Gyógykezelés Prevenció

Elégtelen higiénia a fogínygyulladás okozója

A fogínygyulladás olyan megbetegedés, amely tünetei nem feltétlenül kapcsolódnak a fogak megbetegedéséhez. Tudja, hogy miként védekezzen a fogínygyulladás ellen? Tudja, hogy mi okozza és hogy miként kell kezelni ezen megbetegedést?

Mi okozza a fogínygyulladást?

Az ínygyulladás szorosan összefügg a nem megfelelő és a nem elégséges fogmosással, továbbá a rosszabb szájhigiéniával. Ezek együtteseként a szánkban elszaporodnak a nem kívánt baktériumok és kialakul a foglepedék és a fogkő. Tehát az ínygyulladásért a baktériumokat vonhatjuk felelősségre.

A gyulladt íny tünetei közé tartozik a bepirosodás, duzzadás, fájdalom, valamint a lokális hőemelkedés. A duzzadás velejárójaként a fog eltávolodik az ínytől.

A megbetegedés krónikus fázisába lépve, a fogíny a fogtól egyre jobban eltávolodik, ezáltal felfedve a fog alsó részét, tehát a fognyakat. Ebből kifolyólag periodontitis, azaz foggyökérhártya-gyulladás alakul ki. A jelenlegi fázist fogérzékenység, ínyvérzés, továbbá kellemetlen szájszag jellemzi. A periodontitis az ínygyulladástól eltérően nem csak az íny gyulladását okozza, hanem a környező fogét is.

gyulladt fog fogínygyulladás dentálhigiénia
Kép forrása: stock.adobe.com

A Ghostwriting Bachelorarbeit a parodontitist úgy írta le, mint az ínyen lévő gennyes zsebeket, amelyek a genny kijövetele után eltűnnek, majd újra megjelennek, amikor újabb genny képződik. Ha ezen típusú tünettel találkozunk, azonnal látogassuk meg fogorvosunkat.

periodontitis-t gyakran helytelenül parondontózisnak nevezik. Mindeközben a periodontitis az előzőleg említett módon jön létre és baktériumok okozzák, amíg a parodontózis, tehát a fogínysorvadás létrejötte nem függ össze a baktériumokkal.

A fogínygyulladás és a fogínysorvadás együttese okozza leggyakrabban a fogvesztést. Megfelelő fogápolással és rendszeres preventív fogászati kivizsgálással, megelőzhető a fogínygyulladás és a periodontitis kialakulása és terjedése. 

Elsősegély fogínygyulladás esetén

A gyulladás kezdeti időszakában, sokszor segítséget nyújthatnak különféle gyógynövények is. Azonban, ha azt érzékeli, hogy az állapota 1-2 nap után sem csillapodik, azonnal látogasson el fogorvosához. Az otthon történő gyógykezelés elsősorban kiegészítésként kell, hogy szolgáljon az orvos által előírt kezelés mellé. Pontosan ezért informálódjon a különféle gyógynövények és vény nélkül kapható készítményekről. 

Gyulladás által okozott fájdalom enyhítésére használhat sós vizes öblögetést is. Az ehhez tartozó otthoni recept így hangzik: vegyünk egy pohár langyos vizet és adjunk hozzá egy kis kanál sót. A kapott oldattal 30 másodpercen keresztül öblögessünk és utána köpjük ki. Gyulladás kezelésére alkalmazhatunk ezenfelül zsályát tartalmazó szájvizet is, amelyet főzetként kell elkészítenünk.

fogínygyullaadás kezelése fogorvos fogászat
Kép forrása: stock.adobe.com

Az otthoni terápia részeként használhatunk teafa tartalmú szájvizet is. Elkészítése a következőképpen történik: cseppentsünk három csepp teafa (tea tree) olajat egy pohár langyos vízbe. Ezzel az oldattal naponta két-három alkalommal öblögessünk. Fogmosás során esetleg cseppenthetünk teafa olajat a fogkrémünkre is. Fontos viszont megemlítenünk, hogy a teafa cseppek alkalmazásánál figyeljünk oda az esetleges allergiás és egyéb nem kívánt reakciók megjelenésére.

Gyulladás esetén segítségünkre lehet a szegfűszeg is. Zúzzunk szét pár szem szegfűszeget és készítsünk gézből golyócskát, melyet mártogassuk bele az őrölt szegfűszegbe és kenjük be az érintett területet. Az otthon elkészíthető alternatív kezeléseken kívül, különféle készítményeket kaphatunk a gyógyszertárakban, melyek a szájüreg fertőtlenítésére szolgálnak és gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

Ne felejtsük el, hogy az ínygyulladás a nem megfelelő szájhigiéniából ered.

A fogínygyulladás kezelése a fogorvosunk és a foghigiénikusunk feladata

Az általános fogászati ellenőrzés után, fogorvosunk többféle kezelési módot javasolhat, ha szájhigiéniai beavatkozásról van szó. Javasolhat foghigiénikus által történő kezelést vagy helyben el is végezheti azt. Ez magában foglalja műszerekkel elvégzett, emellett ultrahang által történő mechanikus módon való tisztítást, amely elsősorban a fogkő eltávolítására szolgál. Ezen kezelés járhat kellemetlen érzéssel, sőt egyénenként akár fájdalommal is. Ez okból ajánlott a dentálhigiéniai kezelés rendszeres elvégezése, még a gyulladás kialakulása előtt. Ha már a gyulladás jelen van, feltétlenül ajánlatos részt venni egy dentálhigiéniai kezelésen, ami ez esetben fájdalommal járhat, viszont kétségkívül elengedhetetlen lépés a gyulladás megszüntetése érdekében. 

A dentálhigiénikusa az előbb említett beavatkozás után, még fogselyemmel és interdentális kefékkel meg fogja tisztítani a fogait. További dentálhigiéniai kezelések igénybevételével, mint például a sópolírozással, megszabadulhat a fogak nem kívánt elszíneződésétől és pigmenteitől. Az előbb említett sópolírozás során, egy nagyon finomra porlasztott, de mégis szemcsés jellegű homokkal és nagyobb nyomású víz keverékével lesimítják a fogkő után megmaradt érdes fogfelszínt, ezzel megakadályozva, hogy újabb lepedékréteg tapadjon a fog felszínére. Azonban ez a kezelés már csak inkább esztétikai jelleggel bír, az ínygyulladás szempontjából az elsőrendű a fogkő és a foglepedék eltávolítása. Szerencsére a sópolírozással történő beavatkozás nem jár kellemetlen érzéssel és fájdalommal. 

Megfelelő kezelés után a gyulladás néhány napon belül elmúlik. Előrehaladottabb esetben a tünetek akár 14 napig is fennállhatnak. 

A fogíny gyulladását, a periodontitis előfutáraként is észlelhetjük. Nagy kockázattal jár, nemcsak lehetséges fogvesztést okozhat, hanem mint néhány tanulmány is igazolja, vastagbélrák és hasnyálmirigy rák rizikója is fennállhat. 

Az ínygyulladás megelőzése és a megfelelő dentális higiénia a már meglevő gyulladás esetén 

Az ínygyulladás megelőzése érdekében kulcsfontosságú a fogak tisztán tartása – a lepedék és fogkő eltávolítása. Pontosan ezért nagyon fontos, hogy a fogak tisztítását ne csak fogkefe segítségével végezzük el, hanem a nehezen elérhető helyeket interdentális fogkefe használatával, továbbá fogselyem alkalmazásával is tegyük meg. 

A rendszeres fogászati rendelőben történő megelőző kivizsgálás alapul szolgál a fogak megfelelő kezelésében. Szintén fontos a rendszeres évi 1-2 alkalommal történő dentálhigiéniás beavatkozás is.

fogínygyulladás fájdalom
Kép forrása: stock.adobe.com

Mindenképp hagyjon fel a dohányzással és a dohány rágásával. A gyulladt ínyre a szájszárazság sincs jótékony hatással, ezért ügyeljen a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitelre (cukros, édesített italokat kivéve). Válasszon változatos, kiegyensúlyozott étrendet, megfelelő mennyiségű vitamin tartalommal és tápanyagaránnyal. Továbbá ne felejtkezzen meg a zöldségek fogyasztásáról és mindenképp kerülje az édességeket. 

Az ínygyulladást és a periodontitis-t elősegíti a diabétesz, tehát a cukorbetegség. Az ínygyulladást bizonyos gyógyszerek vagy hormonális változások is okozhatják. A kezelőorvosa által felírt gyógyszereket, egyértelműen az orvosa előírásai szerint alkalmazza. Ha az Ön esetében a hormonális alapú fogamzásgátlók ínygyulladást okoznak, mérlegeljen alternatív megoldások alkalmazásán. Ha e téren aggályai lépnek fel, mindenképp forduljon orvosához. 

A fogak állapotát a genetikai hátterünk is nagy részben befolyásolja, viszont ezt ne használjuk kifogásként a fogaink és ínyünk állapotának leromlásakor. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt azért, hogy fogaink és ínyünk a lehető legegészségesebb legyen. Pontosan ezért nagyon fontos, hogy elsajátítsuk a fogaink megfelelő tisztítását. Továbbá ne feledkezzünk meg nyelvünk tisztításáról sem.

fogmosás fogínygyulladás megelőzése
Kép forrása: stock.adobe.com

A fenti cikk csupán informatív jellegű és semmiképpen sem helyettesíti az orvosi vizsgálatot vagy konzultációt. Az egyén egészségi állapotának kivizsgálása komplexebb és összefüggésekben kell értékelni.

Források:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320634.php

https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/gingivitis-home-remedy#see-your-doctor

https://www.healthline.com/health/gingivitis#symptoms

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gingivitis/symptoms-causes/syc-20354453

Kommentárok