Kivizsgálások Összes

Vírus vagy baktérium: 5 perc alatt kiderül

Napjainkban több száz különböző antibiotikummal találkozhatunk. A baktériumok által okozott betegségek során meggyengítik vagy megölik a kórokozókat.

Az antibiotikumokat csak orvosunk írhatja nekünk elő, mikor szükségünk van rá. Olyan hatóanyagot tartalmaznak mint például az ampicillin, azitromicin vagy doxiciklin. Azonban minden esetben szükségesek?

C-reaktív fehérje és a differenciál-diagnosztika

CRP-vizsgálattal, mint diagnosztikai metódussal a betegek csupán az egészségügyi intézményekben találkozhattak. Napjainkban pedig már egyre gyakoribb, hogy az általános orvosok rendelőjének is szerves részét képezi.

Az egészségügyben dolgozók különösen értékelik a vizsgálat gyorsaságát és a betegség eredetének értékelését. A háziorvosok és a gyermekorvosok bizonyított QuikRead go és NycoCard Reader típusú certifikált tesztek széles palettájából választhatnak.

A C-reaktív fehérje (CRP) egy akutfázisú fehérje, amely az emberi májban szintetizálódik. A C-reaktív fehérje szintje a szervezetünkben nemcsak a differenciáldiagnózis felállításában nyújt segítséget kezelőorvosunk számára, hanem a megfelelő, racionális antibiotikum kiválasztásában és a kezelés menetének menedzselésében is.

CRP-teszt az otthonunk kényelmében

Napjainkban a C-reaktív teszt segítségével akár már 5 percen belül, az otthonunk kényelméből is megtudhatjuk, hogy szükséges-e antibiotikumot alkalmaznunk.

Ezen termék olyan emberek számára készült, akik el szeretnék kerülni az antibiotikumok felesleges használatát és azok számára, akik ideje nem engedi kezelőorvosuk azonnali látogatását, viszont irányításuk alatt szeretnék tartani az egészségügyi állapotukat.

A gyógyszertárból származó CRP-teszt nem a betegség meghatározására szolgál. A CRP-vizsgálat eredménye egy általános mutatója a fennálló fertőzés, gyulladás jelenlétére, amellyel rámutat kezelőorvosunk felkeresésének és egészségi állapotunk további kivizsgálásának fontosságára.

Továbbá alkalmas a már használatban lévő antibiotikum hatékonyságának és szervezetünk egészségügyi állapotának ellenőrzésére.

CRP-vizsgalat-gyerekek

A teszt tartozékai, amelyek megtalálhatók a csomagban

CRP 2 teszt megjelölésű csomag értelmezése a következő – a csomag 2 drb CRP tesztet tartalmaz, éppúgy mint a CRP 10 megjelölésű, amely 10 tesztet tartalmaz. Maga a teszt és a csepegtető alumínium fóliába van csomagolva, amely ezeken kívül tartalmaz még szárítószert is.

A csomagolás továbbá még tartalmaz: mintavételhez szükséges kémcsövet, 10 µl-es mikropipettát, szükséges oldatot műanyag tubusban, lancet tollat és használati útmutatót.

Ez az immunokémiai vizsgálat lehetővé teszi az egész családnak a CRP koncentrációjának meghatározását ezen a három szinten: kevesebb mint 10 mg/l, 10 és 30 mg/l között és magasabb mint 30 mg/l.

Az életkor nem játszik szerepet az eredmények kiértékelésénél és ami a pontosságot illeti, megfelelő kivitelezésnél az orvos által elvégzett teszttel megegyező végeredményt kaphatunk.

A diagnosztizálás folyamata lépésről lépésre   

  1. Az otthoni alkalmazásra gyártott CRP-teszt csomagjából vegyük ki az állványt, helyezzük bele a tartályt és dobjunk bele 10 csepp mellékelt oldatot.
  2. Tisztítsa meg az ujjhegyét fertőtlenítő szerrel. Lancet toll segítségével bökje meg az ujját és a pipetta használatával a kiáramló vércseppet helyezze a mellékelt tartályba és keverje össze.
  3. Csepegtetővel vegyünk kb. 10 cseppnyi mennyiséget a keletkezett keverékből és helyezzük el a teszter gödröcskéjébe.
  4. Pontosan 5 perc múlva megjelenik az eredmény a teszteren. Jelentősen megnövekedett CRP szintek jelzik a bakteriális fertőzés jelenlétét és ebben az esetben az antibiotikum használata szükségszerű. A normál CRP-szint azt jelenti, hogy szervezetünkben vírusos eredetű fertőzés van jelen és ezesetben az antibiotikumok hatástalanok. Vírusos eredetű fertőzés esetén lehetséges, hogy a betegség megszüntetéséhez elég lesz csupán kifeküdni és kiizzadni, egyszerűen „kikapcsolni”.

C-reaktív fehérje vizsgálat

 

Mikor használjon otthon CRP tesztet

A C-reaktív fehérje teszt praktikus és hasznos kiegészítőként szolgálhat azokban az esetekben, amikor a kezelőorvosunktól távol tartózkodunk, orvosunk rendelőn kívül tartózkodik és abban az esetben is, mint pl. külföldi utazás előtt, utazás közbeni kivizsgálásnál, amikor ezek a vizsgálatok rendkívül költségesek lehetnek.

Ezen teszt előnyei közé tartoznak olyan paraméterek, mint a magas érzékenység és pontosság, egyszerű, higiénikus kialakítás és az azonnali eredmények laboratóriumi vizsgálatok nélkül.

A forgalomban levő CRP tesztek CE minősítéssel rendelkeznek, tehát megfelelnek az összes uniós szintű biztonsági, egészségügyi és környezetvédelmi előírásnak.

Az általános kiszerelés 1 darab tesztet tartalmaz és az ára kb. 3 500 forint körül mozog. Ezek az otthoni használatra kapható tesztek a gyógyszertárakban vény nélkül kaphatók, két évig tartó szavatossággal.

Ha az otthoni CRP-teszt elvégzése után magas CRP koncentrációt kapunk, ez tájékoztat minket arról, hogy testünkben bakteriális gyulladás van jelen és itt az ideje kezelőorvosunk meglátogatásának.

Érdeklődjön a CRP-vizsgálatról orvosánál és kerülje el az antibiotikumok felesleges használatát.

A CRP-vizsgálat meghatározási módszere érzékeny és pontos. A vizsgálat egyszerű és az eredmény perceken belül az orvosa rendelkezésére áll.
A CRP-vizsgálat előnye abban rejlik, hogy képes megkülönböztetni a bakteriális vagy vírusos fertőzést és segít eldönteni az antibiotikum szedésének szükségességét. Az antibiotikumos kezelés hatékonyságának értékelésére is szolgál.

 

 

 

Kommentárok