említett baktériumfaj, amely az akne kialakulásában szerepet játszik, az egészséges ember bőrén is megtalálható. A pattanások kialakulása direkt kapcsolatban áll a hormonszinttel, ezért is nem meglepő, hogy a tinédzsereket milyen arányban fenyegeti.

Mi okozhat pattanásokat?

A bőrtípusnak nem megfelelő kozmetikumok használata. Ez magában hordoz egy ördögi kört is, ugyanis a túl vastag sminkréteg is pattanások kialakulásához vezethet. Ugyanakkor mi mással fedhetnénk el a bőrhibákat, mint újabb réteg korrektorral?

Talán hihetetlennek hangzik, de a különböző sapkák és hátizsákok viselése is okozhat problémát, ugyanis itt a gyakori súrlódás és bőrirritáció vezet a pattanások megjelenéséhez. Szintén ezt a problémát hozzák elő a testhezálló ruhák és a műszálas anyagok túlzott viselése. 

Ami mindenképpen a pattanások további terjedését segíti, az a meleg és/vagy párás környezet. Szintén nem tanácsos az érintett felületek nyomkodása, hiszen bármennyire is csábító, semmiképp sem tanácsos. Ha kinyomkodjuk a pattanásokat, helyük begyulladhat, ami további problémát okoz, vagy egyszerűen csak hegekkel gyógyul be.

Jó hír a tizenévesek számára, hogy az akneból feltehetőleg ki fognak nőni! A 15 és 24 év közötti korban 73,6 %-ban fordul elő, de 25 és 34 éves kor között már 8 %-ra csökken ez a tendencia. A 35 és 44 év közöttieket már csak 3 %-ban érinti ez a megbetegedés.

Az akne gyógyítása 

Az aknés kiütések sajátos formával és elhelyezkedéssel jellemezhetőek. A diagnózis felállítása így általában nem okoz problémát. Néha azonban hasonló tüneteket más baktériumok is produkálhatnak. Ez különösen a Staphylococcus aureus nevű piogén baktériumra jellemző. Mivel ebben az esetben nem tipikus pattanásokról van szó, a gyógymód teljesen más irányt kell hogy mutasson! Egy gyakorlott orvosnak viszont nem okozhat problémát a két egymáshoz nagyon hasonló betegség megkülönböztetése. 

Ha az arcbőrünkön aknét fedezünk fel, mindenképpen konzultáljunk egy orvossal, vagy egy gyógyszerész szakemberrel, akik konkrét tanácsot tudnak adni abban, hogy pontosan milyen kozmetikumok felelnek meg számunkra. Próbáljuk elkerülni a stresszt, az alvás elégtelenséget, az arc rendszeres érintését, valamint a zsíros jellegű sminktermékeket! Ügyeljünk a bevált otthoni receptúrák alkalmazására is!   

Kép forrása: stock.adobe.com

Bőrgyógyász bevonásával

A komplikáltabb esetek a bőrgyógyász hatáskörébe tartoznak. Ma már igen sok akne kezelésében használható készítmény áll rendelkezésre, azonban ezek komoly gyógyszerek, csak szakorvos irányítása alatt alkalmazhatóak!

A kezelés célja nem más, mint a pattanások eltüntetése és a hegképződés megakadályozása. Jól megválasztott gyógymóddal a tünetek enyhülhetnek, viszont általánosan elmondható, hogy nem tűnik el egy csapásra minden tünet. A kúra sikerét azzal tudjuk növelni, ha már a kezdeti tünetek megjelenésekor a gyógykezelést választjuk.   

Krémek, gélek és különböző kivonatok segítséget nyújthatnak az akne elleni küzdelemben. Fontos, hogy rendszeresen fel kell vinnünk őket a sérült bőrfelszínre. Mivel ez egy lokális gyógymód, a roncsolódott bőr teljes felszínét be kell vele fednünk, nem csupán a vöröslő kiütéseinket!

A betegség súlyosabb típusainál, a helyileg alkalmazott terápia eredménytelensége, a hegesedésre való hajlam miatt nagy valószínűséggel elégtelen a helyi kezelés, így gyógyszeres kezelésre lesz szükség. A teljes gyógykezelés magába foglalja a lehetséges terápia mindkét formáját, az orvosságokat illetve a felületi kezeléseket is.  

A pattanások gyógyítása során, rendszeresen alkalmaznak antibiotikumokat is a panaszok enyhítésére. 

Az antibiotikumok és az akne

Mind a szisztémás, mind a helyi gyógykezelés formájánál találkozhatunk antibiotikumokkal. A különféle antibakteriális készítményeket azonban nem szokás kombinálni egymással annak érdekében, hogy a baktériumok ne váljanak rezisztensé ellenük. Ezzel szemben a szisztémás antibiotikumok bátran kombinálhatók egyéb készítményekkel, különösen a benzoil-peroxiddal. Az efféle párosítás épphogy korlátozza, sőt gyakran megakadályozza az ellenállás kialakulását. Ezeket az anyagokat viszont már szakorvosnak kell előírnia, és olyan esetekben is használhatók, amikor már a gyulladás elterjedt a bőrön. 

A lokális antibiotikumok alapvetően csökkentik a baktériumok számát, és a gyulladást is mérséklik. Szintén jó hatással bírnak a pórusok nyitva tartására. Sajnos mindezek ellenére, a bőrön a kiütések egyes esetekben megmaradhatnak. Az antibiotikumok sajnos nincsenek hatással a bőr megnövekedett érdességére.

A tabletta formájában alkalmazott szisztémás antibiotikumok elpusztítják a komedoban elszaporodott baktériumokat és közvetlenül enyhítik a gyulladást, viszont rossz hatással bírnak a pórusok tömítettsége szempontjából. Ezért is szokás azt tanácsolni a pácienseknek, hogy ha nem súlyos a probléma, akkor inkább maradjunk a helyi antibiotikumos gyógymódoknál.

A kezelés jóval hosszabb időszakot vesz igénybe. Az átlagos legrövidebb kezelési időtartam 6 hét, de adott esetben akár a 4 hónapot is elérheti. 

Mi segíthet még az antibiotikumokon kívül?  

Viszonylag gyakori és ajánlott készítmény az akne gyógyításában a benzoil-peroxid. Elpusztítja a baktériumokat, segít áthatolni az eltömődött pórusokon és csökkenti a gyulladást. Egyszerűen beszerezhető a gyógyszertárakból, akár orvosi recept nélkül is. Különböző koncentrációban kapható, egészen a 2,5 %-tól a 10 %-ig is. A feltüntetett százalékok természetesen a hatóanyag tartalmát jelölik.  

További megoldást nyújthatnak az akne elleni küzdelemben a retinoidok néven ismert készítmények, ezek azonban csak orvosi receptre kaphatóak és orvosi felügyelet mellett alkalmazhatóak. Annak ellenére, hogy az A vitamin egy származékáról beszélünk, óvatosnak kell lennünk a felhasználása során! Várandós anyukák számára például kifejezetten ellenjavallt. Fontos tudni azt is, hogy a tünetek a kezdeti időszakban romolhatnak is.

A retinoidokhoz hasonlóan, az azelainsav is kitisztítja a pórusokat, emellett pedig gyulladáscsökkentő hatású. Ellenben kisebb mértékben képes erre, mint az antibiotikumok és a benzoil-peroxid. Sokszor ezen hatóanyagok kombinációját is szívesen alkalmazzák az orvosok. 

A teljes gyógymód során leggyakrabban az antibiotikumokkal, és kisebb mértékben az izotretinoinnal találkozhatunk. Meghatározott esetekben a kezelőorvos válaszhatja a kombinált hormonális fogamzásgátlókat is.

Egyéb kezelési lehetőségek 

A folyékony nitrogén krioterápia, a lézerterápia, és a kék fénnyel végzett terápiák jó kiegészítők és fontosak a gyógyszeres kezelések mellett! A bőrgyógyászok is előszeretettel gyógyítanak ezekkel az eljárásokkal. A hatékonyságuk azonban különböző lehet.  

Abban az esetben, ha valamely természetes gyógynövényes kúrát szeretnénk kipróbálni, mindig egyeztessünk a bőrgyógyásszal, ugyanis nem szabad őket variálni az orvosok által előírt gyógyszeres kezelésekkel! 

A bőr megtisztítására kiváló választás a teafa olaj, amelynek jótékony hatása már számos tanulmányban bizonyítást nyert. A parlagi rózsából készült arclemosó vizet szintén ajánlott beépítenünk az arcápolási rutinunkba.

pattanások fiatal lány arcpakolás
Kép forrása: stock.adobe.com

Miért szükséges a fenntartó kezelés? Lehetséges az aknéból kinőni?

Mint jó néhány hasonló esetben, itt sem elégséges, ha végigcsinálunk egy adott kezelést! Az elért állapot fenntartása és eredményeink megtartása éppoly lényeges! A hatástalan gyógykezelések gyakori oka a betegek nem együttműködő hozzáállása. Feladni a legegyszerűbb, viszont tudatosítanunk kell, hogy amennyiben félbehagyjuk a megkezdett kezelést, nem vezet majd eredményre a befektetett idő és energia! Legalább 4-6 hétig érdemes kitartanunk, amikor már fel tudjuk mérni a terápia hatását, effektivitását. Ilyenkor, ha az alkalmazott eljárás nem segített, még mindig van lehetőségünk váltani, vagy elhagyni azt! A statisztikák alapján még a legreménytelenebb esetekben is hat hónapnyi folytatólagos terápia után 80 % esélyünk van pattanásaink leküzdésére. Ez nem rossz arány, akárhogy is nézzük!

A sikeres kezelést követően, a bőrgyógyász mégis azt fogja tanácsolni, hogy folytassuk a kezelést. Ennek oka pedig nem más, minthogy az akne bármikor visszatérhet! Az állapotfenntartás fázisa 4-5 évig is eltarthat visit how to cancel welk timeshare
.

Az antibiotikumok ebben az időszakban már nem kapnak szerepet, hisz a baktériumok ellenálló képességének kialakítása nem célunk!

A különféle bőrproblémák jelenléte sajnos olyan érzékeny időszakokban, mint a serdülőkor – de más életszakaszokban is- komoly pszichés problémákat hozhat a felszínre. A megtört önbizalom, a szociális elszigeteltség és a kapcsolatok kialakításának nehézségei akár szorongáshoz vagy depresszióhoz is vezethetnek. Nem szabad alábecsülni az ilyen jellegű gondokat és elbagatellizálva belső küzdelmeiket azt állítani a pattanásokkal küzdő fiataloknak, hogy ez csak egy kis semmiség! 

Amennyiben lelki nehézségeink vannak, két segítséget is igénybe kell vennünk! Nemcsak a bőrgyógyászt kell felkeresnünk, aki a bőrbetegségünket fogja kezelni, hanem egy pszichológust vagy pszichiátert is, akik viszont a betegség lelki oldalával segítenek majd megbirkózni. 

Kommentárok