Gyógykezelés Prevenció

Diétával a hasnyálmirigy-gyulladás ellen

Ha a hasnyálmirigy-gyulladás következtében már tapasztalt kellemetlen fájdalmat, biztosan el szeretné kerülni a hasonló élményt. Hogy néz ki a kezelés és mennyi ideig kell szigorúan betartani a diétát hasnyálmirigy-gyulladás esetén? Mire szolgál a hasnyálmirigy? Melyek a hasnyálmirigy-gyulladás tünetei?

Heveny hasnyálmirigy-gyulladás jelei és tünetei

Pancreas (avagy a hasnyálmirigy) hozzájárul az emésztés megfelelő működéséhez. Magas enzimtartalmú emésztőnedveket választ ki, melyek eljutnak a vékonybélbe a bél azon szakaszán, ahova az epe is torkollik. Ezen felül inzulin és glukagon hormonokat is termel.

A heveny hasnyálmirigy-gyulladás (pancreatitis acuta) általában meglepetésként éri az amúgy teljesen egészséges embert. A legjelentősebb tünetek egyike az erős hasi fájdalom, mely hanyatt fekve még inkább fokozódik. Ülés közben, illetve a törzs előrehajtásával némileg enyhül. Heveny gyulladás esetén a fájdalom a has felső részére, valamint a köldök körül összpontosul, ezen kívül kisugározhat a hátba, a mellkasba vagy akár a has alsóbb részeibe is.

Gyakori kísérő tünetek közé tartozik a rosszullét és a hányás. Tapintásra a has „gumiszerű”, a hasnyálmirigy-gyulladáshoz társult hashártyagyulladásnál immár kemény. A gyulladás előrehaladtával, a testhőmérséklet is emelkedhet. Sokk kialakulása esetén jellemző az izzadás, remegés, gyors légzés, alacsony vérnyomás és magas pulzusszám.

Ezek tünetek észlelésekor, sürgősen keresse fel az orvosi ügyeletet vagy hívja rögtön a 112-es segélyhívó számot.

Előfordulhat, hogy a hasfájáson kívül más tünet nem jelentkezik. Ez főleg az alkoholfogyasztás esetén jellemző, mely a heveny hasnyálmirigy-gyulladás egyik fő oka.

hasnyálmirigy-gyulladás egészség hasi fájdalom

Krónikus hasnyálmirigy-gyulladás jelei és tünetei

Krónikus hasnyálmirigy-gyulladás esetén a tünetek kevésbé drámaiak, de tovább tartanak. A visszatérő hasi fájdalom megszakításokkal jelentkezik. Jelen lehet több órán vagy több napon keresztül is az erős fájdalom. A fájdalom összefügghet akár az ételbevitellel is. Hányinger és hányás fordulhat elő.

Krónikus gyulladás esetén a hasnyálmirigyen apró hegek alakulnak ki. Így a mirigyszövet elveszíti funkcióját. Ebből kifolyólag jelentkezhetnek Önnél nem megfelelő emésztés tünetei, mint a bőséges, kellemetlen szagú, halvány színű széklet, fogyás vagy alultápláltság.

Ha a gyulladás az inzulintermelést is befolyásolja, kettes típusú cukorbetegség (diabetes mellitus) alakul ki. A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás növeli a hasnyálmirigy rákos megbetegedésének kockázatát.

Ha ezeket a problémákat tapasztalja, keresse fel orvosát. Ő szakemberhez – gasztroenterológushoz fogja Önt küldeni, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat. Feltétlenül kérdezze meg orvosát, hogy mit tehet a betegsége érdekében és hogyan módosíthatja az étlapját vagy a rendszerét.

Kiváltó okai 

Heveny gyulladás esetén a hasnyálmirigyet a saját enzimei teszik tönkre, melyek a mirigy normális működése esetén, kizárólag a bélben hatnak. Ha valahol hiba történik, a hasnyálmirigy felemészti önmagát.

Ezt az állapotot gyakran az epekövek, nehéz zsíros ételek vagy alkohol fogyasztása okozza. Egyes gyógyszerek használata is közrejátszhat a gyulladás kialakulásában. Rövidtávú és enyhe lefolyású hasnyálmirigy-gyulladást okozhat néhány vírus is. Kockázatos lehet a dohányzás, a vér magas zsírtartalma, ERCP-kivizsgálás vagy a cisztás fibrózis is. Megeshet az is, hogy a gyulladás oka ismeretlen marad.

A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás heveny gyulladásból is kialakulhat. Sokszor a helytelen életstílus vagy a túlzott alkoholfogyasztás következménye.

Diagnosztizálása  

Heveny hasnyálmirigy-gyulladás diagnosztikája

A heveny hasnyálmirigy-gyulladás diagnosztizálása a sebészek feladata. Az orvos kivizsgálja a beteget, értékeli az egyes tüneteket, valamint a hasfal keménységét. Ha pancreatitis gyanúja áll fenn, a vér- és vizeletmintát is kivizsgálja. Maga a hasnyálmirigy, valamint a gyulladás okozta komplikációk szemléltetésére, a CT vizsgálat a legelőnyösebb. Ennek alapján az orvos felméri az elváltozások súlyosságát (duzzanat vagy akár a szövetek elhalását – nekrózist). A hasi ultrahang célja pedig a lehetséges epekövek megjelenítése.

Milyen értékek emelkednek meg heveny pancreatitis esetén?

 • A vér lipáz- és amiláztartalma (melyek 3-7 nap elteltével normalizálódnak), valamint a vizelet amiláztartalma. Visszatérő gyulladás esetén nem jelentős az értékek emelkedése. Ezt a két enzimet – az amilázt és a lipázt, a hasnyálmirigy-enzimek közé soroljuk. Általában a bélben találhatóak.
 • Fehérvérsejtszám és más gyulladási paraméterek, mint a CRP-szint – gyulladást jeleznek.
 • A vér karbamid tartalma.

hasnyálmirigy-gyulladás egészség hasi fájdalom

Krónikus hasnyálmirigy-gyulladás diagnosztikája

Krónikus hasnyálmirigy-gyulladás gyanúja esetén az orvos megvizsgálja, hogy a hasnyálmirigy képes-e emésztőenzimeket termelni, megfigyeli magát a hasnyálmirigyet (az esetleges hegesedést, zsugorodást), valamint kivizsgálja az inzulintermelést. Ezért a beteg készüljön fel:

 • Vérvizsgálatra,
 • Otthoni székletminta levételére az enzimek kivizsgálása céljából,
 • Hasi ultrahangra, röntgen vizsgálatra, esetlegesen CT-re vagy mágneses rezonanciára.

Hogyan kezeljük a heveny hasnyálmirigy-gyulladást?

 • A gyulladás első óráiban, napjaiban, tilos minden étel-, és folyadék fogyasztása, még a vízé is. Heveny pancreatitis esetén magas a folyadékvesztés, ezért szükséges a kórházi ellátás, ahol infúzió segítségével megfelelő mennyiségű folyadékhoz jut a beteg. Az orvos mérlegeli és dönti el, hogy a beteg mikor kezdheti el óvatosan a folyadék- vagy a táplálékfelvételt. Minden esetben be kell tartania a betegnek az orvos utasításait.
 • A kórházi ellátás alatt, a betegnek a fájdalomcsillapítókat vénásan adják be, mivel enni és inni sem szabad neki.
 • Súlyosabb esetben szükség lehet antibiotikumos kezelésre is, mivel a hasnyálmirigy elhalt szöveteit fertőzés támadhatja meg.
 • A műtétet lehetőség szerint el kell kerülni, de bizonyos esetekben azonban szükség lehet rá. Az orvosok gondosan figyelemmel kísérik a beteg állapotát, ezért minden állapotváltozást, rosszabbodást jelenteni kell nekik. A betegnek számítania kell CT vizsgálat esetleges megismétlésére.
 • Felépülés után a betegnek ügyelnie kell az étrendjére az orvos utasításai alapján.

A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás kezelése a helyes étrenden, az alkoholos italok és a dohányzás szigorú elhagyásán, a megfelelő folyadékbevitelen, a hiányzó enzimek pótlásán valamint az esetleges kialakult cukorbetegség kezelésén alapul.

Ha a betegnél epeköveket is észlelnek, a gyógyuláshoz hozzájárulhatnak különböző gyógynövények is. Ilyen például a fecskefark vagy a májat védő máriatövis is. Egyes források szerint, a borsmenta jótékony hatásait émelygésnél alkalmazhatjuk.

hasnyálmirigy-gyulladás egészség hasi fájdalom

Diéta hasnyálmirigy-gyulladás esetén   

A kezdetekben heveny gyulladás esetén, a beteg nem ehet, se nem ihat. Ez a fázis 2-5 napig tart. Ezután az orvos javaslatára nagyon óvatosan el lehet kezdeni a fokozatos táplálékbevitelt.

Ha a fájdalom, az émelygés és a hányás is alábbhagy, legelőször csak folyadékot kap a beteg. A szilárd ételre való áttérés menete mindenkinél különböző. Gyógyulás után egyaránt ajánlott elkerülni az alkoholfogyasztást, a dohányzást, valamint a nehéz zsíros ételek fogyasztását annak érdekében, hogy elkerüljük az ismételt kórházba kerülést.

Az első időszakban kerülni kell a nagyobb mennyiségű rostban gazdag ételek fogyasztását is.

Krónikus pancreatitis esetén is érvényes az alkoholfogyasztás és a dohányzás tilalma. A mértékletesség az életmód alapjául kell hogy váljon. Édességek helyett válassza a gyümölcsöket, kerülje a félkész termékeket, a vörös húst és zsírokat.

Térjen át a fehér hús, halak és hüvelyes ételek fogyasztására. A hasnyálmirigy terhelésének csökkentése érdekében, hatásosabb többször kisebb adagokat fogyasztani, mint a napi háromszori étkezés nagyobb adagokkal.

Fontos azonban, hogy az ételek táplálóak legyenek és elegendő fehérjét, alapvető tápanyagokat, vitaminokat és nyomelemeket tartalmazzanak. A helyes étrend betartásával elkerülhető a krónikus gyulladás súlyosbodása.

A hasnyálmirigy-gyulladás megelőzése: Hogyan kerülhetjük el a gyulladás kialakulását?

 1. Kerülje az alkoholos italok fogyasztását.
 2. Szokjon le a dohányzásról.
 3. A könnyebben emészthető ételeket részesítse előnyben, a nehéz zsíros ételekkel szemben.
 4. Fogyasszon gyakrabban kisebb adagokat.
 5. Az ételt alaposan rágja meg. Nyálunk enzimeket tartalmaz, melyek megemésztik az ételeket. Így ha a hasnyálmirigy kevesebb enzimet termel, a lehető legjobban használja ki a nyálban található enzimeket.

 

Források:

https://www.msdmanuals.com/home/digestive-disorders/pancreatitis/acute-pancreatitis

https://www.msdmanuals.com/professional/gastrointestinal-disorders/pancreatitis/chronic-pancreatitis

 

 

Kommentárok