Összes

Bartholin-mirigy gyulladás – erős fájdalom az intim részeken

A Bartholin-mirigy gyulladása nem csupán a járást, de még az egyhelyben ülést is fájdalmassá teszi a gyengébbik nem számára. A járás közben tett tipikus mozdulatok alapján gondolhatnánk akár arra is, hogy az illető egy nagyon hosszú és szenvedélyes éjszakán van túl. A valóságban azonban épphogy egy ilyen szenvedéllyel telített éjszaka az utolsó gondolat, ami megfordul az adott páciens fejében. Melyek a Bartholin-mirigy gyulladás legjellemzőbb tünetei? A gyulladás kezelésekor alkalmazhatunk antibiotikumos kezelést?  Szükség van sebészeti beavatkozásra a Bartholin-mirigy gyulladás esetén?   

Mi az a Bartholin-mirigy? 

A nők testének ezen mirigye nagyjából borsónyi, illetve kisebb bab méretű. Konkrétan a nagy szeméremajkak alsó harmadában, a hüvelybemenetnél helyezkednek el. A nagyajkak mindkét oldalán egy mirigy található. A Bartholin-mirigy feladata a hüvelynyák termelése, mely a hüvelybemenet nedvesítésére szolgál. Ez a folyamat nem csupán megkönnyíti, de jóval kellemesebbé is teszi a párunkkal való közösülés élményét. Ezenfelül részt vesz a kisebb sérülések, zúzódások, esetleges karcolások elkerülésében is. A Bartholin-mirigy által kiválasztott váladék legnagyobb mértékben szexuális stimuláció során termelődik.   

bartholin-mirigy gyulladás fájdalom

A Bartholin-mirigy gyulladásának okai: szinte mindig bakteriális fertőzés áll a háttérben  

Az esetek többségében a gyulladás hátterében bakteriális fertőzés áll. A kiváltó patogének csoportjába sorolandók a különféle nemi betegséget kiváltó gennykeltő baktériumok is – elsősorban a Neisseria gonorrhoea (a kankó okozója). 

A Bartholin-mirigy gyulladás leggyakoribb oka azonban a hüvelyben megtalálható, illetve a szeméremajkak környékén előforduló baktériumok elszaporodása. A hüvelyflóra egészséges egyensúlyának felborulása, valamint a savas környezet redukciója rendszerint hüvelyi fertőzéshez vezet.

A Bartholin-mirigy gyulladást előidéző mikroorganizmusok közé soroljuk: 

  • a végbélben megtalálható baktériumokat – Escherichia coli
  • a bőrünkön előforduló baktériumokat – Staphylococcus aureus (arany sztafilokokkusz).   

Egyes esetekben a mirigy gyulladását ún. Bartholin-ciszta kialakulása előzi meg. A ciszta egy jellemzően üreges struktúrájú, folyadékkal telített jelenség. A benne felgyülemlett váladékot rendszerint a Bartholin-mirigy termeli. A folyadékgyülem a mirigy vezetékének dugulásával hozható egyértelmű összefüggésbe. 

A ciszta jelenléte szinte mindig fájdalommentes. Ha azonban a belsejébe valamilyen oknál fogva gennykeltő baktériumok kerülnek, fájdalmas gyulladás alakulhat ki. Ilyenkor a cisztákban felgyülemlett folyadék fokozatosan gennyes váladékká alakul át. A gyulladás nem csupán a megduzzadt, gennyel telített ciszta belsejében, de annak környékén is gyakran megtalálható.  

A Bartholin-mirigy gyulladását megelőző ciszta jelenléte azonban nem feltétel. Ennek hiányában a gyulladás rendszerint a Bartholin-mirigy vezetékében alakul ki. Ilyenkor az adott vezetékben dugulás, majd teljes elzáródás lép fel, mely ellehetetleníti a felgyülemlett folyadék távozását. Ez a jelenség pedig előidézi a Bartholin-mirigy gyulladását. Súlyosabb esetben a szövetekben akár váladékkal telített üreg (tályog, abscessus) is kialakulhat.

A Bartholin-mirigy gyulladás tünetei 

A Bartholin-mirigy gyulladás (előrehaladott esetben tályog) legjellemzőbb tünetei: 

  • fájdalomérzet,
  • kivörösödés,
  • melegség és duzzanat, mely tapintásra leginkább egy borsóhoz vagy babhoz hasonlít.

 

Míg normális esetben a mirigyek egyáltalán nem tapinthatók ki, gyulladás esetén a szeméremajkak környékén gyakran akár tyúktojás méretű struktúrát is kitapinthatunk. A kialakult duzzanat rendszerint kivörösödik, és rendkívüli fájdalom kíséri. A kialakult állapotot esetenként hőemelkedés, fáradtság és kimerültségérzet is jellemzi.

A Bartholin-mirigy gyulladás leggyakrabban 20 – 30 év körüli nőket érint. Akár a terhességi időszakban is jelentkezhet. 

Amennyiben a tünetek atipikusak vagy idősebb korosztálynál jelentkeznek, az orvosnak ki kell zárnia az itt található mirigyek és a vagina esetleges rákos megbetegedéseit is. A Bartholin-mirigy rákos megbetegedése azonban rendkívül ritka. Előfordulásának valószínűsége mindössze egy a millióhoz.   

A Bartholin-mirigy gyulladás diagnosztizálását a nőgyógyász végzi el

Kellemetlen tünetek jelenléte esetén keresse fel nőgyógyászát!

A betegség tipikus tünetei által, valamint a nőgyógyász szemrevétele sokszor elegendő a pontos diagnózis felállítására. Törletminta vétel segítségével rendszerint pontos képet kapunk a megbetegedést kiváltó mikroorganizmus fajtájáról.

A vizsgálat semmiféle különleges felkészülést nem igényel. Ez csupán egy külső nemi szerveket érintő nőgyógyászati kivizsgálás. A kellemetlenségektől tehát egyáltalán nem kell tartania! A szakorvos természetesen igyekszik a lehető legóvatosabban eljárni, hiszen tisztában van azzal a ténnyel, hogy a Bartholini-mirigy gyulladás esetenként nagymértékű fájdalommal jár.  

bartholin-mirigy gyulladás fájdalom

A Bartholin-mirigy kezelése sebészeti beavatkozás nélkül   

Gyulladásmentes Bartholin-ciszta esetén (fájdalom, kivörösödés, és melegségérzet nélkül) rendkívül pozitív hatásuk lehet a különféle ülőfürdőknek. Az említett főzetek nagymértékben hozzájárulnak a cisztában felgyülemlett folyadék kiürüléséhez, valamint a fájdalommentes gyógyuláshoz. Ha a kialakult ciszta jelenléte vagy nagysága az adott pácienst nem zavarja, nem igényel semmiféle egyéb kezelést. 

A gyulladás kezdetekor, illetve apróbb tályogok jelenléte esetén a különféle meleg ülőfürdők szintén hatásosnak bizonyulnak. Ezek ugyanis jelentős mértékben megkönnyítik a tályogok tisztulását és teljes kiürülését.  

A gyors gyógyulás érdekében, válasszon gyulladáscsökkentő gyógynövények közül (kamilla, közönséges parlófű, mezei zsurló). Egyes esetekben hasznos lehet a tengeri sóból készített sós ülőfürdő is. Ennek elkészítéséhez ülőfürdőként 200 mg sóra van szükség.  

Abban az esetben, ha a beteg egészségügyi állapota romlik – jellemzően magas láz jelenik meg, a meglévő tályog pedig egyre csak növekszik – mielőbb keresse fel nőgyógyászát!

Arra a kérdésre, hogy a beteg állapota igényel-e antibiotikumos kezelést, a gyulladás mértéke, a betegség lefolyása, a sebészeti beavatkozás szükségessége, illetve a páciens teljes egészségi állapota ad választ.  

A Bartholin-mirigyben kialakult tályog sebészeti kezelése

Minél súlyosabb a gyulladás mértéke és kiterjedtebb a tályog, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a páciens kezelése sebészeti beavatkozást igényel. A beavatkozás során az orvos egy apró bemetszést hoz létre a tályog felületén, majd ezt követően kiengedi belőle a felgyülemlett gennyes váladékot. 

Abban az esetben ugyanis, ha a tályog belsejében nagymértékű gennygyülem található, az antibiotikum-kezelés hatástalannak bizonyul. A genny kivezetése lehetővé teszi, hogy az antibiotikumos utókezelés segítségével csökkentsük a fennálló gyulladást.

A beavatkozás nem igényel kórházi felvételt. A páciens lokális anesztézisben részesül, vagyis az érzéstelenítőt csupán helyileg, a bemetszés környékén alkalmazzák. A szakorvos rendszerint egy apró bemetszést ejt a tályog felszínén, majd a kialakult nyílásba bevezeti az ún. drént (gumiból kialakított elvezető csövecske). A drén behelyezése nemcsak segíti a tályog tisztulását, de meggátolja a seb kitisztulás előtti összehúzódását is. Ezen eszköz alkalmazása maximum hat hétig javasolt. A drént ezt követően a szakorvos szakszerűen eltávolítja, avagy magától kiesik.

Kiújuló tályog esetén az orvosok rendszerint marsupializációt javasolnak. Ez egy olyan beavatkozás, mely során a tályog egyik oldalát a felette húzódó bőrfelülethez rögzítik, majd bemetszést ejtenek rajta. Ennek a technikának köszönhetően a genny nem gyülemlik többé a tályogban, a bemetszés pedig nem zárul be. 

Amennyiben a marsupializációt követően ismét kiújulnak a problémák, a szakorvos felajánlja a Bartholin-mirigy eltávolításának lehetőségét. A kiújulás azonban csak rendkívül ritkán fordul elő.

A Bartholin-mirigy gyulladás megelőzése: sajátítsa el a következő aranyszabályokat! 

  1. Védekezzünk a nemi betegségekkel szemben szexuális partnereink felelősségteljes kiválasztásával, valamint a biztonságos szex alapelveinek betartásával!
  2. Ügyeljünk végbelünk higiéniájára! A végbél környékéről származó baktériumok ugyanis könnyen kolonizálhatják a hüvely környezetét is. Ha van rá lehetőség, székletürítés után zuhanyozzon le, illetve használjon bidét (altestmosó tál).
  3. Ne viseljen műszálas fehérneműt, hiszen az ilyen ruhadarabok elősegítik a végbélben található baktériumok hüvely környéki kolonizációját!
  4. Ne viseljen tanga bugyit túl gyakran, illetve hétköznapi viseletként! Ha nem tudunk lemondani róluk, viseljük őket csupán rövidtávon!
  5. Bartholin-ciszta észlelésekor próbálja ki a meleg ülőfürdők alkalmazását, illetve mihamarabb konzultáljon nőgyógyászával!

bartholin-mirigy gyulladás fájdalom

Az alábbi cikk csupán informatív jellegű. Nem helyettesíti az orvosi kivizsgálást vagy konzultációt! A páciensek tüneteinek elbírálása minden esetben individuálisan, egyéb betegségeik, illetve a már zajló kezelések figyelembevételével történik!     

 

Források: 

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322390#treatment

https://www.medpertise.de/bartholinitis/antibiotika/

https://emedicine.medscape.com/article/777112-treatment#d2

https://cs.medlicker.com/772-absces-a-cysta-bartholiniho-zlazek

https://www.lifeline.de/krankheiten/bartholinitis-id37524.html

Kommentárok