Gyógykezelés Prevenció

A háromosztatú ideg bénító gyulladása

Ha a háromosztatú ideg (köznapi nevén arcideg) gyulladásáról eddig csak hallani tetszett, de még nem tapasztalta, akkor okkal élvezheti minden napját. Ennél a betegségnél egy egyszerű mosoly is súlyos fájdalmat válthat ki. Miért és mikor fordul elő az arcideggyulladás? Hogyan lehet kezelni az arcideggyulladást? Miben közösek a fogak gyulladása és az arcideggyulladás?

Mi a háromosztatú ideg?

A háromosztatú ideg biztosítja a szájüreg, a fogak, az arc, a melléküregek, szem érző beidegzését és felelős az arcizmok mozgásáért is. Például a háromosztatú ideg teszi lehetővé, hogy képesek vagyunk rágni.

Az agyidegek közé tartozik. A hátsó koponyagödörből indul és három ágban folytatódik. Innen ered a neve is – háromosztatú. Az első ág a szemüregen keresztül, a második a felső állkapcson keresztül és a harmadik az állkapocscsonton keresztül halad át.

Az arcideggyulladás tünetei

Ha arcideggyulladást tapasztal, annak tünete elsősorban kegyetlen, lélegzetelállító, rohamszerűen keletkező arcfájdalom. A fájdalom éles, elviselhetetlen, rendkívül erős. Fájhat a homlok, a szemek környéke, az orr, a fogak vagy a fülek is.

A roham alatt fellépő fájdalmak nagyon rövidek, korbácsolásra emlékeztetnek és fájdalommentes időszakok szakítják meg őket, viszont gyorsan követhetik egymást. A fájdalom az arc azon részeit érinti, ahol az ideg sérült ága keresztül halad. Általában csak az arc egyik felében fordul elő. Néha csak az egyik ág gyullad be, néha több. 

A roham alatt arcizomgörcsöket, arc- vagy nyelvérzékenységi rendellenességeket, fogfájást vagy orrmelléküreg fájdalmat tapasztalhat. Ezenkívül hasi feszülés, szomjúság és ingerlékenység tapasztalható. Időnként az arc érintett része kipirosodhat, valamint fokozott nyálképződés léphet fel.

fejfájás háromosztatú ideg gyulladása arcüreggyulladás

Kép forrása: stock.adobe.com

Nem csoda, ha a fájdalom és az egyéb tünetek, melyek megakadályozzák a mindennapi működést, súlyos stresszt jelentenek a beteg számára.

Maga a roham már minimális érintéssel, huzattal, túlzott fizikai stresszel vagy hideg idővel is kiváltható. A betegek felének van úgynevezett eseményindító (trigger) zónája. Az arc vagy a száj körülírt területéről van szó. E terület irritációja rohamot válthat ki.

A betegség kezdetén általában az egyik ág érintett, de nem megfelelő kezelés esetén a fájdalmas terület kiszélesedhet. A rohamok között a beteg fájdalommentes.

Jellemzően a rohamok az arc vagy a homlok megérintésekor, beszélgetés, rágás vagy nyelés közben fordulhatnak elő. Ezért megfelelő kezelés nélkül a súlyos kellemetlenségek miatt,  jelentős súlycsökkenés vagy kiszáradás jelentkezhet.

Az arcideggyulladás okai

Mint minden más a testünkben, az idegek is begyulladhatnak. Az arcideggyulladás okai különbözhetnek és néha ismeretlenek is lehetnek.

A fej idegeinek gyulladását nyomás okozhatja. Az idegrostra nyomást gyakorolhat az ér, mely áthalad a koponya keskeny lyukain. Az ok néha egy tumor által kiváltott nyomás. Az így létrejövő nyomás károsítja az ideghüvelyt és felfedi az idegrostokat. A sérült idegek hajlamosabbak az irritációra. A szervezet gyulladással reagál a károsodásra.

A nyomáson kívül az ok lehet például vírusos fertőzés – az arcideggyulladás az övsömör komplikációja is lehet. Ezt egy herpeszvírus okozza, amely gyermekkorban bárányhimlőként nyilvánul meg.

Ezenkívül az arcideggyulladás kialakulhat sclerosis multiplex vagy más autoimmun betegséggel kapcsolatban. Az idegkárosodás sérülést is okozhat. Nagyon gyakran azonban a gyulladás okára nem jönnek rá.

A neuralgia vagy idegfájdalom egy nagyon kellemetlen élmény.

Arcideggyulladással mindig forduljon orvosához az ok meghatározása érdekében. Ebből kifolyólag fel tudják állítani a terápiás és preventív intézkedéseket, melyek a további rohamok megelőzésére szolgálnak.

Az arcideggyulladás általában a negyven évnél idősebbeknél fordul elő. A társbetegségek, így a cukorbetegség, magas vérnyomás is kockázatot jelentenek.

háromosztatú ideg gyulladása arcüreg-gyulladás fájdalom

Kép forrása: stock.adobe.com

Vigyázzunk a légkondicionálásra és a huzatra

Bár gyakran előfordul, hogy a rohamok oka nem ismerhető fel, ezért próbálják maguk nyomon követni, mi indítja el a rohamot.

Fontos a huzat, a hideg és a szél ellen védekezni. Nyáron legyen nagyon óvatos a légkondicionálóval kapcsolatban, amely a hideg forrása és szintén kiválthatja a rohamot.

Kerülje a szélsőséges fizikai stresszt, de természetesen a szokásos és megfelelő fizikai tevékenységeket vonja be életébe. Ez elősegíti az immunrendszer megerősítését, hogy ne legyen hajlamos a szervezet legyengülésre és a későbbi övsömör kialakulására.

Ha az arcideggyulladás autoimmun betegségeket kísér, figyeljen oda azok alapos kezelésére.

Ha önnél övsömör alakul ki, keresse fel orvosát a korai kezelés érdekében. Ez megakadályozhatja a szövődményeket, például az arcideggyulladást.

Kerülje továbbá a koffeint, amely bizonyos esetekben hozzájárulhat a rohamok keletkezéséhez.

A háromosztatú ideg és a fogak

A fogak közvetlenül kapcsolódnak a háromosztatú ideghez a második és a harmadik ágon keresztül. Ez a két ág áthalad a felső és az alsó állkapcson és a fogakig ágazódik el. Az arcideggyulladás tehát szorosan összefügg a fogakkal, ami akár a fogsor területének fájdalmával is megnyilvánulhat. Leginkább a nagyörlők lehetnek érintettek, függetlenül a gyulladás okától.

A fogak közvetlenül nem felelősek az arcideggyulladásért, de az ideggyulladás fogfájással is megnyilvánulhat. Néha előfordul, hogy a fogászati eljárás, úgynevezett atipikus arcfájdalmat vált ki. 

Szenvedhet a szem, a fül és atipikus esetben a nyak is

Ha súlyos szemfájdalmat tapasztal az arcideggyulladás során, akkor vegye figyelembe, hogy nem maga a szem fáj. Valójában a fájdalmat az arcideg első ága okozza, amely a szem közelében van. A homlok szintén fájhat, amelyet szintén ez az ág idegez be..

Fülfájás ebben az esetben akkor áll fenn, ha a harmadik ág gyullad be, amely az állkapcsot is érinti. Ezért ugyanakkor az alsó fogak fájdalmát is érezheti.

Létezik atipikus arcfájdalom is, amikor a fájdalmat a nyak felső részén és a tarkón érezheti a beteg. A fájdalom ebben az esetben nem éles. Inkább égő, tompa vagy görcsös. Általában fogászati eljárások után jelentkeznek.

A fájdalomterület nincs olyan egyértelműen meghatározva, mint a típusos arcidegzsába esetén. Ezekben az esetekben pszichés komponensek is színezik a kórképet, nehezebb diagnosztizálni.

Az arcideggyulladás diagnosztizálása és kezelése neurológus kezébe való. Ki kell zárnia a háromosztatú ideg károsodását, például daganatos nyomás eredményeként. Időnként más vizsgálat is szükséges, fogorvos vagy fül-orr-gégész szakorvos segítségével. Ez a tünetektől és a megnyilvánulástól függ.

A kivizsgálás részeként szükség lehet képalkotó eljárásokra, mint pl. a mágneses rezonanciás vizsgálat, az agy és részeinek megtekintésére. Ez a vizsgálat fájdalommentes. A vizsgálat körülbelül 20 percig tart.

háromosztatú ideg gyulladása fájdalom arcüreggyulladás

Kép forrása: stock.adobe.com

Hogyan épül fel a kezelés?

A kezelés megkezdése előtt a legfontosabb mindig a probléma okának meghatározása. Ez határozza meg magát a kezelést is.

A klasszikus fájdalomcsillapítók nem segítenek az arcideg fájdalom rohamok kezelésében. Az erős fájdalomcsillapítók – opiátok – a betegek általános tompítását, nem pedig a fájdalmak tompítását okozzák.

A neurológus a kezeléshez epilepsziaellenes gyógyszereket tud felírni, amelyek hatékonyak az arcideg fájdalom rohamokra. Ilyenek lehetnek a karbamazepin hatóanyagú gyógyszerek vagy más epilepszia elleni gyógyszer

Fontos megjegyezni, hogy ezek a gyógyszerek nem enyhítik a fájdalmat a rohamok során. Céljuk a rohamok számának csökkentése – lehetőleg úgy, hogy már egyáltalán ne forduljanak elő. Ennek ellenére, ha a fájdalom megjelenik, ugyanolyan erős. Ez a gyógyszer azonban hatékony a rohamok megelőzésében. 

Néha lehetséges az ideg blokádja. Érzéstelenítővel történő injekcióról van szó az állkapocsízület közelébe vagy nyitott szájon keresztül a garat mandula közelébe. Ez nem ideg megszakítás, amelyet a múltban hajtottak végre.

Műtéti megoldás is szóba jöhet, amelyet általában idegsebészek végeznek. Az októl függ, hogy lehetséges-e és milyen eljárás képzelhető el.

Például, ha az arcideg károsodását egy ér okozta nyomás váltja ki, a műtét elvégzése lehetséges, ennek során a koponya kinyitására kerül sor és egy kis lemez behelyezésére az ér és az ideg közé. Ennek feladata az idegkárosodás és az idegirritáció megelőzése. Az ilyen típusú műtéteken kívül léteznek más típusú beavatkozások is.

Az atípusos arcfájdalmak kezelésére triciklusos antidepresszánsokat használnak.

A gyulladás alternatív kezelése – biolámpa

Általában a biolámpák gyártói azt állítják, hogy a polarizált fény segíthet az arcideggyulladásnál. A szakértők véleménye azonban ebben a tekintetben gyakran szkeptikus. Egyesek szerint a biolámpa működik, mások szerint nem. Ha lehetősége van rá, próbálja meg kölcsönözni a biolámpát és győződjön meg maga hatékonyságáról.    

Az idegekre jótékony hatással vannak a B vitaminok. Ezért próbáljon változatos étrendet tartani, megfelelő mennyiségű szükséges vitaminnal. Ha ezt nem tudja megtenni, próbáljon meg vitamin-kiegészítőket szedni.

A neuralgia kezelésére kipróbálhat egy meleg kapszaicin tapaszt is. Csípős paprika kivonatot tartalmaz, tehát természetes választási lehetőséget kínál.

Az alternatív orvoslás támogatói kipróbálhatják az akupunktúrát, amely segíthet a betegek néhány százalékának. Nem alkalmazzák akut rohamok esetén, és ha igen, akkor a tűket az arc fájdalommentes oldalába bökik.

Ha arcideg-fájdalmat tapasztalt, feltétlenül konzultálja állapotát szakemberrel. Meg fogja Önt vizsgálni és javasolni fogja a megfelelő kezelést. Ne támaszkodjon az internetről származó információkra, sem a laikus ismerősökre, hogy ne veszélyeztesse egészségét és az életminőségét. Minden beteg egyedi és hasonló tünetek két különböző betegnél eltérő okot jelenthetnek és így eltérő kezelést is.

Ez a szöveg csak informatív jellegű és semmiképpen sem helyettesíti az orvosi vizsgálatot vagy konzultációt. Az egyén egészségügyi problémáit a társult betegségekkel, a folyamatos kezelés és az egyén egyedi jellemzőinek összefüggésében kell felmérni.

háromosztatú ideg gyulladása kezelés biolámpa

Kép forrása: stock.adobe.com

Források:

https://sk.medixa.org/choroby/zapal-trojklanneho-nervu

https://www.ninds.nih.gov/disorders/patient-caregiver-education/fact-sheets/trigeminal-neuralgia-fact-sheet

https://www.brainandlife.org/articles/does-trigeminal-neuralgia-cause-pain-in-the-eyes/

https://www.aans.org/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Trigeminal-Neuralgia

Kommentárok