Gyógykezelés Prevenció

Az orrmelléküreg-gyulladás felismerése és kezelése

Az orrmelléküreg-gyulladás (szinuszitisz) és a megfázás klinikai tünetei szinte teljesen megegyeznek. Tudja mégis mi a különbség a két betegség között? Mikor van szükség antibiotikumos kezelésre? Érdemes sós vagy kamillás vízzel inhalálni? Mit jelent az „orrzuhany” kifejezés?     

Az orrmelléküreg-gyulladás okai       

A melléküregek gyulladása legtöbbször lassan, fokozatosan alakul ki egy hétköznapi náthát vagy megfázást követően. A betegségre nem igazán jellemző a hirtelen, egyik napról a másikra való jelentkezés. Míg a nátha és a megfázás általában vírusos fertőzések, a szinuszitisz leggyakrabban bakteriális eredetű.       

A melléküregek nyálkahártyája ilyenkor begyullad és megduzzad. Ez a duzzanat lassítja vagy néha akár teljesen blokkolja az itt termelődő váladék kiürülését. Míg az egészséges orrmelléküregek levegővel telített struktúrák, gyulladás esetén az üregek a felgyülemlett váladék és a duzzadt nyálkahártya miatt akár teljesen eldugulhatnak. Ilyen körülmények között rendkívül gyorsan elszaporodnak a különféle mikroorganizmusok, melyek a kialakult állapotot még tovább rontják.

A szinuszitisz hátterében gyakran allergia vagy polip is állhat. Nem ritka azonban az sem, hogy a fertőzés kiváltó oka egy romlásnak indult fog. Ilyen esetben jellemző, hogy a fertőzés csupán az arcunk egyik oldalát érinti.

orrmelléküreg-gyulladás orrfújás betegség

Az orrmelléküreg-gyulladás tünetei     

Jellemző tünetek közé tartozik a fejfájás, nyomásérzet az érintett melléküregek helyén, az orrváladék nehézkes vagy teljesen gátolt kiürülése az orron keresztül (emiatt szájon át vagyunk kénytelenek lélegezni), elváltozott hangszín (egy üreges helyen át áramló hang teljesen más, mint egy kompakt anyagon keresztül áramló), fáradtság, levertség, álmosság. Egyes esetekben jelentkezhet hőemelkedés vagy akár láz is. 

Az orrgarat hátsó részén lecsorduló váladék az érintett pácienseknél köhögést idézhet elő. A köhögés közben jelentkező esetleges mellkasi fájdalom érzetekor, gondolnunk kell a hörgőgyulladás lehetőségére is. Ilyenkor sinobronchiális szindrómával állunk szemben.         

A betegeknél gyakori a szaglás gyengülése vagy teljes elvesztése, a legyengült hallás vagy akár a füldugulás is. Ha a páciensnek sikerül kifújni az orrát, a váladék sűrű, zöldes, sárgás vagy akár barnás színű is lehet. 

Az arc egyes részeinek megkopogtatásakor, a gyulladt melléküregek területén fájdalmat érzünk. A fájdalomérzet az üregekben levő nyomás növekedésekor, valamint előrehajoláskor ugyancsak növekszik. A klinikai képben előfordulhat fogfájás is. Ne legyen meglepve, ha környezete kellemetlen szájszag jelenlétére figyelmezteti Önt! Ez ugyanis szintén a tipikus tüneteknek az egyike. Előfordulhat, hogy Ön a rossz szájszagot a legyengült szaglása miatt nem érzi. Ilyenkor hallgatni kell környezetünk megfigyelésére és mihamarabb orvoshoz fordulni!                   

A betegség lefolyása változatos lehet. Egyes esetekben egyáltalán nem feltűnő, szinte alig észrevehető tünetekkel jellemezhető. Máskor azonban a magas láz és az általános gyengeség miatt, a páciensek több napra ágynyugalomra szorulnak. Az akut orrmelléküreg-gyulladás általában két hétig tart.     

Hogyan diagnosztizálják az orrmelléküreg-gyulladást?                           

Ha orrmelléküreg-gyulladás tünetei kínozzák, mielőbb keresse fel háziorvosát! Miután az orvos mérlegelte a tünetek súlyosságát, a páciens általános állapotát, allergiáit, egyéb alkalmazott gyógyszereket, valamint életkorát is, felírja a szükséges gyógyszereket. Amennyiben szükségesnek bizonyul, további vizsgálatokra is elküldheti a beteget.              

A vérvétel eredménye az orvos számára nagyon fontos, legfőképpen a CRP-szint és a fehérvérsejtek számának pontos meghatározása miatt. Ha ezek száma egy adott határt átlép, antibiotikum-terápia alkalmazása szükséges! A magas CRP-szint és a megnövekedett fehérvérsejtszám, bakteriális infekcióra utal.         

CRP-teszt orrmelléküreg-gyulladás vizsgálat

Ha az orvos mintavételt rendel el a beteg torkából és orrából, a laboratóriumi eredmények alapján pontosan megállapítható, mely konkrét baktérium váltotta ki a fertőzést. Ezenfelül a laboratórium továbbítja az antibiotikum-érzékenység vizsgálat eredményét is, amelyből kiderül, mely gyógyszerek hatnak a legeffektívebben az adott mikroorganizmusra.         

Ha a szinuszitisz oka egy beteg fog, mihamarabb keresse fel fogorvosát!      

A gyulladás jelei jól láthatók a röntgenfelvételeken is. A leletek alapján nemcsak az akut, de a krónikus gyulladásra utaló elváltozások is felismerhetők.            

Abban az esetben, ha Önt a kezelés ellenére is visszatérő orrmelléküreg-gyulladás kínozza, ajánlott felkeresni egy fül-orr-gégész szakorvost.          

orrmelléküreg-gyulladás betegség orrfújás család

Elsősegély orrmelléküreg-gyulladás esetén                                                                              

Ha a kínzó tünetek megfázás után pár nappal sem enyhülnek, avagy rövid idő elteltével újból jelentkeznek, igyekezzünk megelőzni az orrmelléküreg-gyulladás kialakulását!                      

Erre alkalmasak a következő módszerek: 

 • rendkívül fontos, hogy az orrváladék eltávozására utat biztosítsunk. Megfelelő orrcseppek, illetve orrspray-k napi többszöri alkalmazásával lényegesen csökkenthető a nyálkahártya duzzadásának mértéke. Ezúton tehát könnyen elérhető a nemkívánatos orrváladék melléküregekből való eltávolítása. Figyeljünk azonban oda, hogy ne vigyük túlzásba ezen készítmények használatát! Hosszú távú alkalmazás esetén, ugyanis olyan mértékű függőséget okozhatnak, hogy az érintett személy nélkülük nem lesz képes az önálló, orron át történő légzésre. Ezenfelül az orrcseppek gyakran tartalmaznak olyan anyagokat, melyek hatással vannak a szív- és érrendszerre.   

Amennyiben a természetes alapú készítményeket részesítjük előnyben, a gyógyszertárakban elérhetőek az eukaliptusz olaj, illetve a kámfor alapú orrcseppek is. Szintén pozitív hatása lehet a tengervizet tartalmazó orrcseppeknek vagy orrspray-nek is.   

 • Érdemes kipróbálni az orrmosó kancsóval történő tengervizes átöblítést, melyet a kínai orvoslásból ismerhetünk. Néhányan ezt a módszert „orrzuhany” néven is emlegetik. Ez egy rendkívül hatékony módszer, mely viszonylag rövid idő alatt segít elmulasztani az orrdugulás kellemetlen érzését. A főzet elkészítéséhez pedig csupán egy kanál só és egy liter átforralt víz szükséges. Az említett folyamat részleteiről ma már számos videó elérhető az interneten. Ne visszakozzunk, hiszen ez egy nagyon egyszerű és hatékony találmány, melyet a gyerekek is pillanat alatt elsajátítanak!         
 • Ahhoz, hogy a besűrűsödött váladék képes legyen könnyedén távozni a melléküregekből, ajánlatos az ún. mukolitikus hatású gyógyszerek (nyákoldó) használata. Ezek a készítmények ma már bárki számára elérhetőek a gyógyszertárakban. Leggyakrabban különféle szirupok, illetve vízben oldódó porok formájában kaphatók. Hatásosak lehetnek azonban az egyes gyógynövény alapú készítmények is. Ezek közül a legismertebbek a kankalint és a mezei kakukkfüvet tartalmazó oldatok. Mukolitikumok alkalmazásakor azonban fontos odafigyelnünk a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztására, hiszen folyadék nélkül a gyógyszereknek nincs mit felhasználniuk a sűrű orrváladék feloldására.                      
 • Ne inhaláljunk forró kamillás vagy sós vizes főzeteket! Orrmelléküreg-gyulladás esetén, előnyösebb a száraz meleg borogatás, illetve a hegyvidéki napsütés.                    
 • Ha tünetei a fent leírt módszerek alkalmazása ellenére sem javulnak, sőt akár rosszabbodnak, keresse fel kezelőorvosát! Lehetséges, hogy antibiotikumokra, illetve olyan speciális gyógyszerekre lesz szüksége, melyek csökkentik a nyálkahártya duzzanatát. Ezek a készítmények viszont csak receptre kaphatók.                                

Az orrmelléküreg-gyulladás gyógyítása                                                            

A fent említett intézkedéseken kívül kiemelkedően fontos az is, hogy abban a helységben, amelyben éppen tartózkodunk, gondoskodjunk a levegő megfelelő páratartalmáról. A gyógyulási folyamat felgyorsításában a gyakori szellőztetésnek is nagy szerepe van. Ha szükséges, alkalmazhatunk láz- és fájdalomcsillapító készítményeket is. Ügyeljünk azonban ezek megfelelő adagolására és az egyes adagok között előírt időintervallumok betartására!

Míg a megfázásos megbetegedések döntő többségét vírusok okozzák, a szinuszitisz kiváltó oka leggyakrabban bakteriális fertőzés. Tehát, ha orvosunk szükségesnek tartja az antibiotikumos kezelést, ne idegenkedjünk szedésétől! Általuk ugyanis a gyógyulási időszak jelentősen lerövidül.    

A kezelést hatékonyabbá tehetjük az előző fejezetben említett orrcseppek, gyógynövény alapú készítmények, főzetek, valamint a száraz hő alkalmazásával is. Ezek használata előtt azonban ajánlatos egyeztetni kezelőorvosunkkal, hiszen ő nagyon jól ismeri az egészségügyi állapotunkat és minden gyógyszert, amit szedünk.              

Idült orrmelléküreg-gyulladás                                                              

Az idült orrmelléküreg-gyulladás tünetei hasonlók, gyakran azonban jóval enyhébbek, mint heveny esetnél. Ezt az állapotot láz nem jellemzi.     

Az idült szinuszitisz diagnózisa túlnyomórészt több heveny orrmelléküreg-gyulladás átvészelése után jelenik meg. Lefolyása azonban lényegesen hosszabb ideig tart, mint a heveny formánál – akár 12 hétig is elhúzódhat.      

Orrmelléküreg-gyulladás – mi a titka a megelőzésének?          

Hogyan védekezhetünk az orrmelléküreg-gyulladás ellen? Ha gyakori megfázással, illetve ismétlődő heveny orrmelléküreg-gyulladással küszködik, mindenképpen érdemes kipróbálnia a következő módszereket:

 • Rendszeresen öblítse át orrát sós vízzel! Ez a folyamat megnyugtatja az orr nyálkahártyáját és csökkenti a duzzanat mértékét.
 • Rendszeresen mozogjon! Legjobb, ha sok időt tölt a friss levegőn, bármilyen idő is legyen a szabadban. 
 • A mindennapi étkezésbe vezesse be azokat az élelmiszereket, amelyek természetes módon veszik fel a harcot a bakteriális infekciók ellen! Ilyen például a fokhagyma vagy a savanyú káposzta. Szedjen probiotikumot, mely felerősíti immunrendszerét! Figyeljen oda a különféle gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztására, hiszen rengeteg vitamint, valamint rostot is tartalmaznak.                                                     
 • Ne feledkezzen meg az alvás fontosságáról sem! Saját tapasztalatból is tudhatják, hogy a kialvatlansággal kéz a kézben járnak a különféle megbetegedések is. 
 • Ne fűtse túl lakását! Az alváshoz elegendő az alacsonyabb hőfok, sőt napközben sincsen szükség 25 fokos hőmérsékletre! A tudósok állítása szerint, a téli időszakban oly gyakran megjelenő betegségek hátterében nem a hideg, hanem a lakásban levő meleg áll. Magasabb hőmérsékleten ugyanis a betegségek sokkal gyorsabban terjednek.
 • Szokjon le a dohányzásról és kerülje el a füstös helyeket is! A cigarettafüst nemcsak blokkolja a légzőrendszer helyes működését, de legyengíti a védekezőrendszert is.

megelőzés sport orrmelléküreg-gyulladás

 Az alábbi cikk csupán informatív jellegű. Nem helyettesíti az orvosi kivizsgálást vagy konzultációt! A páciensek tüneteinek elbírálása minden esetben individuálisan, egyéb betegségeik, illetve a már zajló kezelések figyelembevételével történik!   

Érdeklődjön a CRP-vizsgálatról orvosánál és kerülje el az antibiotikumok felesleges használatát.

A CRP-vizsgálat meghatározási módszere érzékeny és pontos. A vizsgálat egyszerű és az eredmény perceken belül az orvosa rendelkezésére áll.

A CRP-vizsgálat előnye abban rejlik, hogy képes megkülönböztetni a bakteriális vagy vírusos fertőzést és segít eldönteni az antibiotikum szedésének szükségességét. Az antibiotikumos kezelés hatékonyságának értékelésére is szolgál.

Források:

https://www.unitypoint.org/livewell/article.aspx?id=671755c2-beb3-45d0-8f2c-5d539a3b2182

http://pennstatehershey.adam.com/content.aspx?productid=107&pid=33&gid=000153

 

Kommentárok