Összes Tesztek

Csökkentse az antibiotikum szedését. Hogyan? Tesztelje le magát

Prvé antibiotikum

1. Az első ma előírt antibiotikum a:

 • A penicillin az első antibiotikum, amelyet az orvostudományban használnak. Véletlenül 1928-ban Alexander Fleming fedezte fel a penicillint, a Penicillium notatum penészgomba termékét. Azonban csak tíz év elteltével kezdték el az embereket a gyakorlatban kezelni vele. Az orvosok első alkalommal a második világháborúban próbálták ki. 1945-ben Nobel-díjat nyert el Alexander Fleming az első antibiotikum felfedezéséért. A penicillin a béta-laktám antibiotikumok egy csoportjához tartozik, baktericid hatású (elpusztítja a baktériumokat), nagy hatékonyságú és alacsony toxicitású. Annak ellenére hogy a mai napig még mindig hatékony antibiotikumok közé tartozik, már a kezdetek óta maga Fleming is felhívta rá a figyelmet, hogy a penicillin nem számít mindennapos gyógyszernek és gyakori használata kerülendő. Mintha már korábban feltételezte volna, hogy az antibiotikum-rezisztencia a jövőben óriási problémává válhat.

 

2. Az antibiotikumok modern gyógyszerek, amelyek megölik a:

 • Az antibiotikumokat csak a baktériumok által okozott fertőzésekre használják, nem a vírusos megbetegedésekre, ahogy azt sokan gondolják. Az emberek még ma is gyakran szednek antibiotikumot vírusos megbetegedéseik során is. Így szeretnék elkerülni a későbbi bonyodalmakat, mikor már baktrériumokkal állnak szemben.Ez a helytelen eljárás nagy hatással van az „antibiotikum-rezisztencia“ kialakulására.

 

3. Hogyan viselkedik a szervezetben a fertőző baktérium:

 • A baktériumok mindenhol körülöttünk élnek és több ezer példány van belőlük. Az ember megtanult velük együtt élni. Az emberi egészségre nézve a világon élő összes baktérium közül csak 1%-uk veszélyes.
  A baktériumok ezen 1 %-a képes veszélyeztetni az egészségünket, és halált is okozhatnak. A betegségokozó baktériumok (amelyek súlyos betegséget okoznak) bizonyos körülmények között képesek kolonizálni az emberi és állati szöveteket vagy szerveket. A toxinok termelésével (mérgező anyagok) és szaporodással károsítják a gazdáját. Ezért a szervezetben parazitáknak és „nagyon intelligensnek“ tekinthetők. A felelőtlen emberi viselkedés (pl. a túlzott és helytelen antibiotikum használat) esetén hihetetlenül gyorsan alkalmazkodnak az új körülményekhez.

 

Na aké z ochorení

4. A felsorolt betegségek közül melyikre nem hatnak az antibiotikumok:

 • Teljesen szükségtelen az influenza antibiotikumokkal való kezelése, mivel az antibiotikumok csak a baktériumokat pusztítják el, nem pedig a vírusokat, amelyek a megfázást okozzák.
  Mindazonáltal gyakran előfordul, hogy az emberek orvoshoz fordulnak azzal a kéréssel, hogy antibiotikumot írjanak elő nekik a gyorsabb gyógyulás reményében. Azonban az influenzát ki kell feküdni. Ezzel szemben a Streptococcus okozta torokgyulladás és a középfülgyulladás olyan bakteriális betegségek, amelyek leginkább antibiotikumos kezelést igényelnek.

 

5. Amikor azt mondjuk hogy „Framykoin“, mire gondolunk:

 • A Framykoin kenőcs felnőtteknél és újszülöttkorú gyermekeknél a baktériumok áltál okozott bőrfertőzések lokális (helyi) kezelésére szolgál. Ezek közé tartozik például az ótvar (gennyes hólyagkepződés, különösen a gyermekek arcán), gennyes hajtüsző gyulladás a fej, arc és nyak részein, furunkulus, fertőzött fekélyek, különböző kisebb fertőzött sérülések (karcolások, bőrlehorzsolások, apró sebek és égések), fertőzött ekcéma és felfekvések. Az ismételt és hosszantartó használat bőrirritációt vagy allergiás reakciót válthat ki. A Framykoin egy helyi antibiotikum, nem pedig „mindenre való kenőcs“ amelyiknek a használatát csak az orvos írhatja elő.

 

6. Mit nem szabad enni és inni antibiotikumok alkalmazásakor:

 • Az élelmiszerek és a folyadékok nagymértékben befolyásolják a legtöbb szájon át (per os) szedhető antibiotikum hatását. Egyes antibiotikumokat éhgyomorra ajánlott bevenni, mivelhogy az élelmiszerek és az antibiotikum egyidejű bevitele meghosszabíthatja a gyógyszer felszívódását és ezáltal csökkentheti a szervezetben a hatóanyag maximális szintjét.
  Más antibiotikumok szedése pedig étkezés közben vagy után ajánlott az optimális felszívódás érdekében. Néhány antibiotikum esetében a tejtermékekkel való egyidejű bevitele nem ajánlott. Ennek oka a tej és tejtermékek kalciumtartalma, amely az antibiotikummal nem hatékony vegyületeket alakít ki, ami megakadályozza a gyógyszer felszívódását.
  Az antibiotikumok nem kombinálhatók alkohollal, ez a kombináció nem is mindig vezet közvetlen kölcsönhatásokhoz és mellékhatásokhoz, az alkohol által okozott kiszáradás és a szervezet gyengülése nem gyorsítja meg a gyógyulást, éppen ellenkezőleg, csak bonyolítja azt. Összességében az alapelv az, hogy az antibiotikumos kezelés idején a testet nem szabad nehéz és egészségtelen ételekkel terhelni, mivelhogy először a fertőzés elleni küzdelemre kell törekednie.

 

Čo nejesť a čo nepiť pri užívaní antibiotík

7. Az úgynevezett „természetes“ antibiotikumok közé nem tartozik a:

 • Bár a Ginkgo biloba pozitív hatásait évszázadok óta használják a népgyógyászatban, de a természetes antibiotikumok csoportjába nem tartozik. A demencia elleni terápiás csoporthoz tartozik. A páfrányfenyő kivonatot az intellingencia javítására használják.
  A fokhagyma és a propolisz antibakteriális hatású növények széles körébe tartoznak. A természetes antibiotikumok – fitoncidok, magasabb rendű növényekben vannak jelen, melyek képesek megölni a mikroorganizmusokat és segítenek elnyomni vagy megállítani a nagyszámú fertőzéseket.
  Igaz, hogy az antibakteriális hatásuk nem olyan erős, mint a szintetikus antibiotikumoknak, de nincsenek mellékhatásaik, nem károsítják a bél mikroflóráját, nem alakul ki rá rezisztencia és preventív jellegűek.

 

8. Akkor beszélünk rezisztens baktériumokról, ha:

 • Az antibiotikumok értékes gyógyszerek, amelyek olyan baktériumokra hatnak, melyek képesek minket is megölni. Az antibiotikumok felesleges és felelőtlen fogyasztásával a baktériumokat arra tanítjuk hogy „lassan hozzászokjanak“ és ellenállóvá váljanak az antibiotikumok hatásának. A baktériumok ellenállnak az antibiotikumoknak, ha bizonyos antibiotikumok már elvesztették képességüket a növekedésük megállítása vagy megölése érdekében.

 

9. A C-reaktív fehérje (CRP) értéke megállapítható:

 • A CRP vizsgáló készülék segítségével az antibiotikumok racionális alkalmazását segíti, csökkenti a veszélyesen növekvő ellenállóképességet és gyorsítja a beteg hatékony gyógykezelését. A CRP vizsgálat egy igen érzékeny módszer a bakteriális vagy vírusfertőzés megkülönböztetésére és egy csepp vérből is kimutatható. A járóbeteg diagnosztikában a CRP szint jelző a bakteriális gyulladás legérzékenyebb elérhető faktora, valós laboratóriumi mérési pontossággal és időtartamával, kb. 3 percig tart.

 

Hodnota C-reaktívny proteín

10. A gyulladást észlelő CRP-teszt elérhető:

 • A CRP-teszt már minden háziorvosi, gyermekorvosi rendelőben elérhető, de a gyógyszertárban is megvásárolható tájékoztató önkivizsgálásra.

Kommentárok