Gyógykezelés

Hogyan zajlik le a vékonybélgyulladás?

Ha Önt hasmenés, étvágytalanság vagy hirtelen nagy súlyveszteség kínozza, ezeknek a tüneteknek nagyon sok oka lehet. Miből lehet észrevenni, hogy az egészségügyi gondok hátterében a vékonybélgyulladás áll? Mi a kiváltó oka a vékonybél gyulladásának és hogyan lehet gyógyítani? Mennyi ideig kínozhassa Önt a gyulladás és mikre érdemes odafigyelni a betegség leküzdése után?

Vékonybélgyulladás kiváltó okai 

A heveny (akut) gyulladásoknak az egyik fő oka a fertőzés jelenléte azon esetekben, amikor az ételben és a vízben található baktériumok gyulladást fejtenek ki. A gyulladást kiváltó okai közé tartozhat:

– lisztérzékenység,

–  Crohn-betegség,

– ételallergia, intolerancia,

– némely gyógyszerek, amelyek ibuprofen hatóanyagot tartalmaznak,

– sugárkezelés onkológiai betegeknél.

A vékonybélgyulladás jelei és tünetei

Ha úgy gondoljuk, hogy vékonybélgyulladásban szenvedünk, érdemes a következő tüneteket megfigyelni:

 – étvágytalanság,

 – hasmenés,

– hasfájdalom, illetve hasgörcsök ,

– természetellenes összetételű széklet – véres vagy nyálkás széklet, fájdalmak jelentkezése az ürítésnél ,

– émelygés, esetlegesen hányás,

– hőemelkedés.

Ezen tünetek fellépése, többnyire az emésztőrendszeri megbetegedéseknél jellemzőek. Kizárólag a tünetek alapján, nem lehetséges meghatározni a betegség súlyosságát. 

Ha a tünetek hamar elmúlnak, vagyis nem komolyak és elegendő a folyadékbevitel is, nem szükséges orvoshoz menni. A legfőbb gondok az akut és krónikus betegségekkel vannak. 

Mikor szükséges orvoshoz fordulni?

Akut esetekben, ha rövid időn belül sok folyadékvesztés és ásványi anyag elvesztése áll fenn, a beteg a dehidratáltság, vagyis kiszáradás veszélyének van kitéve. Ne habozzon felkeresni a helyi ügyeletet vagy hívni a 112-őt, ha Önt vérkeringési zavarok, eszméletvesztés, aluszékonyság, folyamatos gyengeség, ami miatt az ágyból sem bír felkelni, kevés és sötétsárga vizelet, a vizelés hiánya 8 órán belül vagy azontúl, gyenge és gyors pulzus veszélyezteti.

Orvosát keresse fel abban az esetben is, ha a gyulladást magas láz, véres széklet vagy hasmenés kíséri, amely több mint 3 napig tart. 

Krónikus gyulladásoknál gyakrabban észlelhetőek a tünetek, amelyek megakadályozzák a mindennapi életben. Ilyen esetekben keresse fel háziorvosát, aki megcsinálja az alapfokú kivizsgálásokat és szükség esetén elküldi Önt szakvizsgálatra egy gasztroenterológushoz. 

vékonybélgyulladás ágynyugalom

Vékonybélgyulladás diagnosztikája 

Az orvos a vértesztek alapján megtudja állapítani, hogy a krónikus hasmenés és gyulladás mennyi tápanyagot vont ki a szervezetből, felborult-e az ásványi nyomelemek egyensúlya, vagy hogy a beteg hemoglobin veszteségben szenved-e.

A gyulladás súlyossága megfigyelhető, például a CRP-szint megállapításával, a vérsüllyedés, illetve a fehérvérsejtek értéke alapján. Lisztérzékenység gyanúja esetén, érdemes kivizsgáltatni a vérben lévő antitesteket.

Ha a beteg vékonybél gyulladásra gyanakszik, háziorvosa székletmintát és végbél mintavételt rendel el. Elküldheti Önt hasi ultraszonográfiára, CT vagy MRI kivizsgálásokra is, főleg akkor, ha a tünetek már hosszabb ideje tartanak.

A gasztroenterológus gyomortükrözés (gasztroszkópia) által megnézheti a beteg gyomrának és a nyombélnek az állapotát, mivel a gyulladás kiterjedhet a gyomorra is. Ha vastagbélgyulladás gyanúja is fennáll, az orvos vastagbéltükrözést hajt végre.

A különleges felszereltségű rendelőkben lehetőség van vékonybéltükrözésre. Ezen vizsgálatoknak hatalmas előnyük van, ugyanis a szakorvos mintát vehet a bélből, ami által pontosan meg tudja határozni a diagnózist.

A gyomortükrözés, vékonybéltükrözés, valamint a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) sem tartozik a kellemes kivizsgálások közé. Egy úgynevezett mozgatható kígyófejecskével a szakorvos megvizsgálja az emésztőrendszer belső falait, ami gyakran kellemetlen, esetenként akár fájdalmas is lehet. Ezért némely rendelők felajánlják a teljes altatás lehetőségét is. 

vékonybélgyulladás vérteszt

A vékonybélgyulladás gyógykezelése

Heveny gyulladás esetén, amit általában nem megfelelően előállított élelmiszer vagy szennyezett víz okozott, a gyógyszerkezelés nem szükséges, amíg csak mérsékelten érezhető. Elegendő folyadékfogyasztás és diéta által megszüntethető. 

Ha hasmenés is párosul hozzá, akkor érdemes széntablettát vásárolni a gyógyszertárban. Megköti a káros anyagokat és enyhíti a hasmenést. Kerülje a hasmenés megállítására szolgáló gyógyszereket, amelyek kockázatot jelentenek, mivel lassítják a káros baktériumok vagy vírusok kiválasztását a testből.

Megfelelő folyadékbevitellel csökkentheti a kiszáradás kockázatát. A gyógyszertárban van lehetőség újrahidratáló oldat vételére, ami nem éppen kellemes ízű, viszont pótolja az ásványi anyag veszteséget. 

Kiszáradás vagy folyadékbefogadás és -visszatartás képtelenség esetén, infúziós kezelésre lesz szüksége. Ez a gyógyító eljárás leggyakrabban a gyerekeknél fordul elő, mivel a testük nagyon érzékenyen reagál a folyadékvesztésre.

Ha hasmenéssel küzd és vizelethajtó vagy ACE-gátló gyógyszerek szed (szívelégtelenség vagy magas vérnyomás esetén használt készítmények), konzultáljon háziorvosával, hogy és miben lehetne a kezelést megváltoztatni, amíg a hasmenés el nem múlik. 

Ha fertőzés gyanúja áll fenn a hasmenés mögött, valamikor a háziorvos antibiotikumot ír fel, ami nem minden bélfertőzés esetén szükséges. Nagyban függ a baktérium fajtól, illetve a fertőzés lefolyása és a tünetek súlyosságától.

Lisztérzékenység esetén a betegnek élete végéig lisztmentes diétán kell lennie, különben a gyulladás folyamatosan meg fog ismétlődni és megnöveli a rákos megbetegedés kialakulását. A diéta betartása által a gyulladásos tünetek elmúlnak és helyre áll az emésztőrendszer egyensúlya is.

A Crohn-betegséget személyre szabott gyógyszeres kezeléssel kezelhető, amit a gasztroenterológus ír fel.

vékonybélgyulladás rossz közérzet étvágytalanság

Házi gyógymódok  

Elengedhetetlen a stresszmentes pihenés, otthonmaradás, hogy mindig elérhető legyen az illemhely. A sérült bél gyógyulását gyógynövény kúrával is segítheti. A libapimpónak bizonyított az emésztőrendszer-gyulladás elleni hatása. Szintén segíthet a közönséges párlófűből készített gyógyfőzet is. Kifejezetten az ilyen típusú gyulladások gyógyítására pedig különféle gyógynövényes keverékek találhatóak a gyógyszertárakban. 

Mindenekelőtt konzultáljon háziorvosával a gyógynövényekről, aki mérlegelésbe veszi a betegséget és az eddig használt gyógyszereket.

Az emésztését csak fokozatosan terhelje le. Eleinte kerülje a fűszeres és zsíros ételeket, a rostban gazdag élelmiszer, valamint a tej és a gyümölcs fogyasztását egyaránt. A hasmenés elmúltával fokozatosan vissza térhet ezek ételek fogyasztásához, amikor már gond nélkül megemészti a könnyebb ételeket.

A vékonybélgyulladás megelőzése 

  1. Fokozott kézmosás.
  2. Figyeljen oda a megfelelő higiéniára az étel elkészítésénél és tárolásánál. A kiolvasztott élelmiszert nem javasolt visszafagyasztani. 
  3. Tilos a vízfogyasztás ismeretlen forrásból vagy kútból. Ha nincs más lehetősége, a vizet forralja fel.
  4. Mindig forralja fel a házi kecske, illetve tehéntejet a fogyasztása előtt. 
  5. Húsfeldolgozás esetén, élszerű az erre a célra fenntartott vágódeszkát használni, amit utána nem használunk a gyümölcs, illetve zöldség felszeletelésére.
  6. A diéta felelősségteljes betartása nagyon fontos lisztérzékenység esetén, a Crohn-betegségnél a gyógyszeres kezelés egyaránt kulcsfontosságú. 

Források:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323218#when-to-see-a-doctor

https://medlineplus.gov/ency/article/001149.htm

https://www.healthline.com/health/enteritis#prevention

Kommentárok