Gyógykezelés Prevenció

Az isiász, amely bárkit ledönthet a lábáról

Hogy néz ki és pontosan hol található az ülőideg? 

A testünket behálózó idegek legfőképpen egy elektromos kábelrendszerhez hasonlíthatóak.  Ezen komplex rendszer zavartalan működése nélkül képtelenek lennénk izmaink mozgatására, illetve bármilyen testünkkel vagy környezetünkkel kapcsolatos információ befogadására. A testünket behálózó idegek hossza és vastagsága különböző. Az isiász (ülőideg) szélessége nagyjából kisujjunk vastagságához hasonlítható, mely méretének köszönhetően testünk legvastagabb idegeként tartjuk számon. A gerincvelőből, a keresztcsont és a csípőcsont kapcsolódási pontjánál lép ki, majd végighaladva a fenéken és az alsó végtagok hátsó részén, egészen a lábfejig húzódik. Az aggyal való kommunikációt és az innen származó utasítások teljesítését a gerincvelő biztosítja. 

Mi is az az isiász-szindróma? 

A problémák leggyakrabban akkor kezdődnek, ha az ülőidegre külső nyomóerő hat. Ezt a nyomást általában a hátgerinc különféle problémái, leggyakrabban egy elmozdult porckorong, vagy helytelen terhelés miatti gerinc-kitüremkedés okozza. 

Talán kevesen gondolnánk, mégis tudatosítanunk kell, hogy annak ellenére, hogy ülőideg-gyulladás esetén a lábunk is fáj, a kiváltó ok általában a hátgerincben keresendő. A férfiaknak ajánlott lecsökkenteniük a pénztárca állandó hátsó zsebben hordását, mivel ez hosszútávon az itt elhelyezkedő izmok összehúzódásához vezethet, mely nyomást gyakorol az ülőidegre.  Várandósság alatt a megváltozott testtartás mellé még az anyaméh által okozott nyomás is párosul – ez a kombináció is gyakran problémákat okozhat. Ideggyulladás alakulhat ki, ezenkívül csigolyatöréskor, illetve a medenceizmok ülő életmód miatti állandó összehúzódása esetén is. 

Ezen megbetegedés népies neve az „isiász”, az adott ideg latin nevéből (nervus ischiadicus) ered. 

hátfájás isiász ülőideg-gyulladás

Miképpen jelentkeznek az ülőideg-gyulladás tünetei? 

Az isiász-szindróma első jele a hátgerinc alsó részében észlelt kellemetlen fájdalomérzet, mely combunk külső oldalán futva, egészen a lábfejünkig terjed. A páciens leginkább huzamosabb ideig tartó üléskor vagy álláskor, előrehajoláskor, köhögéskor és tüsszentéskor szenved. Emiatt ilyen gyulladásos megbetegedések esetén a páciensek általában az oldalukon, összegömbölyödve fekszenek. 

A fájdalomérzeten kívül jellemző lehet a zsibbadás, égető- vagy hidegérzet, illetve az alsó végtag érzékelő képességének megváltozása is. Nem ritka az érintett végtag legyengülése, illetve a mozgásproblémák kialakulása sem. A gyakorlatban ez a jelenség általában a térd körüli izmok elgyengülésével jelentkezik, mely következtében a páciensek képtelenek lábra állni. Ez a gyulladásos megbetegedés azonban általában csupán az egyik végtagot érinti. 

Mennyi ideig húzódhat el az isiász-szindróma? 

Az, hogy milyen hosszan kínozhat minket az említett gyulladásos megbetegedés, legfőképpen a kiváltó októl és a páciens állapotának súlyosságától függ. Mivel a háttérben leggyakrabban a hosszú távon folytatott helytelen testtartási szokások, az ülő életmód vagy a rendellenes alvási pózok állnak, nem ritka, hogy a terápia is elhúzódik. A kellemetlenségek pár nap vagy pár hét leforgása alatt szűnhetnek meg. A következő időszakban fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a kiváltó okok orvoslására. A legtöbb esetben segíthet az életmódváltás és a megfelelő mozgási minták elsajátítása. 

Néha a tünetek annyira enyhék, hogy nincs szükség gyógyszeres kezelésre. Előfordulhat az is, hogy a problémák csupán egyes mozgási aktivitásoknál jelentkeznek, majd ezek befejeztével eltűnnek. 

Hogyan kezelhetjük ezt a betegséget? 

Mint sok más betegség esetén, az ülőideg-gyulladás kialakulásakor is érvényes, hogy minél előbb megkezdjük a szükséges terápiát, annál hamarabb véget vethetünk a kínzó tüneteknek. Enyhébb tünetek esetén a megfelelő gyógymód kiválasztásában háziorvosunk segít nekünk, máskor pedig továbbküld egy neurológus szakorvoshoz. Bonyolultabb esetekben ugyanis szükség lehet röntgenfelvételre, CT, illetve MRI kivizsgálásra is. Ezek segítségével az orvos könnyedén megállapítja fájdalmaink kiváltó okát és megtervezi a további kezelés részleteit. 

Annak ellenére, hogy a gyulladás szó általában baktériumok vagy vírusok jelenlétére utal, ülőideg-gyulladás esetén nincs jelen semmiféle mikroorganizmus. Ennek oka, hogy ezen betegség hátterében nem fertőzés áll. Itt a gyulladás szervezetünk válaszreakciója a kialakult stresszhelyzetre, mely ez esetben az adott idegre gyakorolt külső nyomás. Ez a tény megmagyarázza, hogy a gyógyszeres kezelés alapját miért a nem szteroidos gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkotják. Ezen készítmények nem csupán a gyulladás mértékét redukálják, de jelentős mértékben csökkentik a kialakult fájdalomérzetet is. Antibiotikumok használatára az ilyen típusú betegségeknél nincs szükség! 

Gyorsabb és látványosabb eredmény elérése érdekében orvosunk választhat infúziós terápiát is. Ezek az oldatok az említett gyulladáscsökkentőket, izomlazítókat, illetve ezek kombinációit tartalmazhatják. A kitűzött cél minden esetben a gyulladás visszaszorítása, a fájdalomcsökkentés, valamint az izmok ellazítása, mely néha akár a gyulladás kiváltó oka is lehet. 

Lehetséges-e az isiász-szindróma otthoni kezelése? 

Ha tüneteink enyhébbek, és orvosunk felkeresése helyett inkább saját magunkat szeretnénk kikezelni, nem feledkezhetünk meg az akut gyulladás orvoslásának legfontosabb részleteiről, vagyis az ágynyugalomról és a fizikai megterhelés minimálisra csökkentéséről. A gyógyulás idejére ajánlatos ágyunkba keményebb matracot helyezni.

Ezenkívül használhatunk borogatást is. Fontos megfigyelnünk, hogy esetünkben a meleg vagy a hideg borogatás bizonyul-e eredményesebbnek. Ha az isiász oka izomösszehúzódás, a meleg borogatás jó választás lehet. Kipróbálhatjuk a kapszaicin tartalmú vagy a lógesztenyés ragtapaszokat is, melyek szintén képesek az összehúzódott izomzat ellazítására. Szétterjedt gyulladáskor azonban inkább a hideg borogatás hozhat enyhülést.  

Mivel a fájdalom okozója gyakran a gyulladás és az izomösszehúzódás kombinációja, ezért ilyen esetekben ajánlott a hideg és meleg borogatások váltogatása. A fájdalom enyhítése érdekében kipróbálhatunk egyes tornagyakorlatokat is.  

A várandósság időszakában jelentkező ülőideg-gyulladás  

A várandósság időszakában kialakult ülőideg-gyulladásnak több lehetséges oka ismeretes. A növekvő pocak miatt a kismama kénytelen változtatni testtartásán, hiszen súlypontja ilyenkor eltolódik. Ha a leendő anyuka testtartása ebben az időszakban helytelen, a megnövekedett anyaméh nyomni kezdheti az ülőideget, ami később akár gyulladás kialakulásához is vezethet.  

Ezenkívül a várandósság ideje alatt megnövekszik többek között a relaxin nevű hormon termelődése is, mely képes a kötőszövet és az inak elernyesztésére, s ezáltal befolyásolhatja a női medence struktúráinak elhelyezkedését is. Az állapotos nők testén főleg az utolsó trimeszter ideje alatt figyelhetők a változások. Ekkor ugyanis a medencecsont helyzetének módosulásával szervezetünk felkészül a gyermek szülőcsatornán való áthaladására.  

várandós anyuka isiász kismama ülideg-gyulladás hátfájás

Ezenkívül, természetesen nem csak a várandós nőkre érvényes, hogy a megterhelő mozgásformákat kerülni kell! Fontos, hogy a leendő anyukák elkerüljék a különféle nehéz tárgyak emelgetését. A legjobb, ha egyeztetnek egy gyógytornásszal a helyes testtartásról, és egyes tornagyakorlatokról, melyek a mély hátizmokat erősítik. Optimális esetben a kismama már a várandósság előtt is sportol vagy tornázik. 

Egy ülőideg gyulladással küzdő várandós nő kezelése az orvosok számára nagy kihívást jelenthet. Ilyen esetekben mindig igyekszünk elkerülni a különféle gyógyszerek alkalmazását, hiszen azok negatív hatással lehetnek a várandósság lefolyására, illetve árthatnak a babának is. Ezen okból kifolyólag a várandós betegeknek általában különféle speciális tornagyakorlatok elvégzését ajánlják, melyek ellazítják a befeszült izmokat, valamint csökkentik az adott idegre gyakorolt nyomást. Fontos azonban odafigyelnünk, mely tornagyakorlatok alkalmasak kismamák számára. Javasolt a fizikális kezelés, vagyis a hideg és meleg borogatások használata is. Bármilyen más gyógymód alkalmazásakor szakorvossal kell egyeztetnünk! Külön figyelmet igényelnek az egyes növényi eredetű készítmények, melyek a babára nézve akár ártalmasak is lehetnek. 

Mivel szülés után nemcsak a magzat és a magzatvíz által kifejtett nyomás húzódik vissza, de a medencetájéki megváltozott arányok is rendeződnek, valamint lecsökken az újdonsült anyuka relaxin szintje is, a terhesség időszakában jelen lévő problémák ilyenkor rendszerint megszűnnek. 

Elsősegély és megelőzés 

Ahhoz, hogy elkerüljük az ülőideg-gyulladást, fel kell hagynunk az ülő életmóddal. A mindennapi fizikai aktivitáson kívül szükséges odafigyelni a helyes testtartásra és a hátizmok megerősítésére is. Néha pont azon apró hátizmok megerősítése a legfontosabb, melyekről nem is tudjuk, hogy léteznek. 

A helyes testtartás elérésének fontos részét képezi az egyes légzőgyakorlatok elsajátítása is. Ezek segítenek ellazítani a görcsösen összehúzódott izmokat, megelőzve ezzel a különféle krónikus állapotok kialakulását. 

Ha elkerülhetetlen a nehéz tárgyak emelgetése, meg kell tanulnunk őket helyes módon emelni. Ajánlott az egyes segédeszközök használata, melyek, ha csak kis mértékben is, de megkönnyítik munkánkat. Használjuk ki a fizika törvényeiről szerzett tudásunkat, alkalmazzunk váltógörgőt vagy csigát, csökkentsük a súrlódást! Inkább szánjunk több időt a szükséges munkafolyamatok elvégzésére, mint hogy később több hétig rehabilitációra járjunk majd. Rendkívül kockázatos lehet a nehéz súlyok emelgetése és a hirtelen mozdulatok is. 

Magánál az emelés folyamatánál igyekezzünk a lehető legkevésbé terhelni térdeinket. Vagyis a súlyt ne nyújtott lábbal és meghajolt háttal emeljük, hanem épphogy fordítva, guggolásból kiindulva és egyenes háttal végezzük el ezt a műveletet. Ezenkívül ne vonakodjunk a segítségkéréstől, nyugodtan szóljunk munkatársainknak, barátainknak vagy a szomszédnak.

Isiász-szindróma jelenlétekor fontos elkerülni mindenféle fizikai megterhelést és a hátgerinc bármiféle leterhelését. Erős fájdalomérzet esetén, az alsó végtagok mozgatásának nehézkessé és fájdalmassá válásakor, avagy a mindennapi teendők elvégzésének korlátozásakor keressük fel háziorvosunkat! Az orvosi szakvélemény kikérése abban az esetben is ajánlott, ha a problémáink pár nap elteltével sem enyhülnek. A szakorvos a kiváltó ok megállapítása után célzott terápiát javasol. 

 

A feltüntetett cikk csupán informatív jellegű, ezáltal nem helyettesítheti az orvosi konzultációt! A páciensek egészségügyi problémáit leghatékonyabban a tapasztalt szakorvosok képesek elbírálni, viszont a megfelelő diagnózis felállításához nekik is nagy szükségük van a pácienst kínzó egyéb betegségek és a már folyamatban levő kezelések listájára, ezenkívül nem elhanyagolhatók az adott páciens individuális jellemzői sem. 

Kommentárok