Gyógykezelés Összes

Sport az antibiotikum kezelés során

Kimutatták, hogy néhány fertőzés után a fiatal sportolóknál szívizom változások merülhetnek fel, amelyek nagy megterhelésnél halálos kimenetelűek is lehetnek.

Bizonyos típusú baktériumok képesek a gyógykezelés utáni években is megsebezni a szívet. A szívbillentyűk tömítő szerepe megszűnik, amelyből megállapítható, hogy korábban gyulladásnak voltak kitéve.

Egy dolog világos – mindannyiunknak sebezhető a teste, így megkell adnunk testünknek az időt a felépülésre.

Tornázhatunk az antibiotikum-kezelés alatt vagy sem?

Ne feledje, hogy az egészsége sokkal értékesebb, mint a sporteredményei. Az első három napban javasolt otthon maradni, nehogy megfertőzze környezetét. A sportot halassza el az antibiotikum kezelés idejére, amíg az antibiotikum-kezelés tart és az edzést/meccset is helyezze át 1-2 héttel későbbre.

A gyógykezelést ne hanyagolja el – az antibiotikumok az adagolás után pár perccel elkezdenek felszívódni, de a maximális koncentrációt csak a későbbiekben érik el. Ezek hatását többnyire az első használat után 36 órán belül érezhetjük.

Az antibiotikumokat bakteriális fertőzések kezelésére használják vagy betegség megelőzésére, mint például a különleges fogászati beavatkozásoknál.

Az antibiotikumokat a hatásuk alapján különböztetjük meg:

  • lehetnek baktericidek, amelyek megölik a baktériumokat a sejtmembránjuk megrongálásával,
  • vagy bakteriosztatikusak – tehát gátolják őket a további szaporodásban.

A betegség elleni küzdelemben az emberi test egy „másik fronton” is megvan terhelve. Az antibiotikumok olyan „segédeszközök”, amelyek korlátozzák a baktériumok mennyiségét és ezáltal az immunrendszernek könnyebb leküzdeni a betegséget.

Mindazonáltal az emberi test a betegség alatt megnövekedett „munkának” van kitéve, tehát megérdemli a kímélő üzemmódot.

mozgás-és-az-antibiotikumos kezelés
Kép forrása: stock.adobe.com

Irányelvek antibiotikumot használó sportolóknak

Az antibiotikumokat mindig felelőségteljesen szedjük, még akkor is, ha már jobban érezzük magunkat. A betegség még nem biztos, hogy teljes mértékben megszűnt. Visszatérhet, és könnyen antibiotikum-rezisztencia alakulhat ki. Pontosan ezért ne adagolja őket magától, még abban az esetben sem, ha fel nem használt antibiotikumokat talál az elsősegélyládában.

Minden kérdését az antibiotikumok használatáról, szükségességéről tárgyalja meg szakemberekkel.

Fontos, hogy antibiotikum-terápia kihagyása esetén is maradjon nyugalomban és pihenjen a teljes gyógyulásig.

A testet tiszteletben kell tartani, meg kell adni neki az elegendő időt a lábadozásra. Ez az időtartam becslések szerint 7-10 napig tart gyulladásos betegség akut fázisának lezajlása után.

A gyógykezelés után érdemes betartani a fokozatosság elvét. Hagyjunk időt a maximális terhelés eléréséig.

 

Kommentárok