Összes Prevenció

A beteg gyerek az óvoda és iskola helyett az ágyba való!

A gyermekintézményekre jellemző számos megbetegedés okainak egyike az a tény is, hogy a szülők kezdődő betegséggel küzdő, vagy a betegségből még nem teljesen felépült gyerekeiket is elhelyezik itt. A zárt tér, valamint a gyerekek közötti közvetlen kontaktus idézi elő a fertőzések rendkívül gyors terjedését.

„Otthon mindenki beteg, de ma még muszáj volt bemennem a munkahelyemre, ezért kénytelen voltam a gyerekeket oviba és iskolába vinni. Holnap viszont már otthon maradok velük…“
„Még egy kicsit beteg, de csak köhög és folyik az orra, ma már el is mehet oviba…“

Ismerősen hangzik?
Nemegyszer nehéz döntés lehet – megtalálni a szülői és munkahelyi kötelezettségek közötti egyensúlyt, valamint megbecsülni azokat a pillanatokat, amikor elsősorban szülői énünket kell előtérbe helyeznünk.

„Ha visszaforgathatnám az időt, tudom, hogy másképp döntenék. A beteg fiamat gyakran bíztam édesanyámra, vagy vittem el lázasan óvodába, mert azt hittem, nélkülem megáll a munka. Ma már tudom, hogy a munka megvárt volna és rendkívüli lelkiismeret-furdalás kínoz, amiért akkor ilyen döntést hoztam,“ mondta a ma 55 éves édesanya, akinek fia egész gyermekkorában allergiákkal és ismétlődő légzőszervi megbetegedésekkel küzdött.

ha-gyakran-beteg-a-gyerek

A gyermekintézményekben a kollektív egészség elve működik

Óvodák és iskolák alkalmazottai is hangsúlyozzák, hogy felelősségteljesebb szülői hozzáállásra lenne szükség, mivel a gyermekbetegségek a közösség minden tagjának egészségét veszélyeztetik.

Egy ilyen közösségben egyetlen beteg gyermek is képes megbetegedések lavináját elindítani, amely a gyengébb immunrendszerrel rendelkező gyerekeknél sokkal komolyabb tüneteket produkál egy egyszerű orrfolyásnál.

Egy szlovákiai óvoda igazgatónőjének szülőket megszólító nyílt leveléből:
„Az óvoda lényegében kisiskola. Egy hely, ahol gyermekünk művelődik, játszik, fejleszti képességeit, mindezt annak érdekében, hogy felkészült legyen az első iskolaév megkezdésére. Feladata ezenfelül az otthoni nevelés kiegészítése is, de ennek helyettesítése semmiképp. Az óvodában óvópedagógusok, nem pedig szakápolók és nővérek dolgoznak.

Egyetlen óvónő sem szereti, ha az oviban tartózkodó gyerekek betegek. Pont fordítva, igyekszünk elérni azt, hogy minden szülő elégedetten mehessen be munkahelyére, miután ránk bízta gyermekét.

A különféle megbetegedések elkerülése érdekében a házirend, valamint az óvoda belső szabályzata is magába foglalja a gyerekek biztonságához és egészségük védelméhez szükséges feltételek bebiztosításának fontosságát. Ezek a feltételek nemcsak az alkalmazottakra, de a gyerekekre és szülőkre is vonatkoznak.

A házirend lehetőséget biztosít arra is, hogy az óvónő elutasítsa a gyermek megőrzését, ha annak egészségügyi állapota nem megfelelő. Ezenkívül köteles informálni a szülőket, ha az óvodában tartózkodó gyermek egészségi állapotában bármilyen változás tűnik fel, valamint a pontos tünetekről is, amelyek a nap folyamán jelentkeztek.“

A pedagógusok tapasztalatai alapján, a szülők sokszor nem tájékoztatják őket gyermekeik állapotáról, akik nemegyszer betegen érkeznek az óvodákba és iskolákba. Ennek köszönhetően a közösségben újra és újra elterjednek a különféle megbetegedések.

A törvény is a gyerekek egészsége mellett áll- ne menjenek beteg gyerekek közösségbe

A 355/2007 számú törvény 24. paragrafusa alapján, mely a közegészségügy védelméről, támogatásáról és fejlesztéséről szól, a szülők gyermeküket csak abban az esetben helyezhetik el az óvodában, ha megfelelő egészségügyi állapotban van, nincsenek fertőző betegségre utaló jelek, valamint felügyeletéhez karanténintézkedések sem szükségesek.

A törvény szerint az alkalmazottak kötelesek :

 • minden nap, még a gyermek intézménybe való felvétele előtt megbizonyosodni arról, hogy a gyermek egészségügyi állapota megfelel az előirásoknak,
 • bebiztosítani azt, hogy a pedagógus csak akkor vállalja influenza-gyanús gyermek megőrzését, ha az orvosilag igazoltan nem jelent veszélyt a közösség többi tagjára,
 • akut fertőzés megjelenése esetén bebiztosítani az adott gyermek elkülönítését a többiektől, állandó felügyelet biztosítása valamint a törvényes képviselő informálása is szükséges.

Ha a gyermeknél bármilyen megbetegedés jelei mutatkoznak, azonnali orvosi kivizsgálás szükséges, s csak abban az esetben kerülhet be az óvodai kollektívába, ha az orvosi szakvélemény mindenféle fertőzésveszélyt kizártnak ítél meg.

 Egy beteg gyerekek jelenléte nem csupán a többiekre nézve fenyegető!

… orrfolyás, köhögés, csillogó szemek és torokfájás… ezek az óvodai kollektíva valós problémái.

Azon kívül, hogy a beteg gyermek mások számára egy lehetséges fertőzésforrás, önmaga állapotát is csak rontja azzal, ha nem pihen eleget. Még mielőtt a szülő akár csak egy napra is  óvodába vagy iskolába küldi kezdődő betegséggel küzdő gyermekét, tudatosítania kell, hogyan is érezné magát ő egy hasonló helyzetben.

Fejfásás, orrdugulás, torokfájás vagy hőemelkedés? Azzal, ha gyermekünket ilyen állapotban közösségbe küldjük, leterheljük szervezetét, kockáztatva így a betegség lefolyásának súlyosságát és a teljes gyógyulás lehetőségét is.

A gyermekbetegségek leggyakoribb okai: 

 • kifejletlen immunrendszer – a kisgyermekek ismétlődő fertőzéseinek leggyakoribb oka, mivel az immunrendszer fejlődése nagyjából hat éves korig tart.
 • kimerült immunrendszer – ha a gyermek ismétlődő fertőzéseknek van kitéve, az immunrendszere legyengül. Ilyen esetekben szükséges minden tünet alapos kivizsgálása és kezelése, valamint a közösség elkerülése legalább két hétig.
 • túlságosan súlyos fertőzés – ismerünk olyan megbetegedéseket, amelyekkel egy teljesen egészséges szervezet is nehezen birkózik meg, leküzdésükhöz antibiotikum szükséges.

Leggyakoribb gyermekbetegségek

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal szerint a leggyakoribb gyermekbetegségek közé a felső légútak gyulladásos megbetegedései tartoznak. Ezek általában az orrgarat banális fertőzései, melyeket gyerekkorban gyakran súlyosbíthat többek között orrmelléküreg – gyulladás, középfülgyulladás, valamint a gége, hörgő és tüdő fertőzései.

A felső légutak hurutos megbetegedése egyedi esetben akár az agyhártyagyulladás első tüneteinek egyike is lehet. Ezen betegségek rendszerint cseppfertőzéssel terjednek, elsődleges kiváltó okai pedig különböző vírusok és baktériumok.

A vírus fertőzések esetén elegendő a szimptomatikus kezelés, melyet különböző gyógyteák, vitaminok és hőemelkedés elleni gyógyszerek alkalmazásával egészítünk ki. Bakteriális megbetegedések esetén viszont az antibiotikumos kezelés elkerülhetetlen.

Mindkét esetben szükséges a gyermek otthoni környezetben való elkülönítése, ágynyugalom bebiztosítása, valamint az is, hogy a gyermek csak teljes felépülés után térjen vissza a közösségbe.

A betegségből nem teljesen kigyógyult gyermek túl korai visszatérése az óvodába meghosszabbítja a lábadozás időszakát, valamint növeli a többi gyerek megfertőzésének kockázatát.

Hány megbetegedés bizonyul soknak?

A gyermekintézményeket látogató 1-6 éves gyerekek körében nem ritka az ismétlődő vírusfertőzések megjelenése. Egy egészséges gyermek immunrendszere ugyanis hat éves koráig fejlődik.

Későbbi években a megbetegedések száma jelentős mértékben csökken, mivel az immunrendszer ilyenkor már teljes fejlettséget mutat.

Gyerekek fiziológiai morbiditása:

 • kisebb gyerekek (1 – 5 év): 6 – 8 enyhébb légzőrendszeri megbetegedés az őszi és téli időszakban, melyek kezelésére a szervezet jól reagál,
 • nagyobb gyerekek (6 – 12 év): 2 -4 enyhébb légzőrendszeri megbetegedés az őszi és téli időszakban, melyek kezelésére a szervezet jól reagál.

Egy figyelmes szülő tudja, hogy a gyermekbetegségek első tünetei a betegség kicsúcsosodásánál már jóval korábban észlelhetőek. Változások figyelhetőek meg a gyermek viselkedésében – ingerlékenység, rendkívüli fáradtság, izomfájdalom, nyak tájékán érzékelhető fájdalom, valamint teljes gyengeség.

A gyermeket semmi esetre se küldjük közösségbe:

 • ha az esti órákban hőemelkedése volt (még ha ez reggelre javult is),
 • ha előző nap három vagy több alkalommal híg széklete volt,
 • ha előző nap hányt.

Szakemberek szerint ezek a tünetek szinte mindig a megbetegedések előfutáraiként vannak jelen és ebben az időszakban a legmagasabb a fertőzésveszély is.

A gyermekbetegségek hátrányai néha előnyöket is rejthetnek magukban

A gyermekközösségben megjelenő fertőzések negatívumai bizonyos pozitívumokkal is társulhatnak. Azzal, hogy gyermekünk szervezete különböző fertőzéseknek van kitéve, az immunrendszere képes lesz megfelelően reagálni – megtanul védekezni és az immunmemória is fejlődik. Egy adott közösség tagjaként gyermekünk teljesen új vírus- és bakteriuminfekcióknak van kitéve, melyekkel ezt megelőzőleg otthon nem találkozhatott.

Még ha paradoxon is, de szervezetünk számára egy adott számú megbetegedés átvészelése nagyon jó immuntréning lehet, mely során olyan ritka ellenanyagok termelődnek, melyek a későbbi fertőzések legyőzésének alappilléreivé válnak.

Mikor ajánlott a gyermek visszatérése a közösségbe?

Az orvosok azt ajánlják a szülőknek, hogy tartsák tiszteletben a betegség természetes lefolyását és ne igyekezzenek meggyorsítani ezt a folyamatot különféle gyógyszertárakban beszerezhető csodaszerek alkalmazásával. Épp ellenkezőleg, a teljes gyógyuláshoz a szervezetnek elegendő időre van szüksége . Szakorvosok véleménye szerint, pont a lábadozásra szánt elégtelen idő lehet a gyermekek körében fellépő megnövekedett morbiditás okainak egyike.

Alapvetően egyetlen egyszerű szabály betartása szükséges: a lábadozás időtartama meg kell, hogy egyezzen a megbetegedés lefolyásának hosszával.  A gyermek közösségbe való visszatérésének lehetősége függ a betegség lefolyásától, a kezelésre való reakciótól, valamint az esetleges komplikációktól.

Tehát, ha gyermekünk betegsége egy hétig tart, a következő hetet még otthon, teljes ágynyugalomban kellene töltenie. Ez idő alatt az immunrendszer sérülékenyebb, próbál talpra állni, viszont a gyermekközösségben jelenlevő újabb fertőzésveszélyek miatt könnyen visszaeshet.

Az ismétlődő fertőzések megjelenése ebben az esetben nem károsodott immunrendszerre, hanem egy természetes reakcióra, az immunrendszer nem megfelelő regenerációjára utal.

Például:

 • Hörgő- és tüdőgyulladás esetén a gyógyszeres kezelés befejezése után még nagyjából három hétig nem ajánlott a gyermek közösségben történő elhelyezése.
 • Ha az influenza tünetei csak négy – öt nap után kezdenek szűnni, a szervezet teljes regenerációja legalább egy hétnyi pihenést igényel.
 • Vírusinfekcióból való felépülés után a gyermekintézménybe való visszatérés csak akkor ajánlott, ha a gyermek már teljesen tünetmentes.
 • Antibiotikumos kezelés után a lábadozás időszaka diagnózistól függően nagyjából 1-3 hétig tart.

vírusfertőzések legyőzése leggyakrabban szimptomatikus kezelést igényel: ágynyugalom, nagy mennyiségű folyadékbevitel, különböző köptető, valamint köhögéscsillapító készítmények alkalmazása.

Bakteriális fertőzés esetén fontos, hogy az antibiotikumot csakis orvosi előírás szerint alkalmazzuk. A felírt gyógyszereket ajánlott azonnal kiváltani és megkezdeni a kezelést, nem pedig arra várni, hátha enélkül is enyhülnek a tünetek.

Antibiotikumos kezelés alkalmazásakor ügyelnünk kell a megfelelő időintervallumok betartására, valamint arra is, hogy a gyógyszert étkezés előtt vagy után adjuk be gyermekünknek. Rendkívül fontos, hogy az antibiotikumos kezelést gyermekünk állapotának javulása esetén se szakítsuk félbe. Szükségszerű a terápia megfelő probiotikummal való kiegészítése is, amely segítségével megvédhetjük szervezetünket az esetleges nemkívánatos mellékhatásoktól.

Tudatosítanunk kell, hogy az antibiotikum terápia csakis a baktériális fertőzések elleni harcban alkalmazható. Vírusinfekciók esetén hatástalan!

Hogyan csökkenthetjük a fertőzések kockázatát? 

 • Védjük gyermekeinket a fertőzött emberekkel való érintkezéstől.
 • Javasolt a különböző védőoltások beadása.
 • Megfelelően öltöztessük gyermekünket – több réteget használjunk, de kerüljük el, hogy esetleg túlságosan megizzadjon, majd megfázzon!
 • Tartsuk be az alapvető higiéniai előírásokat – fontos, hogy gyermekünket megtanítsuk az alapos kézmosásra, személyes tisztálkodási szerek használatára, valamint arra is, hogy ne vegyen a szájába semmilyen tárgyat.
 • Figyeljünk a megfelelő időtartamú alvásra – a kialvatlan gyermek sokkal fáradtabb, ezáltal nagyobb fertőzésveszélynek van kitéve.
 • Mozgás fontossága – hidegebb napokon se hanyagoljuk el a friss levegőn való mozgást, ezzel is erősítve gyermekük immunrendszerét.
 • Ügyeljünk az egészséges étkezésre, valamint a kellő mennyiségű vitaminbevitelre is!
 • Ne fűtsük túl a lakást – a nagy kinti és benti hőmérséklet különbség csökkenti a gyermek fertőzésekkel szembeni ellenállóképességét.
 • Belső légtér nedvesítésének jelentősége – a száraz levegő kiszárítja az orr és száj nyálkahártyáját, ezáltal a gyermekek nagyobb fertőzésveszélynek vannak kitéve.

Kezdődő betegség esetén: 

 • növeljük a bevitt folyadékmennyiséget,
 • csökkentsük a gyermek mindennapi mozgását,
 • ne vigyük közösségbe,
 • növeljük a bevitt vitaminok mennyiségét.

… és mi az amiről soha nem feledkezhetünk meg? Hogy mindennek az alapja a higiénia!

A gyermekintézményekben gyakran megjelenő fertőzések elleni leghatékonyabb védekezési technika a megfelelő higiéniai előírások betartása. A magas higiéniai elvárások alapkőként szolgálnak a különböző fertőzések kialakulásának és terjedésének megakadályozásában.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a fertőzések 80%-a piszkos kezek útján terjed.

Élőhelyként szolgálnak többek között a hepatitis A, szalmonella, valamint a legtöbb hasmenést és légzőrendszeri megbetegedést előidéző vírus számára. Még ha ez első hangzásra elcsépeltnek is tűnik, az orvosok tapasztalatai alátámasztják, hogy a víz és a szappan kombinációja szó szerint megvédi szervezetünket. Természetesen csak akkor, ha rendszeresen és megfelelő mennyiségben használjuk. A fertőzések elleni harcban tehát egy a sok szülői feladat közül az is, hogy megtanítsuk gyermekünknek a rendszeres és megfelelő technikájú tisztálkodás fontosságát.

Érdeklődjön a CRP-vizsgálatról gyermekorvosánál és kerülje el az antibiotikumok felesleges használatát gyermekeinél.

A CRP-vizsgálat meghatározási módszere érzékeny és pontos. A vizsgálat egyszerű és az eredmény perceken belül az orvosa rendelkezésére áll.

A CRP-vizsgálat előnye abban rejlik, hogy képes megkülönböztetni a bakteriális vagy vírusos fertőzést és segít eldönteni az antibiotikum szedésének szükségességét. Az antibiotikumos kezelés hatékonyságának értékelésére is szolgál.

 

Kommentárok