Gyógykezelés Összes

A mézszerű pörkök nem édesek: ótvar

Az ótvar (impetigo) a gyermekek körében leggyakrabban előforduló bőrbetegségek egyike.

Vörös foltok, hólyagok, gennyes kiütésszerű sebek, illetve mézszerű pörkök jelennek meg a páciens arcán, nyakán, fején, kézén és ágyékán – ezek a rendkívül kellemetlen és fertőző, leginkább gyermekkorban jelentkező bőrbetegség, vagyis az impetigo tünetei.

Mivel az érintett fekélyek apró, mézzel megkent területekhez hasonlíthatók, a megbetegedésre jellemző sebek népies megnevezése „mézszerű” vagy „mézsárga pörk”.

Az ótvar az epidermiszt (felhámot) érintő bőrfertőzés, mely a gyermekek és felnőttek körében egyaránt előfordul. Gyermekközösségekben való terjedése azonban sokkal gyakoribb és gyorsabb, mint a felnőttek között.

„Egy olyan rendkívül gyakori betegségről beszélünk, mely az évszakok váltakozásaival egyáltalán nem áll összefüggésben, viszont leggyakrabban a nátha, a homlok- és arcüreggyulladás, illetve a tüszős mandulagyulladás szezonjában üti fel a fejét,“ magyarázza MUDr. Michaela Blaško, PhD. dermatovenerológus.

Az ótvar (impetigo) gyermekintézményekben terjed a leggyorsabban

Az impetigo megnevezés a latin „impetere” szóból származik, melynek jelentése támadás, utalva ezzel a betegség gyors kialakulására és terjedésére. A megelőzést segítő alapelvek, a megfelelő kezelési folyamatok és a tökéletes higiéniai feltételek hiányában a betegség könnyen végigsöpörhet családokon vagy gyermekközösségeken.

MUDr. Michaela Blaško dermatovenerológus arra hívja fel figyelmünket, hogy a gyermekintézményekben ez a megbetegedés akár epidémiát is kiválthat. „A fertőző, baktériumokkal telített fekélyek elsőként az orrnyílások és a száj környékén jelennek meg, s innen többnyire közvetlen kontaktussal terjednek tovább.

Az óvodákban gyakran előfordul, hogy a gyerekek használják egymás törölközőjét és cserélgetik játékaikat egymás közt. Mindezt azzal a kézzel teszik, ami kicsivel előtte még a testükön található fertőző bőrfelületekkel érintkezett. Mivel ez a megbetegedés rendkívül könnyen terjed, akár egyetlen beteg gyermek is megfertőzhet egy egész csoportot.“ A betegség lappangási ideje 1-3 nap.

ótvar gyerekeknél
Kép forrása: stock.adobe.com

A megbetegedést előidéző kórokozók

A betegség bakteriális eredetű, kiváltó oka pedig a Staphylococcus sp. vagy a Streptococcus sp. baktériumtörzs.

„Régebben különbséget tettek a Streptococcus, illetve Staphylococcus által kiváltott fertőzés következtében létrejött impetigo között, manapság azonban az esetek többségében kevert fertőzésről van szó, melyet a két kórokozó együttesen vált ki.“ A fent említett szakember szerint ez a fertőzés éppúgy megjelenhet egészséges bőrfelületen, mint sérült, illetve ekcémás bőrön.

A fertőzés tünetei

A megbetegedés első tünete egy kisméretű vörös folt, amely területén apró, folyadékkal telített hólyagok keletkeznek. Ezek szétfakadásával a bőrfelszínre egy mézszerű anyag kerül, mely száradás után parányi pörköket képez. Az ilyen sebek jelenléte általában fájdalommentes, viszont kellemetlen, viszkető érzéssel jellemezhető.

Az említett bőrelváltozásokat a gyermekek gyakran vakargatják, előidézve ezzel a fertőzés továbbterjedését testük más részeire is. Kísérő tünet lehet a hőemelkedés, illetve az érintett területek körüli megduzzadt nyirokcsomók is.

Az ótvar formái

A megbetegedés több típusa is ismert.

Klasszikus, nem hólyagos forma – kezdetben kisméretű piros foltok jelennek meg a páciens bőrén, melyek felszínén a folyamat előrehaladtával apró hólyagok keletkeznek. Ezek tartalma idővel zavarossá válik, s kiütésszerű gennyes elváltozásokká, ún. pustulákká alakulnak át. Az érintett bőrfelületeket később a szétfakadt gennyhólyagokból származó sűrű váladék borítja, mely a vörös fekélyek felszínén jól megtapadó, mézsárga pikkelyes pörköket képez.

Hólyagos (bullos) forma – ebben az esetben a betegség első tünete a bepirosodott bőrfelületen megjelenő óriási gennyhólyag. A hólyag könnyen szétfakadhat, s ezáltal egy nedvedző, sárgás pikkelyekkel borított vörös fekély keletkezik.

ótvar-impetigo
Kép forrása: stock.adobe.com

Diagnosztika és kezelés

Az ótvarra jellemző tipikus tünetek rendkívüli módon leegyszerűsítik a megbetegedés diagnosztizálását. A klinikai képalkotás fontos részét képezik a tenyésztéshez szükséges mintavételek is, melyek alátámasztják vagy cáfolják a betegséget kiváltó baktérium jelenlétét. Az így kapott eredmény alapján szakorvosunk megkezdi a szükséges antibiotikumos kezelést.

„A betegség tünetei egyértelműek, bizonyos esetekben azonban utalhatnak akár herpeszre is, hiszen ilyenkor szintén képződhetnek hólyagok a gyulladt, bepirosodott bőrfelületen. Az impetigo tüneteit ezenkívül meg kell különböztetnünk még a különféle gombás megbetegedésektől és a szeborreás dermatitisztől (faggyúmirigy-gyulladás) is.

A helyes diagnózis felállítása szempontjából az érintett bőrfelületről, valamint hordozók esetén az orrból és a mandulákról vett minta segítségével elvégezhető tenyésztéses vizsgálat eredménye rendkívüli jelentőséggel bír.“

A kezelés egyszerű és effektív. Fontos tényező azonban a betegség súlyossága és a testen való szétterjedés mértéke is.

„Enyhébb esetben elegendő az antiszeptikus hatású oldatok segítségével, illetve különféle antibiotikumos krémekkel történő helyi kezelés. Súlyosabb esetekben, vagyis nagyszámú fekély megjelenésekor viszont szisztémás antibiotikumos kezelés javasolt.

A rendelkezésünkre álló legmegfelelőbb gyógyszerek a penicillin alapú antibiotikumok. Penicillin-allergia esetén makrolidok, valamint doxiciklin alkalmazása ajánlott. Annak érdekében, hogy a terápia hatásos legyen, fontos, hogy az előírt antibiotikum szedését ne szakítsuk félbe.“ – hangsúlyozza MUDr. Blaško.

A pörkök leválása után a páciens bőrén csupán egy rózsaszín foltocska marad, mely általában egy bizonyos idő elteltével további komplikációk nélkül eltűnik.

Kép forrása: stock.adobe.com

A megfelelő higiéniai előírások betartása nagyon fontos

Mivel ez a megbetegedés rendkívül fertőző, ezért a család további, akár felnőtt tagjaira való továbbterjedés elkerülése érdekében fontos, hogy az otthoni kezelés alatt is betartsuk a megfelelő higiéniai előírásokat.

A saját törölköző, fehérnemű, ágynemű, tisztálkodási szerek használata és napi fertőtlenítő használata fontos, ezen kívül ügyeljünk a rendszeres kézmosásra.

Gyermekünk a tünetek megjelenése nélkül is hordozó lehet

Fertőzésforrás nem csupán a betegség egyértelmű tüneteit hordozó gyermek lehet, hanem akár egy Streptococcus sp. baktérium által kiváltott tüszős mandulagyulladással küzdő fiatal páciens is.

,,A megbetegedés kiváltói a Streptococcus sp. és Staphylococcus sp. baktériumtörzsek. Az említett baktériumok ilyen esetben a páciens orrnyálkahártyáján, illetve manduláján helyezkednek el.

Minden ilyen baktériumcsoportba tartozó kórokozó által kiváltott fertőzés után számolnunk kell az ótvar hordozásának lehetőségével, amit az orrból, illetve torokból vett mintával be is bizonyíthatunk. Ilyenkor elengedhetetlen az antibiotikumos kezelés azonnali megkezdése.

Epidémia esetén a gyermekközösség összes tagján kötelezően el kell végezni bizonyos vizsgálatokat, mivel akár egy egészségesnek tűnő gyermek is könnyen fertőzésforrás lehet“ – magyarázta MUDr. Michaela Blaško dermatovenerológus.

ótvar-impetigo
Kép forrása: stock.adobe.com

Jó tanácsok szülőknek:

Hogyan segíthetünk gyermekünknek sikeresen átvészelni a betegséget:

 • Tartsuk be a betegség lokális, illetve szisztémás kezelésére vonatkozó utasításokat!
 • Az érintett területeket az orvos tanácsai szerint lássuk el!
 • Igyekezzünk megakadályozni, hogy gyermekünk vakargassa sebeit!
 • A fekélyek tisztításakor használjunk egyszeri használatos kesztyűket!
 • Segítsünk gyermekünknek a megfelelő higiéniai szabályok elsajátításában!
 • Ügyeljünk arra, hogy a gyermek ne használja ugyanazon tisztálkodási szereket, mint a család többi tagja!
 • Fertőtlenítsük át gyermekünk játékait!
 • Megfertőzött gyermekünket ne vigyük semmilyen gyermekközösségbe mindaddig, amíg teljesen meg nem gyógyult! Ez nem csupán a többiek, de saját gyermekünk egészsége szempontjából is fontos, méghozzá azért, hogy elkerüljük a további komplikációkat.

Egészséges gyerekek szüleinek szóló jó tanácsok:

 • Kerülje, hogy gyermeke beteg gyerekekkel érintkezzen!
 • Sérülés esetén tisztítsuk át és fedjük le a bőrfelszínen keletkezett sebet!
 • Figyeljünk oda arra, hogy gyermekünk rendszeresen mosson kezet!
 • Ha a gyermek orrfolyással vagy torokgyulladással küzd, maradjon otthon és pihenjen!

 

Kommentárok