Gyógykezelés Prevenció

A csípőgyulladás nemcsak a felnőtteket érinti

Hogyan függ össze a megfázás és a csípőgyulladás? Tudta, hogy csípőgyulladásban akár a gyermekeket is szenvedhetnek? Hallott-e róla, hogy a gyulladás okai eltérőek lehetnek? A csípőgyulladás minden korosztályra hatással van?

Mi is az a csípőgyulladás?

A csípőgyulladás kiváltó oka sokféle lehet. Néhány esetben a gyulladás bakteriális eredetű, mindemellett az immunrendszer nem megfelelő működése autoimmun betegségek esetén is előidézheti a csipőgyulladást. Mi több, az ízületek kopásának védekező mechanizmusaként fejlődhet ki.  

Mindenesetre a gyulladás fájdalommal, az ízület belsejének megduzzadásával jár – sinovitis alakul ki. A gyulladásban levő ízület belső rétege folyadékot termel, amely felhalmozódva duzzanatot képez. 

Az idegvégződések irritációnak vannak kitéve, ezáltal a beteg fájdalmat érzékel. Az ízület megmerevedik és csak korlátolt mértékben képes a mobilitásra, az ezt fedő bőrréteg pedig jellemzően kipirosodik.

A fertőzések jelenlétekor jellemző a láz, továbbá fáradság, kimerültség. Az akut gyulladás akár néhány óra elteltével is kialakulhat, míg a krónikus gyulladás kialakulása hetek, hónapok kérdése.

Megfázás és az ízületek 

Valószínűleg mindannyiunk számára ismerősnek tűnik édesanyánk, nagymamánk bölcselete, amellyel óvva intettek ízületeink védelmére a megfázással szemben. Hogyan is függ össze a megfázás az ízületi fájdalmakkal? A megfázás is okozhat csípőizület gyulladást?

A megfázást, mint tudjuk vírusok okozzák. Virózis esetén nem ritka, hogy a náthán, köhögésen és hőemelkedésen kívül, az ízületeink is fájnak. Az efféle fájdalom általában átmeneti és a megfázással együtt el is múlik. Ezt az átmeneti állapotot az ízületet borító szövet gyulladása okozza. 

Virózis leküzdése után egyes esetekben csípőízület és más ízületek reaktív gyulladása léphet fel. Előfordulhat kötőhártya, húgycső és bőr gyulladása is egyaránt. Ha ezek a tünetek együttesen fordulnak elő, Reiter-szindrómáról van szó, amely jelentkezhet még bél- és húgyúti fertőzések kísérőjeként is. 

csípőgyulladás fájdalom ízületek
 

Csípőízületi gyulladás

A csípőízület által kiváltott fájdalom az egyik leggyakoribb ok, amellyel a betegek kezelőorvosukhoz fordulnak. A fájdalom pontos okának meghatározása érdekében, meg kell vizsgálni a környező ízületeket is egyaránt. 

Az ortopédia területén gyakran előfordul, hogy a fájdalom forrását egy szinttel magasabban kell keresni. A térd fájdalma esetén ellenőrizni kell a csípő állapotát, csípőfájdalmak fellépésekor pedig a hátgerincet kell alaposan szemügyre venni.

Általában, ha a fájdalmat a csípő mögül érzékeli, annak eredete valószínűleg a hátgerinctől származik. Viszont ha a fájdalom forrása a csípőízület, akkor jellemző, hogy a fájdalom a comb és ágyék területén jelentkezik. 

A csípő külső oldalán jelentkező fájdalom járhat nyáktömlő-gyulladással (bursitis), ülőideg-gyulladással (isiász), merev fenék és comb izmokkal, amelyek a combcsont mozgatásáért felelősek. 

Sok esetben a hátgerinc felelős a csípőfájdalomért. Példaképpen szolgálhat egy kiugrott csigolya, amely irritálja az idegeket, ezáltal fájdalmat generál a csípőben. A degenerált csigolyák súrlódása a hátgerincben szintén okozhatnak átvitt, kellemetlen fájdalmakat a csípőízületek területén. 

Fájdalmat érezhet a csípőízületnél abban az esetben is, ha a fájdalom forrása a medencében található, voltaképpen csípő-keresztcsonti (sacroileitis) ízület gyulladásról beszélhetünk.

A lefekvés után jelentkező csípőfájdalmat betudhatjuk a nem megfelelő matrac vagy pedig az alvási pozíciónak. Ezenfelül csípőízületi porckopás (artrózis) is előfordulhat.

Fájdalom forrása lehet akár az entezopátia is, ami az íntapadások helyén jelentkező fájdalom a nagy tompor területén, ami nemcsak fekvő pozícióban jelentkezhet. Lényegében íngyulladásról van szó ebben az esetben, de mivel a csípő közelében található, a fájdalom sokszor a csípőízület gyulladására emlékeztet. Ezenfelül felléphet nyáktömlő gyulladás is (bursitis), amely nyálkaréteg kialakításával enyhíti a súrlódást a csontok, izmok, inak és a bőr között. Bursitis megjelenésekor a fájdalom a csípő külső oldalán jelenik meg.

Ülő pozícióban megjelenő csípőfájdalom leggyakoribb forrása a koxartrózis, ami az ízületi porc degenerációjaként az idősebb emberek esetében jelenik meg általánosságban. A megnövekedett súrlódás következtében gyulladást okoz, mely fájdalommal és az ízület merevségével párosul.

Ha a fájdalmon kívül a láb remegése is megjelenik, a háttérben az ülőideg becsípődése is állhat. 

A hirtelen fellépő, heves csípőfájdalom egy súlyos probléma – avaszkuláris nekrózis, vagyis a csontok vérellátásának átmeneti vagy tartós hiányának figyelmeztető jele lehet. Valamint jelezheti a combnyak törését. Mindkét állapot orvosi beavatkozást igényel. 

csípőgyulladás fájdalom ágynyugalom
 

A csípőgyulladás okai

Az ízület gyulladásának okai a gyulladást kiváltó betegség függvényében változik. Koxartrózis esetén maga az ízület kopása okozza a gyulladást. A kopás okozta károsodást a szervezet megpróbálja „helyrehozni“, amely folyamat része a gyulladás

Fertőző, szeptikus gyulladás eredetének hátterében bakteriális fertőzés áll. Baktériumok az ízületekbe vérrel vagy külső sérülésekből, injekciókkal juthatnak be. A fertőzésre különösen a gyermekeknél kell gondolnunk ha csípőfájdalmakkal küzd és lázas tünetek is jelen vannak. 

Fokozottan veszélyes lehet a legyengült immunrendszerrel rendelkezők számára, akik ízületi beavatkozás után vannak. Jellemzően gyorsan kifejlődik punkció, műtét után, ami hőemelkedéssel, fáradtsággal és gyengeséggel jár.  

Ha az ízület duzzadt, fáj, vörös színű, meleg és a mozgásban is korlátoz, nagyon fontos, hogy időben diagnosztizáljuk, ezáltal elkerüljük az ízületi károkat vagy pedig a vérmérgezést. Alapvető fontosságú a vénába történő antibiotikum applikálása. Néhány esetben műtéti beavatkozás is szükséges. 

Kezeletlen Lyme-kór esetén az ízületek gyulladása is előfordulhat, különösen a nagy ízületek érintettek. Ez egy vagy több ízület átmeneti duzzanatával nyilvánul meg, ami eltűnhet és megjelenhet egy másik ízületen. Néhány hét vagy hónap után kezelés nélkül is elmúlhat és csak ritkán okoz krónikus gyulladást. 

Baktériumokon kívül a vírusok is okozhatnak csípőgyulladást. Az effajta gyulladás átmeneti és nem okoz deformációt az ízületekben. Ennek oka lehet például a rubeola, fertőző mononukleózis vagy a hepatitis B kiváltó vírus

Reumatoid artritisz esetében a gyulladás oka olyan antitestek előállítása, amelyek megtámadják az ízület részeit, mivel az immunrendszer nem működik megfelelően és elpusztítja az egészséges szöveteket. Hasonlóképpen, más autoimmun betegségek – Bechterev-kór, psoriasis (pikkelysömör), gyulladásos bélbetegségek esetén a szervezet antitesteket termel saját maga ellen. 

Ugyancsak a fertőzés után kialakuló reaktív arthritisz is hasonló mechanizmussal fejlődik ki. Leggyakrabban reaktív arthritisz szalmonella, chlamydia, mycoplasma vagy ureaplasma fertőzések után fordul elő. 

A reumatikus láz fellépése az immunrendszer egyik válasza, a sztreptokokkusz által kiváltott fertőzés leküzdése után. Az ízületek gyulladása mellett megjelenhet szívgyulladás, az agy bizonyos részeinek gyulladása is. Ha viszont a sztreptokokkusz okozta fertőzés megfelelően és időben antibiotikumokkal kezelik, ez a szövődmény nem alakul ki. 

Előfordulhat anyagcsere-rendellenesség is. Az ízületekben, inakban kristály formájában húgysav halmozódik fel, szervezetünk ez ellen gyulladás kialakításával védekezik. Leggyakrabban a láb hüvelykujj ízület érintett ezzel kapcsolatban. 

A csípőízület gyulladása a kisgyermekek és fiatalok körében

Csípőgyulladás tüneteivel rendelkező gyermekek esetében elkell gondolkodni az ízület esetleges fertőzésén – szeptikus arthritiszen. Ilyen esetben magas láz és hozzá hasonló tünetek vannak jelen, mint például fáradtság, álmosság, hidegrázás és gyengeség

Ha az ízület fájdalmas, duzzadt, vörösödik, meleg és mobilitásban korlátozó, ez nagyon veszélyes állapotot idéz elő és azonnali antibiotikumos kezelést igényel.

A fájdalom és a bicegés enyhe betegséget okozhat a gyermekeknél, amelyet átmeneti szinovitisznek nevezünk. Különösen a 3-10 év közötti gyermekeket érinti és általában virózis leküzdése után fordul elő. A vírusra való allergia egyik formájának is tartják, ami akár baleset után is előfordulhat.   

csípőgyulladűs fájdalom ízület gyerek

Az ízület fáj, megduzzad, viszont a kisgyermeknek nincs magas láza. Magas láz csak néhány szélsőséges esetben jelentkezik. Viszont ha magas testhőmérséklet is társul, ez súlyosabb állapotot eredményez. Pontosan ebből adódóan az átmeneti szinovitisz kezelésében fizikai pihenésre van szükség – akadályozzuk meg, hogy gyermekünk ne terhelje tovább a gyulladt ízületet. 

Segítséggel szolgálhatnak a különféle gyulladáscsökkentő szerek. A tünetek 3 nap elteltével elkezdenek csillapodni és a teljes gyógyulás nem kevesebb mint 2 hétig, szélsőséges esetekben akár 4-5 hétig is eltarthat. Súlyos gyulladás esetén infúziókat kell egyenesen a vénába adagolni.  

A gyermekeket sújthatja juvenilis idiopátiás artritisz (JIA), ami krónikus ízületi gyulladással járó gyermekkori betegség. Ezt a gyulladásos betegséget nem baktériumok és vírusok okozzák, hanem a gyermek immunrendszere, amely antitesteket termel az egészséges szövetek ellen. A reumatoid artritisztől eltérően a 16 év alatti gyermekeket érinti. 

A kezeletlen sztreptokokkusz által kiváltott fertőzés utáni reumás láz manapság ritka az antibiotikumoknak köszönhetően. Azoknál, akik a torokmandula-gyulladást félvállról veszik, felléphet az ízületek, szív és az agy egyes részeinek károsodását. 

A fertőzések alapos kezelése elősegíti a gyermekek ízületi gyulladásainak megelőzését. Ha gyermeke bakteriális fertőzésben szenved és orvosa antibiotikumokat javasol, ne habozzon annak használatával, a kezelés során tartsa be az ajánlott adagot és időtartamot.

Ez különösen fontos sztreptokokkusz által kiváltott fertőzés esetén, ahol a penicillin még mindig ideális antibiotikum. Ne becsülje alá gyermeke fogainak egészségét sem. A fertőzött, mély fogszuvasodás, bizonyos körülmények közt utat enged a vérrel történő fertőzéseknek a test távolabbi szerveihez, szöveteihez.

Ha gyermekei sportolnak, ne feledje, hogy a sportnak örömforrásként kell szolgálnia, nem a fájdalomnak. Fontolja meg, megéri-e, hogy gyermeke élsportoló legyen. Gondoskodjon arról, hogy gyermeke a megfelelő lábbelit viselje és ügyeljen a megfelelő testtartásra is egyaránt. Ha gyermekénél lúdtalpat diagnosztizálnak, próbálja betartani a rendszeres edzést a megfelelő gyakorlatokkal.  

Hogyan kezeljük a csípőgyulladást? Mi szolgálhat segítségül?

Mivel a csípőgyulladásnak különböző okai, előzményei vannak, a kezelést is ehhez kell igazítani. Alapjában véve, egy akut gyulladásban szenvedő ízület pihenést igényel. Ez azért fontos, hogy a gyógyulási folyamatok megtörténhessenek és az ízületek megterhelése is csökkenjen. Másrészt pedig egyes betegségek esetén az ízületet megfelelő módon, gyakorlatokkal kell tornáztatni.

Ha bakteriális csípőgyulladásban szenved, akkor határozottan kórházban történő antibiotikumos kezelésben kell részesülnie és szükség esetén műtétre is sor kerülhet.

Fertőzés utáni gyulladások esetén, amikor a fertőzés – leggyakrabban vírusos eredetű és szervezetünk reakciója okozza a problémát, a gyulladt ízületet elsősorban ágynyugalom biztosításával kezelik. Az ilyenkor alkalmazandóak a gyulladásgátló gyógyszerek, amelyek hatóanyaga az ibuprofén, az acetilszalicilsav és hasonlók.

Az antibiotikumokat általában nem használják, mert magát a fertőzést gyakran vírusok okozzák. Az antibiotikumok ezért ezekben az esetekben feleslegesek. Másként van például a reumás láz esetén, amikor penicillint használnak a kezelés során, továbbá a Lyme-kórban szenvedő pácienseknél is az antibiotikumnak megvan a stabil szerepük a gyógykezelés során. 

Nem fertőzésből eredő gyulladások esetén, a gyulladás leggyakoribb oka a koxartrózis, amely megbetegedésnek gyakran műtét a vége. A rehabilitáció nagyon fontos a műtét után, hogy az ízület cseréjével a bicegést is kiküszöböljük.

A megelőzés szempontjából fontos az aktív rendszeres mozgás, a meggyengült izmok nyújtása és erősítése. Ne vegye félvállról a megfelelő cipő és a testtartás fontosságát.

Ne rongálja ízületeit kedvezőtlen mozgásformákkal – ide tartozik például a rendszeres kemény felületen való futás is. A sportok közül a kerékpározás vagy pedig az úszás jobb választás ebből a szempontból. Igyekezzék testömegét úgy tartani, hogy az ízületek számára ne jelentsen túlterhelést. 

csípőgyulladás hátfájás ízület fájdalom
 

Az autoimmun gyulladásokat – mint például a reumatoid arthritiszt – gyulladásgátló gyógyszerekkel kezelik. A nem-szteroid alapú gyulladáscsökkentő gyógyszerek mellett,  lehetnek ezek kortikoidok vagy speciális gyógyszerek is. A biológiai terápia alkalmazására is egyre gyakrabban sor kerül.

A fájdalom okának megszüntetését néha ortopédusra, más esetekben reumatológusra, neurológusra vagy ritkán infektológusra kell bíznunk, az utóbbira, ha fertőző gyulladásról van szó.

A gyógytornász is fontos szerepet játszik a mozgásszervi fájdalmak kezelésében. Pontosan ebből kifolyólag a csípőfájdalom kezelését háziorvosánál kell megkezdeniük. Nem csak a beutaló miatt, hanem azért is, hogy kezelőorvosunk a diagnózis felállítása után a megfelelő szakorvoshoz tudjon minket irányítani.

Nem mindig tanácsos a fájó ízülettel tornázni. Akut bakteriális gyulladás esetén pihentesse a gyulladással érintett ízületet. Arthrózis során fontos, hogy figyeljük az ízület edzésre való reakcióját. Ha fájdalom jelentkezik a testmozgás után, továbbá amely edzés után órákig vagy akár napokig is fennáll, az ízületnek pihennie kell. Azonban ha edzés után másnap fáradtságot vagy enyhe fájdalmat érzünk, amely gyorsan el is múlik – ez betudható szervezetünk normális reakciójának, amelyet a fokozott fizikai igénybevétel váltott ki.

Általánosságban elmondva, a testmozgás, testedzés segíthet az ízület körül található izmok erősítésével. Tanácsos odafigyelni az inak megfelelő nyújtására is annak érdekében, hogy elkerüljük azok túlzott húzódását. 

Reggelente próbálkozzon egy egyszerű mozgássorral szilárd szőnyegen kivitelezve – nem pedig az ágyon fekve. Hajlítsa be a térdét úgy, hogy talpa a szőnyegen maradjon. A lábait tartsa egymástól csípőnyi távolságra és emelje meg fenekét a földtől. Mindeközben húzza be a hasi izmokat. Tartsa térdét a bokával egy vonalban és alakítson ki egy egyenes sávot a térdtől a vállakig úgy, hogy közben ne hajlítsa be a hátát. Maradjon 3-5 másodpercig ebben a pózban és lassan engedje le a fenekét a földre. Ismételje meg 10-szer.

Egy másik gyakorlat segítségével enyhítheti a bursitis által kiváltott fájdalmat. Térdeljen le azzal a lábával, amelyiknél a fájdalom fennáll és kapaszkodjon stabilan. Döntse előre a medencéjét és feszítse be a fenékét. Ezután pedig távolodjon el attól az oldaltól, amelyik fáj, például jobbra, ha a bal oldalon térdelt. Ha megfelelően végzi a testmozgást, akkor egészen a csípőtől kezdve az oldalain keresztül a térdig fogja érezni a húzódást. Tartson ki 30 másodpercig a mozdulatban és ismételje meg 1-2-szer.

A csípőgyulladás gyakran a nem megfelelő életmód következménye. Ezért nagyon fontos már a gyermekkortól elkezdett elegendő, megfelelő testmozgás, a kiegyensúlyozott változatos étrend és a bakteriális fertőzések következetes kezelése. Vigyáznunk kell az ízületeinkre, hogy a lehető leghosszabb ideig egészségesek maradjanak és szolgálhassanak minket.

 

Az alábbi cikk csupán informatív jellegű. Nem helyettesíti az orvosi kivizsgálást vagy konzultációt! A páciensek tüneteinek elbírálása minden esetben individuálisan, egyéb betegségeik, illetve a már zajló kezelések figyelembevételével történik!

csípőgyulladás fájdalom gyógytorna gerinc
 

 

Források:

https://www.gponline.com/basics-hip-pain/musculoskeletal-disorders/musculoskeletal-pain inflammation/article/874442

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321144.php

https://www.health.harvard.edu/pain/think-that-hip-pain-is-bursitis-think-again

https://www.healthline.com/health/toxic-synovitis#causes

https://www.everydayhealth.com/hip-pain-photos/ways-to-relieve-hip-pain.aspx

Kommentárok